Fuld af overraskelser

Hvor skal man begynde, når talen falder på Brasilien?

Brasília er Brasiliens 3. folkerigeste by.

Samba. Karneval i Rio. Astrud Gilberto. Pelé. Amazonas. Copacabana. Favelas. Glæde. Listen er uendelig.

Man kunne også begynde med de mindre kendte, men alligevel fængende, fortællinger. Om hovedstaden Brasilia for eksempel. En planlagt hovedstad, der skød op omkring 1960. Daværende præsident Juscelino Kubitschek formulerede ambitionen om ”50 års fremskridt på 5 år”. Det skulle ske ved at bygge en helt ny hovedstad, Brasilia, midt i ingenmandsland. Alt blev fløjet ind, for der var ingen veje dertil, og 30.000 håndværkere gik i gang.

5 år senere stod byen færdig. Set fra oven havde den form som en fugl med udbredte vinger, og Brasilien havde nu noget så u-brasiliansk som en planlagt by. Og en enorm gæld. Oppositionen omskrev Kubitcheks ambition til ”50 års inflation på 5 år”.

En dansker i Brasilien

Eller hvad med fortællingen om danske Peter Wilhelm Lund, som i årene 1825-1880 udforskede 800 kalkstenshuler i Brasilien og på baggrund af sine ekspeditioner fremlagde banebrydende viden om arternes evolution. I dag findes der et museum for ham i byen Lagoa Santa.

Eller måske fortællingen om Inhotim, et kunstmuseum og en botanisk have, som en mine-direktør tog initiativ til i 1980. I dag rummer museet en af verdens bedste samlinger af moderne kunst, blandt andet et par værker af Olafur Eliasson, og den botaniske have har eksemplarer af sjældne arter fra hele verden.

Disse fortællinger – og mange andre – kan man høre på en rejse til Brasilien. Selvfølgelig hører Rio de Janeiro med til oplevelsen – og også kolonitidsbyen Parati, der var udskibningshavn for guld og i dag er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Kendte og ukendte sider af landet. Og sådan er Brasilien: Fuldt af overraskelser!

Se alle vores artikler om Sydamerika