Hvad søger du?

Start din rejse her

I det sydligste Spanien finder vi resterne af en gammel kulturarv, som fører os helt tilbage til landets islamiske periode med smalle snoede gader og små lukkede huse. Vi bor i et område, der er kendt for sine ‘Hvide landsbyer’ i den vestlige del af Andalusien. Herfra vandrer vi i bjergene og nyder forrygende udsigter til frodige dale og kuperede bjergtoppe.

Men der bliver også tid til at snuse til storbykulturen. Vi trækker en dag ud af vandrekalenderen for at besøge byen over dem alle: Den andalusiske hovedstad Sevilla, berømt for sit smukke jødiske kvarter, sine paladser og ikke mindst verdens største gotiske katedral.

Andalusien er kendt for sine tapas-barer, og vi smager på den lokale gastronomi og nyder lokallivet i landsbyerne på en af de mange fortovscaféer. Inden rejsen slutter, oplever vi en af Andalusiens største attraktioner: El Caminito del Rey, som tager os gennem en dyb kløft omgivet af stejle klipper på begge sider.

5 gode grunde til at rejse til Andalusien med Viktors Farmor

 • Opdag den store kulturhistorie og de gastronomiske oplevelser
 • Nyd Caminito del Rey – Sydspaniens mest imponerende naturoplevelse
 • Udforsk Sevilla en hel dag med bl.a. historisk byvandring
 • Tag med på afvekslende vandreture i skønne landskaber
 • Oplev livet i en typisk bjerglandsby og i herskabelige, smukke Ronda

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

8 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
7. okt. 23
13.990 kr
Få pladser
Direkte fly
17. mar. 24
13.990 kr
Ledig
En kvinde ønsker at dele værelse
21. apr. 24
13.990 kr
Ledig

Prisen inkluderer

 • Fly København-Malaga retur
 • Al transport
 • Hoteller
 • Helpension, dog halvpension dag 4 og kvartpension dag 8
 • Vin til aftensmaden
 • Entréudgifter
 • Drikkepenge til chauffør
 • Drikkepenge til lokale guider
 • Dansk rejseleder
 • Ekstra vandreguide dag 2, 3 og 6
 • Moms

Ingen hokus pokus: se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 1.600 kr.)
 • Rejse- og afbestillingsforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Ankomst til lufthavnen i Málaga hvor vi mødes med den danske vandre- og lokalguide Pia Bruun.

Vi kører til vores hotel i landsbyen Grazalema. Landsbyen ligger smukt i naturparken af samme navn. Undervejs er der et kort kaffe-stop.

Efter indkvartering er der et kort informationsmøde, inden vi spiser fælles aftensmad. Hvis der er tid, byder vi på en kort byvandring. Vi har 4 overnatninger i Grazalema.

Måltider: Aftensmad

Er der noget så fascinerende som at vandre i storslået natur og lytte til lyden af flodens rislende vand? I dag tager vi bussen og kører til nabolandsbyen Benamahoma. Byen har kun 350 indbyggere, og man oplever lige med det samme, at her står tiden stille.

Dagen byder på en kulturel naturvandring.

Vi starter med en tur ned gennem den gamle Middelhavs-skov. Stien går på en gammel sti, som tidligere forbandt landsbyerne med hinanden, gennem ujævnt terræn til vi når frem til den lokale picnic plads. Det er her de lokale mødes om søndagen. Herfra fortsætter vi til landsbyen Benamahoma, hvor vi holder en kort kaffepause.

Undervejs ser vi en middelalderlig vandmølle, en akvædukt og hører om ‘acequias’ - et kompleks af vandingssystemer anlagt af romerne for 2.000 år siden og forfinet og udbygget af ørkenfolk og maurerne i det 8. og 9. århundrede.

Efter en kort pause fortsætter vandringen ad en smuk natursti langs Majaceite-flodens løb ned gennem landskabet. Vi bevæger os ind gennem et storslået galleri af rosenbuske, poppeltræer, piletræer, oleander, og kaprifolier, der vokser så tæt, at de gør flodens bredder uigennemtrængelige. Det betyder, at området er et yndet tilflugtssted for oddere og ørreder, men vi kan opleve fugle som f.eks. solsorte, vipstjerter og nattergale. Efter et par timer når vi frem til landsbyen El Bosque, hvor i spiser vores medbragte frokost.

Hvis der er tid, kigger vi indenfor i besøgscentret for Grazalema Naturparken, inden vi hentes af bussen og kører tilbage til vores hotel.

Hele ruten er lineær. Samlet længde: ca. 9 km. Højdeforskel: 550 m., overvejende nedstigning.

Måltider: Morgenmad, picnic-frokost og aftensmad

Vi går gennem landsbyens smukke gader og ser de gamle pragthuse, fra dengang Grazalema var hovedby for den årlige korkhøst. Herfra følger vi skovstien til et af de smukke udsigtspunkter i 1100 meters højde.

Efter en kort pause starter vi dagens bjergvandring ad smalle naturstier, som snor sig op i 1250 meters højde. Vi spiser vores medbragte frokost, når vi kommer frem til Prescilla-bjergpasset, hvorefter det går nedad tilbage til landsbyen. Undervejs nyder vi nogle helt fantastiske udsigter over bjergene og de hvide landsbyer.

Højdeforskel: 533 meter. Længde: ca. 11 km.

Måltider: Morgenmad, picnic-frokost og aftensmad

Fridag for vandrestøvlerne! Vi kører til Sevilla, hvor vi skal opleve byens største seværdigheder. Sevilla er en af Spaniens smukkeste byer og var en overgang centrum for Christoffer Columbus’ eventyrlige ekspeditioner over Atlanterhavet.

Vi besøger byens berømte jødiske kvarter og hører den dramatiske historie om skønne Susana ben Susón, der bedrog sin far og var skyld i en af historiens blodige massakrer på sit folk.

Vi ser den tidligere tobaksfabrik, der lægger rammerne om Bizets berømte opera om den fandenivoldske cigarrullerske Carmen. Og vi kan ikke besøge Sevilla uden at se verdens største gotiske katedral med Columbus’ imponerende gravmæle som et “must see”.

Undervejs er der tid til frokost på egen hånd på en af de mange fortovsrestauranter. Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Grazalema og fortsætter til den historiske by Ronda, hvor vi har to dage. Byen er opført på toppen af to flade klipper og forbundet med en 250 år gammel bro hen over en 100 meter dyb kløft. Ronda er ikke kun kendt for sin fantastiske beliggenhed omgivet af bjerge på alle sider, men også for sine tapas-barer og sin fyldige lokale vin.

Efter indkvartering på centralt hotel skal vi på ‘byvandring med puls’. Vi lægger ud med en vandretur (næsten) hele vejen rundt om byen. Vi går ned i dalen og ser broen over kløften nede fra. Herfra fortsætter vi turen syd om byen langs den gamle mauriske bymur, og holder en kort kaffepause på torvet lige inden for byporten.

Herfra følger vi resterne af forsvarsværket til den ældste indgang til byen, som ligger ved den gamle romerske bro og de romerske bade. På vores vej tilbage til centrum nyder vi en fantastisk udsigt ned i kløften. Efter frokost og en lille pause er det tid for historisk byvandring, hvor vi ser Spaniens ældste tyrefægterarena (som man kan besøge på egen hånd) og resterne af den gamle mauriske medina. Vi har to overnatninger i Ronda.

Ruterne er cirkulære.

Rundt om Ronda: Længde: ca. 5 km. Højdeforskel: ca. 160 m

Byvandring i historiske Ronda: ca. 2 timer. Længde ca. 2 km.

Måltider: Morgenmad, tapas-frokost og aftensmad

Vi forlader Rondas gamle bydel og begiver os ned i dalen over en bakkekam. Vi går forbi en af byens ældste vingårde og får herfra en formidabel udsigt til byen. Efter en kort foto-pause fortsætter vi ad stien ned gennem dalen, til vi når frem til et imponerende bjergmassiv, der ligger på grænsen til Grazalema naturparken. Inde i bjerget løber floden gennem en fire kilometer lang tunnel, indtil den springer ud fra mørket og fortsætter sit løb ned mod Middelhavet.

Vi skal krydse floden, men den lille træbro over floden, som tidligere sørgede for, at man kunne komme tørskoet over, styrtede sammen for nogle år siden og er (formentlig) endnu ikke repareret. Vi skal derfor krydse floden til fods. Det er stenet bund og vandstanden er på ca. 30. cm. Vi hjælper hinanden over og får kølet fødderne af.

Herfra fortsætter vi langs stien et par kilometer til stationsbyen Benaoján. Her er der tid til en kort forfriskning, inden vi kører tilbage til Ronda.

Ruten er lineær. Længde: ca. 13 km. Højdeforskel: 500 meter. OBS: Vi skal krydse floden Guadiaro, så medbring evt. et par lette badesko eller tykke sokker.

Måltider: Morgenmad, picnic-frokost og aftensmad

Et af rejsens absolutte højdepunkter! Vi forlader Ronda og kører mod Málaga, men undervejs gør vi flere stop. Det første er i byen Setenil de las Bodegas, som på spektakulær vis er bygget inde under et klippefremspring. Vi skal en tur rundt i byen og slutter af med en kaffepause, inden vi fortsætter til dagens vandreoplevelse på den berømte Caminito del Rey. Vi spiser frokost på en lokal restaurant, som har specialiseret sig i paella, og nyder den fantastiske udsigt over søerne, vandreservoiret og den gamle dæmning, inden vi bevæger os ind i kløften.

Vandreturen foregår delvis på en gangbro, som er fastgjort til klippen. Under os løber flodens rislende vand og over hovederne på os svæver store flokke af gribbe.

Efter turen er der tid til en kort pause – altid kærkommen efter en dejlig vandring – hvorefter vi kører til Málaga og bliver indlogeret på vores centralt beliggende hotel.

Længde: ca. 9 km. Højeste punkt: 250 meter, laveste punkt: 150 meter

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Det er tid at sige farvel – men afhængig af flytider kan der være mulighed for en kort byvandring i Málaga, med et besøg på Picasso-museet, på den gamle mauriske fæstning Alcazaba eller måske en velfortjent strøgtur op ad gågaden i Málagas mondæne, gamle bydel.

Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Spanien

Download FAQ

Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Spanien op til 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den bør opbevares et andet sted end selve passet.

Inden afrejse til Spanien anbefales som minimum en vaccination mod difteri-stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

I Spanien bruger man EURO.
På rejserne i Picos de Europa anbefales det at veksle til EURO hjemmefra, da der ikke findes hæveautomater i bjergbyerne. 

Der er ingen tidsforskel imellem Danmark og Spaniens fastland.

Strømmen i Spanien er som i Danmark, det er ikke nødvendigt at tænke på at huske en speciel adaptor. I Spanien benytter man følgende strømkilde: 220voltAC/50Hz.

Landekoden til Spanien er +34.

Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Spanien. Man bør dog være opmærksom på, at mange spaniere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner.

Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Spanien, men det smager ikke særlig godt. Vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flasker, der fås i de fleste fødevarebutikker og kiosker.

Det er normalt at give drikkepenge i Spanien. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt Euro til stuepiger og taxichaufføren, hvis han har ydet en eller anden form for service.

Kaffe og cola ca. 10 kr. En øl/vand koster ca. 20 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet i Spanien er stadig lavt, og man får virkelig meget ud af lommepengene.  Prisniveauet i turistområderne er lidt højere, men rejser man rundt i Spanien og besøger lokalområderne er det billigt at handle eller gå ud at spise.

Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den rundt (på nogle rejser i Spanien benytter vi det samme hotel under hele rejsen).

Pyrenæerne

I dette område har Spanien et alpint klima med milde somre, kolde vintre og kraftige vinde. Højde er en afgørende faktor for vejr og klima i Spaniens bjerge. Jo højere luftlag, jo lavere temperatur og mindre sæsonudsving. Dagstemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt, solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på årets første ture kan der ligge en del sne tilbage fra vinteren. I september og november er vejret ofte mere tørt og klart. I sommermånederne kan tordenbyger forekomme. I vintermånederne januar til marts er der mulighed for sne.

Picos de Europa

Juni til september er fantastiske til besøg i Picos de Europa. Sæsonen starter sent i bjergene, pga. sne, så i juni er sæsonen netop begyndt, men der er få turister. Alt er lysegrønt, det dufter af blomster -  og heste, køer og får kommer på græs. Floder og åer bruser af smeltevand fra vinteren. Vejret kan være ustabilt og temperaturen kan være svingende.

Hen imod august og september er vejret ofte mere stabilt.

Uanset om du rejser i juni eller september skal du forvente alt mellem 15 og 25 grader i dalen og køligere oppe i terrænet, dog ligger der sjældent sne i højderne på denne tid. Aftenerne og nætterne er typisk kølige. Vær opmærksom på, at vejret i bjergområder altid kan skifte hurtigt fra solskin til regn og tåge, og omvendt — og at du altid skal have tøj med i din rygsæk til eventuelt vejrskifte.

Segovia

Vejret i Segovia i maj og oktober ligger på op til omkring de 20 grader om dagen. Om natten kan temperaturen falde til under 10 grader. Klimaet i denne periode er generelt behageligt og med mellem 7-10 timers daglig sol.

Vi anbefaler derfor at pakke til køligere forhold til om aftenen samt sommertøj til om dagen.

Andalusien

I den sydlige region af Spanien kan Middelhavsklimaet mærkes. Her er milde vintertemperaturer, mens sommeren er varm og tør. De bedste tider at besøge Andalusien på er marts til maj og oktober til november. Her er der lunt og behageligt med minimalt nedbør. I foråret kan man opleve den søde duft fra appelsintræernes blomster, når de springer ud, mens man i efteråret kan smage de solmodne, søde druer nærmest direkte fra vinstokken. I foråret er dagtemperaturen mellem 22-27 grader, mens det i efteråret er 20-32 grader – dog skal den høje temperatur ikke afskrække, da luftfugtigheden er lav, og det derfor ikke føles ubehageligt.

Til vandreturene bedes I tage jeres bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Er I vant til vandresko (ikke kondisko) kan de godt bruges især i Segovia, men ellers anbefales støvler. Terrænet er kuperet. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj.

Husk på Picos De Europa at veksle til EUR hjemmefra, da vi ikke støder på hæveautomater i bjergene. 

Det skal understreges, at bagagen bliver transporteret mellem overnatningsstederne, så hav en lille dagtursrygsæk med til vand, madpakker og andre fornødenheder. 

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Regntøj
 • Evt. vådservietter & håndsprit
 • Kasket eller solhat + solbriller
 • Solcreme
 • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
 • Evt. spansk miniparlør
 • Vigtigt på vandreferier:
  • Snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til de ikke altid lige interessante spanske sandwiches.
  • Gode vandresko/støvler (på Picos-rejsen anbefales deciderede vandrestøvler)
  • Vandrestave
  • I dagtursrygsækken skal der være plads til dagens madpakke
  • En varm trøje, vanter og hue til de kolde morgener/aftner i bjergene
  • Kikkert
  • Lille dagtursrygsæk

 Pak ikke en alt for stor kuffert, da der er begrænset plads i bus og taxaer. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Fysisk form: Vi går hver dag mellem 2 og 5 km, så man skal være i stand til at gå 10.000 skridt om dagen.

Rejsen Kultur og vandring i Pyrenæerne og Vandreferie i Segovia har en sværhedsgrad på 1 støvle.

Akkumulerede stigninger for Vandreferie i Segovia:

- La Granja til Valsaín: 304m
- Arevalillo til Pedraza: 400m
- Castilnovo til Sepúlveda: 296m
- Duratóndalen: 115m

Frokoster på vandredagene er madpakker, som vi nyder i det fri.

Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

Rejsen Vandreferie i Andalusien er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler.
Vi går på meget forskelligt underlag på rejsen. På rejsens dag 3 stiger man eksempelvis mere end 500 højdemeter.

Picos de Europa
Vandreferien i Picos de Europa har sværhedsgraden 2 støvler. Det betyder, at du skal være i god fysisk form og kunne gå mere end 10 km. dagligt. Der er moderate stigninger, og underlaget varierer fra grusstier til græs og mere stenede passager. Enkelte passager har en sværhedsgrad på 3 støvler. Der er flere muligheder undervejs for at afkorte vandringerne og f.eks. tage en taxa resten af vejen.

Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Spanien.