Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Esbens Madagaskar

Landet er et paradis af arter, der kun findes ét sted.

Der findes op mod 100 arter af lemurer, og de er alle endemiske for Madagaskar. Foto Esben Gynther

Engang løsrev Madagaskar sig fra Afrika. Altså den ø, vi i dag kalder Madagaskar. Det er 115 millioner år siden.

Og så sejlede øen ellers sin egen sø, og havde kurs mod Asien. Men efter 27 millioner år gik turen i stå, og i dag ligger Madagaskar forankret små 500 km ud for Mozambique på det afrikanske kontinent.

Helt sin egen

Men man kan godt sige, at øen stadig sejler sin egen sø. Den er nemlig et paradis af endemiske arter, altså dyr og planter, der kun findes et sted i verden: På Madagaskar.

Og kulturen er også helt sin egen. En sjov blanding af Østen og Afrika. Mennesket er kommet til øen fra øst. Altså ad omveje, for da vore forfædre forlod Afrika, gik rejsen nordpå, og østpå, til Asien. Herfra nåede de frem til Madagaskar ad søvejen, og først langt senere kom der mennesker direkte fra det afrikanske fastland. Madagaskar er faktisk et af de sidste, større områder i verden, der blev beboet af mennesker.

Alle disse forhold gør Madagaskar fascinerende, synes Esben Gynther. Han er med-indehaver af Viktors Farmor. For at være helt nøjagtig er han Viktors far.

Esben besøgte Madagaskar i 2016, og faldt straks for landet.

''Det er jo fascinerende, når på det nærmeste alt dét, man ser af dyr, fugle og planter, er noget, der ikke findes andre steder. En vipstjert er ikke ”bare” en vipstjert. Næh, det er en Madagaskar-vipstjert. Falken er en Madagaskar-falk. Sådan har det meste i naturen et ”twist” i forhold til resten af verden.''

Madagaskars lemurer

''Lemurerne nævnes ofte som karakteristiske dyr for Madagaskar. Det er de også. De har haft en hellig betydning i den gamle, animistiske tro. Derfor er der ikke drevet jagt på dem, og derfor er de trygge ved mennesker. Man kan komme tæt på dem.''

''Og de er nysgerrige. Så de kommer også tæt på os. Især hvis der er udsigt til mad. Ja, de kan sågar finde på at negle en opknappet øl, hvis det er. Men i det hele taget er Madagaskar et foto-paradis, fordi man kan komme så tæt på. Kamæleoner i spændende farvedragter for eksempel.''

En af de mest kendte lemur-arter er den hvide og sorte indri. Den er også blandt de største. Indrien lever i træerne, og den er monogam. Den finder en mage, som den bliver sammen med gennem livet, og parret får 1 unge om året.

Indrien har en sjov kaldelyd, som kan høres op til 2 kilometer væk. Det er ikke altid, man får øje på den på vandringerne i Madagaskars nationalparker. Men så hører man den måske, for den følger os helt sikkert i grenene.

''2 kroner. Så er frokosten hjemme: Et par bananer og en samosa. Madagaskar er nemlig et meget billigt land at rejse i, fortæller Esben.''

''Det er også et fattigt land, især på den sydlige del af øen ser man dette. Til gengæld har øen en storslået natur at byde på. Der er frodig jungle mod nord, smukt bakkede landskaber i midt, kyststrækninger med mangrove eller strande, og knastør savanne mod syd.''

Isola nationalpark

Hvis Esben skal nævne ét sted, så bliver det Isola. Her har vi altid overnatninger på Viktors Farmors rejser til Madagaskar. Vi bor på et super lækkert hotel, og sætter en dag af til at gå i skiftende landskaber. Der er et plateau, hvor man får Madagaskars varme at mærke, og en kløft, hvor man køles lidt af, og pludselig står foran en oase med en kilde og en naturlig pool.

''Jeg kan af egen erfaring sige, at vandet er iskoldt. Men det er klart og dejligt. På vores tur valgte vi bagefter at fortsætte turen oppe på plateauet. Så fik vi ligesom varmen igen. Vi gik her nemlig mens solen stod allerhøjest på himlen. Det er vist kun danskere, der finder på at gøre sådan, tilføjer Esben med et grin.''

Madagaskar er en tidligere fransk koloni, og efter selvstændigheden i 1960 har landet oplevet sin del af politisk ustabilitet. Et kup i 2009 gjorde ikke tingene bedre, men efter et demokratisk valg i 2013 ser nationen fremad.

Noget af det, der kan hjælpe på den skrøbelige økonomi, er besøg af os. Vi tager med garanti mange minder med os tilbage, mener Esben. Foruden vaniljen, der kan købes i bundter – i høj kvalitet og til næsten ingen penge.

Se alle vores artikler om Afrika