”Jeg havde en farm i Afrika ved Foden af Bjerget Ngong”. Sådan lyder den måske mest berømte indledning i dansk litteratur. Der er selvfølgelig tale om indledningen til Den Afrikanske Farm – Karen Blixens verdensberømte værk om livet på en farm i Kenya.
Masaierne er kendt for deres hoppende krigere. Foto Carsten Willersted
Med Carsten som rejseleder får man mulighed for at hilse på den venlige lokalbefolkning. Foto Carsten Willersted
En giraf på savannen i Masai Mara National Park. Foto Anders Stoustrup
Vi besøger skolen Oterit Primary School nordvest for Nakuru. Foto Carsten Willersted
Masai Mara er kendt for sin bestand af store katte.
Der findes store bestande af zebraer i Ol Pejeta. Foto Dorte Rasmussen
Smilende og glade drenge i Oterit Primary School. Foto Carsten Willersted
Smukke krontraner i Ol Pajeta. Foto Michael Kragh
Den lille gazelleart Thomsongazellen findes i store bestande i Masai Mara. Foto Michael Kragh
I en Samburu landsby bliver vi budt velkommen med dans. Foto Michael Kragh
Giraf i Samburu Nature Reserve. Foto Kirsten Færdig Strauss
Vi tilbringer en hel dag sammen med Masai folket. Foto Michael Andersen
Fire hun-strudse i Masai Mara. Foto Michael Kragh
Søde løverunger i Ol Pajeta. Foto Dorte Rasmussen
Vi tager både på formiddags- og eftermiddagssafari i Samburu National Reserve. Foto Michael Kragh
Netgiraffer er talrige i det private naturreservat Ol Pajeta. Foto Michael Andersen
Røde koantiloper i kamp i Masai Mara. Foto Kirsten Færdig Strauss
Masaierne er et meget venligt og gæstfrit folkefærd. Foto Michael Andersen
Nysgerrigt vortesvin i Ol Pajeta. Foto Michael Kragh
En enlig gnu i Masai Mara. Foto Michael Kragh
Der er en fin bestand af hvide næsehorn i naturreservatet Ol Pajeta. Foto Michael Andersen
Måske er det, det fantastiske dyreliv, hvis mangfoldighed næppe overgås noget sted i verden; måske er det den smittende livsglæde, du støder på alle steder; måske er det de forskelligartede stammekulturer og -religioner; måske er det den frugtbare jord og det gavmilde klima; eller måske er det en kombination af det hele. Afrika går i blodet – for der er oplevelser, du kun kan få i Afrika.
De fleste børn kender elefanten, giraffen, løven, flodhesten osv. Det ikoniske afrikanske storvildt er der masser af i Kenya. Masai Mara er en af de mest kendte nationalparker i Afrika, og det er ikke så mærkeligt – dyrelivet er enestående; både i antal og variation. Sletterne myldrer af det klassiske savannevildt, fuglene kommer i alle størrelser og farver, og selv det sjældne sorte næsehorn har hjemme i Masai Mara. Her er der virkelig mulighed for at komme tæt på dyrene i deres naturlige miljø.
Navnet Masai Mara dækker over den farverige og næsten ikoniske lokalbefolkning, masaierne. Der er over 40 etniske grupper i Kenya, hvoraf Kikuyuerne er den største. På vores rejser møder vi også Samburu folket, der er et semi-nomadefolk, der lever af kvægavl.
Mange kikuyuer lever som bønder og dyrker det frugtbare højland tæt ved Ækvator i en højde mellem 1.400 og 2.000 meter. Klimaet her giver de helt rette betingelser for dyrkning af afgrøder, grønsager og nytteplanter.
Og så er der vores egen Karen Blixen. Hun boede i Kenya i periode 1914-1931. Hun drev en kaffefarm, og den dag i dag står huset der stadig. Man kan tage et kig indenfor og nyde den fantastiske udsigt fra haven til Ngong-bjergene i det fjerne.
Den Afrikanske Farm, kikuyuer, masaier, safari, skolebørn, bedstemødre. Du får det hele på Viktors Farmors rejse til Kenya. Vi kommer ud i lokalsamfundene - blandt andet i en kikuyu-landsby i højlandet. Vi overnatter hos masaierne og hører om deres liv og traditioner. Vi skal naturligvis også på safari i Masai Mara og Sweetwaters. Det ville være en skam at snyde sig selv for at opleve Kenyas rige dyreliv på savannen. Og så skal vi ikke glemme Karen Blixen. Hendes afrikanske farm, hvor hun boede mellem 1913 og 1933, er i dag museum og et besøg indgår i programmet.
Karibu Kenya - velkommen til Kenya!
Der søges online om visum. Det koster pt. 51 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse.
Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visumet.
Pas skal være gyldigt seks måneder udover indrejsedatoen og have 2 blanke sider ti ind- og udrejsestempel.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Det er dog sjældent at det skal vises ved ankomst. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.
Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
Møntfoden i Kenya hedder shilling (forkortes KES). Der går ca. 6,5 kr. på 100 shilling. De fleste valutaer kan veksles overalt i Kenya, men mange steder gives der en dårlig kurs for danske kroner. Det er derfor bedre at veksle penge hjemmefra. Der findes hæveautomater til kreditkort i Nairobi, men man kan ikke altid forvente, at de virker. Kreditkort accepteres på de fleste større hoteller og lodges samt souvenir-butikker, hvor der også mod en lidt dårlig kurs kan betales med USdollars (bemærk at amerikanske dollarsedler fra før år 2006 ikke godtages i Kenya).
Mobiltelefondækningen kan svinge, alt efter hvor du befinder dig i Kenya. Det er dyrt at anvende sin mobiltelefon til at foretage og modtage opkald, sende sms, samt gøre brug af datatrafik – check med dit mobilselskab om dækning og priser i Kenya. Vi anbefaler, at du køber lokalt sim-kort og taletid, da det er forholdsvist billigere at ringe hjem på den måde.
Landekoden for Kenya er 254.
Der er internetadgang på de fleste hoteller i større byer samt på nogle af de større safarilodges/camps. På lodges og camps kan forbindelsen dog være upålidelig og lidt dyr.
Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben (ligesom i Storbritannien) eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Kenya.
Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon og kamera.
På rundrejsen er drikkepenge til guider og chauffører inklusiv.
I Østafrika er det kutyme at give tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Giv drikkepengene personligt, så du glæder den, som har betjent dig.
Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:
At give drikkepenge er en personlig ting. Det er helt naturligvis helt frivilligt, men du bør blot huske på, at de indgår som en naturlig og nødvendig del af hverdagen på det afrikanske kontinent.
Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.
Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.
En øl koster ca. 10 kr. og sodavand/vand koster ca. 5 kr.
Bagage
Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i minibusserne.
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
Vejret er som en god dansk sommer. Temperaturen ligger på ca. 10-15 grader om natten og 25-30 grader om dagen. Medbring gerne en regnfrakke, da regnskyl kan forekomme.
Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.
På safariturene bør man klæde sig i diskrete farver, der falder i med naturen. Vær opmærksom på, at der kan være køligt om morgenen, så medbring gerne en varm trøje.
Kenya er to timer foran Danmark, når vi har vintertid og 1 time, når vi har sommertid.
En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.
Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!
Som et afrikansk ordsprog siger:
”In the western world you have all the watches – in Africa we have all the time”
Husk at supplere pakkelisten med:
Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.