Den store Laos og Cambodiarejse

Kolonitidsbyer, stammefolk og jungletempler

Rejs med til to af de mindre besøgte lande i Sydøstasien. Vi starter i Laos med hellige templer, jungleklædte bjerge og den mægtige Mekong-flod. Hernæst kalder Cambodia med højdepunkter som Angkor Wat, Phnom Penh og flydende landsbyer.

Priser fra

31.990 kr.

Max. 20 deltagere

21 dages rejse

Start din rejse her

Vi starter i Laos’ gamle kongeby Luang Prabang, hvor gamle templer og franske kolonitidsvillaer ligger ned til Mekong-floden omgivet af jungleklædte bjerge og små stammelandsbyer. Ved Krukkesletten oplever vi et arkæologisk mysterium, mens hovedstaden Vientiane byder på flotte templer, markeder og en helligdom langt udover det sædvanlige. Fra Vientiane flyver vi til det sydlige Laos, hvor vi sejler mellem De firtusinde øer på Mekong-floden til brusende vandfald.

I Cambodia besøger vi stammefolk og lykkejægere på jagt efter ædelstene i den afsides Ratanakiri-provins. Vi kigger også efter sjældne floddelfiner ved Kratie, inden vi kører og sejler videre til Cambodias sprudlende hovedstad Phnom Penh. Her oplever vi storbylivet, og vi ser et tempel med gulv af rent sølv. Vi dykker ned i Cambodias dystre nyere historie, men vi oplever også i hvor høj grad, landet er kommet på fode igen. Rejsen slutter ved Angkor Wat, hvor vi udforsker en flydende landsby og ser en sand perlerække af templer fra khmernes storhedstid.

5 gode grunde til at rejse til Laos og Cambodia med Viktors Farmor:

 • Udforsk khmertemplerne Angkor Wat, Bayon og det mindre kendte Beng Mealea
 • Nyd markeder, templer, landsbyer og vandfald i Laos’ gamle kongeby Luang Prabang
 • Oplev hovedstæderne Vientiane og Phnom Penh
 • Besøg de mange forskellige etniske minoritetsgrupper i deres landsbyer
 • Opdag det afsidesliggende område kaldet De firetusinde øer i det sydlige Laos

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra København

  Vi sætter kursen mod Laos. Typisk flyver vi fra København til Bangkok, hvorfra vi fortsætter mod Luang Prabang. 

  Måltider: Mad på flyet

 • Dag 2

  Den historiske kongeby Luang Prabang

  Efter et flyskifte fortsætter vi til Luang Prabang dybt inde mellem Laos’ jungleklædte bjerge. Her indlogeres vi på vores hotel og går en tur i den gamle bydel for at få de første indtryk af det særlige sted. Luang Prabang var Laos' kongeby frem til 1975, og den gamle bydel ned til Mekong-floden er fyldt med aktive templer og villaer fra den franske kolonitid. Det har sikret byen en plads på UNESCOs kulturarvsliste, og den er en stærk kandidat til titlen som Sydøstasiens bedst bevarede historiske by. Der er en vidunderlig ro over Luang Prabang, og det er skønt at vandre gennem de små gader og nyde folkelivet.

  Vi starter ved byens vigtigste tempel Wat Xieng Thong, der er et smukt eksempel på laotisk tempelarkitektur. Herfra fortsætter vi til den lille høj Mount Phousi, der ligger midt i byen. En trappe med 328 trin fører til toppen, hvorfra vi har en forrygende udsigt over byens tage, Mekong-floden og de skovklædte bjerge. En forgyldt stupa pryder toppen, der er et populært sted at se solnedgangen. Tilbage på hovedgaden er folk i fuld gang med at gøre klar til byens natmarked, hvor lokale fra de omkringliggende stammelandsbyer kommer ind til byen for at sælge håndværk, lokale specialiteter og andet godt. Der er masser at se på, og det er hyggeligt at gå rundt mellem de små boder og gadekøkkener. 

  Måltider: Frokost

  Overnatning i Luang Prabang

 • Dag 3

  De hellige Buddha-huler

  Vi står tidligt op om morgenen for at opleve processionen af orangeklædte munke, der går gennem byens gader for at modtage ofringer fra de lokale, der har stillet op langs vejene. Munkene går på en lang række, mens de lokale buddhister lægger mad i munkenes skåle. Ritualet var tidligere et helt normalt syn i store dele af Sydøstasien, men i dag kan det kun opleves meget få steder.

  Efter morgenmaden står vi til søs på Mekong-floden og sejler et stykke op ad floden. Vi lægger til ved en lokal landsby, hvor vi får et indtryk af dagliglivet. Landsbyen er særlig kendt for sin fremstilling af risvin, der tilsættes en række ret atypiske ingredienser.

  Efter frokost besøger vi de hellige buddhistiske huler Tham Ting og Tham Phoum. Hulerne ligger ned til floden og kan kun nås med båd. Her har pilgrimme, handelsrejsende og lokale troende i århundreder stillet Buddhafigurer i håbet om en velsignet rejse videre ned ad floden. Det er med tiden blevet til adskillige tusinde figurer i alle mulige størrelser og materialer.

  Vi skifter båden ud med bil og kører tilbage mod Luang Prabang. På vejen gør vi holdt ved landsbyen Ban Xan Khong, hvor man fremstiller papir efter gamle metoder. Tilbage i Luang Prabang er resten af dagen samt aftenen fri til at nyde byen på egen hånd.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Luang Prabang

 • Dag 4

  Nationalmuseet og Khuangsi-vandfaldet

  Dagen starter med besøg på nationalmuseet, der har til huse i det tidligere kongepalads. Bygningerne er i sig selv spændende med deres laotiske arkitektur og flotte glasmosaikker, men de huser også en række historiske genstande fra byens storhedstid.

  Der bliver også tid til et besøg på Luang Prabangs lokale marked, før vi om eftermiddagen kører ud til det flotte vandfald Khuangsi. Undervejs gør vi holdt ved markedet i Phousi, hvor der falbydes alt fra kyllinger og grøntsager til lokal te og vævede tekstiler fra områdets minoritetslandsbyer. Med held bliver der måske også mulighed for at prøvesmage den lokale snack lavet af bøffelskind. Vi gør holdt i flere stammelandsbyer på vejen. Deriblandt byen Ban Phanom, der er kendt for sine væverier.

  Ud på eftermiddagen er vi fremme ved vandfaldet, der falder smukt ned i en række bassiner, inden vandet forsætter gennem den tætte tropiske vegetation. Der er rig mulighed for en forfriskende dukkert i det indbydende vand, eller en lille gåtur på stierne omkring vandfaldet, inden turen går tilbage til Luang Prabang.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Luang Prabang

 • Dag 5

  Gennem stammelandsbyer og krukkesletten til Phonsavanh

  Vi har en spændende dag foran os, når vi forlader Luang Prabang fra morgenstunden med kurs mod Phonsavanh. Det er en lang køretur. Men turen fører os gennem smukke områder med jungleklædte bjerge og små landsbyer beboet af hmong-folket, så det er bare at læne sig tilbage og nyde udsigterne, der glider forbi udenfor vinduet.

  Frokosten spiser vi på en lokal restaurant undervejs, inden vi fortsætter ind i Xienhouang-provinsen mod et af Laos' mest forunderlige historiske levn: Krukkesletten. Her ligger hundredvis af stenkar spredt ud i landskaberne. Nogle er små, mens andre er store nok til, at et voksent menneske kunne være i dem. Arkæologer er stadig uenige om formålet med de mange store kar. Blev de brugt til opbevaring af vand? Var de del af et kultisk begravelsesritual? Nogle har endda foreslået, at der blev brygget brændevin i dem. Man ved det ikke, og det er kun med til at bidrage til stedets mystik.

  Sidst på dagen indlogeres vi på vores hotel i Phonsavanh, hvorefter aftenen er fri til at slappe af ovenpå køreturen.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Phonsavanh

 • Dag 6

  Landsbymarked og fly til hovedstaden Vientiane

  Tidligt om morgenen besøger vi det lokale marked i Phonsavanh, hvor de forskellige bjergstammer kommer for at udveksle varer. Vi besøger også Muangkhoun, hvor gamle stupaer og tempelruiner fortæller historien om byens storhedstid, da den var hovedstad for et lille kongerige ved navn Xieng Khuang.

  Laos' nyere historie kommer tæt på ved UXO Museum, der fortæller om de intensive amerikanske bombardementer af Laos under Vietnamskrigen.

  Vi vender tilbage til hotellet for at spise frokosten, inden vi kører til lufthavnen og flyver til Vientiane. Her indlogeres vi på vores hotel for de kommende 2 nætter. Resten af dagen er fri til at udforske Laos’ hovedstad på egen hånd.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Vientiane

 • Dag 7

  Vientiane byrundtur

  Hele dagen er dedikeret til at udforske Vientiane. Et godt sted at starte er ved byens ældste tempel Wat Sisaket. Templet er i en unik stil, hvor væggene er prydet med små nicher med mere end 10.000 Buddhafigurer. Templet var det eneste, der overlevede Siams angreb på Vientiane i 1828, så det er en vigtig helligdom for de lokale buddhister. Vi ser også Ho Phrakeo, der tidligere fungerede som tempel for den royale familie.

  Næste stop er byens triumfbue kaldet Patouxay, der har en finurlig historie, inden vi besøger Vientianes – og måske hele Laos' – smukkeste og helligste tempel: That Luang. Den store forgyldte stupa fra 1566 er et prægtigt syn og et stærkt symbol på Laos' suverænitet og buddhistiske kultur.

  Efter frokost kører vi ud af byen til den såkaldte Buddhapark. Navnet er misvisende. For den forunderlige samling af skulpturer er resultatet af en nyreligiøs bevægelse, der blomstrede her i midten af de 20. århundrede og frem til revolutionen i 1975. Ideologien var ganske rigtig inspireret af buddhismen, men den blandede også en god dosis hinduistisk mytologi og personlighedskult ind i ligningen. Som regel ånder der fred og ro i parken, der ligger flot ned til Mekong-floden med udsigt til Thailand på den anden side.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Vientiane

 • Dag 8

  Fly til Pakse og videre til Khong Island

  Tidligt om morgen kører vi til lufthavnen for at flyve til byen Pakse, der ligger ved sammenløbet af floderne Don og Mekong i det sydlige Laos. Vel fremme spiser vi frokost, inden vi fortsætter til ruinerne af khmertemplet Wat Phou. Khmererne, hvis hovedstad Angkor vi oplever senere på rejsen, skabte sig et enormt rige fra fra det 8. til det 11. århundrede. De var dygtige bygherrer, og de opførte mægtige templer til ære for guderne, hvoraf Wat Phou er det største og flotteste i Laos. Vi ser også det lokale museum, inden vi fortsætter til øen Khong i Mekong-floden, hvor vi skal overnatte de kommende to nætter

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning på Khong-øen

 • Dag 9

  Sejltur på Mekong-floden og vandfaldet ved grænsen

  Mekong-floden løber fra nord til syd i Laos. Størstedelen af vejen flyder den som en bred, doven flod. Men netop her i det sydlige Laos brydes floden af hundredvis af småøer, sandbanker og klippeskær, hvilket har givet området sit navn Si Phan Done: Firetusinde øer. Vi tager på sejltur mellem øerne for at opleve dette sjældent besøgte hjørne af Laos. Undervejs gør vi flere små stop. Blandt andet går vi i land ved Done That, hvor vi kan gå over broen mellem Done Det og Done Khone. Vi gør også hold ved den gamle jernbane.

  Derefter tager vi på en lille vandretur gennem landsbyer og smukke landskaber, til vi kommer til Liphi-vandfaldet på grænsen til Cambodia. Her strømmer vandet mellem en labyrint af klippeskær. Vi spiser frokost på en lokal restaurant ved flodbredden, inden vi fortsætter til Khone Phapheng, der er det mest berømte vandfald på Mekong-floden. Vi tager os god tid til at nyde omgivelserne, inden turen går tilbage til vores hotel på øen Khong.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning på Khong-øen

 • Dag 10

  Ankomst til Cambodia og ædelstene i Ratanakiri

  Det er tid at forlade Laos og krydse grænsen til Cambodia. Her bliver vi budt velkommen af vores cambodianske lokalguide, hvorefter turen går til vores hotel i provinsen Ratanakiri. 

  Vel fremme venter en god frokost samt en spændende eftermiddag. Først besøger vi Andong Meas, hvor der er en lang tradition for at finde ædelstene. Lykkejægerne her bruger ikke maskiner eller videnskabelige målinger. De graver bare og håber, at de har heldet med sig – og det har de faktisk ganske ofte.

  Derefter går turen forbi stammelandsbyer til vulkansøen Yak Laom. Her er der mulighed for en svømmetur i det rolige vand og senere en vandretur i den tropiske skov, der omgiver søen.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Ratanakiri

 • Dag 11

  Stammelandsbyer omkring Ratanakiri

  En del etniske minoriteter lever i den her del af landet, så vi tager på en udflugt med både for at besøge en af områdets små stammelandsbyer. Turen i båd tager ca. en time hver vej og foregår i smalle både. Turen er flot, og vi passerer flere andre stammelandbyer inde på bredden. Vel fremme ved kachok-stammens landsby går vi i land og bliver vist rundt i landsbyen. Her ser vi blandt andet kachok-folkets specielle gravplads, og vi får en fornemmelse af hverdagslivet helt ude på kanten af Cambodia. Der er mulighed for en dukkert i Sésan-floden, hvis nogen skulle have lyst til det. Frokosten har vi med i form af en picnic.

  Tilbage i Ratanakiri er eftermiddagen fri til egne eventyr.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Ratanakiri

 • Dag 12

  På udkig efter delfiner i Mekong

  Vi kører til flodbyen Kratie, der ligger på Mekongs bredder. Her sejler vi ud på floden på udkig efter den sjældne og udryddelsestruede irrawaddy-delfiner. Delfinerne er lyse i farven og måler ca. 2 meter. I dag lever irrawaddy-delfinen næsten udelukkende i Cambodia, og området er et de få steder, hvor man har en god chance for at se dem. Finder vi delfinerne, hører vi nok deres særprægede spyttelyde, som de laver, når de kommer op til overfladen for at ånde. Finder vi ikke delfinerne, kan vi stadig nyde den flotte sejltur, inden vi atter lægger til i Kratie. Vi slutter dagen af med middag sammen.

  Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning i Kratie

 • Dag 13

  Mod Orientens Paris: Phnom Penh

  Vi skal lige nå at have et indtryk af Kratie ved Mekong-floden med dens fine huse i gammel stil, inden vi forlader byen og sætter kursen mod Cambodias hovedstad Phnom Penh. Undervejs standser vi for at se en gummiplantage, hvor saften fra gummitræerne indsamles og gøres klar til videre forarbejdning. Skulle sulten melde sig, gør vi også stop i byen Skun, hvor stegte fugleedderkopper og græshopper er en populær lokal delikatesse. Det er tilladt at smage. Der vil dog være andre retter på menuen, når vi spiser frokost på en lokal restaurant på vejen.

  Turen fortsætter ad hovedvejen mod Phnom Penh, men ved bro nummer 11 skifter vi til båd. De sidste to timer af dagen tilbringer vi på et træskib. Her kan vi sidde på dækket med snacks og en kold øl/vand, mens vi nyder landskaberne glide forbi. Solen nærmer sig horisonten og farver himlen, mens Mekong-floden bringer os det sidste stykke til Phnom Penh. Vi står af midt i storbyen, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende tre nætter.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Phnom Penh

 • Dag 14

  Sølvpagoden og fransk kolonistil

  Phnom Penh blev tidligere kaldt for ”Orientens Paris” på grund af sin charme og den franske kolonitidsarkitektur. Charmen og byens skønhed falmede dog noget i de mørke år under Pol Pot fra 1975 til 1979, men de seneste årtier har Phnom Penh oplevet en ny opblomstring, og i dag er Cambodias hovedstad en dynamisk storby med blikket rettet mod fremtiden.

  Man har dog ikke glemt fortiden. Vi starter dagen ved Apsara Art Association, hvor cambodianske børn helt ned til en ganske ung alder lærer klassiske danse. Et andet sted, hvor Cambodias kultur holdes i live, er i det gamle kongepalads. Cambodia er ikke længere et monarki, men paladset står tilbage som minde om en ikke særlig fjern fortid, hvor kongen regerede herfra. Den smukkeste bygning i paladset er dog ikke tronsalen. Det er Sølvpagoden. En lille pavillon, hvor gulvet er dækket af mere end 5.000 fliser i rent sølv. Hver flise vejer over et kilo. Det lille tempel huser også adskillige andre skatte fra landets lange historie. Det samme gør nationalmuseet, hvor især udstillingen om Khmer-rigets kunst er et højdepunkt.  

  Vi slutter byrundturen med frokost på en lokal restaurant ved floden, hvorefter resten af dagen er fri til at opleve Phnom Penh på egen hånd. Byen har flere gode markeder og utallige caféer, og det er altid hyggeligt at opleve folkelivet langs floden.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnating i Phnom Penh

 • Dag 15

  Et sort kapitel i Cambodias historie

  Om morgenen hører vi om et af de mørkeste kapitler i Cambodias – og menneskehedens – historie. Vi starter ved Tuol Sleng, der under Pol Pots terrorregime fra 1975 til 1979 blev forvandlet fra en skole til et fængsel og forhørscenter. I dag er bygningen indrettet som et museum, der fortæller om tiden under De Røde Khmerer. Skrækkelige ting er sket indenfor murene, og af de mange tusinde fanger, der blev ført hertil, overlevede kun 12. De andre døde enten i fængslet eller blev henrettet på den såkaldte Killing Fields lidt udenfor byen.

  Vi besøger også Killing Fields, der i dag er omdannet til en park. Det er en voldsom oplevelse. Men besøgene disse to steder er vigtige i forståelsen af Cambodias nyere historie og ikke mindst i understregningen af, hvor ufattelig langt Cambodia er kommet som nation siden da. Det må have krævet helt umådelig styrke at rejse sig igen efter de mørke år. At turde tro på en fremtid og møde verdenen med de mange smil, vi i dag ser overalt i landet.

  Vi spiser frokost sammen på en lokal restaurant, hvorefter resten af dagen er fri på egen hånd.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Phnom Penh

 • Dag 16

  Kampong Thom – den præ-angkorianske hovedstad

  Vi lægger storbyen bag os og kører i bus til Kampong Thom. Det er en længere tur. Men der er flere interessante stop på vejen. Eksempelvis ved Kuha Nakor-templet og landsbyen Prasat. Vi holder også ind ved foden af Santouk-bjerget, hvor vi kan se lokale skulptører forvandle bjergets sandsten til figurer og skulpturer.

  Vi spiser frokost ved ankomsten til Kampong Thom, der var khmerernes hovedstad i det 7. århundrede, inden den blev flyttet til Angkor. Det smukkeste levn fra perioden er templerne Sambo Prey Kuk, der i sin tid prydede centrum af den gamle hovedstad. Vi skal naturligvis se templerne, der er et godt eksempel på khmer-kunst fra den tidlige periode.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Kampong Thom

 • Dag 17

  Gennem rismarker og jungle til Siem Reap

  Rejsen fortsætter til Siem Reap gennem frodige, flade landskaber dækket af rismarker. Undervejs gør vi hold ved en angkoriansk bro, der er mere end 1.000 år gammel. Indtil for blot få årtier siden, var broen stadig i brug. Vi fortsætter forbi små landsbyer til khmer-templet Beng Maelea, der ligger opslugt af junglen. Her er de gamle stenbygninger helt overgroet af vegetation, hvilket giver stedet den helt rige "Indiana Jones-stemning". Det er uden tvivl et af de mest fotogene khmertempler, og heldigvis kommer her stadig ikke ret mange turister sammenlignet med Angkor-templerne.

  Vi spiser vores picnic-frokost ved Bang Maelea, inden vi fortsætter til hotellet i Siem Reap, hvor vi har tre overnatninger. Siem Reap er den moderne by nær Angkor Wat, så her er masser af restauranter og hyggelige caféer. Byen har desuden et spændende lokalt marked.

  Måltider: Morgenmad og picnic-frokost

  Overnatning i Siem Reap

 • Dag 18

  Angkor Thom og det fantastiske Bayon-tempel

  Det verdensberømte tempelkompleks Angkor Wat er blot ét blandt utallige templer i khmerernes gamle hovedstad Angkor Thom. Selve Angkor Wat gemmer vi til i morgen, og i stedet fokuserer vi i dag på nogle af de mange andre fantastiske, men mindre kendte, templer i byen. Vi starter ved den mægtige sydport, der fører ind i byen. Dernæst besøger vi det storslåede Bayon-tempel, hvor mere end 200 store stenansigter med gådefulde smil kigger ned på os. Herfra er der ikke langt til det store tempel Baphuon samt den såkaldte Elefant-terrasse og Den Spedalske Konges terrasse, der byder på flotte udskæringer i sten.

  Vi fordøjer de mange indtryk over frokosten inde på området, inden vi fortsætter til Ta Prohm-templet, der holdes i et jerngreb af jungles lianer. Rigtig mange ikoniske fotos af Angkor er taget i Ta Prohm, hvor vegetationen stadig har fået lov at vokse på de gamle templer. Dernæst besøger vi enten Angkor Conservation eller Praeh Norodom Sihanouk-Angkor Museum, inden turen går tilbage til hotellet.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning i Siem Reap

 • Dag 19

  Storslåede Angkor Wat og delikate Banteay Srei

  Nu kan vi vist ikke vente længere. Så denne morgen kører vi til selve Angkor Wat: Det største og mest storslåede stentempel fra khmerernes tid. Det er et enormt kompleks med høje tårne, lange søjlegange og prægtige tempelbygninger. Men det er i lige så høj grad detaljerne og de smukke relieffer, der imponerer. Her ser vi mægtige slag og magtfulde guder side om side med flotte apsaraer (himmelske nymfer) og yndefulde dansere. Der er så meget at se på i Angkor Wat, at vi bruger hele formiddagen i templet.

  Efter frokost kører vi til templet Bantaey Srei fra det 10. århundrede. Templet ligger et stykke fra Angkor Wat og er langt mindre. Men det byder på nogle af de fineste og mest delikate stenudskæringer khmerriget nogensinde har frembragt.

  På vejen tilbage stopper vi i en landsby for at se, hvordan man udvinder palmesukker. Vi hører også om Cambodias kamp mod landminer på det lokale landminemuseum.

  Tilbage i Siem Reap fuldendes aftenen med afskedsmiddag på en lokal restaurant.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning i Siem Reap

 • Dag 20

  Solopgang over Angkor Wat, en flydende landsby og hjemrejse

  Vi står tidligt op for at se solopgangen over Angkor Wat. Det er et smukt syn, når solen løfter sig over horisonten og bader de gamle stenbygninger i sit gyldne skær. Efter morgenmaden tilbage på hotellet kører vi til den nærliggende sø Tonle Sap. Her står vi til søs og besøger en af området flydende landsbyer. Landsbyerne her er vitterlig flydende. Husene vugger på vandet, og al transport foregår selvsagt med båd.

  Vi spiser frokost på en lokal restaurant, og der bliver også tid til lidt souvenirshopping, inden turen går mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: På flyet

 • Dag 21

  Ankomst København

  Efter et flyskifte ankommer vi til København.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Laos og Cambodia.

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder flg.:

  Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter indrejserejse datoen.

  Visum til Laos koster p.t. ca. 40 USD, og der skal medbringes 2 pasfotos og kræver 2 blanke sider i passet. Visum udstedes ved ankomsten til Laos.

  Visum til Cambodia koster p.t. ca. 35 USD, og der skal medbringes 2 pasfotos. Der skal være mindst 1 blank side i passet. Visummet udstedes ved grænsen eller i lufthavnen.

  Der kræves altså min. 3 blanke sider i passet til Laos og Cambodia.

  Visum til Cambodia kan også søges online inden afrejse fra Danmark. Det kan også fås ved på grænsen til Cambodia ved ankomsten. Visum ved ankomsten koster p.t. ca. 30 amerikanske dollars (der skal betales kontant og i rede penge), og der skal medbringes 2 pasfoto.

  Det er altid en god idé at medbringe et par ekstra pasfotos og kopi af billedsiden i jeres pas.

 • Vaccination

  Vaccinationer mod leverbetændelse og stivkrampe anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Den lokale møntfod i Cambodia er riel. I Laos hedder den lokale møntfod kip. Cambodias anden valuta er US dollars, som accepteres overalt.  Medbring USD og også gernee små dollarsedler (1, 5, 10, 20) til f.eks. drikkepenge mv.

  I Siem Reap, Phnom Penh og Luang Prabang og Vientiane er der mulighed for at hæve kontanter på VISA og MASTER Cards (2-5 % kommission).

 • Mad og drikkevand

  I modsætning til thailandsk mad er laotisk og cambodiansk normalt ikke særlig krydret. Laos er en gammel fransk koloni, og dette kan stadig nydes i det laotiske køkken. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud. Pas på med grøntsager, som altid bør være kogte eller vaskede i renset vand.

  Vand købes renset på flaske. Man drikker under ingen omstændigheder vand fra hanen.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni og internet

  I de større byer er der udmærket dækning. Det koster over 20 kr i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og 0 kr. at modtage. MMS er ikke muligt. At bruge data i udlandet kan være dyrt. Derfor kan det være en god ide at slå data i udlandet fra på din telefon allerede ved afrejse fra Danmark.

 • Elektricitet

  Der er tre typer stik i Laos og Cambodia:

  - Stik til 3 flade ben (som de engelske)

  - Stik med 2 flade ben

  - Stik til to runde og tynde ben, som vi kender dem her i Danmark.

  Medbring adapter

 • Drikkepenge

  På restauranter og hoteller er drikkepenge inkluderet. Er man meget tilfreds med servicen, kan 10 % lægges til regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

 • Påklædning, adfærd og sikkerhed

  Det vigtigste, du skal forberede dig på, er solen og varmen. Derfor bør du klæde dig så let som muligt – i lyse bomuldsstoffer, helst ingen strømper og tunge, lukkede lædersko, men åbne, lette sandaler, som sidder godt på fødderne. Hvis du vil undgå solskoldninger, skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær altid hat i dagtimerne, gerne med bred skygge. Hvis din hud er lys og sart, bør du også medbringe en god solcreme.

  Laos og Cambodia er overvejende buddhistiske lande. Der er en udbredt tolerance og afslappede omgangsformer. Blufærdigheden er dog større end i Danmark og især i templer og på offentlige steder bør man ikke klæde sig for udfordrende.

  De Cambodianske myndigheder har pr 8. august 2016 udstedt kodeks for besøgende til Angkor Wat og andre religiøse steder, som vi også besøger f. eks. i Luanf Prabang ved Xieng Thong samt ved Konge Paladset og National museet – her bør besøgende ikke bære nederdele eller shorts over knæet eller toppe, der afslører bare skulder. Følger man ikke denne dress-code kan man nægtes adgang. 

  Den traditionelle hilsen er at man fører hænderne sammen foran brystet og bøjer hovedet let. I templer aftages hovedbeklædning.

  Det er et gammelt krigsområde. Store områder er stadig minerede. Men disse er klart afmærkede og vi kommer slet ikke i nærheden af dem. Vi vil dog ikke kunne undgå at komme i kontakt med mine-ofre og andre krigsinvalider. Disse findes overalt og overlever hyppigt ved at tigge. Da der ikke findes pensioner og anden offentlig støtte, kan man overveje at praktisere lidt privat velgørenhed.

 • Prisniveau

  Med forbehold for ændring. Sodavand ca. 1 USD Øl ca. 1 USD Juice ca. 2 USD Måltid mad på restaurant fra ca. 4 USD

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Transport og veje

  Selv om mange veje er blevet udbedret og asfalteret i de senere år, bærer Laos præg af at være infrastrukturmæssigt i væsentlig ringere stand end eksempelvis Thailand og Vietnam, mens Cambodias veje stadig bærer præg af at have været igennem flere årtiers krig og borgerkrig. Jo længere vi kommer væk fra hovedfærdselsårerne og turiststrømmen, jo dårligere bliver vejene generelt. Hvis man har tendens til køresyge, er det en god idé at medbringe medicin herimod til anvendelse ved bjergkørsel.

 • Flyrejsen

  På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk 

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Den tørre og mindre varme periode er fra november til februar. Om dagen vil der være ca. 30 grader og om natten ca. 20 grader. I Luang Prabang kan der blive ned til 10-15 grader om natten. Den tørre og varme periode er fra marts til maj.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller

  - Håndklæde

  - Badetøj

  - Kasket eller solhat

  - Langærmede, hurtigttørrende skjorter

  - Lange, hurtigttørrende bukser

  - Regnfrakke eller paraply

  - Myggespray

  - Solcreme

  - Vækkeur

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - Salttabletter

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Lommelygte + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Laos og Cambodia.