De 5 stan-lande

Kazakhstan, Kirgisistan, Tajikistan, Uzbekistan og Turkmenistan

Fem lande der byder på en kæmpe variation af landskaber, kultur og historie. Denne rejse er lagt tilrette, så vi får det hele med – i ét hug! Silkevejen var i brug allerede i 100-tallet, og de vidt forgrenede karavaneveje spredtes gennem Centralasien og bandt de 5 stan-lande sammen. 

Priser fra

36.990 kr.

Max. 20 deltagere

20 dages rejse

Start din rejse her

Rejsen begynder i det enorme steppeland Kazakhstan med den tidligere hovedstad Almaty. Derfra kører vi ind i Kirgisistan, hvor vi bor i nomadetelte i nærheden af Centralasiens største bjergsø og oplever landets kultur i de historiske byer Karakol, Bishkek og Osh.

Efter endnu en grænseovergang er vi i Tajikistan, der byder på dramatiske bjerglandskaber og silkevejsbyen Khujand samt Centralasiens største Buddhastatue i hovedstaden Dushanbe. På vej ind til Uzbekistan besøger vi også den gamle by Penjikent, inden silkevejsbyerne Samarkand, Bukhara og Khiva tager os tilbage til karavanernes tidsalder. Turen slutter i Turkmenistan, hvor vi skifter til 4-hjulstrækkere og er til grill-middag i ”Porten til Helvede”.

Historisk har landene meget til fælles. Djengis Khans hære trak spor gennem hele regionen, og senere fulgte Timur Lenks storhedstid. Sovjetunionens erobring af området i 1920'erne medførte, at alle 5 nuværende lande var Moskva-tro gennem 80 år. Og går vi helt frem til nutiden, så pusler Kina med planer om en ny Silkevej, denne gang med asfalt, som vil forbinde Europa og Asien og gå gennem netop Stan-landene.

5 gode grunde til at rejse til de 5 stan-lande med Viktors Farmor:

 • Udforsk storslået natur med dybblå søer, golde stepper, dybe kløfter og forrevne bjerge
 • Rejs gennem 5 meget forskellige lande, der er ukendte for de fleste danskere
 • Kom tæt på de lokale kulturer, der varierer meget fra land til land
 • Spis middag hos lokale familier, der fortæller om deres hverdag
 • Besøg historiske Silkevejsbyer og oplev stemningen i de orientalske bazarer

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra Danmark

  Vi flyver fra København med kurs mod Kazakhstan.

 • Dag 2

  Almaty i Kazakhstan

  Efter en mellemlanding i Istanbul lander vi i Almaty, hvor vi indkvarteres på vores hotel.

  Om formiddagen tager vi på opdagelse i Almaty, som er den tidligere hovedstad i Kazakhstan og samtidig den største by i landet. Officielt har byen ikke været hovedstad i landet siden 1997, men den er stadig et vigtigt kultur- og forretningscenter.

  På byturen ser vi Zenkov-katedralen, der ikke altid har været brugt som kirke. Den har også fungeret som officerernes forsamlingshus og en tøjbutik, der var i drift i årene 1903 til 1908. I Sovjet-tiden var bygningen udstillet som museum, men efter selvstændigheden i 1991 blev den igen indviet som kirke.

  Vores byrundtur tager os også forbi Panfilov parken, hvor en evig flamme brænder til ære for faldne, sovjetiske soldater under 2. verdenskrig, samt Republikpladsen og det historiske museum.

  Måltider: Morgenmad (fly), frokost og aftensmad

  Overnatning: Almaty

 • Dag 3

  Gravhøje og udsigt til Tien-Shan bjergene

  Vi kører mod Esik gravhøjene, der er et område kendt for en række imponerende cirkulære gravhøje fra bronzealderen. De gamle gravsteder samt Esik Cultural Museum giver os en glimrende indsigt i tidlige kulturer og ritualer i Kazakhstans rige fortid.

  Herefter kører vi retur til Almaty for at spise frokost. Om eftermiddagen fortsætter vi til Medeu. Her i ca. 1.700 meters højde ligger verdens højest beliggende skøjtebane samt et skiresort. Vi kommer uden for vintersportssæsonen, men tager med kabelbanen op til toppen, hvor vi vandrer en tur samt nyder den flotte panoramaudsigt over Tien-Shan bjergene.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Almaty

 • Dag 4

  Mægtig kløft og middag hos familie i Kirgisistan

  I dag fortsætter vi mod det næste land på rejsen: Kirgisistan. Vi starter dog dagen ved den snævre og dybe Charyn floddal, der betragtes som Grand Canyons lillebror. Dramatiske erosioner lavet af floden Charyn har skabt et imponerende landskab, der ligner dens berømte storebrors. Stedet er også kendt som ”Dalen af slotte” på grund af sine klippeformationer, der ligner slotte.

  Vi kører videre til den kirgisiske-kazakhiske grænse. Når alle grænseprocedurer er overstået, fortsætter vi videre til Karakol, hvor vi er fremme om aftenen.

  Middagen denne aften er hos en uighur-familie, der serverer nationale retter som f.eks lagman, der er en traditionel uighur-ret. Vi kan både se processen og deltage i madlavningen, hvis vi har lyst. Besøget giver samtidig mulighed for at få et indblik i hverdagslivet på disse kanter og høre om familien og deres liv.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Karakol

 • Dag 5

  De 7 Tyres Kløft og Issyk-Kul søen

  Atmosfæren i Karakol bringer os hundrede år tilbage og giver indtryk af Rusland i zartiden. Vores byrundtur omfatter russiske huse fra perioden 1870 - 1910, den russisk-ortodokse kirke (1886) og Dungan-moskeen (1899), der er lavet af træ uden brug af søm. Dungan-moskeen har en enestående arkitektur. Det er den eneste, velbevarede moske i Kirgisistan, hvor man kan opleve mødet mellem den muslimske og den kinesiske arkitektur.

  Derefter kører vi til De 7 Tyres Kløft, Jeti-Oguz, som byder på dramatiske klippeformationer i rød sandsten. De lokale græsgange er længe blevet brugt af hyrder til græsning af fåreflokke og heste.

  Vi fortsætter turen langs den sydlige del af Issyk-Kul søen, der er den største bjergsø i det centrale Asien. Issyk Kul er 180 km lang og 60 km bred, og udsigterne er præget af søens klare, blå vand samt Terskei og Kungei Ala-Tau bjergene, der kan ses til alle sider.

  Vi overnatter i en yurte-lejr. Yurter er nomadernes bolig. Det er telte, der er lavet af filt, snor og træ. I lejren er det muligt at ride på hest, og om aftenen bliver vi undervist i bagning af kirgisisk specialiteter.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Yurt camp i Jety Oguz

 • Dag 6

  Den grønne hovedstad Bishkek

  Vi starter tidligt og kører langs med Issyk-Kul søen og videre til hovedstaden Bishkek, som er hovedstaden og den største by i Kirgisistan. Byen ligger ved foden af den storslåede bjergkæde Kyrgyz Ala-Tau. Bishkek er en by med mange grønne parker, marmorklædte offentlige bygninger, kombineret med sovjetiske lejlighedskomplekser og tusindvis af mindre privatbyggede huse. De fleste gader flankeres på begge sider af smalle vandingskanaler, der vander de utallige træer, der giver skygge i de varme somre. De giver byen en særlig stemning og Bishkek antages at være den grønneste i Centralasien med flere træer pr. indbygger end nogen anden.
  Vores byrundtur omfatter Ala-Too-pladsen, der er den vigtigste plads i landet. Den kæmpestore plads er stedet for nationale begivenheder og flankeres af regeringsbygninger i marmor. Engang var det en statue af Lenin, der prydede pladsen. Den er erstattet af en ny statue af den episke helt Manas, som er blevet det nye symbol efter Kirgisistans selvstændighed. Statuen af Lenin findes stadig gemt lidt af vejen.

  Aftenen i Bishkek byder på en middag med traditionel musik. Her vil kunstnere introducere os for nationale musikinstrumenter og spilleteknikker.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bishek

 • Dag 7

  Den gamle karavaneby Osh

  Vi kører til lufthavnen og flyver til Osh, der ligger ved en korsvej af gamle handelsruter på Silkevejen. Osh anslås at være over 3000 år gammel, hvilket gør den til den ældste by i Kirgisistan.

  Byens alder er beregnet ud fra klippetegninger og skrifter, der før i tiden kunne ses på den nordlige skråning af Suleiman bjerget, som ligger i centrum af Osh. Bjerget er også kendt som Salomons trone. Det er et populært sted for lokale muslimer, for på den højeste top ligger en lille moské bygget i 1510. Bjerget er på UNESCOs verdensarvsliste. Vi besøger det nationalhistoriske museum, der er bygget ind i bjerget, og hvor fra, der er en flot udsigt ned over Osh.

  Bazaren i Osh minder om indiske gademarkeder og er et stemningsfuldt sted at gå på opdagelse. Her kan købes alt fra dagligvarer til frø og krydderier af ordentlig kvalitet.

  Vi besøger et lokalt bageri med velsmagende centralasiatiske naan-brød. Vi besøger også et værksted, hvor de laver knive.

  Sidst på dagen indkvarteres vi på vores hotel, inden vi om aftenen spiser middag hos en uzbekisk familie. Værterne demonstrerer og forklarer, hvordan man tilbereder det mest berømte centralasiatiske måltid: Plov (eller Pilaf).

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Osh

 • Dag 8

  Bazar og mirakler i Khojand Tajikistan

  I dag fortsætter vi til det tredje land på rejsen; Tajikistan. Ved ankomsten i Khojand besøger vi mausoleet for Sheikh Muslihiddin. Han var Khujands hersker i det 12. århundrede. Han var også digter og havde ry for at udføre mirakler. Vi har også tid til at kigge nærmere på det Historiske Museum, der ligger i et citadel, og til sidst ser vi den største bazar i Tajikistan. 

  Indkvartering på hotel.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Khujan

 • Dag 9

  Til hovedstaden i Tajikistan

  I dag er målet hovedstaden i Tajikistan, Dushanbe. Turen gennem Tajikistan er flot. Ikke mindst de majestætiske udsigter over Fan bjergkæden. Smukt er der også i Varzob floddalen det sidste stykke ind mod Dushanbe.

  For kun få år siden ville dagens etape tage mange flere timer, men en tunnel bygget i 2015 med hjælp fra Iran har skåret 4 timer af rejsetiden og gjort, at man undgår et svinkeærinde gennem Uzbekistan.

  Undervejs stopper vi i den gamle by Istarafshan, der blev grundlagt af den persiske konge Cyrus den Store i det 6. årh. f.Kr. Vi besøger den gamle bydel, hvor der engang stod en gigantisk fæstning. Hvis vi har tid, stopper vi i et par landsbyer på vejen, inden vi triller ind i Dushanbe, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende to nætter.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Dushanbe

 • Dag 10

  Sightseeing i Dushanbe

  Det tajikiske navn på hovedstaden Dushanbe kan oversættes som "mandag". Byen fik sit navn, fordi den udviklede sig fra en landsby, der havde et populært marked om mandagen. Området omkring Dushanbe blev kendt som et center for bomulds- og silkeproduktion under det sovjetiske regime. Selv om byens navn er ret nyt, går den historiske fortid 3.000 år tilbage. Arkæologer har blandt andet udgravet resterne af græsk-baktriske og middelalderlige bosættelser.

  Vores tur i Dushanbe omfatter Antikvitetsmuseet, der er hjemsted for den UNESCO-beskyttede liggende Buddha - den største statue af Buddha i Centralasien. Vi besøger også hovedmoskeen og kommer forbi parken Rudaki og bazaren Shah-Mansur.

  Endnu et højdepunkt er fæstningen Hissar, som var hjemsted for Bek; en stedfortræder for Emiren af Bukhara. I sin storhedstid var fæstningens vægge 1 meter tykke, og inde i fortet var der haver og vandbassiner. Det eneste, der er tilbage nu, er de monumentale porte bygget af brændte tegl med to cylindriske tårne og lancetbue mellem dem. Denne type arkitektur er typisk for de fleste Bukhara bygninger opført i det 18. og 19. århundrede.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Dushanbe

 • Dag 11

  Smuk bjergsø på vej til historiske Penjikent

  Rejsen fortsætter til Penjikent. Hvis muligt, ser vi den smaragd-farvede Iskandarkul sø i 2.385 meters højde og de omkringliggende bjerge.

  Penjikent er kendt for sine seværdigheder, arkitekturmonumenter samt et vidunderligt rekreativt område ved kysten af Zaravshan-floden. Penjikent er en af de ældste byer i Centralasien. Byens navn kan oversættes som "Fem landsbyer".

  Vi ser bl.a. udgravningsstedet for Old-Penjikent og den gamle bydel. Vi har en overnatning på simpelt hotel i Penjikent.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Penjikent

 • Dag 12

  Samarkand

  Vi krydser grænsen til Uzbekistan ved Jartepa. Grænsen har været lukket i flere år. Den genåbnede i 2018. Herfra kører vi ca. 1 times tid til Samarkand, der ikke kan undgå at fascinerer med sine orientalske pragtbygninger og rige Silkevejshistorie. Byen er grundlagt i det 7. århundrede før Kristus, mens storhedstiden var i det 14. og 15. århundrede, da karavaner bragte varer til byens bazarer fra de fjernes afkroge af den kendte verden.

  Byens mest berømte (eller berygtede) indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

  Registan-pladsen var i mange århundreder hjertet af Samarkand, og den flankeres af bygninger, der her især er klassiske eksempler på islamisk arkitektur. Vi ser de 3 smukke koranskoler: Ulug-Be, Tillya-Kori og Sher-Dor, der tilsammen indrammer den flotte Registan-plads.

  Vi besøger også Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

  Vi har én overnatning på hotel i Samarkand.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 13

  Til Oasebyen Bukhara i Uzbekistan

  I dag fortsætter vi til Bukhara, som var et af de største handelscentre på Silkevejen. Det er en meget gammel by, hvis historie strækker sig tusinder af år tilbage. Der har boet mennesker i regionen omkring Bukhara i mindst fem årtusinder, og byen har eksisteret i halvdelen af denne tid. Med sin beliggenhed ved Silkevejen har Bukhara længe tjent som center for lærdom, kultur og religion. Samt naturligvis handel. I sin 2500 års lange historie skiftede byen hele tiden hænder fra en regent til en anden. Det var den første oase, der blev invaderet af arabiske hære, og især islam har sat et tydeligt præg på byen.

  I dag er Bukhara kendt som ét stort og særdeles velbevaret udendørs museum af moskeer, koranskoler og minareter. Men det er også en levende by, hvor hverdagen udleves mellem de smukke, gamle bygninger. Om eftermiddagen tager vi på rundtur i Bukhara, hvor de mange arkitektoniske perler ligger med kort afstand i den gennemrenoverede bymidte.

  Indkvartering på hotel for de kommende to nætter.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 14

  Bukhara

  Om morgenen fortsætter vi turen gennem Bukhara. Vi ser blandt andet Ismail Samani mausoleet, der er en af de ældste bygninger i Centralasien. Den blev bygget som gravplads for Emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt - men ikke mausoleet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klos op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

  Vores tur går også forbi Lyabi Hauz – en svalende plads i midten af Bukhara. Her kommer man for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 15

  Khiva

  I dag krydser vi Kyzylkum ørkenen, og har en lang dag foran os. Kyzylkum betyder ”rødt sand”, og i visse belysninger passer navnet. Men det er ikke en sandørken. Der er spredte buske og lave vækster. Vi spiser en picnic-frokost i et cafeteria i nærheden af Amudaryafloden (oldtidens Oxus), inden vi fortsætter til Khiva.

  Før i tiden var Khiva det sted, hvor karavanerne gjorde holdt for at slukke tørsten og få et hvil. Den lå strategisk rigtigt mellem de to store ørkener Kyzylkum og Karakum. Byens smukke minareter og mange fornemme bygninger, mausoleer, madrassaer (koranskoler) vidner om en storhedstid, hvor karavanerne bragte velstand til byen. Khiva har dog også haft sine skyggesider. Det var her handlen med slaver blomstrede.

  Siden 2. verdenskrig har der været omfattende restaureringer i Khiva. I Sovjet-tiden skete genopbygninger ikke altid med respekt for, hvordan den indre by oprindeligt så ud. Men i dag arbejdes der på at opveje disse fortidens synder, og liv og handel er vendt tilbage til gaderne indenfor ringmuren.

  Man kan slentre gennem de smalle gader i Khiva og kigge ind i de små gårde gennem træudskårne døre. Livet inde i haverne viser, at det ikke kun er et museum, men også en levende by.

  Indkvartering på hotel og middag i Khiva. Vi har 2 nætter i Khiva.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Khiva

 • Dag 16

  En gammel slavehandlerby

  Den gamle by Khiva er som et museum med fortællinger fra 1001 nats eventyr. Siden 1990 har den været UNESCO kulturarv. Khiva har bevaret sin atmosfære som en gammel, orientalsk by. Vi koncentrerer os om den del, der ligger indenfor den store bymur og fæstningen Kunya Ark.

  Blandt de bygninger vi ser, skal nævnes fredags-moskeen Juma, der har 213 søjler, hvoraf alle undtaget én er udskåret i sort elmetræ. En enkelt søjle kommer fra Indien – legenden fortæller, at den blev båret hertil af en lokal superhelt, Pakhlavan Mahmud, og siden anbragt i moskéen til ære
  for ham. Dæmpet lys kommer ind i denne søjlehal, hvor der er en næsten drømmeagtig atmosfære.

  Overalt i den gamle bydel finder vi fine træskærerarbejder - en kunst, der er dyrket i Khiva siden oldtiden. Særlig smuk er panoramaudsigten af solnedgangen fra Akshi Bobo tårnet over byen.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Khiva

 • Dag 17

  Et flammende eventyr i Turkmenistan

  I dag fortsætter vi mod det sidste stan-land på vores rejse: Turkmenistan. Når grænseformaliteterne er overstået, fortsætter vi til Darvaza krateret, hvor vi er fremme sidst på eftermiddagen. Det unikke krater kaldes også ”Porten til Helvede”. Hvorfor? Jo, fordi geologer opdagede en hule fyldt med naturgas i 1971. For at forhindre udslip af metangas, blev gassen antændt og brænder den dag i dag. Hvis du ikke kunne se det fra lang afstand, ville svovllugt formodentlig vise dig vejen. Det er et spektakulært syn at se et 50 til 100 meter stort krater midt i den barske Karakum ørken. 
  I en yurt lejr i nærheden af krateret spiser vi aftensmad, og kan især se flammerne, når der bliver mørkt. Det er i særdeleshed et "Flammende eventyr".

  Vi har én overnatning i yurt lejren.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Darvaza

 • Dag 18

  Ashgabat - kærlighedsbyen

  Efter morgenmaden og et sidste kig i krateret fortsætter vi til Turkmenistans hovedstad Ashgabat, hvor vi er fremme ved frokosttid. Efter frokost indkvarteres vi på hotel.

  Med sine overdådige marmorpaladser, skinnende guldkupler og velplejede parker er Ashgabat ("kærlighedsbyen" på arabisk) en helt surrealistisk oplevelse. Ashgabat ligger ved foden af bjergene Kopet Dag i en frugtbar oase i Karakum ørkenen. Om eftermiddagen tager vi på byrundtur.

  Vi har 2 nætter i Ashgabat.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ashgabat

 • Dag 19

  Marmorpaladser og et stutteri

  Vi besøger den arkæologiske by Nisa, som engang var vinterhovedstad, og Ashgabats Nationale Historiske Museum med dets rige samling af antikke og etniske kulturgenstande. Heste har i århundreder spillet en afgørende rolle i det asiatiske liv. Vi kører 40 km nord vest for byen for at besøge et stutteri og se de smukke Akhal-Teke heste. Turkmenerne begyndte at opdrætte disse heste for 5000 år siden, og de er stadig ikke krydsningsavlede. Deres elegante kroppe og fine knoglestruktur er imponerende. Hestene bruges til væddeløb og er velkendte blandt eurasiske jockeys. Vi ser hestenes stalde, pleje og træning. Akhal-Teke hesten anses for at være det nationale symbol for Turkmenistan.

  Efter næsten 3 ugers oplevelsesrig rejse i denne eksotiske verdensdel spiser vi afskedsmiddag.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ashgabat

 • Dag 20

  Hjemrejse

  Vi kører meget tidligt om morgenen til lufthavnen, fulde af indtryk og oplevelser.

  Vi flyver via Istanbul til København.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Uzbekistan, Kirgisistan, Tajikistan Turkmenistan og Kazakhstan

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder flg.:

  Kazakhstan: Visumfri i op til 30 dage.

  Kirgisistan: Visumfri i op til 60 dage.

  Tajikistan: Visumfri i op til 30 dage.

  Uzbekistan: Visumfri i op til 30 dage.

  Turkmenistan: Fotokopi i farve af passet samt pasfoto sendes til Viktors Farmor. Disse kopier sendes til vores samarbejdende bureau, som derefter udfærdiger en skrivelse til de turkmenske myndigheder og forbereder et visum, som vi derefter får og betaler ved ankomsten til Turkmenistan. Prisen på visum er pt. på 59 USD pr person. Derudover skal der pt. foretages covid-19 kviktest ved ankomst. Prisen herfor er pt. 35 USD. Desuden betales indrejseskat på 14 USD.

  Fælles for alle landene: Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Der skal min. være 2 blanke sider i passet (til hvert land).

 • Adventurerejse

  Dette er en Viktors Farmor adventurerejse.

  Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende. Vær forberedt på lange køredage.

 • Vaccination og medicin

  Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. 

  Det tilrådes at medbringe noget mod maveinfektion/diarre. Rådfør dig med din læge.

  Du bør tale med egen læge eller en specialklinik vedr. rejsemedicin generelt.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  Medbringer du receptpligtig medicin, skal du også medbringe dokument herpå (se muligheder herunder).

  • Eller lægen kan skrive en erklæring
  • Eller udskrive fra www.sundhed.dk
 • Valuta

  Det anbefales at medbringe USD i kontanter (skal i flere pengeinstitutter bestilles op til 14 dage før afhentning). Kreditkort kan kun bruges ganske få steder. Det er nødvendigt at veksle til de forskellige lokalvalutaer, og det hjælper lokalguiden og rejselederen med. Dollars sedlerne skal være fra efter 2010

  Kazakhstan: Betalingsmidlet er ”Tenge”.

  Kirgisistan: Betalingsmidlet er "Som" (KGS).

  Tajikistan: Betalingsmidlet er ”Somoni”.

  Uzbekistan: Betalingsmidlet er ”Sum”.

  Turkmenistan: Betalingsmidlet er "Manat"

 • Overnatning

  Hotellerne kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Man må være i besiddelse af en vis overbærenhed, hvad angår stabiliteten af elektriciteten samt det varme vand. Strømsvigt kan forekomme, og vand- forsyningen kan også svigte af og til.

  Serviceniveauet på hotellerne er ikke som vi er vant til i Europa. Overnatningen i jurte er forholdsvis simpel. Man overnatter flere i samme værelse, og man deler badeværelser.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni og internet

  Uzbekistan: Forvalgsnummer til Uzbekistan er 00998. De fleste steder vil der være dækning og mulighed for internet på hotellerne.

  Tajikistan: Forvalgsnummer til Tajikistan er 00992. Flere steder kan man være uden dækning.

  Kirgisistan: Forvalgsnummer til Kirgisistan er 00996 Flere steder kan man være uden dækning.

  Kazakhstan: Forvalgsnummer til Kazakhstan er +007. Flere steder kan man være uden dækning.

  Turkmenistan: Forvalgsnummer til Turkmenistan er 00993. De fleste steder vil der være mobildækning.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt langt de fleste steder. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben”, der medbringes hjemmefra. Og ellers medbring en adapter.

 • Drikkevand

  Man ikke bør drikke vandet fra vandhaner. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.

  Medbring gerne desinfektions gel og det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Spørg lægen.

 • Drikkepenge

  Der er mange mennesker i Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisistan, Kazakhstan og Turkmenistan der lever af deres drikkepenge. Derfor er det god skik, at lade sin bagage blive båret op til værelset og give et beløb svarende til ca. 1 USD. Derudover er det også god skik at efterlade nogle småpenge, gerne et beløb svarende til ca. 1 USD til stuepigerne på værelset, og give bell-boys lidt, efter de har båret bagagen ud til bussen.

  Det er også normalt at lægge lidt drikke penge på restauranter gerne 10 % af regningen.

  På Viktors Farmors grupperejser med dansk rejseleder er drikkepenge til lokale guider og chauffører inkluderet i rejsens pris.

 • Foto

  I alle stan-landene bør man altid spørge om tilladelse først før man fotografere personer. Fælles for landene er også, at det er forbudt at fotografere militær bygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politi og soldater.

  På visse hellige steder er det forbudt at fotografere. Ved nogle seværdigheder skal man betale for at fotografere.

 • Påklædning

  Uzbekistan: I Uzbekistan kan påklædningen, de fleste steder, være som i Danmark. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

  Kirgisistan: Der bliver brug for en tyk trøje og en vindjakke, og evt. halstørklæde eller ”buff”. Bishkek er både varm og fugtig i sommerperiode. I bjergene er der mere køligt. Shorts bør gå ned til knæene.

  Kazakhstan: Medbring gerne kasket eller solhat. Husk gode travesko og evt. sandaler. Solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Lange bukser og tynde langærmede skjorter anbefales  ved søerne pga. insekter.

  Turkmenistan: For kvinder er det ikke passende at gå i shorts og T-shirts.

  Fælles for alle landene: Medbring tøj der kan tages af og på – ”lag-på-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og koldt om aftenen især i ørkenområderne. Det kan være meget varmt midt på dagen. Kvinder kan med fordel medbringe et par tørklæder til at dække skuldre mv. ved besøg i nogle af moskeerne. Medbring også shorts, der går ned over knæene og en skjorte/bluse med ærmer til albuerne.

 • Indkøb

  Fælles for alle lande: Vi besøger flere bazarer hvor der er gode muligheder for indkøb.

  Uzbekistan og Turkmenistan: Det er ofte mere fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30 % ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejde, kobberarbejde, flotte hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

  Ved køb af tæpper: Vær opmærksom på, at alle tæpper, som købes i Uzbekistan, skal registreres med foto og kvittering, før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler. Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke tæpper ukritisk i basarer, da de sjældent får registrering.
  I Uzbekistan er det forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

  Kirgisistan: Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes som souvenirs i Kirgisistan. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer. Der må ikke udføres genstande fra Kirgisistan, som er mere end 30 år gamle.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid selv kan bære. Det er en god ide at medbringe en mindre dagsrygsæk.

  Vær opmærksom på at man ved grænserne kan komme ud for at skulle bære/trække sin kuffert og gå ca. 1,5 km i ingenmandsland.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så er man forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  Powerbanks skal altid ligge i din håndbagage og må ikke pakkes i den taske/rygsæk, du tjekker ind.

 • Tidsforskel

  Uzbekistan, Tajikistan og Turkmenistan er 3 eller 4 timer foran Danmark. De bruger ikke sommertid.

  Kirgisistan og Kazakhstan er 4 eller 5 timer foran Danmark. De bruger ikke sommertid.

 • Klima

  For rejserne i maj og august/september vil temperaturerne typisk ligge på 20-32 grader om dagen og 5-15 grader om natten. For rejser i oktober vil temperaturen ligger på cirka 15-25 grader om dagen og 0-10 grader om natten.

  Temperaturerne vil være højest i Tajikistan, Uzbekistan og Turkmenistan, og køligst i Kazakhstan og Kirgisistan.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Solbriller, kasket eller hat
  • Solcreme
  • Medicin mod maveinfektion/diarre (tal med egen læge)
  • En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)
  • Spray mod myg og flåter
  • Evt. piller, øreplaster eller akupressur armbånd mod transportsyge
  • Lommelygte
  • Læbepomade
  • Evt. en let lagenpose, når der overnattes i jurter og guest houses
  • Papirlommetørklæder / toiletpapir
  • Håndklæde, shampoo mv., når der overnattes i jurter og guest houses
  • Alle skal medbringe lange bukser og desuden skal kvinderne også medbringe overdel med lange ærmer samt tørklæde til besøgene i moskeer
  • Gode vandresko/støvler og praktisk tøj
  • Evt. power-bank til tlf - husk den altid skal pakkes i håndbagagen
 • Ændringer i programmet

  Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på rejsen. Seværdigheder kan være under restaurering eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.

  Selvom man har fået bekræftet hotelbookingerne flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Dette plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.

  Veje kan være lukkede og det kan give længere køreture end beregnet.

 • Værd at vide

  Flere lande har, hvad vi vil kalde for undertrykkende styrer. Men det er ikke noget man mærker som turist. Befolkningen er utrolig venlig og imødekommende, men man taler ikke om styret og deres daglige problemer.

  På trods af at befolkningerne i Uzbekistan og Kazakhstan er muslimer, er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus her.

  Turkmenistan: Det er maks. tilladt at indføre 1 pakke cigaretter ind i landet - og rygning er forbudt på alle offentlige steder.

  Fysisk form: Rejsen kræver, at du er godt gående og i en almindelig fysisk form. På rejsen går vi i gennemsnit ca. 10.000 skridt om dagen. Nogle dage mindre og andre dage flere. 

  Generelt: Turistmæssigt er landene ikke udviklet, som vi kender det i Europa og andre steder i verden. Infrastrukturen er ofte dårlig, og vejene kan være vanskelige og dårligt afmærkede. Vi kører med erfarne chauffører, men alligevel egner rejsen sig ikke for de med højdeskræk eller folk, som er nervøse ved bjerg-kørsel.

  Bonus info: For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Uzbekistan, Kirgisistan, Tajikistan, Turkmenistan og Kazakhstan.