Hvad søger du?

At bygge jumbojet med hobbykniv

Højt på en bakke, i det sydøstlige Tyrkiet, mærker vi historiens vingesus. For når vi kommer til toppen af bakken, ser vi ned på Göbekli Tepe. Den ældste, kendte menneskeskabte struktur i verden.

Keops pyramiden? Glem den. Den er 7000 år senere. Stonehenge så? Glem det. De store sten her er slæbt sammen 6000 år senere. Nej, Göbekli Tepe er det ældste af det ældste. Det er 12.000 år gammelt.

Et revolutionerende nyt fund

Fundet af Göbekli Tepe er ret nyt. Og i takt med, at udgravningerne er skredet frem, er videnskabens opfattelse af, hvordan civilisationen opstod, blevet revolutioneret. Om 20 år har Göbekli Tepe overhalet pyramiderne og Stonehenge som betydende fortidsminde, spår man. På vores rejser ”Nimrods Bjerg” og ”Mellem Eufrat og Tigris” besøger vi stedet. Vi vil nemlig gerne være først med det sidste – som samtidigt er det ældste.

Hvad ser vi i Göbekli Tepe? Store T-formede søjler af kalksten, opstillet i ringe. De største er 5 meter høje og vejer 10 tons. De har fine udskæringer. Ikke blot forestillende dyr. Hænder, arme og bælter antyder, at søjlerne er mennesker – eller menneskelignende væsener.

De er skåret til og stillet op på et tidspunkt, hvor mennesket stadigt levede som jæger og samler. Der fandtes ingen byer. Ergo må opførelsen af Göbekli Tepe have været datidens største forsamling af mennesker. Hundreder af arbejdere må have været i sving. Skulle have mad og tag over hovedet.

De graver stadigt

En tysk arkæolog, Klaus Schmidt, stod bag de første epokegørende udgravninger i 1994. Og de graver stadigt i Göbekli Tepe.

- Disse mennesker var jægere og samlere. De var ikke vant til at bygge. De flyttede rundt. Og så dukker dette mesterværk pludseligt op. Det svarer til at bygge en Jumbojet i sin kælder med en hobbykniv, har Klaus Schmidt sagt.

Göbekli Tepe har været brugt til religiøse ceremonier, mener man. Måske begravelser. Og det er her, det revolutionerende nye kommer ind. Hidtil har man nemlig antaget, at udviklingen af civilisationen gik fra jægersamfund til bosættelse og agerbrug. Så fulgte religionerne. Fundet af Göbekli Tepe tyder på, at først udvikledes religion, og så fulgte bosættelse og agerbrug.

Se alle vores artikler om Mellemøsten