Den store rundrejse i Peru

Opdag Nazca-linjerne, Machu Picchu og Titicacasøen

Peru er et farverigt og fascinerende møde. Lige fra de højtrækkende Andesbjerge til det unikke Mini-Galapagos med et utrolig næringsrigt økosystem. Rejs med i 19 dage, hvor vi også oplever Den Hellige Dal, Lima og Arequipa.

Priser fra

35.990 kr.

Max. 22 deltagere

19 dages rejse

Start din rejse her

Peru har et areal som Sveriges, Tysklands og Italiens til sammen, så et besøg i landet kræver god tid. Og vi skal opleve alle dets mange højdepunkter. Og så smager Peru vidunderligt. Landet har en stolt tradition for gastronomi, og de er ikke bange for at fusionere i køkkenet, så ofte er din tallerken præget af det italienske, franske, kinesiske og japanske køkken.

I Den Hellige Dal besøger vi en farm med lamaer og alpakaer, inden vi fortsætter til det farverige marked i Pisac – et marked, som har været der lang tid før inkaernes epoke.

På rejsen vises vi også rundt i lokale hjem og bliver der til middag og overnatning. På den måde får vi et utroligt indblik i tilværelsen i Peru. Ved Paracas sejler vi ud og spejder efter søløver, pingviner og andre dyr ved de imponerende Islas Ballestas. Men det er også alt det indimellem, der sætter sig fast efter et besøg i Peru og gør rejsen uforglemmelig. 

Vi har også denne Peru-rejse med endnu mere forkælelse.

5 gode grunde til at rejse til Peru med Viktors Farmor:

  • Nyd en harmonisk sammensat rejse med både fritid og flere nætter samme sted
  • Sejl med ud på Titicacasøen, oplev Machu Picchu, og udforsk de mytiske Nazcalinjer
  • Smag på Perus farverige køkken med bl.a. en picnic i det fri
  • Opdag Ballestas-øernes utrolige økosystem i privat båd
  • Få et unikt indblik hos lokale familier og et kvindekooperativ i Den Hellige Dal

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst Lima

    På de fleste rejser flyver vi med KLM på hele strækningen, og det indebærer først halvanden time til Amsterdam og herefter ca. 12 timer over Atlanterhavet til Lima.

    Ved ankomst til Limas lufthavn kører vi til bydelen Miraflores, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. Vi går måske en lille aftentur for at strække ben, og muligvis har nogen lyst til en let aftensmad eller noget til den søde tand, inden vi går til køjs efter en lang rejsedag.

    Da flere af vores danske rejseledere er bosat i Sydamerika, heraf nogle i Peru, møder man ofte først rejselederen ved ankomsten i Lima. Ved afgang fra Kastrup Lufthavn vil I dog altid møde en repræsentant fra Viktors Farmor, som sender jer godt afsted.

    Måltider: Frokost (i flyet).

    Overnatning: Lima

  • Dag 2

    Heldags-byrundtur i Lima - ”Kongernes By”

    Lima kaldes ”Kongernes By”, og som navnet antyder, så byder hovedstaden på et skattekammer af imponerende historie. Da spanierne erobrede Sydamerika, blev Peru døbt ”Vicekongedømmet” for koloni-magten, og samtidig blev Lima forvandlet til regionens magt-centrum. Derfor emmer hovedstaden af kolonial historie, som kræver god tid til fordybelse.

    Først lægger vi vejen forbi det imponerende ”Huaca Pucllana”, som er et præcolombiansk tempel fra den tidlige Lima-kultur med konstruktion som en pyramide. Mange guidebøger oversætter fejlagtigt ”Huaca” med pyramide, men faktisk betyder ordet et helligt sted eller en helligdom. Allerede her får vi en fornemmelse af, at Inka-kulturen lærte og byggede ovenpå forudgående kultursamfund.

    Herefter går turen til det historiske centrum, og vi stiger af vores bus ved Plaza San Martín med statuen af frihedshelten af samme navn. Her får vi en introduktion til uafhængighedskrigen mellem spanierne og inkaerne. Vi spadserer gennem de historiske gader og stræder og nyder de arabisk-inspirede balkoner af ceder-, fyrre- og egetræ samt mange flotte små og store kirker. Vi når frem til det prægtige Plaza Mayor med regeringspaladset, ærkebiskoppens palads, katadralen og byrådspaladset. Efter lidt historiefortælling om stedet besøger vi et af de spændende klostre i nærheden, enten San Francisco eller Santo Domingo. Dette besøg giver et yderst spændende indblik i munkeordenens udbredelse i Sydamerika og hvor enorm den katolske indflydelse er og har været i Peru.

    Vi kører nu til det berømte Larco-museum, som er et must-see i Lima. Her spiser vi først frokost i museets elegante restaurant, hvorefter vi tager på rundtur på museet. Museo Larco er et enestående museum, som giver os en god grundforståelse for de civilisationer, vi skal stifte bekendtskab med de kommende uger. Særligt vigtigt er forklaringen om de kulturer, som eksisterede før inkaerne, for modsat spanierne, så byggede de tidlige civilisationer altid ovenpå de eksisterende, og på den måde tog man altid historisk lærdom med sig videre. Vi skal se uforlignelig keramik, våben, guld- og sølvprydelser samt lære om offerceremonier, skikke og ritualer. Efter dette museums-besøg, som gør historien yderst levende, er vi godt klædt på til at gå mere i dybden med Perus komplekse historie. Sidst men ikke mindst er museet kendt for et anneks med en enestående samling af erotisk kunst, som der også er tid til at se.

    Vi runder en begivenhedsrig dag af sidst på eftermiddagen og kører tilbage til hotellet. Om aftenen har rejselederen nogle gode tips til, hvor vi kan indtage aftensmaden.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Lima

  • Dag 3

    Open-air picnic og let vandretur i Den Hellige Dal

    Vi kører i lufthavnen og flyver til Cuzco, hvorfra vi kører direkte ud i Den Hellige Dal, hvilket er den optimale måde at akklimatisere sig på. Den Hellige Dal ligger på lavere højdemeter end Cuzco by, og vi får dermed en gradvis højdetilvænning. Vi nyder en picnic i naturskønne omgivelser i Andesbjergene, og vi har vores egen lokale kok og tjenere til at trylle til denne kulinariske frokost i det fri. Efter en god frokost går vi en tur i Den Hellige Dal for at strække ben, nyde det vidunderlige bjerg- og dallandskab samt vænne os gradvist til højderne.

    Midt på eftermiddagen indlogerer vi os på vores hotel beliggende midt ude i Den Hellige Dal. Her har vi tre overnatninger i træk, så vi kan indlogere os i fred og ro og pakke bagagen ud.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Den Hellige Dal

  • Dag 4

    Udflugt i Den Hellige Dal: Moray, Salineras og Ollantaytambo

    Efter morgenmaden kører vi til Moray, hvor vi besøger de cirkulære landbrugsterasser, som måske vidner om inkaernes højt udviklede landbrugsteknik. ”Måske” er den rette indskydelse, for som mange andre fænomener fra inka-tiden er der mange teorier om dette sted. Gængs historieskrivning har længe troet, at der var tale om sofistikerede eksperimenter med forskellige afgrøder i forhold til varierende temperaturer, vandings- samt sol-/skyggeforhold.  Og at netop udnyttelsen af de varierede mikroklimatiske forhold var en af grundene til, at Inka-riget kunne brødføde så mange mennesker – helt op mod 10 millioner mennesker, da inka-riget nåede størst udbredelse. I dag taler historikerne om, at stedet muligvis nærmere var et rituelt og ceremonielt sted, hvor man også lavede astronomiske observationer.

    Vi kører herefter til Maras, som består af nærmest uendelige rækker af naturlige saltbassiner – i alt skulle der være over 3.000 bassiner, så der er hvide saltkar, så langt som øjet skuer. Her er der tale om et naturfænomen, hvor det saltholdige vand strømmer ud fra bjergets indre og aflejrer salt på skråningrne.  Der er mulighed for gøre indkøb af alverdens spændende salt-varianter såsom chili-salt, røget salt og badesalt.

    Vi begiver os nu ud på en frisk lille vandretur i nærområdet ned mod vores restaurant. Gåturen har sikkert givet god appetit, og vi har god tid til at nyde en lækker og velfortjent frokostbuffet efter en dejlig formiddagstur til fods.

    Om eftermiddagen besøger vi Ollantaytambos majestætiske inka-ruiner, som var en af Inka-rigets vigtigste sidste bastioner, hvor inkaerne - anført af oprørslederen Manco Inca - tildelte de spanske erobrere et yderst smertefuldt nederlag. Ollantaytambo markerer skillevejen mod junglen og dermed Machu Picchu, og netop fordi spanierne aldrig overvandt inkaerne her, så nåede de aldrig frem til den hellige by, som med årene blev til den glemte by.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Den Hellige Dal

  • Dag 5

    Heldagstur til Machu Picchu

    En lidt senere start venter i dag, fordi vi vælger at besøge Machu Picchu om eftermiddagen, hvor der typisk er færre besøgende, og lyset står bedre til de gode billeder. Fra Ollantaytambo stiger vi på toget til Aguas Calientes, som ligger for foden af Machu Picchu. Togturen tager godt halvanden time og bugter sig igennem et malerisk bjerglandskab ned mod junglen og igennem tågeskoven.  Vi ankommer til Aguas Calientes, hvor vi spiser tidlig frokost, inden vi ad snoede veje kører op til Machu Picchu. Vi står nu foran inkaernes berømte hellige by, som i 2007 blev erklæret for et af verdens syv moderne vidundere.

    Machu Picchu er et utroligt stort, men eksemplarisk vedligeholdt kompleks, som vores guider fører os rundt i. Det gemmer på alverdens fortællinger, spekulationer og myter, og udforskningen af de labyrintiske passager og boliger ved ruinerne får inkaernes historie til at blive meget nærværende.

    Machu Picchu blev ”genopdaget” i 1911 af den amerikanske opdagelsesrejsende Hiram Bingham efter flere hundrede års glemsel. De spanske erobrere  fik aldrig kendskab til stedet, hverken ved deres ankomst eller under deres næsten 300 års besættelse af landet. I dag diskuteres det stadig, om Machu Picchu først og fremmest var et afsidesliggende rekreationssted, eller om det primært havde religiøse, militære eller handelsmæssige formål. Teorierne om Machu Picchus formål er utallige, men eksperterne er dog enige om, at Machu Picchu ikke var en almindelig by, men forbeholdt meget vigtige folk og kun beboet i visse perioder i løbet af året. Nogle teorier går på, at Machu Picchu var et slags laboratorium for landbrugsprodukter, mens andre igen hævder, at det var et prægtigt fængsel, der husede de værste forbrydere i tiden. Hiram Binghams egne teorier går ud fra den idé, at Machu Picchu først og fremmest var et militært fæstningsanlæg med sigte på forsvar mod fjender, mens andre igen støtter en teori om Machu Picchu som et center for indoktrinering og undervisning af erobrede stammemedlemmer. I dag ved vi med ret stor sikkerhed, at Machu Picchu først og fremmest var et religiøst og ceremonielt sted, hvor man var tættest på solen, som man tilbad som det yppereste.

    Efter ca. to-tre timers rundvisning tager vi bussen ned til Aguas Calientes. Her spiser vi fælles aftensmad, inden vi tager toget tilbage. Vi overnatter igen på samme hotel i Den Hellige Dal.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Den Hellige Dal

  • Dag 6

    Kulturudveksling med overnatning med lokale familier

    I dag får vi mulighed for at komme helt tæt på den andinske kultur, som de fleste kun kommer til at opleve på afstand.

    Vi kører først til Pisac, hvor vi besøger det storslåede ruinkompleks. Besøget indebærer en let vandretur op til ruinerne, som efter al sandsynlighed både havde vigtige militære, religiøse og landbrugsmæssige formål under Inka-tiden. Vi ser blandt andet eksempler på, hvordan inkaerne sendte deres afdøde videre mod det næste liv ved at lægge dem til hvile i højtbeliggende grotter, som solens stråler kunne skinne ind på. Tilbedelsen af naturen og solen var altid det vigtigste og helligste for inkaerne.

    Vi kører herefter ned til selve Pisac by, hvor vi spiser frokost og besøger byens marked. Her er der god mulighed for at gøre en rigtig god handel af enten alpaca-tekstiler, smykker eller lokalt kunsthåndværk.

    Vi kører til Awana Cancha, et lille levende udendørs-museum, hvor vi skal ind og hilse på lamaer og alpakaer. Vi lærer om de forskellige lama-arter og uldkvaliteter, og der er små udstillinger om  den essentielle kartoffel- og majsproduktion, som sammen med quinoa udgør den vigtigste landsbrugsproduktion i Den Hellige Dal.

    Midt på eftermiddagen  fortsætter vi op til et landsbysamfund i bjergene, hvor vi indkvarteres hos lokale familier. Det er en særegen oplevelse at komme så tæt på et lokalsamfund, hvor de har quechua og ikke spansk som modersmål. I dette specifikke samfund ernærer man sig af jordbrug, dyrehold samt uld, og specielt deres uldforarbejdning og –spinning er et håndværk, som de har specialiseret sig i gennem generationer. De lokale kvinder giver os en grundig indføring i, hvordan de bearbejder alpaka-uldet, og det synes ren magi, når de vasker og farver uldet i naturfarver.

    Vi overnatter hos de lokale familier i små grupper (typisk 2-4 personer per familie), og om aftenen mødes vi til fællesspisning. Man har sit eget værelse – rent og pænt – og med sengetøj, tæpper mv., men man benytter familiens badeværelse og toilet.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Hos familie i Andesbjergene

  • Dag 7

    Sacsayhuaman, Koricancha og byrundtur i Cuzco

    Efter tidlig morgenmad tager vi afsked med vores værtsfamilier og kører til Sacsayhuaman, som på mange måder er et overvældende kompleks, hvis formål sandsynligvis var både militært og religiøst-ceremonielt. Komplekset udgøres af gigantiske sten, hvoraf de højeste var op til otte meter og de længste knap 400 meter. Komplekset er forbundet via terrasser, stier, trapper, trappeformationer og overdækkede vandkanaler, så det har været et sindrigt system med utrolig stor ceremoniel betydning for inkaerne. Det vides, at inkaerne i kraft af dette enorme fæstningsværk formåede at forsvare byen mod spanierne i lang tid, godt hjulpet på vej af dets strategiske placering på en højdebred over Cuzco med en fantastisk udsigt over byens indfaldsveje. Det tog inkaerne 50 år at opføre Sacsayhuaman og hele 20.000 mand indgik i arbejdet. Det er selvsagt stadig en gåde, hvordan de flyttede rundt på så kolossalt store sten og fik dem til at passe som fod i hose oven på og ved siden af hinanden.

    Vi kører ned til Cuzco og besøger katedralen, som spanierne byggede i løbet af ca. 100 år mellem 1560 og 1660. Her findes en stor samling malerier af de berømte Cuzco-malere, som mange regner for Amerikas væsentligste maler-skole fra den koloniale periode, og blandt andet derfor er katedralen en af Cuzcos væsentligste seværdigheder. Mange af stenene til konstruktionen af katedralen kom fra Sacsayhuaman, som spanierne rev ned og brugte til deres katolske kirker.

    Herefter går vi til soltemplet Koricancha, som i inka-riget var det mest storslåede tempel i hele Amerika. Engang var vægge og lofte af solidt guld, men mange af disse skatte blev brugt som en del af den kongelige løsesum for inka-herskeren Atahualpa, som blev holdt fanget af spanierne i Cajamarca og senere dræbt. Resten af de umådelige sølv- og guldskatte tog spanierne og sendte til hjem til moderlandet, hvor det meste blev smeltet om. Kun meget lidt af inkaernes enorme mængder guld er i dag bevaret. Spanierne byggede senere Santo Domingo Kirken på soltemplets fundament, men adskillige efterfølgende jordskælv har afsløret de skjulte inka-mure, som i modsætning til spaniernes kunne modstå naturens rystelser i kraft af langt bedre konstruktioner.

    Vi spiser frokost på en restaurant, hvor vi skal prøvespise marsvin, som er en lokal delikatesse.  Skulle denne egnsspecialitet ikke have interesse, er der også andre spiser fra det spændende lokale køkken.

    Vi tjekker ind på hotellet over middag og har eftermiddagen på egen hånd, inden vi mødes til fællesspisning om aftenen. I Cuzco har vi to overnatninger.

    Måltider: Morgenmad og frokost 

    Overnatning: Cuzco

  • Dag 8

    Dag på egen hånd i Cuzco

    Dagen er på egen hånd. Efter en uge i bjergene er det rart at komme lidt ned i gear, inden næste store odyssé begynder.

    Besøg evt. chokolademuseet eller koka-museet. Rejselederen har flere forslag til dagen, og du kan læse meget mere om oplevelser i Cuzco i vores artikel. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Cuzco

  • Dag 9

    Markedsbesøg, Andahuyalillas, Raqchi og til Puno

    Tidlig afgang i retning af Puno, og efter ca. 45 minutter kommer vi til det autentiske marked i San Jeronimo, hvor andinske højlandsbønder fra de omkringliggende bjerge kommer for at sælge deres produkter, heriblandt både landbrugsprodukter, naturmedicin og levende dyr. Her er ikke mange turister (om nogen overhovedet) som inde i midtbyen, og vi får lejlighed til at se og smage flere eksotiske frugter og spiser.

    Vi stopper ved den smukke kirke i Andahuaylillas, som er en udsøgt barok perle med smukke og yderst detaljerede dekorationer. Denne jesuitkirke er fra 1580 og kaldes for ”Amerikas Sixtinske Kapel” på grund af dens flotte udsmykning. En lille herlighed, hvor vi virkelig kan se og nyde den andinske barok i fuldt flor.

    Næste stop er Raqchi, et imponerende tempelkompleks, som inkaherskeren Huayna Capac lod opføre for inka-guden Viracocha. Her står 152 store runde lagerhuse beliggende mod vest med en diameter på 10 m. Med tørt klima og ventilationshuller tjente disse til oplagring af alskens afgrøder såsom rodfrugter, kartoffel, mashua, majs, quinoa samt tørret og saltet kød. Men også klæder, militært udstyr og køkkenudstyr til madlavning blev opbevaret her. Det tjente med andre ord som et af inka-rigets enorme madkamre, som skulle mætte en hurtigt voksende befolkning.

    Herefter fortsætter turen over Raya Passet, som er turens højeste punkt i ca. 4.330 meters højde, hvor vi naturligvis stopper for at indånde den tynde luft, nyde udsigten og tage billeder af højlandet.

    Sidste del af turen går over højsletten mod Puno, hvor vi ankommer tidlig aften.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Puno

  • Dag 10

    Til vands, til sivs og til lands på Titicacasøen

    Tidlig morgen sejler vi ud på den enorme og smukke Titicaca Sø beliggenhed i hele 3.812 meters højde og dermed den højst beliggende sejlbare sø i verden. Titicaca har et imponerende areal på over 8.500m2, og vi har en idyllisk smuk udsigt over søen fra vores båd. Efter en kort sejlads går vi i land på sivøerne Uros. Sivøerne vugger lidt, når man går på dem, idet de er lavet af totora-siv, som de lokale beboere selv fletter til sivøer. Uros-befolkningen eksisterede mange hundrede år før inkaerne og har formået at bibeholde deres kultur trods megen modgang. Vi møder de lokale beboere, som er iklædt deres traditionelle, farverige dragter, og vi får en meget levende forklaring på, hvordan man bygger og vedligeholder sivøerne.

    Herefter sætter vi kursen mod øen Taquile, hvor vi skal på en gåtur rundt på denne fascinerende ø med mange særegne traditioner og skikke. Her er god mulighed for at iagttage lokalbefolkningen, som arbejder i marken med meget traditionelle landbrugsredskaber, heriblandt okseplov. Beboerne på Taquile har et autonomt administrativt og politisk system, og deres klædedragter fortæller, om man er gift eller single. Når en mand gifter sig på øen, så får han i medgift den kommende hustrus lange hårpragt, som han pynter sig med ved festlige lejligheder. Man ser således ofte mænd med langt hår, men det er altså lange lånte fjer, de pryder sig med. Og der er mange flere kuriøse, kulturelle skikke fra øen at fortælle. Den vigtigste industri på øen er fiskeri og landbrug samt selvfølgelig deres højst besungne tekstilkunst, anerkendt af Unesco som immateriel kulturarv.

    Vi spiser nyfangede ørreder til frokost på øen, inden vi sejler tilbage til Puno med ankomst sen eftermiddag.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Puno

  • Dag 11

    Til Colcadalen

    I dag kører vi fra højsletten og vestpå mod Colcakløften, fra Cordillera Blanca, ”Den Hvide Bjergkæde”, mod Cordillera Negra, ”Den Sorte Bjergkæde”. Det er en yderst flot køretur med omskifteligt landskab, hvor den flade højslette bliver til bakket terræn, som så siden bliver til dale og bjerge.  Som vi rammer Arequipa-regionen, følger vi en rute igennem et naturreservervat, der først og fremmest er beboet af alpakaer, lamaer, guanacoer og vicunaer. Alpakaerne og lamaer er hushold, som lokalbefolkningen lever af pga. deres kød og uld, mens guanacoer og vicunaer lever vildt og er fredede. Vicunaernes uld er yderst ekslusivt og meget dyrt, men af den fineste kvalitet. Men selvom de er vildtlevende, får vi rig mulighed for at observere vicunaer på afstand, og vi tager os god tid til at stoppe op og nyde dyrelivet og naturen.

    Det flade landskab bliver efterhånden til et bakket terræn, som siden bliver til dale og bjerge, og pludselig spotter vi de første vulkaner i det fjerne. Tidligt på eftermiddagen når vi landsbyen Chivay. Her spiser vi frokost, inden vi kører det sidste stykke til vores hotel i den maleriske flotte Colcadal. Der er oftest koldt i dalen, men vores hotel byder heldigvis på elektriske opvarmelige madrrasser.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Chivay

  • Dag 12

    Kondorer i Colcadalen og til Arequipa

    Et af regionens helt store trækplastre er 'Cruz del Condor', som vi fra tidlig morgen sætter kursen mod. Det er et helt særligt naturfænomen, som næsten dagligt udspiller sig her, hvor verdens største fugle, kondorerne, via varme termiske vinde stiger op fra bunden af kløften. I bunden af kløften er de fuldstændig afhængige af solens varme og opdriften af den termiske vind, som tillader dem at svæve ca. 1.200 meter op til vores udkigspunkt. Det er et yderst betagende syn, og nogle gange er man så heldig, at de nærmest svæver lige hen over os. Videnskabelige studier har vist, at en Andeskondor kan svæve i  5 timer og tilbagelægge 160 kilometer uden at baske med vingerne en eneste gang.

    Vi kører herefter tilbage til Chivay for at spise frokost, inden vi sætter kursen mod Arequipa, Perus næststørste by og kendt som en af landets gastronomiske højborge. Vi kører igennem Colcadalens smukke vulkanlandskaber med utallige landbrugsterrasser, hvor man hovedsageligt producerer kartofler, majs og quinoa.

    Vi ankommer til Arequipa sent om eftermiddagen. Om aftenen går vi ud og spiser sammen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Arequipa

  • Dag 13

    Byrundtur i Den Hvide By Arequipa

    Arequipa er Perus næststørste by og emmer af historie, særligt den katolske fra spaniernes kolonitid. Og første seværdighed er da også fra kolonitiden, nemlig det pompøse Santa Catalina kloster fra 1579. Her skal vi på opdagelse i det 20.000m2 store kloster, som i sig selv er en lille by, hvor datidens rige nonner i stedet for at følge den almindelige takt og tone for nøjsomt klosterliv fik lov at tage tjenestefolket med. Men selvom det oftest var unge piger fra velhavende familier, som fik adgang med store pengedonationer, hændte det også at mindre bemidlede blev optaget på grund af deres stærke tro. I klosteret herskede en streng religiøs disciplin, og alle samtaler med omverdenen foregik uden fysisk kontakt og under kloster-censur. Sådan var livet indtil 1970, hvor klosteret åbnede dørene for offentligheden, og man kunne få et indblik i en verden, som hidtil havde været isoleret og fuld af hemmeligheder. I dag bor der stadig en lille samling nonner i en aflukket del af klosteret. Vi spadserer herefter hen til museet, hvor den berømte mumie Juanita opholder sig. Hun blev fundet i 1995 af et forskerhold, og fundet gav af mange grunde genklang over hele verden. Ikke blot er Juanita det mest velbevarede fund af et menneske fra Inka-tiden, hun er også det første fund af en kvinde, og så fortæller hun en utrolig historie om inka-rigets rituelle menneskeofringer.

    De højeste bjerge var især helligdomme for inkaerne, fordi man her kom tættest på solen. Og det ultimative offer, en inkahersker kunne behage guderne med var børn, og gerne af ædel inka-slægt. Juanita vurderes at have været ca. 13 år gammel, da hun døde af et slag i hovedet fra en kølle knælende foran en hellig inka-præst. Vi får hele den gruopvækkende historieforælling, mens vi betragter hende i kølemontren, som årets 365 dage altid nedkøler og vedligeholder den værdifulde mumie.

    NB: I marts er Juanita som regel i forskernes varetægt, hvorfor et andet inkaoffer, Sarita, er at finde på museet i stedet.

    Det er tid til frokost, som igen i dag byder på noget helt specielt. I en idyllisk gårdhave-restaurant får vi en levende demonstration af, hvordan man forbereder nogle af Perus mest klassiske og berømte måltider. Og det er selvfølgelig den samme tre-retters-menu, som vi får serveret. Også hofdrikken pisco-sour bliver vi præsenteret for og får serveret. Midt på eftermiddagen kører eller spadserer vi tilbage til hotellet, og resten af dagen er på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad og frokost.

    Overnatning: Arequipa

  • Dag 14

    Dag på egen hånd i Arequipa

    Efter mange intense, ofte lange men altid begivenhedsrige dage har vi i dag på egen hånd til at gå på opdagelse i ”Den Hvide By” Arequipa. Det er tiltrængt med en dag, hvor man kan geare lidt ned, lade de forudgående dage nedfælde sig og selv beslutte sig for en aktivitet. Viktors Farmor har forberedt en bred vifte af mulige aktiviteter, men Arequipa er bestemt også en slentretur værd med hyggelige stræder med skønne cafeer og restauranter.

    Og apropos restauranter: I aften får vi et indblik i den fine gastronomi i byen. Vi skal spise på den kendte ZigZag-restaurant i et lille byhus bygget i de karakteristiske hvide vulkansten. I husets køkken tilbereder kokken Michel Hediger sine kreative fusionsretter, som er præget af det franske og peruanske køkken.  

    Måltider: Morgenmad og aftensmad.

    Overnatning: Arequipa

  • Dag 15

    Fra Arequipa til Nazca

    En lang og betagende køretur venter os, og i dag starter vi meget tidligt. Vi kører til Nazca mod nord ad Pan-American Highway, hvilket tager hele dagen. Men det er en perlerække af maleriske landskaber, som vi får mulighed for at nyde. Først bugter vi os vej gennem bjergkæderne ved Arequipa-regionen for siden at ramme et forunderligt månelandskab, skabt af geologiske jord- og vanderosioner for mange tusinder år siden. Herefter lander vi på ørkenkysten og nyder den azurblå udsigt til Stillehavet samt ørkenens gulbrune klippeformationer. Vi medbringer frokost fra Zig-Zag restauranten, som vi nyder undervejs i Stillehavets omgivelser.

    Vi ankommer hen under aftenen til Nazca, hvor ørkenvarmen luner dejligt.

    Måltider: Morgenmad, frokost, aftensmad.

    Overnatning: Nazca

  • Dag 16

    Nazca-linjerne og keramik

    Til formiddag kan man enten blive på hotellet og slappe af ved poolen, eller tage med på en overflyvning af Nazcalinjerne på ca. en halv time. Prisen er 120 USD som betales på stedet:

    Vi sætter kursen mod Nazcas lille lufthavn, hvorfra vi skal flyve over de mystiske figurer, som er trukket i sandet og i ørkenklipperne – mysterier som endnu i dag er genstand for megen debat og hovedbrud blandt eksperter.

    Fra flyet kan man observere utallige linjer i ørkensandet, hvoraf nogle danner geometriske figurer og afbildninger af planter og dyr. Det er linjer i så store proportioner, at de helst skal ses fra luften, for at det menneskelig øje kan skabe det endelige billede og netop derfor uforståeligt, at Nazca-kulturen 200 før vores tidregning kunne skabe disse fra jorden. 

    Om eftermiddagen besøger vi et keramik-værksted, hvor vi introduceres for Nazca-kulturens uforlignelige teknikker og farver udi keramik-håndværket.

    Måltider: Morgenmad.

    Overnatning: Nazca

  • Dag 17

    Maria Reiche Museum og Ballestas Øerne

    Tidlig morgen drager vi mod Paracas lige ud for Stillehavet, men stopper undervejs ved det lille Maria Reiche Museum, hvor vi følger op på fortællingen om Nazca-linjerne dagen forinden. Et ejendommeligt indblik i en unik og livslang dedikeret forskers liv. Den verdenskendte tyske forsker Maria Reiche dedikerede sit liv til at løse gåden om Nazcalinjerne, og vi taler både om hende og om teorierne bag Nazca-linjerne.

    Ved middagstid når vi Paracas, hvor vi i privat båd sejler ud til Ballestas Øerne, som også kaldes for Mini-Galapagos. I Stillehavet ud for Paracas udspiller der sig et naturfænomen under vandet, som er helt unikt. På grund af den kolde Humboldt-strøm fra syd, hvirvles plankton op til Stillehavets overflade lige ud for Peru, hvilket er lig med et kæmpestort buffet for uendelige mængder fisk, som samtidig bliver til føde for alverdens fugle. Et arealmæssigt lille, men utroligt næringsrigt og produktivt økosystem, og faktisk udgør fiskefangsten her hele 10% af hele verdens samlede fiskeri. Vi oplever desuden et rigt dyreliv af søløver, pelikaner, pingviner - og måske også delfiner, hvis vi er heldige.

    Efter endt sejllads er der tid til at spise frokost ved molen, inden vi tjekker ind på vores hotel. Eftermiddagen er på egen hånd med mulighed for en gåtur til molen for at indånde den forførende havneatmosfære og hilse på pelikanerne.

    Måltider: Morgenmad.

    Overnatning: Paracas

  • Dag 18

    Frokost i Lima

    Efter morgenmaden forlader vi det idylliske Paracas og kører nordpå mod Lima, en tur på omtrent fire timer. Vi kører på Pan-American Highway hele vejen og har konstant Stillehavet som følgesvend med kilometerlange strande, som byboerne fra Lima nyder godt af i sommerperioden.

    Vi spiser en god frokost i Lima, inden vi kører mod lufthavnen.

    Måltider: Morgenmad og frokost samt måltider i flyet. 

  • Dag 19

    Ankomst til Danmark

    Ankomst i Danmark efter mellemlanding i typisk enten Amsterdam eller Paris.

    Måltider i flyet.

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Peru

  • Pas og visum

    I Peru er man visumfri i indtil 90 dage. Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter udrejse. Ved indrejse til Peru, udfyldes en blanket (som udleveres i flyet) som skal vises sammen med passet. Blanketten stemples, og det er vigtig at passe på den under rejsen, da den skal afleveres ved udrejse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Valuta, veksling og kreditkort

    Møntfoden i Peru hedder Nuevo Sol, PEN – Hvor 1 PEN svarer til ca. 2 DKK. I kontant valuta anbefales det at medbringe PEN og alternativt USDollars. (PEN kan bestilles og hentes i FOREX) Det er vigtigt, at de dollarsedler, man medbringer, ikke ser ”gamle” og slidte ud og heller ikke har rifter og mærker.

    Kreditkort kan anvendes i de større byer, og det kan derfor anbefales at benytte sit hævekort undervejs, selvom det koster gebyrer i banken. Det er både sikrere og i sidste ende nok også billigere end at veksle fra DKK til USD og fra USD til PEN pga. gebyrer ved hver veksling.

  • Ofte stillede spørgsmål til ''Peru med Nazca, Machu Picchu og Titicaca''

    Får man ikke højdesyge?
    På rejsen er der tænkt nøje over akklimatisering. De første tre nætter i Andesbjergene bor I i den Hellige Dal i ca. 2.900 m. hvilket ikke giver problemer. Først herefter indkvarteres man i Cuzco i 3.400 m, og her har kroppen vænnet sig til højderne.

    Hvornår er det bedst at rejse til Peru?
    Vi undgår december, januar og februar pga. de store mængder regn i Andesbjergene. I marts vil man opleve færre turister og et grønnere landskab. I juli har man det absolut klareste vejr med størst chance for skyfri himmel på Machu Picchu. Oktober er også en fin måned i Peru. Vi er på den sydlige halvkugle, så oktober er forår i Peru.

    Hvor fysisk krævende er rejsen?
    Især den første uges tid kræves det, at man er i almindelig god fysisk form, og man får mest ud af rejsen, hvis man har gode knæ. Der findes alternativer, hvis man ikke ønsker at gå med på alle gåturene, men terrænet er kuperet, og der er en del trapper. Det vil være en fordel at træne lidt op til rejsen samt medbringe gode vandresko med mønster. Men det er ikke en decideret vandreferie.

    Har man sit eget værelse den ene nat, hvor man indkvarteres privat?
    Ja den nat bor I ca. 2 til 4 gæster ved familie. Man har sit eget værelse, men man deler toilet med familien.

    Hvem deltager typisk på rejsen?
    De fleste er over 50 år. Om sommeren er det ikke ualmindeligt, at et par tager deres store børn med også, da det er en utrolig alsidig rejse, som både byder på store natur- og kulturoplevelser samt en fængende historie.

    Kan man få vasket tøj undervejs?
    Ja, i Cuzco, Puno og Arequipa vil man godt kunne nå at få vasket tøj, hvis man indleverer det ved ankomst og fortæller i receptionen, hvornår man senest skal bruge det igen. Dermed kan man godt nøjes med at have tøj med til en uge i alt. 

    Hvem flyver vi med?
    På langt de fleste rejser flyver vi med KLM via Amsterdam. Der er tidlig afrejse fra Danmark, og man lander samme aften i Lima.

    Jeg er allergiker eller vegetar/veganer, bliver jeg mæt?
    Vi gør hvad vi kan for at informere restauranterne på forhånd, så de kan tilrettelægge dit måltid efter dine allergier eller præferencer. Men vi kan ikke garantere, at du som allergiker over for f.eks. gluten eller laktose får lige så alsidige måltider som ikke allergikere. Det samme gælder for vegetarer og veganere. Man skal nok blive mæt, men bedes være overbærende over for personalet på restauranter og hoteller. De er, især ude på landet, ikke vant til så mange præferencer.

    Det er altid en god idé at have supplerende kost med.
    Vi skal altid have besked om evt. allergier eller mad-præferencer ved tilmelding til rejsen.

  • Vaccinationer

    Vaccination mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria samt valg af malaria profylakse. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

    Medbringer du receptpligtig medicin skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Det er vigtigt, at du medbringer recepten. 

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig god fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 7 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    På rejser i Peru får du desuden mest ud af din ferie, hvis du har trænet lidt på forhånd. Vi har flere gåture på inka-stederne og i bjergene generelt. 

  • Højde- og køresyge

    På rejsen tilbringes tid i højder over 2500 meters højde, hvorved der kan opstå symptomer på højdesyge. Højdesyge viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og utilpashed. Dette kan ofte afhjælpes ved at undgå at blive afkølet samt ved at indtage rigelig med væske. På www.netdoktor.dk står der mere om højdesyge.

    På Viktors Farmors rejser i Peru sikrer vi en så optimal akklimatisering, som tiden tillader. På 19-dagesrejserne begynder vi med 3 nætter i Den Hellige Dal. Det er i ca. 2.600 meters højde, så vi har god tid til at akklimatisere os, inden vi stiger yderligere og indkvarterer os højere oppe i bjergene. 

    Tager du medicin, eller lider du af sygdom, der kan blive forværret af en rejse i højderne, bør du i god tid inden afrejse kontakte egen læge. Har du ikke erfaring med, hvordan du reagerer på højder, kan du vælge at medbringe Diamox tabletter, som i et vist omfang kan forebygge højdesyge. Spørg hos din læge.

    Er man tilbøjelig til at blive køresyg, er det en god idé at medbringe piller mod køresyge.

    Højder over 4.000 moh på 19dages-rejserne i Peru

    På disse rejser kommer vi tre gange over 4.000 moh. (Vi overnatter dog ikke i disse højder) 
    Det gælder: 

    Cuzco-Puno: ca. 4.350 meters højde (La Raya)
    Puno-Chivay: ca. 4.400 meters højde (Lagunillas)
    Chivay-Arequipa: ca. 4.900 meters højde (Patapampa)

     

  • Mad og drikke

    Perus køkken er næsten lige så varieret som dets geografi og går fra de lækreste skaldyr og fisk til kartofler, som er fast ingrediens i mange retter i højlandet. En særlig delikatesse i højlandet er marsvin. Drik flaskevand og undgå postevandet.

    Når man er i højden er det nødvendigt at drikke mere end man normalt ville gøre. Nogle anbefaler helt op til 3 liter dagligt. Undgå isterninger og ukogte grøntsager. Mange steder bliver der serveret coca-te, en velsmagende opkvikkende te. Coca-te er ikke euforiserende - kokain kan kun udvindes af cocablade gennem en uhyre vanskelig kemisk proces, der forudsætter enorme mængder af cocablade.

    Peru byder på mange slags øl. Mange af områderne har deres lokale øl, f.eks i Cuzco og Arequipa. De bedste vine stammer fra vingårdene Tacama og Ocucaje syd for Lima. En populær cocktail er nationaldrikken i Peru: Iskold Pisco Sour. Den består af limejuice, æggehvide, sukker og Pisco (druebrændevin).

    Må jeg medbringe egne fødevarer?
    Ja, såfremt du medbringer fødevarer i uåbnet, orginal emballage og kun til eget forbrug eller som en souvenir til venner eller bekendte . Dog må man ikke medbringe frø, planter eller rå produkter fra dyr. 

    Jeg er allergiker, bliver jeg mæt?
    Vi gør hvad vi kan for at informere restauranterne på forhånd, så de kan tilrettelægge dit måltid efter dine allergier. Men vi kan ikke garantere, at du som allergiker over for f.eks. gluten eller laktose får lige så store portioner som ikke allergikere ved hvert måltid. Derfor opfordres du til selv at have supplerende kost med. VI skal altid have besked om evt. allergier ved tilmelding til rejsen. 

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Peru har selvvalg fra Danmark. Tryk 0051 + omr.nr + ab.nr Fra Peru til Danmark trykkes 00 (afvent ny klartone) 45 + dansk ab.nr.

    Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. Det koster godt 20 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr at afsende og 0 kr at modtage. MMS er ikke muligt.

    Internet. De fleste hoteller har adgang til internettet.

  • Elektricitet

    Peru bruger primært de sydamerikanske stik med to flade ben, men på de fleste hoteller er stikdåsen i væggen også lavet, så de runde danske kan sættes i. Medbring adapter for en sikkerheds skyld.

  • Drikkepenge

    På restaurant er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen. Giv kuffertdragere på hotellerne 1-2 USD pr kuffert, som de bærer for dig.

    Læg også penge på værelset til stuepigen.

    På grupperejser betaler Viktors Farmor drikkepenge til chauffør og lokalguide.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  • Prisniveau

    En hovedret koster fra ca. 60 kroner og op. En vand/øl ca. fra 15 kr., mens vin er relativt dyrt og koster fra 70-100kr. og opefter pr. flaske. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.

    Man skal prutte om prisen på langt de fleste markeder.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere, end at man selv til enhver tid kan bære den, da vi kan komme ud for uregelmæssigheder i programmet.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Det er vigtigt, at du medbringer recepten. 

  • Klima

    Peru ligger på den sydlige halvkugle, så årstiderne er modsat vores; maj til oktober er vinter og november til april er sommer. Ved kysten ligger Perus kystørken, som er blandt de tørreste egne på jorden. I hovedstaden Lima regner det yderst sjældent, men der hænger ofte en havgus over byen.

    I højlandet falder regnen om sommeren (dec-feb).

    Solen skinner ofte fra en klar himmel, når vi er i Peru, så temperaturen kan midt på dagen komme over 20 grader, men om natten falder temperaturen til omkring frysepunktet, og det kan være køligt på hotellerne. Især på rejser i juni, juli og august er det vigtigt at have varmt tøj med til de kølige aftener og nætter.

    Der er klimaanlæg, men ikke toilet i rundturs-busserne. I det nordlige Peru er der kun aircondition og ikke varme, da det ikke er nødvendigt.

  • Tidsforskel

    Peru er seks timer bagud i forhold til Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Regntøj

    - Varmt tøj og skiundertøj (Meget vigtigt især på rejserne i juni, juli, august, hvor der kan være køligt på nogle af hotellerne)

    - Vækkeur

    - Gode vandresko/-støvler

    - Solbriller og solcreme

    - Kasket/hat

    - Evt. piller mod højdesyge (Diamox)

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Myggemiddel - gerne med mindst 7,5% DEET (kan af og til købes i Peru)

    - Evt. god kikkert

    - Lommelygte

    - Evt. mindre taske til nætter hos familier.

    - Badetøj

    - Evt. vandrestave til kortere vandringer

    - Evt. instant kaffe, da der på flere hoteller er kogt vand, men ingen kaffe

  • Hvad må jeg indføre i Peru?

    Det er dit eget ansvar, at tjekke hvad du må indføre i Peru. Følgende er vejledende, men Viktors Farmor tager ikke ansvar for konfiskeringer eller bøder mv. 

    For gæster over 18 år gælder, at man må indføre:

    • Medicin til egen brug alene. Medbring evt. kopi af recept.
    • 400 cigaretter
    • 3 liter alkohol
    • andre goder til personligt forbrug eller gaver må ikke overstige en værdi af samlet 500 USD

    Må jeg medbringe egne fødevarer?

    Ja, såfremt du medbringer fødevarer i uåbnet, original emballage og kun til eget forbrug eller som en souvenir til venner eller bekendte . Dog må du ikke medbringe frø, planter eller rå produkter fra dyr. 

  • Toiletpapir

    De steder hvor der er en spand på gulvet ved siden af toilettet skal man smide toiletpapiret heri.

    Det er meget vigtigt, da rørene ellers risikerer at stoppe til. 

    Hav Kleenex el. en rulle toiletpapir med i håndbagagen. Det er ikke alle offentlige toiletter, der har papir nok. 

  • Værd at vide

    Får man ikke højdesyge?
    På turen er der tænkt nøje over akklimatisering. De første tre nætter i Andesbjergene bor I i den Hellige Dal i ca. 2.900 m. hvilket ikke giver problemer. Først herefter indkvarteres man i Cuzco i 3.400 m, og her har kroppen vænnet sig til højderne.

    Hvornår er det bedst at rejse til Peru?
    Vi undgår december, januar og februar pga. de store mængder regn i Andesbjergene. I marts vil man opleve færre turister og et grønnere landskab. I juli har man det absolut klareste vejr med størst chance for skyfri himmel på Machu Picchu. Oktober er også en fin måned i Peru. Vi er på den sydlige halvkugle, så oktober er forår i Peru.

    Hvor fysisk krævende er rejsen?
    Især den første uges tid får man mest ud af rejsen, hvis man har gode knæ og er i almindelig god fysisk form. Der findes alternativer, hvis man ikke ønsker at gå med på alle gåturene, men terrænet er kuperet, og der er en del trapper. Det vil være en fordel at træne lidt op til rejsen samt medbringe gode vandresko med mønster. Men det er ikke en decideret vandreferie.

    Har man sit eget værelse den ene nat, hvor man indkvarteres privat?
    Ja den nat bor I ca. 2 til 4 gæster ved familie. Man har sit eget værelse, men man deler toilet med familien.

    Hvem deltager typisk på rejsen?
    De fleste er over 50 år. Om sommeren er det ikke ualmindeligt, at et par tager deres store børn med også, da det er en utrolig alsidig rejse, som både byder på store natur- og kulturoplevelser samt en fængende historie.

    Hvem flyver vi med?
    På langt de fleste rejser flyver vi med KLM via Amsterdam. Der er tidlig afrejse fra Danmark, og man lander samme aften i Lima.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Peru.