Rolig vandreferie i Andorra

På let vandring i Pyrenæerne med blå bjergsøer

Kom på spektakulær vandring i Pyrenæerne, når vi med god tid udforsker den formidable natur i Andorra med grønne enge, fyrreskove, vilde blomster og krystalklare bjergsøer. Og vi ser, hvordan jernmalm blev omdannet til barrer i smedjen Farga Rossell.

Priser fra

Afventer pris

Max. 16 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

I området mellem Frankrig og Spanien finder vi et af de mindste lande i Europa, Andorra. Landet er kun 468 km2, men byder på spektakulær natur, som vi udforsker til fods.

Vi bor på det hyggelige, rustikke Hotel Coma i den lille bjergby Ordino, der ligger 1300 meter over havet. Her er både ildsted og en dejlig have. Maden tilberedes af friske lokale råvarer. Herfra går busser til Andorras hovedstad, Andorra La Vella, hvis man får lyst til at shoppe. Det lille land har 2000 butikker, og møntfoden er euro.

Vi tager på 5 vandringer i Pyrenæerne med alpine græsarealer, utrolige udsigter, skove med fyrretræer, blå bjergsøer, en tibetansk hængebro og blomstrende enge.

For rigtigt at nyde de gode udsigter tager vi også med kabelbanen op til udsigtsplatformen Solar Tristaina. Her har vi en 360 graders udsigt til Pyrenæerne, Tristaina-søerne og Ordino-dalen lige ved grænsen til Frankrig.

5 gode grunde til at rejse til Andorra med Viktors Farmor:

 • Oplev de idylliske landskaber i Pyrenæerne på 5 vandringer med god tid
 • Bo hele ugen på Hotel Coma i den lille bjerglandsby Ordino
 • Vandr over en af de længste tibetanske broer i Europa med flotte udsigter
 • Lær om Andorras jernproduktion i Farga Rossell
 • Kør med kabelbanen til Solar Tristaina, og nyd den bjergtagende udsigt

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Andorra

  Afrejse fra København til Barcelona.

  Vi afhentes i lufthavnen og kører straks mod Andorra. Køreturen til Andorra tager ca. 3 timer. Vi begiver os igennem Catalonien, inden vi tager over grænsen til verdens eneste land med catalansk som officielt sprog, nemlig Andorra.

  Ved ankomsten indkvarteres vi på Hotel Coma i Ordino. Ordino er en lille, hyggeligt beliggende bjerglandsby med kun få tusinde indbyggere. Byen opstod som et bosted for arbejdsmænd og deres familier. Indbyggerne i Ordino arbejdede primært i områdets vigtige jernindustri, som vi kommer til at lære mere om i løbet af ugen. Udvinding af jern har nemlig historisk haft en store rolle i Andorra.

  Måltider: Aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 2

  Vandring i Sorteny Naturpark og kabelbanetur

  Vi skal i dag vandre i det botaniske paradis, Sorteny Naturpark. Her oplever vi en massiv variation af flora og fauna. Parken har mere end 700 plantearter, hvoraf mere end 50 arter er endemiske for Pyrenæerne.

  Vi vandrer op langs floden til en lille bjerghytte, herefter fortsætter vi til Col del Quer, som er et udsigtspunkt i 2065 meters højde med en formidabel udsigt over Sorteny Naturpark.

  Nedstigning bliver ned i Rialb-dalen, hvor vi holder godt øje med naturen, da vi kan være heldige at spotte de vilde bjerggeder, rådyr, vildsvin eller murmeldyr.

  Fra Rialb-dalen fortsætter vi til byen El Serrat, hvor vi velfortjent nyder en øl eller kaffe på en af byens cafeer.

  Efterfølgende sætter vi kursen tæt mod den franske grænse, da vi her skal besøge Mirador Solar de Tristaina. Det unikke udsigtspunkt kommer vi op til med kabelbane. Udsigtsplatformen er formet så den fungerer som et solur, der giver os en spektakulær 360 graders udsigt til Pyrenæerne, Tristaina-søerne og Ordino-dalen.

  Herefter tager vi kabelbanen tilbage til bussen og kører retur til hotellet for at nyde en fælles middag på hotellet. 

  Dagens vandring er ca. 7 km.

  Vi skal ca. 285 højdemeter op og 385 højdemeter ned. (Vandreturen svarer til et niveau på 2 støvler pga. højdemeterne) 

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 3

  Vandring i Ordino-dalen og klassisk Andorra-arkitektur

  I dag tager vi på vandretur i Ordino-dalen. Vi starter ved vores hotel, der ligger i 1300 meters højde. Vi går forbi Santa Barbara-kirken og ned til floden, som vi følger. Turen bringer os forbi landsbyerne Sornas og Ansalonga til La Cortinada, hvor vi ser Cal Pal, det ældste hus i Andorra og lidt efter en romansk kirke fra det 11. århundrede. Ved siden af kirken er et savværk, der stadig er i funktion, samt en melmølle.

  Vi går videre op til Llorts-jernminen, som er en af de miner, der var så vigtige for Andorras økonomi fra starten af det 17. århundrede til slutningen af det 19. århundrede.

  Fra slutpunktet, som ligger i 1415 meters højde, kan man enten tage en lokal rutebil tilbage eller gå.

  Sidst på eftermiddagen besøger vi Casa d’Areny-Plandolit House Museum, som er det eneste eksempel, man har af en gammel fornem familiebolig for de mere velhavende i Andorra. Stilen er typisk Andorra-stil. Bygningen er fra det 19. århundrede, hvor familiens formue var på sit højeste. Møbler og husgeråd afspejler tiden, livsstilen og den sociale klasse. Den luksuriøse livsstil var langtfra almindelig i Andorra. Vi besøger også haverne, der hører til huset.

  Dagens vandring er ca. 8 km. Vi skal ca. 115 højdemeter op og ned.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 4

  Vandring i Incles-dalen og jernproduktionen

  Bussen sætter os af ved indgangen til Incles-dalen. Her følger vi Obac-stien, som følger den snoede flod med de åbne enge på begge sider. Her kan vi se forskellige bjergblomster og typisk også lidt kvæg og heste gå og græsse på engene.

  Efter ca. 2 km når vi til en fyrreskov, som vi vandrer gennem. Efter fyrreskoven kommer vi til en bro og et picnicområde, hvor vi kan nyde vores madpakker.

  Efterfølgende vandrer vi ned igen på den anden side af floden og ender i landsbyen El Tarter.

  Herfra henter bussen os og kører os til Santuari de Meritxell, der ligger på pilgrimsruten The Marian Route. Meritxell er Andorras skytshelgen. Santuari de Meritxell er genopført efter en brand i 1972 af den nu afdøde avantgarde Barcelona-arkitekt Ricardo Bofill.

  Inden vi kører retur til hotellet, besøger vi også Farga Rossell – Iron Interpretation Centre. Rossel-smedjen er en af de bedst bevarede gamle jernsmedjer i Pyrenæerne. Den blev bygget mellem 1842 og 1846. I dag formidler de processen med at omdanne jernmalm til barrer og det efterfølgende salg til det catalanske marked. 

  Dagens vandring er ca. 8 km. Vi skal ca. 210 højdemeter op og ca. 260 højdemeter ned.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 5

  Hviledag - tid på egen hånd

  Dagen er fri til at bruge, som du lyster. Din rejseleder kommer med forslag til, hvad der er værd at se.

  Man kan f.eks. tage bussen ind til Andorras hovedstad, Andorra La Vella, eller man kan gå turen (små 2 timer i almindeligt fodtøj). Man krydser floden nogle gange, går under vejen, passerer en gammel vandmølle og går en enkelt km på fortovet.

  Andorra La Vella er hovedstaden i Andorra. Ud af alle hovedstæder i Europa er det den højst beliggende i 1023 meters højde. Byen er specielt kendt for shopping, da de har nogle af Europas laveste afgifter, derudover er Andorra ikke en del af EU, så du handler også toldfrit i landet.

  I byen ser du den smukke statue La Noblesse du Temps, ”Tidens Adel”, af Salvador Dalí.

  Du kan også besøge Casa de la Vall i den gamle bydel. Bygningen var hovedkvarter for Andorras generalkonsul og er i dag et af de mest symbolske monumenter i Andorra. 

  Der er også mulighed for at nyde det skønne hotel, slappe af ved poolen eller måske vandrer en tur i bjergene omkring os. Mulighederne er mange. 

  Måltider: Morgenmad, og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 6

  Vandring fra Els Plans til Armiana med tibetansk bro

  Dagens vandring tager os fra Els Plans til Armiana. Vi vandrer ad en sti, der følger siden af dalen, og her har vi en skøn udsigt ud over dalen.

  Efter ca. 2 km når vi den tibetanske bro i Canillo, broen er en af de længste tibetanske broer i Europa med sine 603 meter. Fra broen er der ca. 158 meter ned til bunden af Vall del Riu.

  Efter vi har krydset broen, vandrer vi til udsigtspunktet Roc del Quer. Her kan vi gå ud på platformen og nyde udsigten til dalene Montaup og Valira d’Orient, som er helt grønne om sommeren.

  Vi vandrer herefter videre til Armiana, hvor bussen henter os. 

  Dagens vandring er ca. 8 km. Vi skal ca. 200 højdemeter op og ned.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 7

  Vandring ved de 7 Pessons søer

  I dag følger vi en vandrerute som tager os forbi de 7 Pessons søer. På ruten vandrer vi både i fyrreskov og i områder med lav vækst af forskellige buske. Vi passerer massevis af granitblokke og nyder udsigterne til de spidse tinder i Pyrenæerne. Om sommeren kan vi se forskellige blomster, og hvis vi holder godt øje og lytter efter, kan vi måske spotte murmeldyret.

  På vandringen finder vi et idyllisk sted med udsigt til søerne og nyder vores madpakke.

  Selve vandringen er cirkulær, og vi ender derfor samme sted, som vi startede. Her vil bussen kører os retur til hotellet.

  Om aftenen samles vi i hotellets restaurant og nyder en fælles middag, hvor vi kan vende alle de gode vandreminder fra rejsen med hinanden.

  Dagens vandring er ca. 11 km.

  Vi skal ca. 300 højdemeter op og ned. (Vandreturen svarer til et niveau på 2 støvler pga. højdemeterne) 

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Hotel Coma i Ordino

 • Dag 8

  Hjemrejse

  Vi forlader Andorra og kører med bus tilbage til Barcelona, hvorfra vi flyver hjem.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Andorra

 • Pas og visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Andorra op til 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den bør opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Inden afrejse til Andorra anbefales som minimum en vaccination mod difteri-stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  I Andorra bruger man euro.

 • Tidsforskel

  Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Andorra.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Strøm

  Strømmen i Andorra er som i Danmark, så det er ikke nødvendigt at tænke på at huske en speciel adapter. I Andorra benytter man følgende strømkilde: 125V/220VAC/50HZ.

 • Mobiltelefon

  Landekoden til Andorra er +376.

  Vær opmærksom på at EØS-reglen om fri telefoni ikke gælder i Andorra.

 • Foto

  Man kan tage billeder nogenlunde, som man vil i Andorra. Man bør dog være opmærksom på, at mange andorranere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge, om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner.

 • Drikkevand

  Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Andorra. Dette gælder også på hotellet, hvor vi bor i Ordino.

  Hotellet vi bor på i Ordino sælger ikke vand på plastiskflasker pga. miljøet. Derfor anbefaler vi at du selv medbringer flasker eller drikkedunke til brug på vandreturene, som du så kan fylde med vand på hotellet. 

 • Drikkepenge

  Det er normalt at give drikkepenge i Andorra. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt euro til stuepiger eller andre, der har ydet en god service. På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til guider og chauffører inkluderet i rejsens pris. 

 • Prisniveau

  På hotellet og på barer koster en øl/vand ca. 15 kr., en kaffe ca. 10-15 kr. Prisniveauet i Andorra er stadig lavt, og man får virkelig meget ud af lommepengene. 

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Man har kun dagtursrygsæk med på vandringerne.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på udrejsen.
  Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen. Rejs altid i dine vandrestøvler på udrejsen. 

 • Klima

  Pyrenæerne, som Andorra er beliggende i, har et alpint klima med milde somre, kolde vintre og kraftige vinde. Højde er en afgørende faktor for vejr og klima i Andorras bjerge. Jo højere luftlag, jo lavere temperatur og mindre sæsonudsving. Dagstemperaturer over sommeren er mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt - solskin, regn, sne eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på årets første ture kan der ligge en del sne tilbage fra vinteren, vi har også oplevet snefald i bjergene i maj måned. I september og november er vejret ofte mere tørt og klart. I sommermånederne kan tordenbyger forekomme. 

  Så pak gerne tøj så du er forberedt på forskellige typer af vejr. 

 • Pakkeliste

  Supplement til pakkelisten:

  • Gode vandrestøvler med skaft
  • Vabelplaster
  • Lun fleece/sweatshirt
  • Regntøj
  • Dagtursrygsæk til madpakke og andre fornødenheder
  • Solcreme og solbriller
  • Drikkeflaske
  • Evt. kikkert
  • Evt. vådservietter
  • Evt. en drybag (tørpose) til at opbevare madpakker med olier (salater) i, så ens rygsæk ikke tager skade. samt bestik til at spise evt. salater
  • Lag på lag tøj
  • Evt. svømmetøj til den nærliggende pool (håndklæder medbringes fra værelset). Poolen er dog ikke altid brugbar i efterårsmånederne

 • Specielt for vandreferier

  I Andorra har vi to forskellige vandreferier. Rolig vandreferie i Andorra, som er en støvle 1 vandreferie og Aktiv vandreferie i Andorra, som er en støvle 3 vandreferie.  

  Fælles for begge rejser er dog at stierne generelt er bestående af jord kombineret med små og store stenoverflader. Hvis det regner, kan stierne være glatte.

 • Badning

  I nogle af søerne, som vi går op til kan man få en (kold og frisk) dukkert. 
  Viktors Farmor anbefaler dog, at man kun bader, hvis man bruger økologiske cremer (eller ingen creme). Mikroplasten i mange konventionelle cremer kan ikke nedbrydes i det sårbare økosystem.

  På hotellet i Ordino er en svømmepøl, som er tilgængelig om sommeren, men ikke altid i efteråret. 

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Andorra.