Marokko - et eventyr i farver

Fra Marrakesh gennem ørkenbyer til Essaouira

I århundreder bragte karavaner dyrebare varer fra Sahara til markederne i Marokko. Vi rejser i karavanernes fodspor over bjerge og gennem ørkener, og undervejs oplever vi både det traditionelle og det moderne Marokko.

Priser fra

10.990 kr.

Max. 16 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Rejsen starter i Marrakesh med sine legendariske paladser, haver og bazarer. Herfra snor vejen sig til Ait Ben Haddou, Ouarzazate og Tallouine, der alle er rige på traditionel kasbah-arkitektur.

I Taroudant mærker vi stemningen bag de intakte fæstningsmure, inden vi indlogerer os på en traditionel riad i den charmerende kystby Essaouria, der er kendt for sin hyggelige gamle bydel, sin musik og sine fiskerestauranter. Rejsen slutter i Marrakesh, hvor der er tid til at udforske byen på egen hånd.

 

5 gode grunde til at rejse til Marokko med Viktors Farmor:

 • Oplev folkelivet i Marrakesh’ labyrintiske medina
 • Besøg den dramatiske kasbah i Ait Ben Haddou
 • Udforsk den mur-omkransede karavaneby Taroudant
 • Bo på riad i kystbyen Essaouira
 • Smag på det lokale marokkanske køkken

Dagsprogram

 • Dag 1

  Danmark til Marrakesh

  Fra Danmark flyver vi til Marrakesh. Når det er muligt, benytter vi det direkte fly fra København til Marrakesh. Det ankommer om aftenen, så vi kører direkte til hotellet, hvor vi overnatter.

  Vores hotel i Marrakesh ligger i den nye bydel udenfor de gamle mure. Dette er et område med brede boulevarder flankeret af butikker, restauranter og caféer. Det er et godt sted at vende tilbage og slappe af efter de kommende dages sightseeing.

  Måltider: Aftensmad (med mindre vi ankommer sent om aftenen).

  Overnatning: Marrakesh

 • Dag 2

  Byrundtur i Marrakesh

  Vi har hele dagen til at udforske denne eksotiske gamle karavaneby, der var almoravidernes hovedby i det 11. århundrede. Byen ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlasbjergene, så den var et vigtigt knudepunkt i handlen mellem Sahara og Nordafrika. Dengang – som nu – hæver Kaoutaubia-moskéens høje minaret sig over byens tage. Vi ser minareten, der er et af byens vartegn. Selve moskéen kan vi ikke komme ind i, da kun muslimer må komme ind i moskéerne i Marokko. I stedet besøger vi Bahia-paladset, hvis overdådige bygninger giver et indtryk af den luksus, fortidens herskere omgav sig med. Paladsets have er også en stor oplevelse med sine jasminer og orangeblomster.

  Frokosten nyder vi på en lokal restaurant, inden vi bevæger os ind i Marrakeshs labyrintiske medina. Her snor veje sig i alle retninger, og det er let at miste orienteringen mellem de mange små butikker og værksteder. Vi stopper blandt andet ved et traditionelt berber-apotek, hvor vi hører om medicinske urter og lægemidler.

  De fleste veje i medinaen fører på et eller andet tidspunkt til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, akrobater, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Det summer altid af liv på pladsen. Ikke mindst når mørket sænker sig, lanterner tændes, og duften af grillet kød, couscous og lækre kager fylder aftenluften. 

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Marrakesh

 • Dag 3

  Over bjergpas til ørkenbyen Ait Ben Haddou

  En lang men flot køretur venter os, når vi forlader Marrakesh og sætter kurs sydpå. Vejen snor sig over høje bjergpas, og vi trakteres af flotte udsigter over Atlasbjergene. Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og i dalene vokser der granatæbletræer, valnøddetræer og popler.

  Vores mål er middelalderbyen Ait Ben Haddou, der træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. En kasbah er en gruppe sammenvoksede huse med en mur omkring. En byggeskik der udspringer af, at man skulle kunne forsvare sig mod fremmede stammer. Marokko har mange kasbaher, men dette er en af de ældste og måske den mest fotogene i hele landet. Derfor er det ikke overraskende, at Hollywood har kastet sin kærlighed over byen, der har været brugt som kulisse i en lang række storfilm. Men byen er ikke en kulisse. De ældste bygninger kan dateres tilbage til det 11. århundrede, og Ait Ben Haddou var i århundreder et knudepunkt på karavaneruterne, der bragte guld, salt og slaver fra Sahara til Marrakesh. 

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Ait Ben Haddou

 • Dag 4

  Ad karavaneruter til Taroudant

  Det er værd at stå tidligt op for at opleve morgenlyset over Ait Ben Haddou, inden vi kører den korte tur til den større by Ourzazate. At Ourzazate også har været en betydningsfuld handelsby på karavaneruterne er tydelig, når vi denne morgen besøger Taourirt Kasbah. Det er en mægtige fæstning i ler og strå, som tilhørte den mægtige Glaoua-familie helt frem til uafhængigheden i 1956. Herfra kunne de kontrollere handlen, og de var godt beskyttet, hvis der skulle komme angreb udefra.

  Fra Ourzazate sætter vi kurs mod Taroudant ad en af de tidligere karavaneruter. Landskaberne undervejs er mange steder barske, og de givet et indtryk af, hvor hårdføre datidens karavanedriver måtte være for at gennemføre deres farefulde rejser. Heldigvis kan vi bare læne os tilbage og nyde udsigten over de stenede ørkenlandskaber fra bussen.

  Undervejs besøger vi en lille tæppefabrik i Taznakht, der drives af et kvindekooperativ. Her produceres traditionelle tæpper med smukke mønstre og farver. Enkelte tæpper kan tage flere måneder at producere.

  Vi forsætter til en lille landsby, der er kendt for sin produktion af safran. Her hører vi om hele processen fra blomsterne til det færdige værdifulde krydderi. Et andet spændende stop er den dramatiske Kasbah Tallouine, der ligger som en ørkenfæstning i de tørre landskaber. Det er ikke længere muligt at komme indenfor i den gamle bygning, men vi ser den udefra, inden vi fortsætter mod Taroudant. 

  Vel fremme i Taroudant ud på eftermiddagen indlogeres vi på vores hotel for natten.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Taroudant

 • Dag 5

  Mur-omkransede Taroudant og nat på riad i Essaouira

  Formiddagen bruger vi i Taroudant. Vi slentrer en tur i den gamle medina, hvor der er en helt speciel stemning. Byen blev grundlagt før islams ankomst, men den havde sin gyldne periode i det 16. århundrede, da saadernes dynasti gjorde den til deres hovedstad under navnet Mohamedia. Fra den tid er der stadig 8 km bymur, der står som et stolt minde om fortidens kampe. At gå gennem en af de fem monumentale byporte og ind i medinaen er som at gå tilbage i tiden. De labyrintiske gyder kan i første omgang virke rodede, men de er faktisk en del af en nøje anlagt plan.

  Over middag fortsætter vi mod Atlanterhavet og kystbyen Essaouira. På vejen stopper vi i kystbyen Agadir, hvor vi spiser frokost. Vi ankommer til Essaouira sidst på eftermiddagen. Her indlogeres vi på en riad. Riads er traditionelle marokkanske bygninger, der er omdannet til små hoteller. De er ofte meget charmerende med en gårdhave i midten og værelser rundt om. Der vil være forskel på værelsernes størrelse og indretning. Men værelserne fordeles tilfældigt, og oplevelsen af at bo i de hyggelige omgivelser er det hele værd. Også hvis man får et af de mindre værelser.

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Essaouria

 • Dag 6

  Charmerende Essaouira

  Det er ualmindelig let at forelske sig i Essaouira, der ligger smukt ud til Atlanterhavet. I byens havn bringer små fiskerbåde dagens fangst i land, og i den hyggelige gamle bydel – der tilmed er bilfri – emmer gaderne af byens rige historie. Essaouira var engang hovedcenter for purpureksporten til det romerske rige. Senere blev Essaouira hovedcenter for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu, lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver. Under Sultan Moulay Abdallah i 1700-tallet blev byen bygget op på ny. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette gik for sig indtil franskmændene i 1900-tallet bestemte, at Casablanca skulle udbygges, derefter gik Essaouira i glemmebogen.

  Tidligt i 1970'erne blomstrer Essaouira dog igen. Denne gang som "paradis" for hippierne, og byen blev beboet af stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimi Hendrix. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin særlige gnaua-musik. Vi udforsker denne dejlige by sammen om formiddagen. Efter frokost er der tid på egen hånd. 

  Måltider: Morgenmad og frokost

  Overnatning: Essaouria

 • Dag 7

  Marrakesh på egen hånd

  Efter morgenmaden på riaden begiver vi os tilbage mod Marrakesh. På vejen gør vi holdt ved et kvindekooperativ, der producerer olie fra argannødder. Nødderne stammer fra argantræet; en særlig plante der kun vokser her i området. Olien fra ristede argannødder bliver brugt til dressing, mens den rå olie er ingrediens i kosmetiske cremer og olier. 

  Herefter fortsætter vi mod Marrakesh, hvor vi spiser frokost. Resten af dagen fri til at udforske Marrakesh på egen hånd, inden vi mødes igen om aftenen for at spise afskedsmiddag.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Marrakesh

 • Dag 8

  Tid på egen hånd og hjemrejse

  Tid på egen hånd indtil vi kører til lufthavnen, hvorefter vi flyver hjem til Danmark.

  På nogle afgange er der afrejse meget tidligt om morgenen. 

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko

 • Pas og visum

  Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

 • Vaccination

  Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.

  10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham. Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.

  Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter. 

  Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.

 • Telefoni og internet

  Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.

  Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.

  Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Elektricitet

  Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.

 • Drikkevand

  Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.

 • Drikkepenge

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.

 • Foto

  Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

 • Påklædning

  Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

  Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.

  Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister går med shorts. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.

  Husk gode travesko, evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.

 • Indkøb

  Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.

  Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.

 • Prisniveau

  Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.

  Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Juice koster ca. 15-20 kroner. Vin koster typisk 75-200 kr for en hel flaske på en restaurant. Sælges vin i glas (det er langt fra alle steder), koster et glas typisk ca. 20-40 kr. 

 • Bagage

  Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen. 

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.

  Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.

 • Tidsforskel

  Marokko har ikke sommer- og vintertid. Når vi har vintertid i Danmark, er der ingen tidsforskel. Når vi har sommertid i Danmark, skal du sætte dit ur én time bagud, når du er i Marokko.

 • Sprog

  Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder

  - Læbepomade

 • Ofte stillede spørgsmål

  Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?

  På vores klassiske rundrejser i Marokko går vi en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Typisk går vi et sted mellem 5 og 10 kilometer hver dag. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

  På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.

  Skal kvinder gå med tørklæde?

  Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.

  Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

  Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.

  Kan jeg få alkohol i Marokko?

  Marokko er et muslimsk land, hvorfor de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Alkohol kan købes enkelte steder, men man kan ikke forvente at kunne få alkohol til måltiderne på rejsen.

 • Værd at vide

  Brugen af ordet "berber"

  Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender. 

  Veganere

  Det er vores erfaring, at veganere ofte har svært ved at få en spændende og varieret kost i Marokko. Derfor anbefaler vi, at veganere selv medbringer lidt mad og snacks, som de kan supplere med. Vegetarretter er derimod ikke noget problem i Marokko. 

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Marokko.