Det bedste sted at se en blåhval

Sri Lanka er et tropisk paradis med teplantager og hvide sandstrande. Men det byder også på verdens to største pattedyr - blåhvalen og kaskelothvalen. 

Tag på hvalsafari i Sri Lankas sydkyst sammen med Viktors Farmor. Foto Michael Andersen

Skrevet af

Vagn har lavet mange forskellige rejseprogrammer på DR og rejst i store dele af verdenen. Derudover er han rejseleder for Viktors Farmor.

Kan jeg være inde i munden på en blåhval? Hvis du går og reflekterer over dette spørgsmål, så er svaret her: Ja, det kan du.

Og du kan roligt invitere 50 venner med. Så kan I stå på tungen. Og der er plads til at hoppe rundt. Så stor er det største dyr, der nogensinde har eksisteret. Blåhvalen bliver lige så lang som et Boeing 737-passagerfly og vejer det samme som 40 elefanter.

Et sug i maven

Det bedste sted at se blåhvaler er ud for Sri Lankas sydspids. Og man behøves ikke stå på tungen af den for at få en uforglemmelig oplevelse. Der er masser af sug i maven ved at se det enorme dyr fra rælingen af en båd. På en hval-safari. Sri Lanka gemmer på mange overraskelser, når man rejser i landet

Det er ikke længere siden end 2006, at man fandt ud af, at der var blåhvaler ud for Sri Lanka. Man er stadig i tvivl om hvorfor. Måske er de på træk mellem Den Bengalske Bugt og varmere vande i Det Arabiske Hav. Ud for Sri Lanka går havbunden lodret nedad og giver et fortrinligt spisekammer. Så hvalerne bliver hængende et stykke tid og tager for sig af retterne.

I hvert fald boltrer de sig i farvandet fra november til maj. En voksen blåhval har brug for 5 tons småkrebs – om dagen. Men på trods af størrelsen er blåhvalen hurtig. Når den først er kommet op i fart, kan den ramme 50 kilometer i timen. Så svømmer den fra delfinerne. En baby blåhval drikker 400 liter mælk om dagen og vejer lige så meget som en hun-elefant. Så fik vi vist sat størrelsen på plads.

Stemmen er dyb

En hval-safari begynder tidligt om morgenen. Man sejler stik syd ud fra kysten, og hvis man fortsatte, ville næste landkending være Antarktis. Men før det er man forhåbentligt stødt på hvaler. Har set havets jumbo pløje sig gennem vandet. Hørt den prustende lyd, når hvalen sender en søjle af vand og udåndingsluft til vejrs. Har set flokke af delfiner boltre sig langs båden. Måske har man set finhvaler, som er den næststørste hval i verden.

Hvordan finder man frem til hvalerne? Safari-bådene har radio-kommunikation med hinanden, så rygtet spredes hurtigt, når der er spottet vandsøjler i nærheden. Men det er ikke den eneste kommunikation, der foregår. Blåhvaler har en stemme så dyb, at mennesker ikke kan høre den, men tilsyneladende kan de snakke med hinanden på flere hundrede kilometers afstand.

Højdepunktet på rejsen er for mange hval-safarien ud for Sri Lankas sydspids. Foto Flemming Lauritsen

Bæredygtig hval-safari

Men på trods af kommunikation og størrelse er blåhvalen et truet dyr. Hvalfangsten i begyndelsen af det 20. århundrede gik meget hårdt ud over bestanden. I dag er der måske 10-15.000 styk tilbage af det gigantiske dyr. Derfor arbejdes der hårdt på at kontrollere hval-safari, så det bliver bæredygtigt og ikke skræmmer hvalerne væk.

Det er også i landets interesse. Sri Lanka hævder nemlig at være det eneste sted, hvor man kan se verdens største vand-pattedyr – blåhvalen – og verdens største land-pattedyr – elefanten – på samme dag. Der er nemlig en stor bestand af elefanter i Sri Lanka. 13% af landet er nationalparker og reservater, og der er en lang tradition for at beskytte naturen og dyrelivet.

Faktisk blev verdens første dyre-reservat oprettet I Sri Lanka. Buddhistiske munke fik ideen – i det 3. århundrede før Kristus.

Se alle vores artikler om Asien