Vandreferie i Kappadokien

Blandt sære klippeformationer i Tyrkiets hjerte

Forunderlige. Sådan kan landskaberne i det centrale Tyrkiet bedst beskrives. Når man vandrer i dem, skulle man tro, at en troldmand har været på spil. Men det er erosion, der har skabt de bizarre formationer. Rejs med på en forunderlig vandreferie. 

Priser fra

12.590 kr.

Max. 16 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Klipperne er porøse og lette at hugge i, men nogen før os har haft hammer og mejsel med og hugget huler ud overalt. Med udgangspunkt i hjertet af Kappadokien har vi daglige treks ad stier, der bringer os gennem det ene ubeskrivelige landskab efter det andet. I Kaymakli er vores vandring underjordisk, for Kaymakli er en hel by i flere etager, hugget ud af den hårde klippegrund. Vi kommer dog op til overfladen igen.

I den hvide dal – Akvadi – følger vi et lille vandløb. På hver en strækning er vi omgivet af ”paddehatte”, ”skorstene” og andre sære klippeformationer her i Tyrkiets hjerte. En eftermiddag kan man få løsnet op i musklerne med et tyrkisk dampbad og en god massage.

5 gode grunde til at rejse til Tyrkiet med Viktors Farmor:

 • Vandr i nogle af Tyrkiets mest naturskønne dale
 • Oplev byzantinske fresker og stenkirker i den smukke Ihklara-dal
 • Udforsk Kappadokiens største underjordiske by i Kaymakliokien
 • Nyd den fantastiske udsigt over Kappadokiens landskaber fra klippebyen Uchisar
 • Se de sælsomt eroderede tufstensklipper omkring den hyggelige by Göreme

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse til det centrale Tyrkiet

  Vi flyver til Kayseri, antikkens Caesarea, hvorfra vi kører til vores hotel i Ihlaradalen. Vi har to nætter her.

  Der er afrejse fra København medmindre anden lufthavn er angivet under "bemærkning".

  Måltider: Aftensmad

  Overnatning: Ihlaradalen

 • Dag 2

  Vandringer i Ihlaradalen

  Fra morgenstunden vandrer vi til landsbyen Belisirma. I de stejle klippesider i dalen er der udhugget kirker på byzantinsk tid. Stedet var meget afholdt af de byzantinske munke. Dalen er dannet af talrige jordskælv, og den tidligere meget voldsomme flod er nu et roligt vandløb. Under vandreturen ser vi små pæne haver mellem de stejle klipper. Disse haver gjorde befolkningen selvforsynende. De mange klippekirker har fresker fra det 9. århundrede.

  Vi når Belisirma og spiser frokost, inden vi forstætter mod en anden landsby, Selime.

  Dagens vandring er på 13 km og tager ca 5 timer.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ihlaradalen

 • Dag 3

  Den underjordiske by Kaymakli - Zemidalen - Göreme

  Vi kører først til et af turens absolutte højdepunkter, det underjordiske hulekompleks Kaymakli. De tidlige kristne indbyggere trak sig tilbage hertil i urolige tider. I kompleksets 8 etager havde de alt, de skulle bruge i lang tid, alt hugget ud med snilde og perfektion.

  Herefter tager vi på vandretur i Zemidalen. På dagens vandring følger vi en strøm og kommer igennem små landbrugsområder. Det går mest nedad og til sidst ankommer vi til vores hotel i en af byerne i det centrale Kappadokien. Om aftenen er der tid til at gå i den lokale hammam og få et rigtigt tyrkisk bad.

  Dagens vandring er på 6 km og tager ca. 3 timer.

  NB. På vores vandretur om eftermiddagen i Zemidalen kan vejret spille en rolle for turen. Der er nogle steder på ruten, som kan give ekstra udfordringer, hvis det regner eller har regnet. I de tilfælde kan vandreturen godt ende på et 2 støvles-niveau i sværhedsgrad

  Vi har fem overnatninger i det centrale Kappadokien.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kappadokien

 • Dag 4

  Güvercinlik - Uçhisar - Bağlıdere

  Dagens vandretur starter i duedalen Güvercinlik. Ikke kun i kristendommen har duen en særlig plads. Også i islam er den ofte beskrevet. De lokale i dalen bruger duegødning til deres vinmarker, og mange steder ses dueslag indhugget i de porøse klippevægge.

  Efter ca. 4 km spændende vandretur gennem dalen når vi til Gorëme, hvor vi spiser frokost. Efter frokost kører vi til området omkring Uçhisar Slottet. Uçhisar Slottet er et gammelt citadel fra det 4. århundrede f.Kr., som ligger på toppen af en klippe. Har man lyst at gå de ca. 270 trappetrin til toppen af citadellet er der mulighed for det, og gør man det, så venter der fra Kappadokiens højeste punkt en imponerende udsigt over dalen.

  Efter besøget ved citadellet kører vi til Bağlıdere-dalen, også kaldet Den Hvide Dal. Her får vi indtryk af områdets helt specielle geologi. For 10 millioner år siden var der tre vulkaner, der kom i udbrud, og de spredte aske over hele området. Asken hærdede til en blød, porøs sten (tuf-sten). Blæst, vand og sand har eroderet dele af tuf’en, så der er dannet et meget særpræget landskab. Efter ca. 5 km vandretur igennem dette smukke område kører vi tilbage til vores hotel.

  Dagens vandring er på ca. 12 km

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kappadokien

 • Dag 5

  Gomededalen og Mustafapasa

  Efter en kort køretur i bus ankommer vi til Kavak, hvorfra vi begynder dagens vandring. Området her er kendt for dets vinproduktion, da den vulkanske jord er ekstra frugtbar. Siden hittitterne har man dyrket vin her, men det var de kristne som virkelig satte skub i vinproduktionen. Faktisk blev vin herfra engang eksporteret med falske labels, så det lignede mineralvand, da man inden for islam ser ilde på produktionen af alkohol. Her dyrkes også valnødder, morbær og mange slags frugt.

  De største kegleformede klipper bruges ofte til opbevaring af citrusfrugter. Om eftermiddagen vandrer vi gennem Gomededalen.

  Dagens vandring er på 12 km og tager 5-6 timer.

  Måltider: Morgenmad, frokost (picnic) og aftensmad

  Overnatning: Kappadokien

 • Dag 6

  Pancarlik og Kizilcukur dalene via Cavusin og Göreme

  Vi vandrer fra morgenstunden gennem den lidet besøgte Pancarlikdal og ser de fabelagtige klippeformationer.

  Vi fortsætter til Kizilcukurdalen, kendt som det røde hul og som den varmeste dal i Kappadokien. Her finder vi Drue-kirken, hvis fresker skildrer vitikulturen og frugtdyrkning i regionen. Den vin, som bliver produceret her er sød og tung.

  Vi kommer til en lille landsby ved navn Cavusin, som ligger på en sammenstyrtet klippevæg, hvor der før lå en kristen huleby.

  Dagens vandring er på ca 11 km og tager 5 timer.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kappadokien

 • Dag 7

  Bozdag bjerget - Göreme Open Air Museum

  I dag udforsker vi området omkring Cavusin. Om morgenen kan vi vandre op ad Bozdag bjerget (ca 9 km og 300 højdemeter. Turen tager omkring 4 timer).

  Om eftermiddagen besøger vi Göreme Open Air Museum med udhuggede kirker og kapeller med byzantinske vægmalerier. De fleste af kapellerne er fra 10. til 13. årh. Flere af dem er i korsform med en hvælving båret af 4 søjler. De første bosættelser i dette område blev grundlagt efter apostlen Paulus’ missionsrejser i år 53.

  Dagens frivillige vandretur er på 9 km og tager ca. 4 timer. Denne tur er kategoriseret med sværhedsgraden 2 støvler i modsætning til resten af rejsen, der er kategoriseret med sværhedsgraden 1 støvle.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kappadokien

 • Dag 8

  Hjemrejse

  Afhængigt af flytider er formiddagen til fri disposition, inden vi om eftermiddagen kører til lufthavnen og flyver tilbage til Danmark.

  Måske skal rejsen krydres med en tur i luftballon fra morgenstunden. Det er frivilligt og utroligt flot.

  På enkelte afgange begynder hjemrejsen allerede tidligt om morgenen. 

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Tyrkiet

 • Pas og visum

  Tyrkiet kræver ikke visum af danske statsborgere, men passet skal være gyldigt i mindst 150 dage efter indrejse. Der skal være mindst 2 tomme sider i passet ved indrejse.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

  Du kan orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Den gældende møntsort er Tyrkiske lire. Vi anbefaler, at man tager Euro med til veksling, da det kan være svært, at veksle danske kroner. Visa/Master-kort kan bruges mange større steder, men ikke i mindre forretninger, butikker og på markeder. 1 Lire svarer til ca. 25 øre, men valutakursen svinger en del pga. inflation, så det er vigtigt at tjekke den aktuelle kurs på rejsetidspunktet. 

 • Vandreferie

  Særligt for rejsen Vandreferie i Tyrkiet

  Rejsen Vandreferie i Tyrkiet er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 3 støvler. Dag 5 og 7 er lettere og minder om vores rejser med 2 støvler. Medbring fodtøj med en solid sål, som sidder godt fast på fødderne - vi vandrer af mindre stier på stenet og løst underlag. Der er passager med høje “trin” og stejle skråninger. 

  Du skal kunne vandre med en dagstursrygsæk med vand, snacks, overtøj til evt. vejrskifte undervejs og hvad du ellers skal bruge i løbet af dagen. Din bagage transporteres mellem overnatningsstederne.

  Det kan være koldt om natten fra slut oktober til april. Derfor er det en god ide at medbringe en lagenpose og noget varmt tøj at sove i til de første par nætter, hvor vi bor under simple forhold. Dagene er dog behagelige og varme. Omvendt kan det blive varmt i september - både om dagen og om natten.  

  Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her

  Særligt for rejsen Vandreferie i Kappadokien

  Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 1 støvle. Dog er vandreturen på sidstedagen kategoriseret som 2 støvler.

  Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her 

  På trods af områdets nærhed til lande som Syrien, Iran og Irak er det helt fredeligt at færdes som turist. Det gælder også i forhold til de mange traditionelt praktiserende muslimer, som bor i området.
   

  Det er vigtigt at medbringe:

  Gode vandresko, der støtter anklerne

  Det anbefales at medbringe:

  • Lille turrygsæk
  • Solbriller, kasket (tørklæde) og solcreme med høj faktor – solen kan være skarp
  • Vabelplaster
  • Tyndt regnslag eller regntøj
  • Evt. egen vanddunk
  • Trøje og tørklæde til evt. kølige aftener

  Bemærk
  Man skal være i almindelig god form og vant til at vandre.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Telefon til Tyrkiet: Tryk 0090+ omr.nr. + abnnr. Fra Tyrkiet til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

  Mobiltelefon. Der er fin dækning, så der uden videre kan ringes eller sms´es med dansk mobiltelefon. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Der kan købes lokale taletidskort.

  Internet. Der er wi-fi på mange hoteller. Nogle af hotellerne har PC man kan benytte.

 • Elektricitet

  Ligesom i Danmark bruges der 220V. Man skal som udgangspunkt ikke bruge adapter i Tyrkiet. Dog er det altid en god idé at tage en universaladapter med. Så er man på den sikre side.

 • Drikkevand

  Vand bør som grundregel ikke drikkes fra hanen.

  På rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej kan vandet drikkes de fleste steder, da det ofte kommer fra nærliggende kilder. Hvis du ikke er komfortabel med at drikke vandet fra hanen, kan det være en god idé at medbringe en drikkedunk med vandfilter. Under vandreturene kan der gå noget tid mellem stederne, hvor det er muligt at købe vand. 

 • Drikkepenge

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.

 • Foto

  Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først.

 • Prisniveau

  En hovedret koster fra ca. 40 kroner og opefter. En øl ca. fra 20 kr. og en cola fra 8 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.

 • Bagage

  Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Der er subtropisk klima langs Tyrkiets Middelhavskyst. Det bevirker at klimaet i Istanbul er behageligt med varme somre og milde vintre. Der falder yderst sjældent sne. De største mængder regn falder i perioden november til februar. Med 118 mm i december som det højeste.

 • Tidsforskel

  Tyrkiet er en time foran Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer

  - En pung med plads til sedler

  - Vækkeur

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Tyrkiet.