Logo

Jane Oksbjerg

Jane er optaget af menneskeslægtens mangfoldige veje gennem historien og af, hvordan vi på mange tidspunkter og steder har opretholdt livet i en natur i voldsom aktivitet. Hvad enten Jane rejser i Østasien eller i Europa, ønsker hun at se og forstå de bestræbelser, vi mennesker har lagt for dagen for at tækkes guderne og glemme vores egen lidenhed midt i denne natur.

Jane har i mange år været betaget af støvlelandet Italien med dets mange fuldstændigt forskellige kulturer, og hun leder med lige stor begejstring rejser til Veronas, Firenzes og Venedigs herligheder som rundt i Marches, Toscanas og Umbriens storslåede natur, og hun glæder sig meget til at lede kommende ture til Sicilien, hvor hendes italiensk-lærer bor halvdelen af året.

Polen fascinerer Jane. ”Landets områder med stor og vild natur minder os om vores egen ydmyge oprindelse, som vi ellers kan være fristet til at glemme i dag.” Men som historie-junkie er hun også engageret i landets omskiftelige historie, og hun er fuldkommen bjergtaget af landets store kulturbyer såsom Gdansk og Krakow. 

Ikke desto mindre er Jane uddannet japanolog fra Aarhus Universitet og er desuden arkæolog med speciale i Japan. Før hun i 2017 begyndte at lede rejser for Viktors Farmor til landet, havde hun foretaget mange rundrejser i Japan, først og fremmest i de centrale og sydlige dele, inklusive kyst- og bjergområderne; hun har også et par gange deltaget i arkæologiske udgravninger i Japan. Hun har boet i metropolen Tokyo og i en lille by på Nara-sletten uden for Kyoto.

Sydkorea er en forholdsvis ny destination for Jane, men relationen mellem landet og dets nabo Japan har været endog meget stærk i tidligere tider, og hun har derfor beskæftiget sig med landet ligeså længe som med Japan (siden 1988, hvor hun havde sit første møde med Østasien). At den sydkoreanske kultur og befolkning har været direkte ophav til vigtige træk i de japanske ditto giver den koreanske halvøs skæbne under den japanske besættelse i starten af 1900-tallet med den efterfølgende deling efter 2. Verdenskrig en ekstra dimension.
Hovedinteresserne er det gamle og det traditionelle Japan og Sydkorea, herunder historiske bygninger og det ceremonielle liv. Som arkæolog er hun bekendt med landenes forhistorie fra jægerstenalderen til tidlig statsformation. Som kulturhistoriker har hun beskæftiget sig med indførelsen af buddhismen i landene, med deres konger og kejsere og med den japanske middelalders klan-stridigheder. Noget, der altid har fascineret, er de japanske myter.

Herhjemme holder Jane foredrag og skriver om Japan. Senest har hun udgivet artiklen ”Central-pladsen fra Yayoi-perioden” i bogen 50 Fund – Højdepunkter i Arkæologien fra Aarhus Universitetsforlag (2016), ligesom hun i disse år medvirker i foredragsrækken om Japans Historie på Folkeuniversitetet (2019 - )
 

Jane Oksbjerg - rejseleder for Viktors Farmor i Japan