Den hvide vulkanby Arequipa

Perus andenstørste by Arequipa står ufortjent i skyggen af andre af landets seværdigheder som Machu Picchu.

Arequipas hvide katedral med Misti vulkanen i baggrunden. Foto Viktors Farmor

Men den blændende hvide by har fortjent mere opmærksomhed. Den hvide vulkanby har fostret nobelpristager, gastronomi og festlige nonner.

Santa Catalina - den rene skønhed

Gæster på vores rejse Peru med Nazca, Machu Picchu og Titicaca oplever allerede, hvordan Arequipa forbløffer og stimulerer deres sanser. Nu har vi også lagt en ekstra dag ind i programmet for turen Peru - Fra Andes til Amazonas i netop Arequipa.

Et usædvanligt nonnekloster er på programmet på begge ture. Santa Catalina ser måske ikke ud af noget særligt udefra. Men så snart du er trådt gennem porten, opdager du, at du er på besøg i en by i byen. Her levede engang 450 nonner.

I klostret hersker den rene skønhed. Farverne er det første, du bemærker. Den lysende koboltblå, den glødende okker og varme sienarøde pryder bygningernes mure. Indenfor er der hele gader, små pladser og hyggelige blomstrende patioer. Og intet nonnekloster uden saftige historier! Det gælder naturligvis også Santa Catalina.

Arequipas rige familier betalte i sin tid mindre formuer for at få en af deres døtre optaget i klosteret. Her medbragte pigerne deres tjenestefolk og kunne fortsætte deres luksuriøse livstil. I begyndelsen inkluderede den spektakulære fester. Men det stoppede brat, da paven hørte om udskejelserne i Arequipa og fik udskiftet priorinden med en strengere én.

Vulkanen El Misti

Efter et besøg i Arequipa vil du helt sikkert blive lige så fascineret af byen som Viktors Farmors medejer Gudik Holm Plews. I 2011 boede og arbejdede han på et lokalt rejsebureau i Peru, og nu leder han hver andet år en tur til Peru. Her ser han altid frem til besøget i Arequipa.

Ligesom Gudik kan du ikke undgå at bemærke vulkanen El Misti. Med sine knap 6.000 meter troner den over byen med lige præcis den facon, som en rigtig vulkan skal have. Men El Misti er ikke den eneste. Hele vejen rundt om byen kan man skue de hvidklædte bjergtoppe.

Gastronomien i Arequipa løfter sig ligesom vulkanerne til himmelske højder. Arequipa bliver regnet for den gastronomiske højborg i Peru, så vi skal selvfølgelig smage det bedste. I en af Perus absolutte toprestauranter Zig Zag får vi serveret Alpacakød tilberedt i en vulkansk stenovn. Restauranten ligger i et smukt restaureret byhus. Indenfor leder en vindeltrappe os op på 1. sal, og det er ikke en hvilken som helst trappe. Den er nemlig designet af selveste Eiffel. Ja, ham med Eiffeltårnet.

Udforsk historie og nutid

I Arequipa kan du se den unge pige Juanita. Eller rettere hendes mumie. Juanita er den bedst bevarede mumie fra Inka-tiden og den eneste kvindelige mumie, man har fundet. Hun levede i 1400-tallet og endte sine dage som menneskeoffer. På hendes museum kan man overveje hendes sidste tanker. Var hun stolt over at ofre sig for sit folk, eller var hun rædselsslagen og trist over, at hun som 12-årig aldrig nåede at opleve livet som voksen?

Plaza de Armas hedder Arequipas centrale plads, og den er omgivet af storslåede koloniale bygningsværker. De er bygget af hvide vulkanske sten. Især katedralen imponerer med sin arkitektur og sin størrelse, der fylder hele den ene side af den store plads.

Arequipa er en intellektuel universitetsby med mange unge studerende. Her trådte den peruvianske Nobelpristager i litteratur Mario Vargas Llosa sine barnesko. Og så er det en overraskende harmonisk by, der trods sin størrelse er mindre hektisk end hovedstaden Lima. Der er mindre trafik, og gæster føler sig hurtigt trygge og får lyst til at begive sig ud i byen på egen hånd. Derfor er der på begge ture indlagt en halv fridag i programmet, hvor man kan udforske byen på egen hånd.

Frieftermiddagen kan bruges på at besøge et udsigtspunkt et stykke oppe ad vulkanen med en fantastisk udsigt over byen. Eller man kan finde sig en cafe og nyde folkelivet. Arequipa er mindre turistet end for eksempel Cuzco, så her kan man opleve at blive inddraget i de lokales samtale. Og måske høre sidste nyt fra festfronten for de 20 nonner, der stadig lever i klostret.

Se alle vores artikler om Sydamerika