Madeira: Øen klædt i grønt

Hvor kulturen går hånd i hånd med naturen

Rejs med på et farverigt eventyr til øen med det evige forår. Madeira er kendt for sin frodighed – bl.a. med de unikke laurbærskove, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Derudover nyder og lærer vi om madeira-vinen, oplever Nonnernes dal og udforsker et farvestrålende marked.

Priser fra

11.990 kr.

Max. 19 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Madeira, den lille forårsø i det store Atlanterhav! Øen blev en af Portugals første oversøiske besiddelser i 1418 og rummer en rig kultur, der bærer præg af deres isolerede placering i Atlanterhavet. Heldigvis er øen utroligt frugtbar og er i dag kendt som Portugals grønne ø med det evige forår og et spektakulært farvespil i naturen.

Vi får et godt indblik i, hvor frugtbar øen er på vores lille levada-vandring i laurisilva-skovene. Skoven består af træer fra laurbærfamilien og er så unik, at den i 1999 kom på UNESCOs verdensarvsliste.

En helt speciel oplevelse venter os, når vi spiser en grill-frokost hos en lokal familie i deres frugthave. For selvom Madeira i dag er en ø, der lever godt af turismen, så finder man stadig fredelige små oaser, hvor de lokale åbner op og er utroligt gæstfrie.

Hele ugen bor vi på det hyggelige lille hotel Vila Chamacho Guest House i Lido-området af Funchal. Vi bor på pæne delte dobbeltværelser med balkon. Rejsen foregår i roligt tempo og med god tid til også selv at opleve lidt af Madeira på egen hånd eller fordøje de mange indtryk ved poolen på vores hotel.

Betagende udsigter møder vi, hvor end vi begiver os hen. Fra udsigter udover hele øen på højdedraget Pico do Arierio i 1818 meters højde, til de barske kyststrækninger hvor Atlanterhavets bølger brager ind i klipperne ved Porto Moniz.  

Vi kommer helt tæt på de søde små bananer, der dyrkes langs kysten og går en lille tur i en plantage for at se, hvordan denne lille urt kan vokse op og ligne en palme uden rigtigt at være det. På markedet i Funchal bliver vi mødt af frugt og grønt i alle regnbuens farver og smager på mange af de forskellige eksotiske frugter.

5 gode grunde til at rejse til Madeira med Viktors Farmor:

 • Bo hele ugen på det samme hyggelige lille hotel i Lido-området, Vila Camacho Guest House
 • Oplev Santa Clara-klosteret og det smukkeste kapel fyldt med kakler
 • Nyd en lækker grill-frokost hos en lokal familie i deres frugthave
 • Gå en kort levada i de fredede laurbærskove, som er på UNESCOs verdensarvsliste
 • Smag og lær om den udsøgte madeira-vin

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Madeira

  Vi rejser fra København til Madeira. På nogle rejser flyver vi direkte fra København til Madeira, det vil stå lige ud for datoen på hjemmesiden.

  Fra lufthavnen kører vi til vores hotel Vila Camacho Guest House i Lido-området af Funchal, hvor vi skal bo hele ugen.

  Om aftenen spiser vi fælles middag.

  Måltider: Kan tilkøbes på flyene, aftensmad på hotellet hvis vi ankommer i løbet af dagen. Ankommer vi først efter kl. 19:00 er aftensmad ikke inkluderet.

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 2

  Byrundtur i Funchal

  I dag tager vi sammen ud og oplever Madeiras spændende og historierige hovedstad Funchal. Dagens byvandring tager os til øens katedral, Sé, hvor vi ser nærmere på bygningens helt særlige mauriske loft. Vi besøger Bordal – Bordados da Madeira, et broderihus der tager os gennem Madeiras stolte historie for broderi, og bagefter har man mulighed for at købe nogle af de smukke broderier.

  Herefter går vi mod det lokale marked, Mercado dos Lavradores. På markedet oplever vi de mange frugt- og grøntsagsboder samt markedets store fiskehal. Vi smager også på nogle af de forskellige tropiske frugter, som sælges.

  Vores byvandring fortsætter videre til den gamle bydel i Funchal, hvor bl.a. vi går gennem gaden med de malede døre, Rua Santa Maria. Vi hører også historien bag São Tiago-fortet, som oprindeligt blev bygget for at beskytte byen mod pirater. Vi slutter byvandringen af med en let frokost i den gamle bydel.

  Herefter er resten af dagen til fri disposition. En populær mulighed er at besøge bydelen Monte med kabelbanen fra Funchal. Her finder man en af Madeiras smukkeste haver, Monte Palace Garden. Fra Monte kan du enten køre i en af de klassiske træslæder tilbage mod Funchal - obs. de kører ikke hele vejen tilbage til centrum af Funchal, eller tage svævebanen ned igen.

  Du kan også tage på hvalsafari eller stå til søs ombord på træskibet Santa Maria, der er en kopi af Christopher Columbus´ flagskib. Der er gode chancer for at se delfiner på sejlturene, og der er under alle omstændigheder en flot udsigt til Funchal fra søsiden. Med held får du måske også øje på en af de hvaler, der migrerer gennem disse farvande. Pris for en sejltur ligger på ca. 45 €, som betales på stedet.

  Foretrækker du at shoppe i Funchals gamle bydel eller nyde folkelivet i solen på en af de mange fortovscaféer, er der naturligvis alle muligheder for det.

  Måltider: Morgenmad og let frokost i Funchal

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 3

  Madeira-vin og Cabo Girão

  Madeira er verdenskendt for deres vin, derfor besøger vi i dag to forskellige lokale vinproducenter, og så må vi se, hvilken der er bedst!

  Vi starter vores vintur med at køre til Estreito de Câmara de Lobos, her besøger vi Vinhos Barbeito. Hos Vinhos Barbeito får vi kendskab til hele processen i tilblivelsen af den lækre madeira-vin, og til sidst får vi serveret to typer Madeira-vin.

  Næste stop er Cabo Girão, Europas højeste havklippe på 580 meter over havets overflade. Her kan du gå ud på glasplatform med den fantastisk udsigt 580 meter ned til havet. Udsigten giver et godt indblik i Madeiras dramatiske kyststrækning

  Efterfølgende kører vi mod Funchal for at høre om og smage mere madeira-vin hos Blandy’s Madeira Wine Lodge. Først ser vi deres museum, og efterfølgende smager vi to typer af deres vin.

  Turen afsluttes med en fælles frokost i Funchal. Herefter har du resten af dagen til fri disposition.

  Måltider: Morgenmad og frokost i Funchal

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 4

  Det vilde vestlige Madeira

  Første stop er i den lille fiskerlandsby Câmara de Lobos. Det var i denne by, at Winston Churchill altid sad og malede sine mange malerier. Derudover er byen kendt for at være den første bosættelse på Madeira.

  I Ribeira Brava stopper vi for at besøge det Etnografisk Museum. En spændende udstilling der beskriver traditioner og kultur på Madeira.

  Vi krydser ind over Madeira og fortsætter mod nordvest, hvor dramatiske kystbjerge hæver sig op af havet. Vi drejer af ind i en smuk og frodig dal, hvor en lokal familie har dækket op til lækker grill-frokost i deres frugthave.

  Herefter kører vi til Porto Moniz, som er præget af friluftsbadene i de sorte vulkanske klipper. Er havet roligt, er der mulighed for et dyp i de smukke omgivelser. Men viser havet tænder, er friluftsbadene lukkede, for så slår gigantiske bølger mod klipperne og sender skumsprøjt mange meter op i luften.

  På Madeira dyrkes der et væld af eksotiske frugter og specielt bananer. Sidste stop på turen bliver derfor en let gåtur gennem bananplantager i den lille by Madalena do Mar.

  Måltider: Morgenmad og grill-frokost

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 5

  Nonnernes dal og den botaniske have

  Vi starter dagen med at besøge Santa Clara-klosteret, som ikke længere fungerer som aktivt kloster, men viser rammerne for nonnernes liv. Klosteret har et af øens smukkeste kapeller med portugisiske fliser overalt fra gulv til loft.

  Bagefter kører vi i nonernes fodspor til byen Curral das Freiras eller Nonnernes dal, som den kaldes af de lokale. Dalen fik sit navn, da nonnerne fra Santa Clara-klosteret flygtede dertil for at undslippe de brutale angreb fra pirater.

  Vi skal også nyde udsigten udover Nonnernes dal fra udsigtspunktet Eira do Serrado, heroppe får vi også serveret vores frokost.

  Efter frokost kører vi til den meget kendte Botaniske Have. Her skal vi lære mere om alle de eksotiske planter, der gror på Madeira og se de mest spektakulære farvespil af blomster i haven.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 6

  De bjergtagende landskaber

  Vi starter dagen med at køre højt op til 1818 meter over havets overflade. Her stopper vi ved det tredje højeste punkt på Madeira, Pico do Arierio. Udsigten fra stedet på en klar dag er helt fantastisk, og du kan se udover næsten hele øen.

  Herfra skal vi ned til Laurisilva-skoven. Skoven består primært af træer fra laurbærfamilien og er så unik, at den i 1999 kom på UNESCOs verdensarvsliste. Skoven dækker ca. 20 % af Madeira i dag. Her skal vi ud på en lille Levada-vandring og kommer helt tæt på naturen. Vandringen tager ca. 45 min og sidste del af vandringen går ned af en del trapper. Vi vandrer ca. 1,5 km i fladt terræn.

  Efterfølgende besøger vi Santana, som er en lille by kendt for sine helt særlige huse med stråtag, der når næsten helt ned til Jorden. Vi spiser også frokost i Santana.

  Før i tiden var Madeira kendt for at producere sukker, og i den lille landsby Porto da Cruz ved kysten besøger vi et romdestilleri for at se, hvad man også kan bruge de mange sukkerrør til.

  Sidste stop på turen bliver på spidsen af Madeira, nemlig Ponta de São Lourenço hvor landskabet er helt anderledes end resten af øen. Herfra nyder vi den smukke udsigt, før vi kører tilbage til hotellet.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 7

  Afslutningsmiddag med manér

  I dag har du tid til at nyde ugens mange indtryk. Det er nemlig først til aften, vi slutter af med manér på en lokal restaurant, hvor vi får serveret den mest typiske ret på Madeira, Espetada. Espetada er et spyd på ca. 1 meter og hænges på stativer over bordet, når de bliver serveret. Det er typisk oksekød krydret med salt, laurbærblade og hvidløg, som grilles over åben ild.

  Udover dejlig lokal mad skal vi også underholdes af lokale folkedansere. Folkedanserne er klædt i Madeiras folkedragt, og deres sange og danse beskriver livet før i tiden på Madeira.

  Inden vi tager til afslutningsmiddag, kan du bruge dagen på at slappe af ved hotellets pool. Hvis du mere er til det salte Atlanterhav, kan du også gå i ca. 20 min ned til Lido-badet, hvor du mod betaling kan bade i den store havvandspool i læ for de mange bølger eller bruge stigen ned til havet.   

  Er benene til en længere vandretur, kan du også følge Levada dos Pionais mod byen Câmara de Lobos. En utrolig smuk bylevada, hvor du vandrer med udsigt til folks private haver og udsigt over byen med havet i horisonten.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Lido-området, Funchal

 • Dag 8

  Hjemrejse

  I dag kører vi til lufthavnen og rejser hjem til København.

  OBS: På nogle ture er der meget tidlig afrejse fra Madeira. Du er altid velkommen til at ringe til os og høre nærmere om flyrejsen.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Portugal

 • Pas/Visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Portugal for ophold på op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed.

 • Jul og Nytår på Madeira

  På vores rejser til Madeira over jul og nytår må det forventes at mange butikker, restauranter, museer og lignende holder lukket grundet helligdage. 

  Disse datoer er officielle helligdage 25. december og 1. januar. Derudover holder meget også lukket d. 24. og 26. december, samt 2. januar. 

  OBS: På julerejsen med afrejse d. 21. december, vil dag 4 være den 25. december, dette er en helligdag på Madeira derfor vil næsten alt være lukket. Du vil derfor ikke kunne følgende: tage kabelbanen til Monte, besøge Jardim Botânico, tage på hvalsafari, besøge museer e.lign. Da alt er lukket vil vi denne aften også spise buffet på vores hotel. 

   

 • Hygiejne

  I Portugal er man meget vant til turister, og man holder en god hygiejne for at mindske risiko for maveonde og andre infektioner blandt rejsende. Kontakt Viktors Farmor, hvis du ønsker uddybende information om hygiejnen på din rejse.

 • Vaccination

  Inden afrejse til Portugal anbefales som minimum en vaccination mod Difteri-Stivkrampe.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  I Portugal, ligesom i de fleste andre lande i EU, bruger man Euro.

  En Euro opdeles i 100 cent. Der findes otte forskellige mønter: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent samt 1 og 2 euro. Der findes syv forskellige sedler med følgende beløb: 5, 10, 20, 50, 100, 200 og 500 euro.

  Det er dog de færreste restauranter og butikker der tager i mod 200 og 500 euro sedler. 

 • Fysisk form på rejsen

  Kultur - og naturrejser 

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  Vandreferier 

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Tidsforskel

  Portugal er én time efter Danmark. Når klokken er 12:00 i Danmark, er den 11:00 i Portugal bortset fra Azorerne, hvor den er 10:00.

 • Strøm

  Strømmen i Portugal er som i Danmark med 220 volt - det er ikke nødvendigt medbringe en adapter.

 • Mobiltelefon

  Landekoden til Portugal er +351.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette ved indrejse fra dit teleselskab. Og endnu en sms, når loftet er nået.

 • Klima

  Portugal har udpræget Middelhavsklima - lunt det meste af året med varme somre og milde vintre.

  På Madeira er klimaet subtropisk året rundt med temperaturer på mellem 18 og 26 grader ved havoverfladen. I bjergene kan temperaturen være helt ned til frysepunktet om morgenen og ellers er der typisk mellem 10 og 15 grader.

  OBS: Vejret på Madeira er meget uforudsigeligt og der kan forekomme programændringer som følge af dette.   

 • Foto

  Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Portugal. Man bør dog være opmærksom på, at mange portugisere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge om lov, før man fotograferer enkeltpersoner.

 • Drikkevand

  Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Portugal også på Madeira og Azorerne. Ønsker man ikke at betale for flaskevand på restauranter, kan man bede om postevand (Água da torneira).

 • Drikkepenge

  Det er normalt at give drikkepenge i Portugal. Læg et par euro, hvis du har været tilfreds på en restaurant. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man lægger også drikkepenge på værelset til rengøringen.

  På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til lokalguider og chauffører altid inkluderet.

 • Prisniveau

  Kaffe og cola ca. 10-15 kr. En øl/vand koster ca. 15-20 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet i Portugal er stadig meget lavt, dog højere i turistområderne.

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.

  På vandreture

  Rejs altid med dine vandrestøvler på , på udrejsen. Vandrestave skal være i den in-checkede bagage. 

 • Særligt for vandreture

  Rejsen Vandreferie på Madeira er en Viktors Farmor vandreferie med en sværhedsgrad på 2 støvler (ud af 4). Flere af dagene er der mulighed for at gå fleksibelt, dvs. gå lidt kortere end gruppen, hvis man ønsker det. Har man lyst til at gå endnu længere, så tal med rejselederen om det, når I er på Madeira. Rejsen er tilrettelagt sammen med Lene Bach Larsen, som også leder flere af turene for Viktors Farmor. Lene har mange års erfaring med vandringer på Madeira, og rejsen er sat sammen til Viktors Farmors gæster, som gerne vil blande det kulturelle med den smukke natur. Vi har ofte hørt fra vores stamkunder, at Madeira er alsidig og smuk og er blevet opfordret gentagne gange til at lave en vandreferie for vores publikum.

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

  Man bedes tage sine bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Terrænet er kuperet og af og til med stigninger. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. På nogle af vandringerne passere vi gennem tunneller hvor en lygte er nødvendig. 

  Det skal understreges, at bagagen bliver transporteret mellem overnatningsstederne, så hav en lille dagtursrygsæk med til vand, madpakker og andre fornødenheder. Hav også solcreme med i rygsækken. En kikkert er altid en god idé at medbringe.

  OBS: Vejret på Madeira er meget uforudsigeligt og der kan forekomme programændringer som følge af dette. 

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Solcreme (Især på Madeira er dette vigtigt, gerne høj faktor)
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Badetøj og let håndklæde
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se øvrige rabatordninger her: https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Portugal.