Hvad søger du?

Start din rejse her

Naturen er lige så mangfoldig som kulturen og byder på både ørkener, skovklædte bjerge, spektakulære kløfter og brændende oliefelter. I århundreder er karavaner rejst ad disse veje, og med sig havde de varer, viden, religioner og traditioner.

Resultatet er en mangfoldig kultur, der på mange måder er den historiske bro mellem Vesten og Orienten. En fascinerende kultur, hvor kunsthåndværk stadig har gode kår i de mange små værksteder, og hvor troende flokkes til landets moskeer, synagoger, kirker og andre helligdomme. 

5 gode grunde til at rejse til Azerbaijan med Viktors Farmor

 • Besøg den isolerede stenlandsby Kinaliq i 2300 meters højde
 • Studér de mere end 10.000 år gamle klippetegninger af dyr og jagtscener
 • Overnat i Lahic – en lille charmerende bjerglandsby i de frodige Kaukasus-bjerge
 • Udforsk Bakus moderne arkitektur og historiske bygninger
 • Rejs i karavanernes spor til den persisk inspireret by Sheki 

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

Der blev ikke fundet nogle planlagte afgange for denne rejse på nuværende tidspunkt

Prisen inkluderer

 • Fly København/Baku t/r
 • 10 nætter på gode turistklassehoteller i delt dobbeltværelse.
 • Helpension (Dog halvpension dag 10)
 • Entreudgifter og udflugter ifølge programmet
 • Dansk rejseleder
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kørsel i bus og minibusser
 • Drikkepenge til guide og chauffør (ca. 300 kr.)

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Afventer pris)
 • Afbestillings- og rejseforsikring
 • E-Visum til Azerbaijan (pt 25 USD)

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

På de fleste rejser flyver vi med Turkish Airlines og har en mellemlanding i Istanbul, inden vi fortsætter det sidste stykke mod Azerbaijan.

Vi ankommer typisk til Baku midt på aftenen. Her bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til vores centralt beliggende hotel, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Der serveres mad på flyet

Overnatning: Baku

Baku er en spændende by, og vi bruger en god del af dagen på at udforske byens mange seværdigheder. Vi tager ud til havnefronten ved martyrkirkegården for de faldne under oprøret i 1990. Her har vi en flot panoramaudsigt over byen, Det Kaspiske Hav og de ikoniske højhuse The Flame Towers, der hæver sig som 3 blå flammer over byen. Herfra fortsætter vi til et andet af byens arkitektoniske mesterværker; tæppemuseet, hvis bygning meget passende ligner et sammenrullet tæppe.

Bakus rige historie opleves bedst i den gamle bydel, der er optaget på UNESCOs kulturarvsliste. Vi går en tur gennem netværket af gamle gader, og ser blandt andet Shemakha dobbeltporten, bymuren og paladset Shirvanshakh. Vi hører også historien om Jomfrutårnet og besøger et karavanserai, hvor handelskaravanerne i sin tid kunne indlogeres på vej til Bakus gamle markedsplads.

Også senere generationer har sat deres præg på byen, og Baku har mange velbevarede art nouveau-bygninger bygget af rige oliebaroner fra 1885-1915. Deriblandt Operaen, der i tråd med datidens stil er rigt dekoreret. Mere end 80 prægtige bygninger står tilbage som vidner om datidens overklasseliv, og vi satser på at tage en spadseretur i den del af byen under et af de to ophold i Baku. 

Vi tager også til Absheron-halvøen, der udgør den nordlige del af Baku. Her besøges Ateshgah-ildtemplet, hvor brændende gas strømmer ud af jorden. Templet er viet til Zarathustras lære, der var Persiens statsreligion, inden islam gjorde sit indtog i området. 

På vejen tilbage til Baku gør vi hold ved det brændende bjerg Yanar. Vi besøger også brødrene Ludvig og Robert Nobels hus; Villa Petrolea. De var brødre til Alfred (våben og dynamitfabrikanten), og de blev sin tids største oliemagnater i Baku fra 1880’erne. Om aftenen ser vi igen byens vartegn, de tre skyskrabere Flame Towers, og vi kører forbi det spektakulære moderne kulturcenter Heydar Aliyev tegnet af den legendariske arkitekt Zaha Hadid.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Baku

Helt andre oplevelser venter os i dag, når vi forlader Baku og kører mod Kaukasus-bjergene i det vestlige Azerbaijan. Gradvist forandrer de tørre ørkenlandskaber omkring Baku sig og erstattes lidt efter lidt af tætte skove og bjerge. I Maraza gør vi holdt ved Diri Baba-helligdommen, der ligger flot på et plateau i landskabet. Vi ser også de syv kuplede gravkamre i Yeddi Gümbaz på gravpladsen, hvor nogle af gravstenene er mere end 1000 år gamle. Fredagsmoskéen i Shemakha kan føre sin historie endnu længere tilbage. Den kan dateres til 740’erne, hvilket gør den til Kaukasus’ næstældste moské. Der er dog intet tilbage af den oprindelige bygning. Men en ny, flot moské fra 2013 pryder nu stedet.

At en af de første moskéer i området blev bygget her, er ikke så overraskende. Shemakha var engang en vigtig by med kultur og handel, og det var også kongesæde for Shirvanshah-kongerne, der regerede fra 9. til 18. årh. Desværre har jordskælv og tidens tand været hård mod de historiske levn fra byens storhedstid.

Vi kører i minibusser til Lahic, hvor vi skal overnatte. Lahic er en historisk bjerglandsby i bunden af en dal i Kaukasus-bjergene. Den er befolket af persere, som er berømte for deres fine kobberhåndværk. Der er et par små kobberværksteder og en del købmandsbutikker langs den smalle brolagte hovedgade i Lahic. Tidligere blev både kobbervarer og tæpper fra Lahic solgt til høje priser i Bagdad.

NB: Udflugten til Lahic kan desværre ikke gennemføres, hvis vejret er dårligt.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Lahic

Mange folkeslag har sat sit præg på Azerbaijan gennem tiderne. I nyere tid også russerne. Det oplever vi ved kolkhoz en Ivanovka, en tidslomme med meget russisk præg, hvor det tidligere sovjetiske landbrugskollektiv fortsatte efter Sovjets kollaps 1991. Nu dyrkes der meget vin i området. Vi besøger Chateau Monolit, hvor vi får en rundvisning og smager på vinen.

Dagens mål er byen Gäbälä, hvor vi overnatter. Gäbälä var hovedstad i det kaukasiske rige indtil 6. århundrede. Hvis tiden tillader det, besøger vi det arkæologiske område, hvor den gamle storstad lå. Her er meget sparsomme rester fundet i 1959, men der er dog ruiner af to byport-tårne og nogle åbne udgravninger samt et helt nyt arkæologisk museum.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Gäbälä

Vi kører fra Gäbälä til Sheki. Undervejs besøger vi kirken i Nidj. Her er de sidste rester af den oprindelige befolkning - nemlig de kaukasiske kristne albanere. Kun cirka 600 mennesker taler i dag det oprindelige sprog, som holdes i live gennem kirkehandlingerne.

Sheki var en vigtig station på Silkevejen og er en af de smukkeste byer i Azerbaijan. Byen er især kendt for sin ældgamle silkeproduktion, og man kan stadig købe silke her. Vi tager på et marked og ser de lokale varer.

Byen blev grundlagt for mere end 2.700 år siden på de sydlige skråninger af Kaukasus-bjergene. I byens lange historie er den blevet ødelagt adskillige gange af bl.a. oversvømmelser fra bjergene, så de historiske monumenter, vi ser i dag, er fra det 18. og 19. århundrede. Meget af den historiske arkitektur fra denne periode er velbevaret. Deriblandt det overdådige persiske fyrstepalads, som den persiske regent boede i, da det var et khanat i 1700-tallet. Interiøret er udsmykket med vægmalerier og glasmosaikker. Det gamle håndværk med glasmosaikker holdes stadig i hævd, og vi besøger et værksted, hvor der arbejdes med glas. Byen er i det hele taget kendt for godt kunsthåndværk. Foruden silke og glasmosaik holder også pottemagere, juvelerer og gravører til i de mange små værksteder. Hvis tiden tillader det, går vi gennem byens gader i den øvre smukkeste del og besøger et velrenoveret gammelt karavanserai, der i dag er indrettet til hotel. Hotellets have er et godt sted til en tepause.
Overnatning i Sheki.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Sheki

Vi forlader Sheki og kører til byen Kish, hvis kirke er restaureret med hjælp fra Thor Heyerdal og Norge. Vi fortsætter mod Ganja. Det er en smuk tur, så vi holder flere fotostop undervejs. Ganja er Azerbaijans næststørste by med mange bemærkelsesværdige bygninger i det grønne centrum. Deriblandt en hamam, en persisk moské, en imponerende operabygning samt flere bygninger fra Stalins tid såsom det enorme rådhus og det gamle Hotel Ganja. Vi stopper også i udkanten af byen og ser det pompøse mausoleum bygget for at ære nationalpoeten Nizami Ganjavi fra det 12. århundrede. Mausoleet er ombygget af flere omgange op gennem sin lange historie. Den nuværende bygning blev opført i 1991 efter Azerbaijan opnåede sin selvstændighed fra Sovjetunionen.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Ganja

Køreturen i dag går i en lige linje gennem et ørkenagtigt landskab til Gobustan. Her ser vi de berømte klippetegninger, der er smukt indridset i landskabet højt over Det Kaspiske Hav. Tegningerne giver en levende indsigt i livet på disse kanter for 10-12.000 år siden. Her kan man se, hvordan folk jagede og boede i huler. Andre tegninger viser vilde dyr, husdyr, mennesker og skibe. Blandt andet en lang sivbåd er afbilledet. Norske Thor Heyerdal undersøgte, om der kunne være en forbindelse til vikingerne. Men den teori stod han alene med. Billederne viser også, at landskaberne har været mere frodige og grønne dengang, og at vandstanden i havet har været højere. Det kan vi høre mere om, når vi besøger stedets nye moderne og informative museum. I dag er klippetegningerne ved Gobustan helt fortjent på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Vi kører de sidste 60 km tilbage til Baku gennem store olie- og gasfelter med masser af boretårne. Tilbage i Baku ser vi på havnepromenaden og indlogerer os på vores hotel. Overnatning i Baku.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Baku

Vi forlader Baku fra morgenstunden og kører til Guba, der ligger ca. 170 km nord for hovedstaden. Det er en flot tur langs kysten af Det Kaspiske hav samt lave bjerge, der er udløberne af Kaukasus-kæden. Der er flere flotte panoramaudsigter på vejen. Vi stopper blandt andet og ser det hellige Femfinger Bjerg (520 m) på afstand.

Vel fremme i Guba dykker vi ned i byens rige historie. Guba var hovedstaden i khanatet Guba i 1700-tallet, indtil den blev opslugt i Zarrusland i 1800. Flere fine bygninger står tilbage som vidner om byens storhedstid. Blandt andet flere moskeer og en gammel hamam med en særpræget bikubeformet kuppel. Byen ligger på bredden af Qudiyalcay-floden i et frugtbart område, hvor der blandt andet dyrkes gode lokale æbler. Men markerne omkring Guba er også kendt for sine krydder- og lægeurter.

Om eftermiddagen krydser vi broen over floden og besøger den jødiske bydel, Krasnaya Sloboda. Navnet betyder Den røde by, og denne bydel er synligt betydeligt rigere end resten af Guba. Her bor Azerbaijans såkaldte bjergjøder. De har levet her siden 1300-tallet og er måske den eneste 100 % jødiske by uden for Israel. Stedets jødiske gravplads er interessant, idet man kan se, hvordan pengene er blevet flere, og gravmælerne større i de seneste tre årtier.

Der er ca. 5.000 indbyggere i Krasnaya Sloboda, og de anses for at være direkte efterkommere af de ”forsvundne stammer”, der spredtes efter ødelæggelsen af templet i Jerusalem i 722 f.Kr. Andre teorier går ud på, at de stammer fra jøder, der var flygtet til Iran. Husene i denne bydel er store, prangende og nyrenoverede af midler sendt fra slægtninge, der er emigreret til Israel og nu bruger husene som sommerhuse. Stalintiden var hård mod den jødiske landsby, hvor fem rabbinere blev myrdet og kun én synagoge blev sparet af de oprindeligt 11, der var i byen. Vi spadserer gennem byen og forsøger at få et kig ind i den oprindelige synagoge med dens mange tårne.

Vi har en overnatning i Guba.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Guba

Guba er udgangspunktet for de mest utrolige naturoplevelser i Azerbaijan og de fjerntliggende landsbyer oppe i Kaukasus-bjergene. Derfor sætter vi fra morgenstunden kurs mod bjergene. Vi kører oftest i personbiler, da en bus ikke kan klare vejene og stigningerne. Det er en flot tur, der fører os langt, langt op gennem spektakulære dale med dybe kløfter og udtørrede flodsenge fyldt med fåreflokke. Vi stopper og fotograferer undervejs. Målet er landsbyen Kinaliq, der ligger på en tinde i 2.300 meters højde lige op ad grænsen til Rusland. Her får vi te hos en lokal bonde og går rundt blandt landsbyens smukke grå stenhuse og de mange stakke af tørret komøg, der bruges som brænde i de hårde vintermåneder. Minus 25 graders frost er ikke ualmindelige på disse kanter, og der gror ikke et eneste træ. Beboerne har helt deres egne skikke og specielt sprog, som kun få forstår.

NB: Hvis vejret er dårligt, kan udflugten til Kinaliq desværre ikke gennemføres. Alternativt bliver vi i Guba. Byen er kendt for tæppefremstilling, og vi besøger et værksted, hvor der væves lokale tæpper.

Om eftermiddagen kører vi tilbage til Baku.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Overnatning: Guba

Dagen er sat af til tid på egen hånd i Baku. Der er mulighed for at se de velbevarede art nouveau-bygninger bygget af rige oliebaroner fra 1880’erne. Disse dekorative bygninger og kvarteret kan ses på en spadseretur på et par timer. Hvis det Historiske Museum er åbent, er der mulighed for at bese en oliemagnats ødsle mauriske fantasi af et hus. Bygningen fylder en hel karré i byen og prydes af art nouveau-stuk med iris og bladløv, et intakt jugendstil-soveværelse med mere. Samlingen er gammeldags, men bygningen er storslået og i sig selv et besøg værd. Det er også muligt at besøge tæppemuseet, som vi så udefra tidligere på turen.

Vi mødes igen om aftenen for at spise afskedsmiddag på en god restaurant.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag

Overnatning: Baku

Når tid er, kører vi til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Azerbaijan

Download FAQ

Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen.

Der er visumpligt i Azerbaijan. Der søges online om visum. Det koster pt. 25 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse. 
Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visum. 

Passet må ikke indeholde stempler fra Nagorno Karabakh.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Møntfoden hedder Manat (MaH). 1 manat svarer til ca. 3,98 danske kroner. 

Det anbefales at medbringe EURO eller US dollars. VISA-kort kan bruges i Baku.

Brug af kredit kort på restauranter er ikke altid muligt.

Telefoni. Landekoden er 00-99

Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Azerbaijan. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.

Der er internetadgang på de fleste hoteller. 

220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.

Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand.

Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.

Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.

Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.

På alm. restaurant: Et måltid mad koster 8-10 MaH. På pænere restaurant fra 40 MaH. Lokal øl koster 1.70 MaH, importeret øl koster fra 3 MaH. Cola 0.75 MaH. Vand 0.40 MaH for en lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 0.75 MaH. En flaske vin fra 8 MaH

Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. 

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Landets klima er subtropisk i de østlige og centrale dele – og næsten tropisk om sommeren. I bjergområder svarer klimaet til klimaet i alperne. Den sydøstlige del af landet har et fugtigt subtropisk klima. Den gennemsnitlige nedbør for det meste af landet, er kun omkring 150 til 250 mm. Men i højlandet i Kaukasus og lavlandet i Länkäran, kan årlig nedbør overstige 100 cm.

I Azerbaijan er det ikke normalt at se folk i shorts. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne.

Azerbaijan skifter også til sommer/vinter tid og er 2 timer foran Danmark.

 

Husk at supplere pakkelisten med:

- Lommelygte

- Insektspray

- Vådservietter

- Kasket eller solhat

- Lille dagtursrygsæk

- Gode vandresko eller –støvler

- Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Azerbaijan.