Uzbekistan kun for kvinder

Kunsthåndværk og mødet med uzbekiske kvinder

Uzbekistan har en lang tradition for kunsthåndværk og tekstiler. Gamle teknikker holdes i hævd, men traditionerne blandes med spændende avantgarde understrømme. Vi overværer for eksempel et modeshow, der både har traditionelle klædninger og nyt uzbekisk design.

Priser fra

17.490 kr.

Max. 16 deltagere

10 dages rejse

Start din rejse her

Et højdepunkt på rejsen er besøget i en landsby, hvor kvinder fortæller om deres liv og viser nogle af de ceremonier, der bruges ved fødsel og bryllup. I samme by spiser vi frokost hos en lokal familie og får forklaret om nationalretten ”plov”.

Rejsen begynder i hovedstaden Tashkent, hvor vi ser det fine Museum of Applied Arts. Vi besøger to af de store silkevejsbyer: Samarkand og Bukhara. Den betagende arkitektur og kunst i disse byer afspejler de kulturelle korsveje, som Silkevejen engang samlede med ekko fra bl.a. Kina, Arabien og Persien.

Fergana-dalen i det østlige Uzbekistan er en stor oase med noget af den bedste jordbund og det fineste klima i Centralasien. Fergana er også centrum for silke-produktion. Vi besøger et velrenommeret silke-væveri og en keramikfabrik i Fergana.

Der er tid til at shoppe i bazarerne i Tashkent og Samarkand. Et godt råd: Lad kufferten være halvtom på udrejsen, for der kan gøres mange fordelagtige handler i Uzbekistan. Rejsen er med helpension.

5 gode grunde til at rejse til Uzbekistan med Viktors Farmor:

 • Opdag kunsthåndværk og keramik i Ferganadalen
 • Udforsk silkevejsbyerne Tashkent, Samarkand og Bukhara
 • Besøg en familie i en landsby, hvor kvinderne fortæller om deres liv og traditioner
 • Oplev folkloreshow og måltider på små, lokale familierestauranter
 • Kom med på bazarer med frugter, silke, keramik og sølvhåndværk

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra København

  Rejsen mod Uzbekistans hovedstad begynder. Vi flyver via Istanbul til Tashkent.

 • Dag 2

  Tashkent - bazar og kunsthåndværk

  Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik. Byens historie går mere end 2000 år tilbage.

  Efter ankomst og morgenmad på hotellet er der sightseeing.

  Khazrati Imam er et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. I en af madrassaerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. I komplekset ligger en af byens fredags-moskeer, og stedet er et flot eksempel på den orientalske, centralasiatiske arkitektur.

  Vi besøger Museum of Applied Art. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

  Frokosten spises i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

  Vi besøger Chorsu bazaren. Navnet betyder ”hvor fire veje krydses” og her kan man få alt hvad hjertet begærer fra tørrede nødder til håndmalet keramik og pelshatte. Man kan også se de særlige vugger, som Uzbekistan er kendt for.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Tashkent

 • Dag 3

  Mod Fergana-dalen gennem vindenes by. Palads og keramik

  Vi kører med tog mod Kokand gennem Kamchik passet. Turen er på lidt over 4 timer. Kokand kaldes ”vindenes by” og er måske den smukkeste by i Fergana Dalen.

  Efter frokost besøger vi byens største attraktion, Khudayar Khans palads (bygget i 1871-73), der imponerer med sin 70 meter høje facade.

  Herefter kører vi til Rishtan, hvor vi besøger den store keramikfabrik. Her arbejder et par tusinde med at dreje og forme de smukkeste ting i ler fra tallerkener til tepotter. Alt sammen bliver smukt dekoreret, og mon ikke man kan finde gode gaver at tage med hjem her.

  Vi fortsætter til Fergana, hvor vi overnatter. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Fergana-dalen

 • Dag 4

  Fergana - silke og duer - tilbage til Tashkent

  Vi kører til Margilan og besøger Yodgolik, et velrenommeret silkevæveri. Vi får indblik i processen - fra de små silkelarver kommer til fabrikken til det færdige produkt, f.eks. et silketæppe. Meget foregår stadig ved håndkraft. Der kan gå flere måneder før det endelige produkt er færdigt.

  Vi besøger Pir Siddiq mindestedet med de mange duer. Hvis der er tid, tager vi i basaren, der er berømt for sit frugtmarked med bl.a. granatæbler og abrikoser.

  Frokost i en traditionel restaurant.

  Herefter går turen med tog tilbage til Tashkent via Kamchik passet. Turen tager ca. 5,5 time.

  Vi overnatter i Tashkent.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Tashkent

 • Dag 5

  Til oasebyen Bukhara

  Om morgenen tager vi hurtigtoget til Bukhara.

  Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej. Mange af byens gamle bygninger er gennemgribende restaureret med respekt for fortidens byggestil, hvilket skaber en særlig atmosfære.

  Besøg ved Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Uzbekistan. Mausoleet er bygget som gravplads for emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt. Men ikke mausoleet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klos op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

  Efter frokost ser vi Kalian Minareten. I antikken fungerede den som ledestjerne for karavanerne, der skulle til den hellige by Bukhara. Lige ved siden af minareten ses Kalian Moskéen. Der var Centralasiens næststørste moské (den største var Bibi Khanum Moskéen i Samarkand).

  Vi ser også Chor Minor. Navnet betyder ”fire minareter”. Det er et meget usædvanligt bygningsværk med disse fire minareter med himmelblå kupler. Oprindelig var bygningen en del af en stor madrassa, som desværre er ødelagt. Derfor ligger Chor Minor i dag midt i et beboelsesområde.

  Inden aftenens middag overværer vi ”Uzbek National Costumes & Fashion Show”.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 6

  Bukharas sommerpalads og tid på egen hånd

  Efter morgenmaden kører vi til Sitorai Mokhi Khosa, sommerresidensen for den sidste emir i Bukhara. Paladset ligger 4 km nord for byen.
  I hovedbygningen findes emirens tronsal, der er udsmykket i en blanding af europæisk og asiatisk stil.
  Hovedindgangen vogtes af to marmorløver udført af kunstnere fra Nurata.

  Vi besøger også en dukkemager i Bukhara, inden vi spiser frokost.

  Om eftermiddagen har vi tid på egen hånd til at udforske Bukharas gamle bydel. Der er gode muligheder for at shoppe tæpper, tasker, tørklæder, broderier og træskærerarbejde.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 7

  Samarkand - Silkevejens berømte karavaneby

  Om morgenen kører vi til Samarkand. ”Hvis du virk´lig kommer frem til Samarkand” – sådan lyder omkvædet på en svensk vise om længsel og drømme. I visen, som bl.a. er indsunget af Pia Raug og Birgitte Grimstad, er Samarkand drømmenes mål. Og nu er vi der. Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden. Den fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.

  Byens mest berømte - eller berygtede - indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig langt ud over Centralasiens grænser. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370 og bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

  Efter frokost besøger vi det berømte gravområde Shakhi Zinda. Ifølge en legende kom profeten Muhammeds fætter Kusam-ibn-Abbas til Samarkand i det 7. århundrede, under den arabiske invasion. Han udbredte Islam, og blev snigmyrdet. Legenden fortæller at han forsvandt ind i en klippe, hvorfra han går igen. Deraf navnet Shakhi Zinda: Kongen er i live!

  Shakhi Zinda er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, og for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man gå en tur og se på de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

  Ikke langt derfra ser vi Ulugbeks observatorie. Ulugbeg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede i Samarkand området fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbeg beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til.

  Vi fortsætter til Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere. Det blev hans efterfølgere, der byggede mausoleet med den lyseblå kuppel færdigt.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 8

  Samarkand - og landsbybesøg hos kvinder

  Efter morgenmaden kører vi til landsbyen Jozmon.
  Kvinder fra Jozmon vil fortælle om deres liv og vise nogle af de traditionelle ceremonier, der bruges ved bryllup og fødsel. Vi oplever også sang og dans ved denne lejlighed, og vi får demonstreret nogle af de nationale musikinstrumenter.

  Vi spiser frokost hos en lokal familie, hvor vi får forklaret om deres specielle udgave af nationalretten ”Plov”. Der bliver måske også lejlighed til at se brødbagning. Det lækre ”tandoor”-brød bliver bagt i lerovne i landsbyerne.

  Efter landsbybesøget kører vi tilbage til Samarkand, hvor der er tid på egen hånd.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 9

  Samarkand - Registan pladsen

  Vi starter dagen med at se den fantastiske plads Registan, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.

  Bygningerne her er et klassisk eksempel på fuldendt islamisk arkitektur. Registan pladsen består af tre berømte koranskoler, (madrassa’er), der vender ud mod det samme torv.
  En sådan madrassa er gerne en bygning i to etager omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til beboelse.

  Vi ser også en af de største kuppelmoskéer i verden, Bibi Khanum moskeen fra det 15. århundrede. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være et eksempel på, hvordan det islamiske Paradis så ud.

  Efter frokost, er der tid til på egen hånd at shoppe i Siyab Bazaren. Her oplever vi atmosfæren i en orientalsk bazar. Man kan smage saltede abrikossten bagt i aske - eller købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag.

  Om aftenen mødes vi til afskedsmiddag.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 10

  Hjemrejse og hjemkomst

  Om morgenen kører vi til lufthavnen og flyver via Istanbul til København.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Uzbekistan

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder følgende:

  Visumfri i op til 30 dage.

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Der skal min. være 2 blanke sider i passet (til hvert land).

  Fotokopi af passet sendes til Viktors Farmor senest 5 uger før afrejse.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. 

  Det tilrådes at medbringe noget mod maveinfektion/diarre. Rådfør dig med din læge.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Ofte stillede spørgsmål til vores rejser i Uzbekistan

  Hvem flyver vi med til Uzbekistan?

  Vi benytter Turkish Airlines via Istanbul. 

  Der findes ingen direkte rute fra København til Tashkent.

  Uzbekistan er et muslimsk land, skal kvinder bære tørklæde?

  Nej, i Uzbekistan klæder man sig meget vestligt. Strop t-shirts og meget korte nederdele og shorts er dog ikke vel set mange steder. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

  Er rejsen fysisk krævende, med lange vandreture.

  Der er ikke indlagt vandreture, medmindre det er angivet i dagsprogrammet, men der er længere byvandringer i roligt tempo og med mange stop.

  Fortove og veje kan være meget ujævne.

  Hvornår er vejret bedst?

  Vejret er mest solrigt og uden alt for høje temperaturer i april og maj samt i september og oktober. I starten af marts kan der stadig komme en regnbyge og temperaturen kan om natten falde til frysepunktet, og der er køligt morgen og aften. I sidste halvdel af marts/starten af april bliver der varmere og mere tørt, og kirsebærtræerne står ofte i fuld flor. I slutningen af oktober kan det blive lidt mere blæsende og temperaturen falder igen.

 • Valuta

  Betalingsmidlet er ”Sum”. Kursen svinger meget, og derfor angives ikke vekselkurs her. Det anbefales, at man tager USD med i kontanter (skal i flere pengeinstitutter bestilles op til 14 dage før afhentning). Dollars-sedlerne skal være fra efter 2010 og mindst 20 USD-sedler.  Alternativt kan medbringes Euro.

  USD kan bruges på markeder, mens SUM bruges i butikker, på hoteller og på restauranter mv.

  Selvom der kommer flere og flere ATM'er, er det ikke altid de virker, og der kan ofte kun hæves forholdsvis mindre beløb. MasterCard kan stort set ikke bruges, kun Visa kort.

  Ønsker man at købe tæpper, er det ligeledes også oftest betaling med kontanter, som også vil være det billigste sammenlignet med at betale med Visa kort.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Ved indrejse

  Hvis man medbringer mere end USD 2.000, skal der udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Undlad at medbringe dyre smykker.
  Toldmyndighederne beholder det ene eksemplar af tolderklæringen. Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med en ny, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

 • Hoteller

  Der benyttes pæne turistklasse hoteller med toilet og bad på værelserne.

  Serviceniveauet, interiør herunder senge samt rengøring på hotellerne er dog ikke helt, som vi er vant til i Europa.

  Hvis der overnattes i jurter på den Uzbekistan rejse, du har valgt  - sover man 3-6 personer i samme jurte. Toilet og badefaciliteter er i separat bygning.

 • Telefoni

  Mobildata er meget dyrt, så husk at slå data og roaming fra før indrejse. Der er gratis wifi på hotellerne. Ring evt. via wifi. Lokal SIM-kort med data kan købes i lufthavnen - fra 8 USD.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben” der medbringes hjemmefra.

 • Drikkevand

  Man skal ikke drikke vandet i Uzbekistan. Mineralvand kan købes overalt. På transportdage er and inklusiv, og det samme ved frokoster og aftensmåltider. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Vi anbefaler at bruge flaskevand ved tandbørstning også.

 • Drikkepenge

  Drikkepenge til chauffør og lokalguide betales af Viktors Farmor. 

  Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb, f.eks. 10.000 Sum. Det samme gælder drikkepenge til stuepiger, tjenere m.v.. Drikkepenge må også gerne være i dollars, så det er også her en god idé at medbringe små dollarsedler.

 • Foto

  Ved nogle af de større seværdigheder skal man betale fotogebyr, men det gælder kun almindelig kamera. Det koster ikke noget at fotografere med mobiltelefon. 

  Hvis man vil fotografere personer, bør man spørge om tilladelse først.

 • Påklædning

  Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke velset at gå i korte shorts i byerne. Man kan dog udmærket gå i korte nederdele og solbluser. Landet er muslimsk, men meget vestligt, når det gælder påklædning. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

  I marts/april samt oktober/november kan der forekomme store temperaturudsving, og der kan være meget koldt, også på hotellerne. Medbring sweater og/eller jakke.

 • Indkøb og åbningstider

  Mange forretninger har åbent mandag til lørdag 9-19, men middagslukkede 13 til 15.

  Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejder, kobber-arbejder, hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

  Tæppeindkøb.

  Vær opmærksom på at alle tæpper, som købes, skal registreres med foto og kvittering, før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler.

  Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag. Det er forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

  Det er oftest billigere at købe tæpper kontant end med kreditkort.

 • Ændringer i programmet

  Der kan forekomme ændringer i programmet undervejs. Seværdigheder kan være under restaurering eller midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor anmoder om en vis overbærenhed overfor.

 • Prisniveau

  Prisniveau. Med forbehold for ændringer.

  Kaffe 10.000 SUM / Kr. 7

  Te 3.000 SUM / ca. Kr. 2

  Øl 25-35.000 SUM / ca. Kr. 20

  Vodka pr. glas 15.000 SUM / ca. Kr. 10

  Vin glas/flaske 30.000/120.000 - 180.000 SUM / ca. Kr. 20 / 75-115,-

  Cola 15.000 SUM / Kr.  10

  Toiletbesøg 2.000 SUM / kr 1,00

  kuffertservice på hoteller 1 USD eller 10.000 SUM / Kr. 7

  Room service 1 USD eller 10.000 SUM pr. dag / Kr. 7

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end, at man til enhver tid kan bære den selv (fra bus til værelse vv.).

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Uzbekistan har tempereret til tørt fastlandsklima. På grund af afstanden fra havet og i ly af Pamir- og Himalayabjergene er det en temmelig tør region. Faktisk er landet blandt de tørreste i Centralasien.

  Mod vest er der store slette-områder og ørkenen Kizilkum. Mod øst er der bjerge. Somrene i den lave del af landet er lune til varme, men varmen er udholdelig ved den lave luftfugtighed. Vintrene er kolde, men generelt tørre og solrige i det meste af landet.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte (til håndtasken)

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

  - Shampoo, håndklæde mv. hvis din rejse til Uzbekistan indeholder overnatning i jurte.

  - Resorb (salt/sukker opløsning)

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden er: VFrejsende

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Uzbekistan.