Hvad søger du?

Start din rejse her

En sejltur på Ohridsø er en malerisk oplevelse af et ukendt stykke Europa. To gange mere på rejsen sætter vi os tilrette i både og får maleriske oplevelser. Den ene gang er på den største sø på Balkan, Skadar, som ligger på kanten af Montenegro og Albanien. Den anden gang er på den eneste fjord i Sydeuropa. Den finder vi i Montenegro, og for bunden af fjorden finder vi byen Kotor med smalle gader og middelalder-arkitektur. I det hele taget ligger de gamle byer som perler på en snor på Balkan.

Mother Theresa blev født i Skopje. Præcis på dét sted, hvor hun blev døbt i 1910, ligger i dag et Memorial House, bygget på mindre end 9 måneder i 2008 for at æres Skopjes eneste Nobel-prismodtager - og vi ser selvfølgelig huset. Byen har en meget spændende bazar, hvor kunsthåndværkere har indrettet sig i nedlagte tyrkiske bade og moskeer. I Nordmakedonien tager vi desuden på tur i Mavrovo-nationalparken.

Albanien er – Albanien. 45 års isolation under kommunistisk styre ophørte sammen med Murens fald, og trods en rivende udvikling leder landet stadigt tankerne hen på ”verden af i går”. Vi er på sightseeing i hovedstaden Tirana og i Berat, som kaldes "Byen med de 1000 vinduer" på grund af sin osmanniske arkitektur.

De gamle byer ligger som perler på en snor i dette hjørne af Europa. I Montenegro besøger vi både Kotor og Perast. Vi sejler på den eneste fjord i Sydeuropa og på den største sø på hele Balkan: Skadar.

For at få udbytte af rejsen, skal man kunne gå i kuperet terræn og klare lette stigninger.

5 gode grunde til at rejse til Nordmakedonien, Albanien og Montenegro med Viktors Farmor

 • Oplev Berat - byen med de 1.000 vinduer
 • Udforsk Tirana med Skanderbeg-pladsen og en stor underjordisk bunker omdannet til museum
 • Beundr Rozafa-fæstningen og stå til søs på Skadarsøen ved Shköder - en af Europas ældste byer
 • Opdag Skopje med sin tyrkiske bazar og den mægtige statue af Alexander Den Store
 • Besøg Kaneo-kirken og den historiske by Ohrid ved en smuk bjergomkranset sø

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

8 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
7. okt. 23
9.990 kr
Udsolgt
30. mar. 24
10.990 kr
Ledig
30. apr. 24
10.990 kr
Ledig
29. aug. 24
Afventer pris
Ledig

Prisen inkluderer

 • Fly København-Skopje og returfly fra Montenegro
 • 7 nætter på turistklassehoteller i delt dobbeltværelse med halvpension
 • Kørsel i bus
 • Sejlads på Ohridsøen og Skadarsøen
 • Bådtur ved Perast
 • Entréudgifter
 • Dansk rejseleder
 • Engelsktalende lokalguider
 • Drikkepenge til guider og chauffør (ca. 250 kr.)

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 1.300 kr.)
 • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Afrejse fra København medmindre anden lufthavn er angivet under "bemærkning".

Efter ankomst tager vi på byrundtur i Skopje, Nordmakedoniens hovedstad. Vi ser den gamle bydel med Kale-fortet og kirken St.Spas. Vi ser også den nye bydel med Mother Theresa Memorial House.

Især området i og omkring bazaren er interessant. Når man kommer over Vardar Floden ad den gamle stenbro fra 15. årh., kommer man direkte til den tyrkiske bazar og det spændende kvarter, der omgiver den.

Om aftenen spiser vi middag på en typisk nordmakedonsk restaurant med levende musik. Overnatning i Skopje.

Måltider: Aftensmad

Vi kører til Tetovo, hvor vi ser ”coloured mosque” (Sarena Dzanij), den smukkeste moské i Nordmakedonien, bygget i 1495. Ruten fortsætter gennem det imponerende naturområde Mavrovo National Park, der byder på enestående bjergpanoramaer. På bjergskråningerne ligger mange små landsbyer med helt speciel arkitektur. Vi besøger også St. Jovan Bigorski Klostret.

Om eftermiddagen fortsætter vi til Ohrid, en spændende by, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er en af de ældste i Balkan, og et vigtigt center for den romerske og den byzantinske episkopale kirke. Vi har to overnatninger i Ohrid.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi starter dagen med en bådtur på Ohrid Søen, der danner grænsen mellem Nordmakedonien og Albanien. Søen ligger fantastisk, omgivet af bjerge, hvoraf nogle er mere end 2000 m. Søen er klar og ren, man kan nogle steder se over 20 meter ned. Det skyldes de mange kilder i bunden langs de sydlige og østlige bredder. Her er stor fiskerigdom med 17 forskellige arter, hvoraf de 10 kun findes i denne sø. Søen er blandt verdens ældste, og den har overlevet mange geologiske perioder.

Vi kommer til Kaneo Kirken, det mest berømte fotosted i Nordmakedonien. Denne lille kirke har en storslået beliggenhed. Arkitekturen er en succesfuld blanding af armenske og byzantinske arkitekturelementer.

Til fods fortsætter vi til ruinerne af kong Samuels Fort, som ligger højt hævet med en flot udsigt over Ohrid.

Om eftermiddagen kører vi til klosteret Skt. Naum, hvor man kan høre den hellige Skt. Naums hjerte slå, hvis man er helt stille og lægger øret til hans sarkofag. St. Naum døde år 910 og var en af de første apostle i den bulgarsk-ortodokse kirke. Han forbindes med udviklingen af det kyrilliske alfabet.

Vi tager på en sejltur i robåd på en sidesø til Ohrid Søen. Herfra kommer mange underjordiske kilder, der forsyner Ohrid Søen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører til Albanien og finder vej til Berat. Det er en af Albaniens smukkeste byer, og er også at finde på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Den maleriske gamle bydel ligger på hver sin side af en flod, på en skråning, hvor husene hæver sig en etage over det foranliggende, og har en række vinduer ud mod verden. Derfor har Berat fået sin tilnavn: Byen med de 1000 vinduer.

Senere på dagen besøger vi fæstningen, som ligger højt over byen. Her er blandt andet et ikon-museum. Der er også tid til en slentretur i den gamle bydel - og måske til en promenade langs floden.

Overnatning og middag i Berat.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad kører vi nordpå til Albaniens hovedstad, Tirana. Byen er livlig og spændende. Den har ændret sig afgørende siden tiden under Enver Hoxhas kommunisme. Handelsgaderne er flankeret af store platantræer, som giver dem sydlandsk stemning. Beboelseskarreerne, der før var grå og triste, fik en omgang maling under borgmester Edi Rama. Han udskrev simpelthen en konkurrence blandt skole-elever, og de bedste forslag til udsmykning af facader blev ført ud i livet, så karreerne i dag står med overraskende mønstre i mange farver. Edi Rama er i dag landets premierminister.

Vi besøger en af Tiranas topattraktioner BUNK'ART. BUNK'ART er et museum, som bl.a. fortæller historien om Albaniens tidligere kommunistiske diktator Enver Hoxha og hans magt. Museet er indrettet i en enorm underjordisk bunker, som Hoxha fik bygget i 1970erne. Her skulle kommunistpartiets spidser kunne gemme sig, når fjenden angreb Albanien. Bunkeren var bl.a. indrettet til at kunne også modstå atomangreb. BUNK'ART går fem etager dybt ned, og det er kun en fjerdedel af bunkeren, der i øjeblikket er indrettet som museum. Indenfor kan man bl.a. se Enver Hoxhas kontor, en udstilling over det hemmelige politi og meget mere.

Efterfølgende besøger vi også det Nationalhistoriske Museum.

Hvis tiden tillader det, går vi forbi kvarteret Block. Det var spærret af for almindelige mennesker under kommunismen. Enver Hoxha og partiets andre spidser boede her - i magelige huse. I dag er kvarteret et livligt cafe-miljø.

Overnatning på hotel i Tirana.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod Shkoder, en af de ældste byer i Europa. Shkodra har været under veneziansk indflydelse i renæssancen, og det ser man tydeligt i byens arkitektur.

Uden for byen ligger fæstningen Rozafa og byder på udsigter helt ind mod Montenegro. En af legenderne om Rozafa illustrerer det skisma, at man nogle gange i tilværelsen må ofre noget for at give liv til noget andet, som er større. Fortællingen er, at det var 3 brødre, der byggede fæstningen. Hver eneste nat faldt dét, de havde bygget om dagen, sammen. De spurgte en klog mand om råd. Bring et offer, så vil murene bestå, lød hans råd. Brødrene blev enige om, at den hustru, der først dukkede op med frokosten den følgende dag, skulle mures inde i væggene. De to ældste brødre fortalte deres hustruer om beslutningen, så de dukkede selvfølgeligt ikke op næste dag. Men den tredje brors kone dukkede op, og hun måtte derfor ofres. Hendes navn var Rozafa. Hun accepterede sin skæbne. På én betingelse: Hun skulle fortsat kunne amme sin nyfødte søn. Derfor blev der lavet et hul i murværket til hendes højre bryst så hun kunne føde ham. Det siges, at der stadigt flyder mælk ud af hullet. Tjek selv efter, når I er på Rozafa!

Herefter kører vi over grænsen til Montenegro. Her tager vi på en sejltur på den største sø på Balkan, Skadarsøen.

Vi kører til vores hotel i Petrovac, hvor vi har 2 overnatninger ved Adriaterhavskysten.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om morgenen besøger vi Cetinje, den gamle hovedstad i Montenegro. Vi ser det kongelige palads, King Nicolas Museum.

Vi kører ad serpentineveje til nationalparken Lovcen, og gør holdt i landsbyen Njegusi, hvor vi smager på deres berømte skinke, lokale ost og vin. Herefter kører vi ad en endnu flottere rute ned til Kotor, der er utrolig smukt beliggende ved den eneste fjord i Sydeuropa. Det er en by kendt for sine handelsfolk og sømænd. Den gamle bydel er velbevaret, og et typisk eksempel på en middelalderby, bygget mellem 12. og 14. årh. Denne middelalderarkitektur har sat Kotor på Unesco’s liste over verdens kulturarv.

Kotor er gennemskåret af snævre stræder og små torve. På et af disse torve finder vi St. Tryphon Katedralen, der er byens symbol. Men byen er også rig på små kirker fra 12. og 13. årh. Prinsepaladset er fra det 17. årh.

Efter sightseeing stiger vi om bord i en båd og sejler til klosterøen Perast og senere til byen Perast, der er en interessant barokby, ikke langt fra Kotor. De smukkeste bygninger er bygget mellem 15. og 17. årh. På det tidspunkt blomstrede handelen, og søfarere fra denne by tjente gode penge. Kaptajnerne kunne bygge smukke villaer, der også i dag imponerer med deres skønne arkitektur. Perast er en stilfærdig og fredfyldt by, og også her er der talrige kirker og monumenter.

Vi spiser afskedsmiddag i Perast, før vi vender tilbage til vores hotel i Petrovac.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Podgorica og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Balkan

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Passet skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

Valutaen i de forskellige lande varierer.

- Montenegro, Kroatien og Kosovo: Euro (EUR). 100 euro = 750 kr. 

- Albanien: Lek (ALL). 100 lek = 6 kr.

- Nordmakedonien: Denar (MKD). 100 denar = 12 kr.

- Bosnien-Hercegovina: Mark (BAM). 100 mark = 380 kr.

Vores anbefaling er at tage euro med hjemmefra. Selvom valutaen er en anden, så er det muligt at betale med euro langt de fleste steder. Dog får man eventuelle byttepenge tilbage i den lokale valuta. Det er derfor smart at medbringe små sedler. Man skal dog være opmærksom på, at man ofte får en dårlig kurs. Derudover er der vekselkontorer flere steder, hvor man kan veksle euro til den lokale valuta. 

Nogle butikker og restauranter tager imod kreditkort, men det varierer meget.

Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle 6 lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

Internet. Der er wifi på de fleste af hotellerne.

Der bruges stik som i Danmark så en adapter er ikke nødvendig

Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.

Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus.

Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

I Albanien, Kosovo og Nordmakedonien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for ca. 10 Euro. Montenegro og Bosnien er lidt dyrere, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.

Der er ingen tidsforskel.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Paraply/regntøj

- Vådservietter

- Kasket eller solhat + solbriller

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko

- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- Tørklæde ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder kvinder

- Tøj der dækker skuldre og til under knæet ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder både mænd og kvinder

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Balkan.