Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Vandreferie på Madeira

Portugals frodige ø i Atlanten

Kan man spise blommer i Madeira? Ja, det kan man. Og endnu bedre: Bagefter kan man skaffe sig af med kalorierne ved at vandre mellem frodige bananplantager ad stier hugget ind i klipperne. 

Priser fra

11.990 kr.

Max. 16 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Vandreturene går gennem duftende laurbærskove og langs rå klippekyster med svimlende udsigter. Og det er bare nogle få højdepunkter. For sådan er der nemlig på Madeira. Smuk natur og forårstemperaturer året rundt. To tredjedele af den uspolerede natur er udlagt som beskyttet, og langs Madeiras 2000 km vandingskanaler er anlagt bedårende stier, som gør øen oplagt til vandring i Portugal.

På rejsen oplever vi øens vidt forskellige landskaber til fods. Men vi udforsker også den charmerende hovedby Funchal, nyder stemningen i små fiskerbyer og kører ad dramatiske bjergveje. Middagene spiser vi på lokale restauranter, og vi smager naturligvis den lokale drink poncha lavet på rom, honning, rørsukker og citrus. En aften akkompagneres middagen endda med den klassiske, portugisiske fado-sang (dog ikke på nytårsrejsen).

5 gode grunde til at rejse til Madeira med Viktors Farmor:

 • Vandr langs øens vandingssystem på levadaer i den frodige, grønne natur
 • Udforsk øens spids ved Ponta de São Lourenco i øst med en dramatisk kyst og rød jord under sålerne
 • Kom helt tæt på de unikke laurisilva-skove, der i 1999 kom på UNESCOs verdensarvsliste
 • Få kulturen ind under huden, når vi en aften oplever den lidenskabelige fado-musik 
 • Bo på to skønne hoteller i Funchal og Machico

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Madeira

  Vi flyver fra København Lufthavn til Madeira. På nogle rejser flyver vi direkte fra København til Madeira. Så vil der stå 'Direkte' ud for datoen på hjemmesiden. Har vi afrejser fra Billund til Madeira, vil der stå Afrejse fra Billund ud for datoen. 

  Fra lufthavnen kører vi til vores centralt beliggende hotel i hovedbyen Funchal, hvor vi bor de første fire nætter. Fra restauranten på øverste etage er der en flot udsigt over Funchal by og havet.

  Alt efter ankomsttidspunktet er der måske tid til at udforske Funchals hyggelige gamle bydel lidt på egen hånd, inden det er tid til en god middag på en lokal restaurant.

  Måltider: Kan tilkøbes på flyene, aftensmad i Funchal hvis vi ankommer i løbet af dagen. Ankommer vi først efter kl. 19:00 er aftensmad ikke inkluderet.

  Overnatning: Funchal

 • Dag 2

  Levada do Risco og poncha-smagning

  Vi bevæger os ind i Madeiras største dal med dens enorme skovklædte dalsider. Floden Rio da Janela løber i bunden af dalen og munder ud i Atlanterhavet tæt ved Porto Moniz i det nordvestlige hjørne af øen. Vi kører til Rabaçal på Maderias højslette og vandrer ad smalle stier langs levadaens rindende vand.

  Levadaer er et stort forgrenet netværk af vandingskanaler, der fører regnvandet fra øens bjerge i nord til marker, haver, terrasser og plantager på øens sydlige side. De ældste stammer helt tilbage fra 1400-tallet, da der opstod behov for en stabil vandforsyning til vandmøller og sukkerrørsplantager.

  Turen fører os gennem tætte lyng- og laurbærskove. Nogle steder er vegetationen så tæt, at vi går gennem en tunnel af planter, mens der andre steder åbenbarer sig smukke udsigter over de skovklædte bjerge. For enden af Levada do Risco er der udsigt til et 100 meter højt vandfald, der falder fra et plateau over os. Herfra fortsætter vi via De 25 kilder og gennem en 900 meter lang tunnel. Der er mørkt i tunnelen, men snart strømmer lyset os i møde fra den anden ende, og vi kan gå det sidste stykke ned til skovtjenestens hus gennem en skov af eucalyptus-træer. Husk lommelygte til når vi vandre i tunnelen. 

  Vi kører herefter til havklippen Cabo Girau. De modige kan liste ud på den gennemsigtige udsigtsplatform næsten 600 meter over havet og se direkte ned. Eller man kan nyde de flotte udsigter langs kysten med fast grund under fødderne.

  Dagens sidste stop er i fiskerbyen Camara de Lobos, hvor vi skal smage den lokale drink poncha. Opskriften varierer lidt men lyder grundlæggende på brændevinen aguardente de cana blandet med honning, rørsukker og citrussaft. En stærk men lækker forfriskning. Det er værd at gå et smut ned forbi byens lille havn, hvor farverige fiskerbåde er trukket på land, inden turen går tilbage mod hotellet i Funchal. Her afsluttes dagen med middag på en lokal restaurant.

  Dagens vandring er ca. 11 km og tager ca. 4 timer.

  Vi skal ca. 200 højdemeter opad.

  Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

  Overnatning: Funchal

 • Dag 3

  Levadavandring og badning i klippepools

  Vi kører via højsletten Paul da Serra, hvor det flade landskab er helt anderledes end noget andet sted på Madeira. På sydsiden breder lyngskoven sig, og på nordsiden gror laurisilva-skoven frodigt. Turen går i dag til Lamaceiros ovenfor Porto Moniz. Her går vi en levadavandring, der fører os gennem frodige områder med landbrugsjord dyrket på terrasser, der nogle steder minder om landskaberne på Bali. Her på Madeiras tyndt befolkede nordkyst er det særdeles grønt og frodigt, så de mange eksotiske afgrøder har gode kår.

  Efter gåturen kører vi til Porto Moniz, som er præget af friluftsbadene i de sorte vulkanske klipper. Er havet roligt, er der mulighed for et dyp i de smukke omgivelser. Men viser havet tænder, er friluftsbadene lukkede, for så slår gigantiske bølger mod klipperne og sender skumsprøjt mange meter op i luften.

  Fra Porto Moniz følger vi den vilde nordkyst østpå, hvor dramatiske kystbjerge hæver sig op af havet. Vi drejer af ind i en smuk og frodig dal, hvor en lokal familie har dækket op til lækker grill-frokost i deres frugthave.

  Turen tilbage mod Funchal fører os tværs over øen via Encumeada-passet, hvorfra der er en flot udsigt mod både nordkysten og sydkysten.

  Dagens vandring er ca. 8 km og varer ca. 2-3 timer

  Ruten i dag er forholdsvis flad. OBS: Vi kan dog tage en anden vandring i området, da lamaceiros nogle gange er lukket grundet naturens kræfter. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  OBS. På julerejsen den 20. december 2024 kan frokosten hos den lokale familie ikke garanteres. Det afhænger af, om familien er hjemme i juleferien. Er besøget hos den lokale familie ikke muligt, spiser vi frokost på en lokal restaurant i stedet. 

  Overnatning: Funchal

 • Dag 4

  Byrundtur og fridag i Funchal

  Efter morgenmaden ser vi nærmere på Funchal på en guidet byrundtur. Gåturen fører os gennem de små gader i byens gamle centrum, hvor en række af Funchals vigtigste historiske bygninger ligger. Vi kigger indenfor i katedralen for at beundre de smukke trælofter og religiøs kunst, og vi nyder stemningen mellem palmerne på Funchals travle promenade langs havet. Vi oplever gaden med de bemalede døre, og vi hører om øens farverige historie. På Funchals fiskemarked, kan vi se dagens fangst blive solgt, og på grønsagsmarkedet faldbydes lokale frugter, vi sjældent ser i Danmark.

  Herefter er resten af dagen til fri disposition. En populær mulighed er at besøge bydelen Monte, der ligger højere oppe på bjerget. Her ligger en af Madeiras smukkeste haver, Monte Palace Gardens. Fra Monte kan du enten køre i en af de klassiske træslæder tilbage mod Funchal eller tage svævebanen hele vejen ned.

  Du kan også tage på hvalsafari eller stå til søs ombord på træskibet Santa Maria, der er en replika af Christopher Columbus´ flagskib. Der er gode chancer for at se delfiner på disse sejlture, og der er under alle omstændigheder en flot udsigt til Funchal fra søsiden. Med held får du måske også øje på en af de hvaler, der migrer gennem disse farvande. Pris for en sejltur ligger på ca. 45 €, som betales på stedet.

  Er dit hjerte tabt til flora, så kan du også besøge den smukkeste botaniske have på Madeira, Jardim Botânico. Haven er en kort bustur fra Funchal, med den smukkeste udsigt udover Funchal by og de mest eventyrlige planter og farverige blomster.

  Foretrækker du at shoppe i Funchals gamle bydel eller nyde folkelivet i solen på en af de mange fortovscaféer, er der naturligvis alle muligheder for det.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Funchal

 • Dag 5

  Gåtur til Madeiras højeste punkt

  Vi kører i dag enten op over bjergene eller rundt om dem til Achada do Teixeira i 1.592 meters højde, hvor vi parkerer bussen og fortsætter til fods. Herfra er der en fantastisk mulighed for at komme op på toppen af Madeira. Stien er god og belagt med sten, men der er 270 højdemeter og nogle korte sektioner med trapper, der skal forceres, inden vi kan nyde udsigten fra toppen af Madeiras højeste bjerg, Pico Ruivo, i 1.862 meters højde. Turen går ud og hjem samme vej, så der er mulighed for at gå med så langt, som man har lyst. Er vejret ikke med os denne dag, er der ikke noget at se fra toppen, og så vil rejselederen i stedet arrangere en alternativ vandretur.

  Tilbage i bussen kører vi ned til Santana nær kysten, hvor vi kigger nærmere på de traditionelle A-huse, som stammer fra koloniseringstiden.

  Vi gør endnu et stop i den hyggelige by Porto da Cruz, hvor vi spiser let frokost på en lokal restaurant. Vi går en lille tur i byen og rundt om en pynt, hvor vi kan se spor af Madeiras vulkanske fortid i klipperne. På vejen passerer vi en af øens sidste sukkermøller, der dog kun sjældent er i brug nu om dage. OBS sukkermøllen kan været lukket, så vi kun kan se den udefra. 

  Vi ender dagen på vores nye hotel i den lille by Machico, hvor vi har tre nætter.

  Dagens vandring er ca. 6 km og tager ca. 2 timer.

  Vi skal ca. 270 højdemeter opad og ca. 270 højdemeter nedad.

  Måltider: Morgenmad, let frokost og aftensmad

  Overnatning: Machico

 • Dag 6

  Levada do Canical og den smukke nordkyst

  Vi kører en kort tur med lokal bus til Marocos på bjergsiden over Machico. Herfra følger vi Levada do Canical, der løber højt over dalen og afvander de mange små frugthaver, vi kan se på terrasserne under os. Undervejs oplever vi Madeiras berømte frodighed, og vi kan se nærmere på de mange frugter og grønsager, der dyrkes på skråningerne.

  Tillader vejret det, tager vi en afstikker ad en stejl sti, der fører os 150 højdemeter op til et udsigtspunkt, hvorfra vi har en forrygende udsigt ned over nordkystens stejle klippevægge. Turen tager cirka en halv time op og lige så lang tid ned til levadaen igen. Man kan også blive på hovedruten og tage sig en pause, indtil gruppen er tilbage.

  Turen fortsætter langs højderyggen rundt om dalen og trakterer os med flotte udsigter ned mod Machico. Vandreturen slutter inde i dalen bag Machico, hvorfra der er mulighed for at tage den lokale bus tilbage til hotellet. Bussen kører dog ikke ret tit, så ofte vil vi vælge at gå tilbage til hotellet. Denne tur er ca. 2 km og falder 200 højdemeter. Vi afslutter dagen med middag på en af byens lokale restauranter.

  Dagens vandring er ca. 12 km og tager ca. 6-7 timer

  Ruten vi går er forholdsvis flad

  Der er mulighed for afstikker til udsigtspunktet på ca. 3 km t/r med 150 højdemeter op og ned. Dagens vandring kan også forlænges med 2 km, hvis vi går tilbage til hotellet.

  Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

  Overnatning: Machico

  OBS: På julerejsen d. 20. december 2024 vil vi vandre en anden rute fra Machico, da det ikke er muligt at køre med bus denne dag, da alle på Madeira holder fri pga. julen. Aftensmaden på juleturen vil denne dag også være på hotellet, da d. 25. december er juleaften på Madeira.  

 • Dag 7

  Vulkanske landskaber på Ponta de São Lourenço

  I dag venter et af turens helt store højdepunkter, når vi udforsker halvøen Ponta de São Lourenço i Madeiras nordøstlige hjørne. Dette område ligner ingen andre steder, vi har set på turen. Det står klart, så snart vi begiver os ud på stien gennem det dramatiske golde landskaber med lavaklipper i gule, brune og sorte farver. Stien fører os højt op over kysten, og vi belønnes med den ene fabelagtige udsigt efter den anden af Atlanterhavets bølger, der slår mod de forrevne klippekyster. Stien er let at følge, men landskabet er kuperet, og der er sektioner med både trapper og løse småsten, der skal forceres. Men den rå og vilde natur er alle anstrengelserne værd.

  Vi går til Cais do Sardinha, der ligger som en tropisk oase med palmer og skyggefulde picnic-borde mellem de golde, solbrune klipper. Stedet blev bygget i 1905 som et sommerhus, men i dag er det åbent for alle, og stedets lille café er det perfekte sted at spise madpakker og holde pause, inden turen går tilbage samme vej, som vi kom. Dette er en af rejsens hårdeste gåture. Men vi tager os god tid, og da vi går ud og hjem samme vej, kan du gå med så langt, som du har lyst til.

  På vej tilbage til Machico besøger vi det moderne hvalmuseum i Caniçal. Her hører vi om havets kæmper, der holder til i farvandene omkring Madeira, og hvordan synet på hvaler har ændret sig på Madeira gennem tiderne.

  Resten af eftermiddagen kan nydes i den hyggelige by Machico. Fra palmernes skygge langs promenaden kan du kigge på bådene i marinaen eller surferne, der prøver kræfter med bugtens bølger. I den anden ende af bugten lokker Madeiras bedste sandstrande med en dukkert i Atlanterhavets dybblå vand. Selv i november er havtemperaturerne typisk omkring 21 grader. Du kan også slå dig ned på en cafe på tovet, hvor lokale mænd spiller domino i skyggen fra store træer. Vi mødes igen om aftenen for at spise middag sammen.

  Dagens vandring er ca. 8 km og tager ca. 4-5 timer.

  Vi skal ca. 300 højdemeter opad og ca. 300 højdemeter nedad.

  Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

  Overnatning: Machico

 • Dag 8

  Hjemrejse

  Morgenen er fri til at nyde Machico på egen hånd. Når tid er, kører vi den korte tur til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Portugal

 • Pas/Visum

  Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Portugal for ophold på op til 90 dage. Pas skal være gyldigt under opholdets varighed.

 • Jul og Nytår på Madeira

  På vores rejser til Madeira over jul og nytår må det forventes at mange butikker, restauranter, museer og lignende holder lukket grundet helligdage. 

  Disse datoer er officielle helligdage 25. december og 1. januar. Derudover holder meget også lukket d. 24. og 26. december, samt 2. januar. 

  OBS: På julerejsen med afrejse d. 21. december, vil dag 4 være den 25. december, dette er en helligdag på Madeira derfor vil næsten alt være lukket. Du vil derfor ikke kunne følgende: tage kabelbanen til Monte, besøge Jardim Botânico, tage på hvalsafari, besøge museer e.lign. Da alt er lukket vil vi denne aften også spise buffet på vores hotel. 

   

 • Hygiejne

  I Portugal er man meget vant til turister, og man holder en god hygiejne for at mindske risiko for maveonde og andre infektioner blandt rejsende. Kontakt Viktors Farmor, hvis du ønsker uddybende information om hygiejnen på din rejse.

 • Vaccination

  Inden afrejse til Portugal anbefales som minimum en vaccination mod Difteri-Stivkrampe.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  I Portugal, ligesom i de fleste andre lande i EU, bruger man Euro.

  En Euro opdeles i 100 cent. Der findes otte forskellige mønter: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent samt 1 og 2 euro. Der findes syv forskellige sedler med følgende beløb: 5, 10, 20, 50, 100, 200 og 500 euro.

  Det er dog de færreste restauranter og butikker der tager i mod 200 og 500 euro sedler. 

 • Fysisk form på rejsen

  Kultur - og naturrejser 

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  Vandreferier 

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

 • Tidsforskel

  Portugal er én time efter Danmark. Når klokken er 12:00 i Danmark, er den 11:00 i Portugal bortset fra Azorerne, hvor den er 10:00.

 • Strøm

  Strømmen i Portugal er som i Danmark med 220 volt - det er ikke nødvendigt medbringe en adapter.

 • Mobiltelefon

  Landekoden til Portugal er +351.

  Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette ved indrejse fra dit teleselskab. Og endnu en sms, når loftet er nået.

 • Klima

  Portugal har udpræget Middelhavsklima - lunt det meste af året med varme somre og milde vintre.

  På Madeira er klimaet subtropisk året rundt med temperaturer på mellem 18 og 26 grader ved havoverfladen. I bjergene kan temperaturen være helt ned til frysepunktet om morgenen og ellers er der typisk mellem 10 og 15 grader.

  OBS: Vejret på Madeira er meget uforudsigeligt og der kan forekomme programændringer som følge af dette.   

 • Foto

  Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Portugal. Man bør dog være opmærksom på, at mange portugisere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge om lov, før man fotograferer enkeltpersoner.

 • Drikkevand

  Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Portugal også på Madeira og Azorerne. Ønsker man ikke at betale for flaskevand på restauranter, kan man bede om postevand (Água da torneira).

 • Drikkepenge

  Det er normalt at give drikkepenge i Portugal. Læg et par euro, hvis du har været tilfreds på en restaurant. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man lægger også drikkepenge på værelset til rengøringen.

  På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til lokalguider og chauffører altid inkluderet.

 • Prisniveau

  Kaffe og cola ca. 10-15 kr. En øl/vand koster ca. 15-20 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet i Portugal er stadig meget lavt, dog højere i turistområderne.

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.

  På vandreture

  Rejs altid med dine vandrestøvler på , på udrejsen. Vandrestave skal være i den in-checkede bagage. 

 • Særligt for vandreture

  Rejsen Vandreferie på Madeira er en Viktors Farmor vandreferie med en sværhedsgrad på 2 støvler (ud af 4). Flere af dagene er der mulighed for at gå fleksibelt, dvs. gå lidt kortere end gruppen, hvis man ønsker det. Har man lyst til at gå endnu længere, så tal med rejselederen om det, når I er på Madeira. Rejsen er tilrettelagt sammen med Lene Bach Larsen, som også leder flere af turene for Viktors Farmor. Lene har mange års erfaring med vandringer på Madeira, og rejsen er sat sammen til Viktors Farmors gæster, som gerne vil blande det kulturelle med den smukke natur. Vi har ofte hørt fra vores stamkunder, at Madeira er alsidig og smuk og er blevet opfordret gentagne gange til at lave en vandreferie for vores publikum.

  Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

  Man bedes tage sine bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Terrænet er kuperet og af og til med stigninger. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. På nogle af vandringerne passere vi gennem tunneller hvor en lygte er nødvendig. 

  Det skal understreges, at bagagen bliver transporteret mellem overnatningsstederne, så hav en lille dagtursrygsæk med til vand, madpakker og andre fornødenheder. Hav også solcreme med i rygsækken. En kikkert er altid en god idé at medbringe.

  OBS: Vejret på Madeira er meget uforudsigeligt og der kan forekomme programændringer som følge af dette. 

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Solcreme (Især på Madeira er dette vigtigt, gerne høj faktor)
  • Paraply/regntøj
  • Vådservietter
  • Kasket eller solhat + solbriller
  • Lille dagtursrygsæk
  • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • Badetøj og let håndklæde
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se øvrige rabatordninger her: https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Portugal.