Manaus døren til Amazonas

Står en udforskning af den storslåede Amazonas-regnskov på ønskelisten, er Manaus det rette udgangspunkt.

Manaus' smukke operahus, Teatro Amazonas, er en af hovedattraktionerne i byen. Foto Viktors Farmor

På alle sider er byen omgivet af uberørt regnskov og kan dermed med rette kaldes ”indgangen til Amazonas”.

Byen ligger i Amazonas hjerte, hvor floderne Rio Negro og Rio Solemões mødes og bliver til Amazonfloden

Manaus havde sin storhedstid under gummiboomet mellem 1888 og 1912. Den var på det tidspunkt blandt de rigeste byer i verden og levede højt på sit monopol på gummi og handel med gummi, der dengang kun kom fra Brasilien. Det var den første by i Brasilien som fik elektricitet, vandledninger, affaldshåndtering og sporvogne – allerede i starten af 1900-tallet.

Efter gummiproduktionen startede i Asien (Malaysia) oplevede Manaus et kraftigt fald i indtægter og der var stille i og omkring byen indtil 1967, hvor regeringen gjorde Manaus til frihandelszone og toldfrit område for at stimulere erhvervslivet.

Dette betyder at Manaus igen er en aktiv by med udskibning af en mængde af regnskovens varer: Træ, Brazil-nuts (paranødder), naturgummi og kakao.

Ved siden af dette er Manaus basis for den turisme, der er i Amazonas: Det er her man starter og slutter sine ekspeditioner ind i regnskoven eller på floderne.

Teatro Amazonico

Byens operahus er netop restaureret og er bygget i blomstringstiden (færdigbygget 1896). Forbilledet er operahuset i Paris og der er ikke sparet på materialerne, da man ikke ville stå tilbage for de store byer i Europa.

Stort set alle byggematerialerne er importeret fra Europa: Marmor fra Italien, glaskaklerne på den store kuppel er fra Frankrig, venetiansk glas i lysekronerne, kunstværker af italienske malere. Der er dog brugt lokalt ædeltræ til stolene og nogle af gulvene.

Mercado Municipal

Manaus marked ligger lige ved havnen. Selve bygningen er fra 1882 og er inspireret af Les Halles i Paris – ser man op i tagkonstruktionen fornemmer man næsten, at Gustave Eiffel har haft en finger med i designet.

Når der arbejdes på at restaurere bygningen, flytter markedet lidt længere hen ad gaden. Her opleves et stort udbud af lokale produkter – f.eks. fødevarer som frugt, grøntsager og fisk.

Kunsthåndværk kan man også imponeres af. Der er rigt udvalg af flettede kurve i alle designs og størrelser. Der findes en mængde smykker lavet af træ eller andre lokale råvarer.

Træ er også hovedbestanddelen i de mange skåle og lignende man kan finde i Manaus.

Flydekajerne

Kajerne i Manaus er bemærkelsesværdige, da de er konstrueret til at følge de store forskelle, der er i vandstanden i løbet af et år.

Vandstanden er højest i maj og lavest i november. Der er normalt ca. 12 meter i forskel på de to sæsoner, men forskellen kan komme helt op på 14 meter. Man kan bruge lang tid på at se det leben der er omkring skibe og både. Varer der fragtes frem og tilbage på ryggen, på vogne eller i biler, varer der faldbydes og daglejere som leder efter eller har fået arbejde for den dag.

En ekspedition ind i Amazonas starter og slutter i Manaus – forbered turen her og genfind kontakten med omverdenen via internettet efter de mange dage i regnskoven.

Se alle vores artikler om Sydamerika