Peru har det hele

Kommer man kun én gang til Sydamerika i sit liv skal man tage til Peru.

Sol over Machu Picchu. Foto Kathrine Svejstrup

Her er alt det bedste af Sydamerika samlet på et sted. De fantastiske Andes-bjerge, centrum for Sydamerikas største oprindelige civilisation Inka-riget. Det imponerende Machu Picchu, den frodige Amazonas-regnskov og meget meget mere…

Det perfekte rejsemål

For cirka 10 år siden blev der udnævnt 7 nye vidundere i verden. En stor del af dem lå i Latinamerika. Heriblandt Inka-rigets glemte by Machu Picchu på kanten mellem Andesbjergene og Amazonas-regnskoven i Peru. Og det var ikke et sekund for tidligt. Machu Picchus ”arkitektur”, som det ligger smukt indarbejdet i bjergene er et syn, man ikke bør gå glip af og et af de bedste eksempler på det man nu kalder ”Land Art”.

Når Peru også på andre måder skiller sig ud som det perfekte rejsemål er det netop blandingen af flotte naturoplevelser, stemningen af den ægte oprindelige kultur og en spændende historie, der gør tricket.

Inka-lego

Peru – med byen Cuzco og Machu Picchu var centrum for Inka-kulturen, 7000 km omfattede riget fra nord til syd - med over 40.000 km vejnet ad de berømte inkaveje og stier, som bandt riget sammen. Uden sidestykke den mest betydningsfulde civilisation i Sydamerika, før spaniernes ankomst.

Næsten ligeså fantastisk som de egyptiske pyramider er de store byggerier af soltempler og fæstningsværker fra inkaernes tid. For eksempel inkafæstningen Sacsayhuaman nær Cuzco, hvor kæmpestore tilhuggede sten i perfekt tilpassede 10-12-16 eller mere kantede former låser stenene sammen. Som de lokale så spøgefuldt kalder det: Inka-lego!

Der er de berømte og over 2000 år gamle Nazca-linier nær den hvide vulkanby Arequipa. Geometriske ”tegninger” i landskabet, hvis formål endnu ikke er dækket. Om det var religiøse årsager og et tegn til guderne i himlen er uklart. Imponerende er det i hvert fald at se fra luften.

Fugl, fisk og midt imellem

Netop himlen og bjergene var vigtige for inkaerne og de fortidige sydamerikanske kulturer. Derfor betragtes kondoren også som en hellig fugl. I Colca Canyon kan den ses svævende lige over hovedet ved et udflugt hertil. Undervejs vil man også møde ældgamle observatorier til inkaernes studier af himmelrummet. Her fik stjernetegnene naturligvis andre navne end vi kender dem. Ikke Store Bjørn og Lille Bjørn – men for eksempel jaguaren og lamaen.

Lamaerne ses som fire forskellige arter i Peru: Den største – lamaen - bruges som trækdyr. Alpakaen som producent af kød og uld. Guanacoen og vicunãen er i dag mere eller mindre fredet – blandt andet på grund af spaniernes intensive jagt på deres fine uld, som på den tid var mere kostbart end guld.

Man bør heller ikke snyde sig selv for et par dages ophold i Amazonas-junglen. Der er mulighed for at se den sydamerikanske ”krokodille” – kaimanen. Med lidt held et dovendyr og med sikkerhed en række flotte fugle og sjove aber. I vandet er piranhaen – piratfisken – almindelig. En kiks smidt i vandet lokker dem straks til. Legesyge kæmpeoddere kan også opleves omkring båden. Og så har Peru i øvrigt sit eget lille Mini-Galapagos ved øerne Islas Ballestas ud for Stillehavskysten.

Er man i det romantiske hjørne, er et besøg ved hovedstaden Limas Love Park kilde til inspiration. Her mødes unge og skuer forelskede udover Stillehavet. Har man glemt, hvordan man tager en pige i sine arme, viser en stor statue hvordan.

Peru har det hele!

Se alle vores artikler om Sydamerika