Hvad søger du?

Værd at opleve i Kenya

I dag anvendes ordet safari ofte til at beskrive en rejse til Afrika for at opleve kontinentets natur og mange vilde dyr. Men safari er meget mere end at rejse – safari er at opleve; safari er at blive opslugt af naturen; safari er fuld af enestående øjeblikke. 

Kenya er det foretrukne land i verden, når du skal opleve den klassiske safarirejse i Afrika, for landet er i sandhed et overflødighedshorn af store og ægte naturoplevelser. Det er her, der er størst mulighed for at opleve The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen; det er her, du oplever The Big Migration – når millioner af gnuer, zebraer og gazeller vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya i jagten på vand og græs; og det er her, du oplever den mest enestående og storslåede koncentration af dyr i naturen, hvor de hører hjemme.   

Samtidig har Kenya en utrolig åben og gæstfri befolkning, hvor du altid bliver budt velkommen med hjertelige smil og smittende latter. Landet er hjemsted for nogle af de mest ikoniske stammer i verden, heriblandt masaierne, og på en rejse til Kenya kan du opleve de lokale stammer, der lever på samme måde, som de har gjort i generationer. Du får dermed et helt unikt indblik i en dagligdag, som ligger fjernt fra din egen.

En safari er en af de oplevelser, du aldrig glemmer, og som du vil fortælle og tale om igen og igen resten af livet. Faktisk kan du ikke komme på safari uden at opleve noget helt særligt – det kan være den betagende solopgang over savannen, som roligt vågner op, hvor solens varme stråler langsomt opløser de fine hvide skyer. Det kan være flokke af elefanter, der vandrer lige så stille af sted over de grønklædte sletter. Gazeller, der elegant springer gennem græsset. Løver, der ligger og indtager nattens bytte. Giraffer, der med deres karakteristiske bølgende gang nærmer sig vandhullet. Eller flokke af zebraer, der galoperer hastigt af sted.   

Hver dag på safari er speciel på sin helt egen måde. Oplevelserne vil være forskellige fra dag til dag, og du er på første parket til det vilde dyreliv. Indstil dig på, at du bliver ramt af den afrikanske syge – den går lige i blodet, og giver dig en følelse af hjemve, som kun kan holdes i ave, ved at du kommer tilbage til Afrika og livet på savannen igen og igen.  

Landefakta

Areal:

582.000 km2

Hovedstad:

Nairobi

Møntfod:

Kenya Shilling (a 100 cent) - forkortes KES

Sprog:

Engelsk (off.) og Swahili (off.) - i alt ca. 60

Tidsforskel fra DK:

Sommer: +1 time, vinter: +2 timer

Viktors Farmor i Kenya

I 2018 slog Viktors Farmor for første gang dørene op for rejser til Kenya. Siden da har der været 2-3 rejser om året. 

Safari og stammefolk i Kenya er en 13-dages kombineret kultur- og safarirejse, som giver dig chancen for at opleve nogle af de bedste safariparker i Kenya krydret med besøg hos lokale stammer. Vi besøger bl.a. en landsby i det frodige højland, der er beboet af landets største stamme – Kikuyuerne. 

Rejsen indledes i landets hovedstad, Nairobi, hvor du kommer på sightseeing. Du får bl.a. muligheden for at opleve ”elefantbørnehjemmet” og Karen Blixens ”Den Afrikanske Farm” med udsigt til Ngong-bjergene, som er lige så imponerende, som da baronessen selv boede i huset.  

Dyrelivet opleves på nærmeste hold i 3 af de bedste og mest dyrerige parker som landet kan tilbyde: Samburu National Reserve, Ol Pejeta Conservancy og Masai Mara National Reserve.  

Vidste du det om Kenya?

Kenya var det første land i verden til at opfinde pengeoverførsler via mobilen. Mpesa blev opfundet i 2007 af en universitetsstuderende. Til sammenligning kom MobilePay til Danmark i 2013. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kenya.

Klima og vejr

Hvornår besøger man Kenya?

Kenya er et af de få lande i verden, som Ækvator krydser gennem. Dag og nat er dermed nogenlunde lige lange, og landet har ikke de 4 årstider, som du kender fra Danmark. Derimod har man 2 sæsoner – enten er det tørt, eller også regner det.

Kenya er delt med ækvator med stort set lige meget land på hver side og har et tropisk klima. Det er varmt og fugtigt ved kysten, tempereret i landet og meget tørt i den nordlige og nordøstlige dele af landet.

Temperaturerne svinger over året fra 22–34⁰ i dagtimerne, og fra 9–14⁰ om natten.

Den lange regnsæson er normalt fra marts–juni, og den korte regnsæson er normalt fra oktober–november. Men klimaforandringerne mærkes tydeligt hernede, hvorfor der ikke længere er noget der er ”normalt” og vejret er derfor ikke altid så forudsigeligt. Det betyder, at regnsæsoner og temperaturer kan variere fra år til år.

I perioden januar–marts er der ofte tørt og varmt. Dagtemperaturerne vil ligge omkring 27-30º C. Det er perioden efter den korte regnsæson, og dermed kan der forventes et grønt og frodigt landskab. Græsset er dog stadig kort, hvorfor det kan være nemmere at få øje på dyrene.

Perioden juni–september er den køligste periode i Kenya. Dagtemperaturerne ligger mellem 20–28º C, men morgenerne og aftenerne vil være køligere med temperaturer omkring 10–12º C. Det er i denne periode The Great Migration finder sted, når millioner gnuer, zebraer og gazeller vandrer i Serengeti–Mara økosystemet.

I perioden november-december vil der typisk være varmt med dagtemperaturer på 24-34º C. Det er lige efter den korte regnsæson, hvilket betyder, at landskabet vil være grønt og frodigt. Det er i denne periode, at der kan opleves store elefantflokke i Masai Mara, da de typisk trækker sig væk, når zebraerne, gnuerne og gazellerne kommer fra Serengeti. Det er også i denne periode at mange fugle forlader Europa for at overvintre i Kenyas lunere klima.

Kenya er et af de få lande i verden, som Ækvator krydser gennem. Dag og nat er dermed nogenlunde lige lange, og landet har ikke de 4 årstider, som du kender fra Danmark. Derimod har man 2 sæsoner – enten er det tørt, eller også regner det.

Kenya er delt med ækvator med stort set lige meget land på hver side og har et tropisk klima. Det er varmt og fugtigt ved kysten, tempereret i landet og meget tørt i den nordlige og nordøstlige dele af landet.

Temperaturerne svinger over året fra 22–34⁰ i...

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Kenya

Hoteller med høj standard

Vi har bestræbt os på at overnatte på nogle hoteller/lodges/camps, som har en høj standard, er hyggelige og har et personligt præg.   I byerne Nairobi, Nyeri og Nakuru bor vi på hhv. 3- og 4-stjernede hoteller. I Samburu National Reserve bor vi langs floden i rummelige telte med bad og toilet.

Eksklusive safariteltlejre

I Ol Pejeta Conservancy bor vi i en af de mest eksklusive safariteltlejre i Kenya. En beskyttet oase, der er omgivet af et vandhul, hvor vi er i første række til at opleve de vilde dyr drikke. I Masai Mara bor vi i luksustelte med trægulv, badeværelse og veranda.

Typiske spørgsmål før rejsen til Kenya

Det kenyanske køkken er inspireret af flere forskellige lande, og hvert område i landet har sin egen ”nationalret” baseret på majs, madbananer, sorghum og hirse, og parret med forskellige slags grøntsager og kød.  

På vores rejse vil du både opleve at få serveret vestligt, indisk og lokal mad. Når vi er på besøg hos Kikuyuerne vil vi deltage i madlavningen, hvor vi spiser deres lokale ret Githeri, som er en gryderet bestående af kartofler, majs og bønner. Derudover vil du smage den lokale barbecue Nyama Choma, som er grillet ged. 

Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

Møntfoden i Kenya hedder shilling (forkortes KES). Der findes hæveautomater til Visa-kort i de større byer i Kenya. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. 

De fleste måltider på vores rejse er allerede inkluderet. For drikkevarer, og yderligere frokoster eller middage, beregn omkring kr. 100-150,- per person. 

Sodavand: Ca. 10,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 5,- kroner) 

Øl: Ca. 25,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 15,- kroner) 

Vin: Ca. 200-300,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 100-120,- kroner) 

Det er kutyme at give guider, tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende: 

 • Bagagebærere: 120/= KES (svarende til ca. 1,- USD) 
 • Barer & restauranter: 10% af regningens pris, dog afhængigt af regningens størrelse (jo højere regning, jo lavere procentsats)  
 • Guider: 600/= KES (svarende til ca. 5,- USD) per person per dag 
 • Stuepigen: 120/= KES (svarende til ca. 1,- USD) 

Det er jo oplagt at købe souvenirs med hjem, så du har et evigt minde om en fantastisk rejseoplevelse. 

Oplagte ting er de smukke perler fra Kazuri Beads; Masai-tæpper; håndskårne træfigurer; masker; batik; Kikois eller Khangas, som er lavet af farverigt vævet bomuld og kan bruges som sarong eller som dug; håndvævede kurve; kaffe og te. Der er nok at vælge i mellem på en rejse til Kenya! Tag altid gerne fat på rejseleder eller lokalguide, hvis du har spørgsmål til kvalitet eller andet.  

Det er trygt og sikkert at rejse i Kenya. Naturligvis skal du altid tage dine forholdsregler, og du kommer langt med sund fornuft (undgå at fremvise værdier offentligt, undgå at færdes i bestemte områder efter mørkets frembrud etc.).  

Hygiejne:
De steder, hvor vi bor, er maden af god kvalitet. I de første par dage skal du ikke spise rå fødevarer eller frugter, som ikke kan skrælles. 

Malaria:
Malaria skyldes en lille parasit, der lever i blodet, og overføres via en bestemt myggeart. Der er ikke transmission af malaria i højder over 2000 m. På vores rejser bor vi ikke i områder, hvor der er malaria. Inden du rejser til Kenya, så sørg dog for at tale med din læge om medicin mod malaria.  

Der er krav om bevis for vaccination mod gul feber ved indrejse. Gul febervaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

Sikkerheden er øget de fleste steder, og du vil bl.a. opleve ved besøg i supermarkederne, at du bliver kropsvisiteret og skal vise indholdet af din taske. 

Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

De fleste hoteller og lodges får elektricitet fra egne generatorer, der sjældent slukkes om natten. Men det kan ske, så husk at tage lommelygte med på ferien. Der bruges 240 volt, og der bruges 3-benede stik med et andet format end vores (ligesom i Storbritannien). Det er derfor nødvendigt at medbringe en adapter, eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Kenya.  

Strømmen kan være lidt ustabil. Derfor kan det være en god idé at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis du f.eks. skal oplade batterier til kamera, telefon og video. 

Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne – ¾ bukser eller nederdel/kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde.  

På safariturene bør du klæde dig i diskrete farver, der falder i med naturen. 

Kenya er 3 timer foran GMT. Altså 1 time foran Danmark, når vi har sommertid og 2 timer foran Danmark, når vi har vintertid. 

En anden form for tid eller tidsfornemmelse – ”African time” – er noget du må vænne sig til. Det betyder, at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, som er vant til at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom du har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må du affinde dig med at vente alligevel. Men så er det jo godt, du er i godt selskab.  

Som et afrikansk ordsprog siger: ”In the Western World you have all the watches – in Africa we have all the time in the world.” 

Litteratur:

 • Karen Blixen: ”Den Afrikanske Farm” 
 • Tom Buk-Swienty: ”Løvinden” 
 • Ernest Hemmingway: ”Sandt ved daggry” 
 • Corinne Hofman: ”Den Hvide Masai” 
 • Ngugi wa Thiong’o: ”Drømme i Krigens Tid” 

Rejseguides:

 • Phillip Briggs: ”Kenya Highlights” 
 • The Bradt Travel Guide: “Kenya” 
 • The Rough Guide to Kenya 
 • Helm Field Guides: “Birds of East Africa” 
 • National Audubon Society: “Field Guide to African Wildlife” 

Film:

 • Born Free 
 • I Dreamed of Africa 
 • Nowhere in Africa 
 • Out of Africa 
 • The First Grader 
 • The White Masai 


 

5 nedslag i Kenyas historie

1885
Efter Berlin-konferencen i 1884–1885, hvor de europæiske stormagter opdeler Afrika mellem sig, får Storbritannien tildelt Østafrika.

1895
Den britiske regering grundlægger det Østafrikanske Protektorat – bestående af Kenya og Uganda – og åbner derefter det frugtbare højland for hvide bosættere. 

1920
Landet bliver erklæret britisk koloni.

1952-1960
Her oplever landet Mau Mau-oprøret. Det er et oprør mod den britiske koloni ledet af medlemmer fra Kikuyu-, Embu- og Meru-stammerne. De 2 oprørsledere – Dedan Kimathi og Jomo Kenyatta – lider hver deres skæbne. Kimathi bliver taget til fange og henrettet. Kenyatta bliver fængslet og bliver senere landets første præsident.

1963
Kenya opnår fuld uafhængighed 12. december 1963.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kenya

Download FAQ

Der søges online om visum. Det koster pt. 51 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse.
Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visumet. 

Pas skal være gyldigt seks måneder udover indrejsedatoen og have 2 blanke sider ti ind- og udrejsestempel.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Det er dog sjældent at det skal vises ved ankomst. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden i Kenya hedder shilling (forkortes KES). Der går ca. 6,5 kr. på 100 shilling. De fleste valutaer kan veksles overalt i Kenya, men mange steder gives der en dårlig kurs for danske kroner. Det er derfor bedre at veksle penge hjemmefra. Der findes hæveautomater til kreditkort i Nairobi, men man kan ikke altid forvente, at de virker. Kreditkort accepteres på de fleste større hoteller og lodges samt souvenir-butikker, hvor der også mod en lidt dårlig kurs kan betales med USdollars (bemærk at amerikanske dollarsedler fra før år 2006 ikke godtages i Kenya). 

Mobiltelefondækningen kan svinge, alt efter hvor du befinder dig i Kenya. Det er dyrt at anvende sin mobiltelefon til at foretage og modtage opkald, sende sms, samt gøre brug af datatrafik – check med dit mobilselskab om dækning og priser i Kenya. Vi anbefaler, at du køber lokalt sim-kort og taletid, da det er forholdsvist billigere at ringe hjem på den måde.

Landekoden for Kenya er 254.

Der er internetadgang på de fleste hoteller i større byer samt på nogle af de større safarilodges/camps. På lodges og camps kan forbindelsen dog være upålidelig og lidt dyr.

For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben (ligesom i Storbritannien) eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Kenya. Se flere detaljer ved at klikke her.

Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon og kamera.

På rundrejsen er drikkepenge til guider og chauffører inklusiv.

I Østafrika er det kutyme at give tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Giv drikkepengene personligt, så du glæder den, som har betjent dig.

Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • Bagagebærere: 1 USD eller ca. 100 kenyanske shillings
 • Barer & restauranter: ca. 10% af regningens pris
 • Stuepigen: 1 USD eller ca. 100 kenyanske shillings

At give drikkepenge er en personlig ting. Det er helt naturligvis helt frivilligt, men du bør blot huske på, at de indgår som en naturlig og nødvendig del af hverdagen på det afrikanske kontinent.

Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.

Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

Prisniveauet er generelt lavt sammenlignet med Danmark. På de 3-stjernede hoteller koster en øl og en
sodavand henholdsvis 15 og 10 kroner. På 4 eller 5-stjernede lodges kan priserne være dobbelt så høje. Køber man i en butik, vil priserne være meget lavere. 

Bagage

Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i minibusserne.

Håndbagage

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Vejret er som en god dansk sommer. Temperaturen ligger på ca. 10-15 grader om natten og 25-30 grader om dagen. Medbring gerne en regnfrakke, da regnskyl kan forekomme. 

Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.

På safariturene bør man klæde sig i diskrete farver, der falder i med naturen. Vær opmærksom på, at der kan være køligt om morgenen, så medbring gerne en varm trøje.

Husk at medbringe en hat, kasket eller andet, der giver skygge for hovedet. Det kan være både varmt og solrigt i Kenya. 

Kenya er to timer foran Danmark, når vi har vintertid og 1 time, når vi har sommertid.

En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.

Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

Som et afrikansk ordsprog siger:

”In the western world you have all the watches – in Africa we have all the time”

Husk at supplere pakkelisten med:

 • God lommelygte, evt. pandelampe + ekstra batterier
 • Kamera og kikkert
 • Insektspray
 • Sollotion med høj faktor
 • Kasket eller solhat
 • Lille turrygsæk
 • Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser
 • Badetøj + sæbe
 • Varm trøje
 • Småproviant, f.eks. kiks
 • En rulle toiletpapir
 • Fotokopi af pas (opslaget med foto)
 • Evt. fotokopi af flybillet
 • Stofposer
 • En god solhat

  Medbring IKKE:
 • Plastikposer. De er ikke tilladt at indføre i Kenya
 • Sæbe og badehåndklæder. Det er på hotellerne. 

Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Rejsen Carstens Kenya er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn.