Logo

Jane Oksbjerg

Jane er uddannet japanolog fra Aarhus Universitet og er desuden arkæolog med speciale i Japan.

Hun har foretaget mange rundrejser i Japan, først og fremmest i de centrale og sydlige dele, inklusive kyst- og bjergområderne. Hun har besøgt paladser, borge og templer og et par gange deltaget i arkæologiske udgravninger i Japan. Hun har boet i metropolen Tokyo og i en lille by på Nara-sletten uden for Kyoto.

Det første møde med Japan havde Jane i 1988, og siden har hun arbejdet med landet. Hovedinteresserne er det gamle og det traditionelle Japan, herunder historiske bygninger og det ceremonielle liv. Som arkæolog er hun bekendt med landets forhistorie fra jægerstenalderen (Jomon-kulturen) til den tidligste statsformation. Som kulturhistoriker har hun beskæftiget sig med indførelsen af buddhismen, de tidlige kejserdynastier og Middelalderens klan-stridigheder. Noget, der altid har fascineret, er de japanske myter.

Herhjemme holder Jane foredrag og skriver om Japan. Senest har hun udgivet artiklen ”Central-pladsen fra Yayoi-perioden” i bogen 50 Fund – Højdepunkter i Arkæologien fra Aarhus Universitetsforlag (2016).

 

Jane Oksbjerg - rejseleder for Viktors Farmor i Japan
Viktors Farmor baggrundsbillede