Azerbaijan og Georgien

Fra Det Kaspiske Hav til Sortehavet

Tag med på en kontrastfyldt og oplevelsesrig rejse fra Det Kaspiske Hav hele vejen til Sortehavet. Fra ældgammel muslimsk tradition i Azerbaijan til et af de ældste, kristne lande i verden, Georgien.

Priser fra

16.990 kr.

Max. 20 deltagere

11 dages rejse

Start din rejse her

Azerbaijan, som ligger mod Det Kaspiske Hav, er en bro mellem Vesten og Orienten med mange træk fra begge verdener. Hovedstaden Baku var center for verdens oliehandel i begyndelsen af forrige århundrede og rummer i dag mere end 80 fabelagtige art nouveau-bygninger.

Georgien er et naturskønt land og nemt og stabilt at rejse i. Klimaet er subtropisk ved Sortehavskysten og tempereret mod øst. Den største kvalitet er måske georgierne selv: Stolte, kultiverede og gæstfrie. Borde dækket med lækker mad og store karafler vin, er den typiske velkomst til landet i Kaukasus - og det er yderst sjældent, at man går sulten fra bords! 

5 gode grunde til at rejse til Azerbaijan og Georgien med Viktors Farmor:

 • Oplev det brændende bjerg Yanar, hvor naturlige gasflammer brænder konstant
 • Besøg en lokal vinmager og se den traditionelle vinfremstilling i Georgien
 • Udforsk silkevejsbyen Sheki og det smukke persisk inspirerede Khanpalads
 • Nyd det historiske museum i Sighnaghi med flere kunstværker af den berømte georgiske maler, Niko Pirosmani
 • Opdag den antikke klippeby Uplistsikhe - en vigtig station på Silkevejen

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Baku

  Afrejse om formiddagen fra København. På de fleste rejser flyver vi med Turkish Airlines og har en mellemlanding i Istanbul. Flyveturen til Istanbul tager ca. 3 timer og herefter yderligere 3 timer til Baku.

  Overnatning: Baku

 • Dag 2

  Det brændende bjerg og Nobels hus

  Efter morgenmaden tager vi til Absheron-halvøen, der udgør den nordlige del af Baku. Vi besøger Ateshgah-ildtemplet, et imponerende zoroastrisk tempel, hvor brændende gas strømmer ud af jorden. Templet er viet til læren om Zarathustra, der var Persiens statsreligion, inden islam gjorde sit indtog i området.

  Vi besøger også det brændende bjerg Yanar, hvor vi ser de naturlige gasflammer, der brænder konstant.

  På vej tilbage til Baku besøger vi Villa Petrolea, hjemmet for brødrene Ludvig og Robert Nobel, der var betydningsfulde oliemagnater i Baku fra 1880'erne. Brødrene var nær beslægtede med Alfred Nobel, den berømte våben- og dynamitfabrikant.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Baku

 • Dag 3

  Klippetegninger i Gobustan og byrundtur i Baku

  Vi tager på en formiddagsudflugt til Gobustan, der ligger ca. 60 km sydvest for Baku langs Det Kaspiske Hav. Her ser vi de berømte klippetegninger, som er på Unescos liste over verdens kulturarv. Også et arkæologisk museum findes her. Klippetegningerne er fra neolitisk tid, altså mere end 10.000 år gamle. Det var en tid, hvor klimaet var helt anderledes, og der var skove og frodigt grønne områder langs det Kaspiske Hav.

  Man jagede dyr og boede i huler, og her blev indridset tegninger af både husdyr og vilde dyr, mennesker og skibe. En sivbåd er også afbilledet. De ældste petroglyffer fra stenalderen er dybere og mere afrundede end de senere fra jernalderen, som er udført med metalredskaber. Thor Heyerdal har været her for at undersøge, om der kunne være en forbindelse til vikingerne.

  Tilbage i Baku tager vi på byrundtur. Vi ser byens gamle del, der omfatter Shemakha Porten, Shirvanshakhs Palads, Maiden Tower, et karavanserai og den gamle markedsplads. Vi ser også mange ”Art Nouveau” bygninger i Baku.

  Vi kører omkring Heydar Aliyev Center, som er Bakus kulturcenter, tegnet af den verdensberømte irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid. Et enestående bygningsværk, der ikke ligner nogen anden bygning i verden.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Baku

 • Dag 4

  Silkevejsbyen Sheki

  I dag har vi en længere køretur til Sheki, der varer cirka 5 timer. Undervejs holder vi tepause hos en lokal familie i Shemakha.

  Sheki blev grundlagt for mere end 2700 år siden på de sydlige skråninger af Kaukasusbjergene. I byens lange historie er den blevet ødelagt adskillige gange. De historiske og arkitektoniske monumenter, vi ser i dag, er fra det 18. og 19. århundrede.

  Sheki er især kendt for sin århundredgamle silkeproduktion. Meget af den oprindelige gamle arkitektur er velbevaret, bl.a. det persisk inspirerede Khanpalads, der er bygget i 1700-tallet. Interiøret er smukt udsmykket med vægmalerier og glasmosaikker.

  Det gamle håndværk med glasmosaikker holdes stadig i hævd, og vi besøger et værksted, hvor der arbejdes med glas. Byen er i det hele taget kendt for godt kunsthåndværk. Foruden silke og glasmosaik holder også pottemagere, juvelerer og gravører til i de mange små værksteder. Hvis tiden tillader det, går vi gennem byens gader i den øvre smukkeste del og besøger et velrenoveret gammelt karavanserai, der i dag er indrettet til hotel. Hotellets have er et godt sted til en tepause sidst på eftermiddagen.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Sheki

 • Dag 5

  Vinsmagning i Georgien

  Vi begiver os mod grænsen ved Lagodekhi og fortsætter derefter til Telavi, der er beliggende i Kakheti-provinsen - landets vigtigste vinområde.

  Vi besøger en lokal vinmager, der fortæller os om den traditionelle vindyrkning og vinfremstilling i Georgien. Georgierne har nemlig en helt speciel metode, hvor vinen presses i stenpresser og modnes i lerkrukker, der nedgraves i jorden. Krukkerne kaldes ”kvevri”.

  Sidst på eftermiddagen besøger vi Tsinandali-residensen, der engang tilhørte Chavchavadze-familien, som var repræsentanter for det georgiske aristokrati i det 19. århundrede. Vi ser den flotte engelske have, inden vi besøger museet for den berømte digter og hertug, Alexander Chavchavadze. Residensen huser også en stor vinkælder.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Telavi

 • Dag 6

  Charmerende Sighnaghi og Niko Pirosmanis kunstværker

  I dag besøger vi den charmerende by Sighnaghi, der er smukt indlejret på bjergskråningerne. Vi slentrer gennem de brostensbelagte gader og nyder den betagende udsigt over Kaukasusbjergene og Alazani-dalen. Vi besøger også det historiske museum, der huser flere kunstværker fra den berømte georgiske maler, Niko Pirosmani.

  Vi fortsætter med et besøg ved Bodbe-klostret, en af Georgiens mest hellige kirker. Stedet har en særlig betydning, da det huser graven for Den Hellige Nino, Georgiens vigtigste helgen. Det var hende, der bragte kristendommen til Georgien i år 319. Klosterkirken er et vigtigt pilgrimsmål og er omgivet af grønne cypres-træer med en fortryllende udsigt over Alazani-dalen. Kirken har et særskilt klokketårn, som er karakteristisk for de fleste af Georgiens kirker.

  Vi kører til Georgiens hovedstad, Tbilisi, hvor vi har 2 nætter.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Tbilisi

 • Dag 7

  Byrundtur i Tbilisi

  Vi tager på byrundtur i Tbilisi. Alle de interessante steder i den gamle bydel ligger ganske tæt ved hinanden, så turen er til fods. Vi besøger bl.a. Anchiskhati-kirken i basilika-stil, som er byens ældste kirke (6. årh.).

  Området Abanotubani er berømt for svovlbade med bygninger i asiatisk stil samt for husene fra 19. årh. med flot udskårne træbalkoner. Her besøger vi citadellet Narikala. Vi tager os en spadseretur gennem nogle af de snævre gyder i den gamle bydel til Sioni Katedralen (11.årh.) og til nogle flotte kirker fra Middelalderen.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Tbilisi

 • Dag 8

  Stalins fødeby Gori og Uplistsikhe-hulerne

  Vi har en tidlig afgang fra Tbilisi mod den pittoreske by Mtskheta. Mtskheta er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste, og det var her, at kristendommen officielt blev indført i Georgien i 337. Mtskheta var hovedstad i næsten 800 år (4. århundrede f.Kr.-5. århundrede e.Kr.) og er stadig et religiøst og kulturelt centrum for de kristne i Georgien.

  Vi fortsætter mod Gori, Stalins fødeby, hvor vi ser hans fødehjem og museet, der gennem malerier, fotografier, artikler og effekter giver et indblik i hans opvækst og liv.

  Herefter besøger vi den antikke klippeby Uplistsikhe. Byen er bogstavelig talt indhugget i klipperne og var et vigtigt religiøst, politisk og kulturelt center i den hellenistiske og senantikke periode (4. årh. f.Kr.-4. årh. e.Kr.), og desuden en vigtig station på Silkevejen. Det er et meget gammelt og interessant kompleks med beboelses-kvarterer, vinkældre og et bageri. Også et antikt teater findes på stedet. Uplistsikhe ligger på toppen af et bjerg med panoramaudsigt til Mtkvari-floden.

  Sidst på eftermiddagen kører vi til Kutaisi, den næststørste by i landet.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Kutaisi

 • Dag 9

  Den gamle kongeby Kutaisi

  Vi starter dagen med at udforske byen Kutaisi, der i middelalderen var hovedstad i kongeriget Georgien. Vi besøger også Gelati-klostret (1100-tallet), der er med på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Gelati-klostret, der ligger i særdeles naturskønne omgivelser, var et religiøst og videnskabeligt centrum i middelalderen og er kendt for sine mosaikker, ikoner og vægmalerier samt evangeliske manuskripter fra 1100-tallet.

  Efter byrundturen fortsætter vi til Batumi, hvor vi har rejsens sidste to overnatninger.

  På vejen stopper vi i Tskaltubo, der i sovjettiden var en velkendt kurby. De flotte sanatorier tiltrak rigtig mange turister, men i dag huser mange af de forladte sanatorier georgiske flygtninge fra borgerkrigen i Abkhasien.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Batumi

 • Dag 10

  En dag ved Sortehavskysten

  Vi udforsker Batumi, Georgiens næststørste by. Batumi er en by i stor forvandling og er nu et yndet turistmål for mange lokale, fordi byen ligger ved Sortehavet og samtidig kun 20 kilometer nord for grænsen til Tyrkiet.

  Vi ser byens vigtigste monumenter, herunder Piazza-pladsen, St. Nicholas kirken, Europapladsen, men også den store havn i Batumi, som er et vigtigt knudepunkt i Georgien.

  Om eftermiddagen er der tid til at udforske byen på egen hånd, inden vi om aftenen samles til afskedsmiddag.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Batumi

 • Dag 11

  Hjemrejse

  Hjemrejse fra Batumi om formiddagen. Vi mellemlander i Istanbul.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Azerbaijan og Georgien

 • Pas og visum

  Praktiske oplysninger Georgien

  Pas skal være gyldigt 60 dage efter hjemrejse. Der kræves pt. ikke visum til Georgien. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen.

  Der er visumpligt i Azerbaijan. Der søges online om visum. Det koster pt. 25 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse. 
  Ønsker I, at Viktors Farmor søger om visum på jeres vegne koster det 1.250 kr. i administrationsgebyr plus de 25 USD for selve visummet.

  Passet må ikke indeholde stempler fra Nagorno Karabakh.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Praktiske oplysninger Georgien

  Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Malaria forekommer i den sydøstlige del af landet i perioden fra juni til og med oktober.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Praktiske oplysninger Georgien

  Møntfoden hedder Lari (GEL). 1 Lari svarer til ca. 2,60 danske kroner. Den bedste kurs fås ved at medbringe USD eller Euro og veksl efter ankomst. VISA-kort kan bruges de fleste steder.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Møntfoden hedder Manat (MaH). 1 manat svarer til ca. 3,98 danske kroner. 

  Det anbefales at medbringe EURO eller US dollars. VISA-kort kan bruges i Baku.

  Brug af kredit kort på restauranter er ikke altid muligt.

 • Telefoni og internet

  Praktiske oplysninger Georgien

  Telefoni. Landekoden er 00-995

  Internet. Der er internetadgang på næsten alle hoteller

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Telefoni. Landekoden er 00-99

  Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Azerbaijan. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

  Der er internetadgang på de fleste hoteller. 

 • Fysisk form på rejsen

  Praktiske oplysninger Georgien

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Praktiske oplysninger Georgien

  220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

 • Drikkevand

  Praktiske oplysninger Georgien

  Det anbefales at drikke mineralvand fra flasker da bakteriefloraen er anderledes end vi er vant til fra Danmark.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand.

 • Drikkepenge

  Praktiske oplysninger Georgien

  Der gives ca. 10 % i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

 • Foto

  Praktiske oplysninger Georgien

  Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

 • Prisniveau

  Praktiske oplysninger Georgien

  På alm. restaurant: Et måltid mad koster ca. 15 GEL. På pænere restaurant fra 25 GEL. Lokal øl koster ca. 5 GEL, 7 GEL for importeret øl. Cola 3 GEL. Vand 2 GEL for lille flaske.

  I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 5 GEL. En flaske vin fra 25 GEL.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  På alm. restaurant: Et måltid mad koster 8-10 MaH. På pænere restaurant fra 40 MaH. Lokal øl koster 1.70 MaH, importeret øl koster fra 3 MaH. Cola 0.75 MaH. Vand 0.40 MaH for en lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 0.75 MaH. En flaske vin fra 8 MaH

 • Transport

  Praktiske oplysninger Georgien

  Trafiksituationen er nogle gange kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, stenskred, problemer med køretøjer osv.

 • Bagage

  Praktiske oplysninger Georgien

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. 

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Praktiske oplysninger Georgien

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima og påklædning

  Praktiske oplysninger Georgien

  Georgiens klima er meget varieret. Fra den varme fugtige kyst ved Sortehavet via det køligere alpine klima i Kaukasus til tørt steppeklima i det østlige. Det kan være ret varmt om sommeren, især i Tbilisi. Normalt sommertøj af bomuld, gerne til at tage på og af ”lag-for-lag” anbefales. Medbring evt. let regntøj.

  Ved besøg i kirker bør kvinder have hovedet dækket af et tørklæde, og kjolelængden bør gå nedenfor knæene. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne. Mænd bør have lange bukser på i kirkerne. 

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Landets klima er subtropisk i de østlige og centrale dele – og næsten tropisk om sommeren. I bjergområder svarer klimaet til klimaet i alperne. Den sydøstlige del af landet har et fugtigt subtropisk klima. Den gennemsnitlige nedbør for det meste af landet, er kun omkring 150 til 250 mm. Men i højlandet i Kaukasus og lavlandet i Länkäran, kan årlig nedbør overstige 100 cm.

  I Azerbaijan er det ikke normalt at se folk i shorts. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne.

 • Tidsforskel

  Praktiske oplysninger Georgien

  Sommertid: + 2 timer.
  Normaltid: + 3 timer.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Azerbaijan skifter også til sommer/vinter tid og er 2 timer foran Danmark.

   

 • Pakkeliste

  Praktiske oplysninger Georgien

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lommelygte

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Lommelygte

  - Insektspray

  - Vådservietter

  - Kasket eller solhat

  - Lille dagtursrygsæk

  - Gode vandresko eller –støvler

  - Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

 • Værd at vide

  Praktiske oplysninger Georgien

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Litteraturliste

  Praktiske oplysninger Georgien

  Det Ottende Liv af Nino Haratischwili. Gutkind Forlag.

  Smaragdsliberen af Anne-Cathrine Riebnitsky. Lindhardt & Ringhof.

 • Indkøb

  Praktiske oplysninger Azerbaijan

  Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Azerbaijan og Georgien.