Menneskets port ud af Afrika

På Etiopiens nationale arkæologiske museum i Addis Ababa står en montre. Her er 52 knogler pænt arrangeret som i et puslespil. Tilsammen danner de et næsten helt skelet af et lille menneskelignende væsen på halvanden meter.

Den berømte korsformede kirke Sct. George - Bet Giorgis, Lalibela. Foto Thomas Sørensen

Det er abemennesket Lucy – eller på latin australopithecus afarensis. Lignende knoglerester og fragmenter af kranier findes andre steder på museet og i andre afrikanske lande. Men få er så berømte som Lucy. Hendes skelet er nemlig blandt de mest komplette i verden af en af vores forfædre.

Lucy blev udgravet i 1974 og gik oprejst for 3,2 millioner år siden som halvt abe og halvt menneske. Videnskabsmanden Don Johanson, der fandt hende, var på det tidspunkt vild med Beatles-sangen ”Lucy in the Sky with Diamonds” Derfor navnet Lucy.

Men Lucy er ikke alene. Etiopien har altid været rig på fund af vores forfædre på forskellige stadier af udviklingen. Tidlige spor af Homo Sapiens, Neandertalere, Homo Erectus (det opretstående menneske) og andre mennesketyper rækkende tilbage fra over 2 mio. år siden er fundet i de vestlige egne af landet. Men også i Omo-dalen i det sydlige Etiopien er der fundet knogler af meget tidlige mennesketyper.

Out of Africa

Det er velkendt og alment accepteret teori, at mennesket stammer fra Afrika og i flere bølger har spredt sig til den øvrige verden.

Det første forsøg på udvandring fandt nok sted for halvanden til 2 mio. år siden. Det sidste og mest vellykkede forsøg af Homo Sapiens skete for måske 70.000 år siden. Netop strædet over Rødehavet, hvor Djibouti og Somalia ligger i dag, var sandsynligvis så lavvandet, at de tidlige mennesker kunne passere strædet og komme til Den arabiske Halvø.

Derfor blev Etiopien også et naturligt stoppested i udviklingshistorien, indtil udviklingen og de geografiske forhold tillod, at mennesket kunne komme videre. Herfra gik ruten så over til det nuværende Yemen og Oman, hvor mennesket vandrede videre og ind i Den persiske Bugt. Det blev så området, hvor de første civilisationer opstod. Landene omkring Den persiske Bugt – bl.a. Irak og Iran - har fået tilnavnet civilisationens vugge. Men det var i Etiopien, det begyndte.

Lucy og Omo-dalen kan opleves på vores rejser til Etiopien

Se alle vores artikler om Afrika