Israels højdepunkter

Med Jerusalem, Genezareth Sø og tid på egen hånd

Få lande i verden byder på så mange oplevelser som Israel. På et areal på størrelse med Jylland finder man et sandt overflødighedshorn af seværdigheder og historiske steder.

Start din rejse her

Vi besøger de tre store monoteistiske religioners hellige steder. Vi står foran Grædemuren i Jerusalem, hvor jøder stikker sedler med bønner ind i murens sprækker. Vi ser Klippehelligdommen, hvorfra profeten Muhammed foretog sin himmelfart. Jerusalem er det tredjehelligste område i Islam efter Mekka og Medina. Vi skal også se de steder, vi kender fra Biblen: Fødselskirken i Betlehem, Via Dolorosa, hvor Jesus bar korset, og Gravkirken i Jerusalem, hvilket blot er nogle af mange bibelske seværdigheder på rejsen.

Vi oplever højdepunkterne i Israel og har sørget for god tid på egen hånd til at fordybe sig i oplevelserne i Det Hellige Land.

Besat land

Byen Betlehem ligger i et område, der er kontrolleret af Israel, men aldrig anerkendt som israelsk land af hverken FN, Danmark eller mange andre lande. Viktors Farmor har Betlehem på programmet for denne rejse af udelukkende historiske og religiøse årsager, og tager ikke stilling til spørgsmålet om Betlehems tilhørsforhold.

5 gode grunde til at rejse til Israel med Viktors Farmor:

 • Gå i Jesu fodspor og besøg bl.a. fødselskirken i Betlehem og Gravkirken i Jerusalem
 • Sejl på Genezareth Sø, og bad i Det Døde Hav
 • Oplev mange dele af Israel og besøg bl.a. Masada-klippen og havnebyen Haifa
 • Udforsk Jerusalems spændende og forskelligartede religiøse kvarterer
 • Fridag i både Jerusalem og i Tel Aviv, så du frit kan vælge imellem byernes utallige seværdigheder

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Tel Aviv

  Afrejse fra København, med mindre anden lufthavn er angivet under "Bemærkninger".

  Ankomsttidspunkt i Tel Aviv varierer meget på rejserne, men typisk ankommer vi om eftermiddagen eller ud på aftenen. På enkelte afgange ankommer vi senere.

  Efter ankomst til Tel Aviv kører vi til Betlehem, hvor vi har to overnatninger.

  Overnatning: Betlehem

 • Dag 2

  Betlehem, Oliebjerget og Jerusalems gamle bydel

  Efter morgenmaden besøger vi fødselskirken i Betlehem, der blev bygget i 300-tallet på det sted, hvor man mente, Jesus var født. Det er en af de ældste fungerende kirker i verden. Den er anerkendt som verdenskulturarv af Unesco og gemmer på utallige spor fra næsten 1700 års kirkeaktivitet samt den grotte, hvori Jesus måske blev født.

  Herefter kører vi til Jerusalem. Første stop er Oliebjerget med den fantastiske panorama-udsigt over byen. Vi kan se både den gamle bydel med Omar-moskeens guldkuppel og det moderne Jerusalem i baggrunden.

  Efter at have nydt udsigten og fået peget de vigtigste steder ud spadserer vi ned ad Oliebjerget til Gethsemane have og Alle Nationers kirke. På vejen passerer vi den russiske Maria Magdalena kirke.

  Resten af dagen bruges til fods i Jerusalems gamle by. Vi skal naturligvis følge i Jesus’ fodspor ad Via Dolorosa, som slutter ved Golgata-klippen i Den Hellige Gravkirke. Kirken, er det helligste sted for verdens kristne.

  Vi besøger også kopterne, som har indrettet sig lige oven over Den Hellige Gravkirke. Vi kigger forbi Bethesdadam og snor os gennem de små bazargader, passerer det kristne, det armenske og det jødiske kvarter og kommer ud ved jødernes helligste sted, Grædemuren.

  Det er en fascinerende og uforglemmelig oplevelse at stå her ved resterne af Kong Solomons tempel.

  Her ses både de sortklædte ultraortodokse jøder med slangekrøllerne og de almindelige jøder, som i skøn forening beder ved Grædemuren.

  Oven over Grædemuren ligger de to smukke moskeer, Omar moskeen med guldkuplen og få meter derfra, Al Aqsa moskeen med sølvkuplen.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Betlehem

 • Dag 3

  Masada - Det Døde Hav

  Dagens højdepunkt i bogstaveligt forstand er den legendariske Masada-klippe. Heroppe 400 meter over Det Døde Havs overflade kæmpede 967 jøder for næsten 2000 år siden en heroisk kamp mod den romerske overmagt. Ifølge myten var de belejret af romerne i tre år, men nægtede at overgive sig.

  Herefter kører vi ned til Det Døde Hav på Vestbredden. Det Døde Hav er det lavest beliggende sted i verden - ca. 400 m under jordens overflade. Jo længere vi kommer nedad, jo mere stiger temperaturen. Det Døde Hav er en del af The Great Rift Valley, som strækker sig langt ind i Afrika. Her skal vi på en underlig badetur. Vi kan opleve den ejendommelige fornemmelse af at flyde oven på vandet som en korkprop. Man kan ”sidde” og læse en bog eller avis i vandet.

  Hen på eftermiddagen kører vi tilbage til Jerusalem.

  Vi har to overnatninger i Jerusalem.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Jerusalem

 • Dag 4

  Jerusalem på egen hånd

  Dagen er fri til at udforske Jerusalem på egen hånd. Man kan f.eks fordybe sig i bazaren i den gamle bydel, spadsere gennem det jødiske kvarter, opleve det moderne Jerusalem - Vest Jerusalem – med Israels parlament, Knesset, den syvarmede lysestage Menorahen, Israel museet, Mount Herzl og Yad Vashem, mindesmærket for Holocaust. Mulighederne er mange og rejselederen skal nok give gode råd.

  Måltider: Morgenmad

  Overnatning: Jerusalem

 • Dag 5

  Genezareth Sø - Capernaum - Tiberias

  Efter morgenmaden rejser vi nordpå gennem Jordandalen til Genezareth Sø.

  Området langs med Jordanfloden er frugtbar, og der ses marker med grøntsager, frugtplantager og mange daddelpalmer. Israel eksporter bl.a. dadler, olivenolie, tomater, bananer og avokado, der hovedsageligt kommer fra dette område.


  Området omkring Genezareth Sø regnes af mange som det mest naturskønne i Israel. I løbet af eftermiddagen skal vi på en skøn sejltur på søen. Vi ser også nogle af de steder, hvor Jesus udførte mirakler, deriblandt Tabgha, stedet med miraklet med fisk og brød, samt Capernaum, hvor Jesus boede sammen med Peter. Vi har én overnatning i Tiberias ved Genezareth søen.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Tiberias ved Genezareth søen

 • Dag 6

  Nordisrael - Nazareth - Haifa - Cæsarea

  Vi kører til Nazareth for at besøge bebudelseskirken, som er bygget over det sted, hvor man mener, ærkeenglen Gabriel fortalte Maria, at hun skulle føde Guds søn. Senere fortsætter vi til Haifa, hvor vi blandt andet nyder den storslåede panoramaudsigt fra Carmelbjerget ned over byen og Middelhavet.

  På Carmelbjerget ligger også det imponerende Bahai Tempel med de pragtfulde persiske haver.

  Haifa er Israels vigtigste havneby, og det var her, det berømte skib Exodus lagde til i 1948. Kort tid efter udråbte David Ben Gurion staten Israel. Dagens sidste stop er den tidligere romerske by Cæsarea med det imponerende amfiteater. Her fra byen regerede Pontius Pilatus. Byens hippodrom kunne rumme 20.000 mennesker og Cæsarea er også kendt for, at Paulus sad fængslet i byen. Sidst på eftermiddagen kører vi til Tel Aviv, hvor vi har to overnatninger.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Tel Aviv

  NB: Hotellerne i Tel Aviv valgt pga. deres favorable beliggenhed ved Jaffa og/eller strandpromenaden.

 • Dag 7

  Tel Aviv

  Dagen er fri på egen hånd. Rejselederen har flere forslag til denne dag.

  Lørdage er der sabbat, jødernes ugentlige hviledag, men i Tel Aviv er mange restauranter, caféer og museer fortsat åbne. Nogle butikker og shoppingcentre er lukkede, men ikke alle.
  Man kan gå en tur på Tel Avis promenade, nyde stranden, udforske metropolen Tel Aviv, der har mange smukke internationale bygninger, streetart og museer, samt besøge Jaffa, den gamle havneby med et fint restaureret kunstnerkvarter.

  Måltider: Morgenmad

  Overnatning: Tel Aviv

 • Dag 8

  Afrejse fra Tel Aviv

  Afhængig af afrejsetidspunktet kan man evt. nå en dukkert i Middelhavet eller en kop afskedskaffe på én af de mange fortovscaféer. Men ellers står dagen i hjemrejsens tegn efter en rundrejse spækket med oplevelser og indtryk.
  Vi kører til Ben Gurion Lufthavnen lige udenfor Tel Aviv og hjemrejsen starter.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Israel

 • Pas og visum

  Danske statsborgere behøver ikke visum. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejsedato. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Sikkerhed

  Nogle er nervøse for at rejse til Israel på grund af de urolige forhold, som ofte omtales i medierne. Man bliver imidlertid forbløffet over hvor rolig og afslappet hverdagen foregår. Siden staten Israels oprettelse i 1948, har soldater været en dominerende del af gadebilledet. Men det virker ikke anspændt og farligt. Har man opholdt sig i landet, som mange danskere har, kommer man gerne tilbage. Befolkningen er åben, humoristiske og imødekommende. Ingen tvivl om, at der er områder på Vestbredden og ikke mindst i Gaza striben man skal holde sig langt væk fra. Men vi kommer ingen af stederne.

  I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

 • Valuta

  Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb til sidst på rejsen. 

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni

  Telefoni. Landekoden for Israel er 972. Den udgående internationale kode er 00.

  Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

 • Elektricitet

  Strøm 230 volt. Det er ikke nødvendigt at medbringe adapter.

 • Drikkevand

  Vandet kan drikkes fra hanen, men har smag af klor, så køb evt. mineralvand.

 • Drikkepenge

  På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Ligeledes bør fotografering undgås ved grænseovergange, checkpoint og øvrige militære bygninger.

 • Prisniveau

  Prisniveauet i Israel er højere end de fleste andre lande i Mellemøsten. Mange ting koster nogenlunde det samme som i Danmark, og nogle ting kan endda være en smule dyrere. Et måltid mad på en restaurant koster eksempelvis fra ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel-sandwich med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv til/fra hotelværelserne.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima og sæson

  Sommeren er varm og solrig. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. Fra april til oktober ligger temperaturen om dagen mellem 22 og 30 grader, dog varmere i juli og august.

  Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Temperaturen om dagen ligger typisk mellem 15 og 25 grader, og køligst i januar og februar. Tag regntøj med, som er let at pakke ned.

  Antallet af turister i Israel stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

  Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i naturen og byerne. 

 • Påklædning

  Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

  Det er godt at have tøj med, der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

 • Tidsforskel

  Israel er en time foran Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vækkeur

  - Vådservietter

  - Sollotion med høj faktor

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat

  - En rulle toiletpapir eller kleenex

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)

 • Badning i Det Døde Hav

  Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

 • Værd at vide

  Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

  Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

   

  Hvordan er hotellerne i Israel?

  Hotellerne i Israel er fine, rene turistklasse-hoteller. Israel er et lille land med en stor turistindustri, og der er langt fra turistklasse til det næste trin, og derfor bor vi oftest på 3-stjernede hoteller i Israel.

   

  Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

   

  Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

  Det er de færreste, der medbringer israelske sheqel hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve sheqel som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

   

  Hvor meget går vi på turen?

  De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

   

  Er der nogle retningslinjer for beklædning i Israel?

  Ved besøg af religiøse steder skal både mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

   

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Israel.