Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Sri Lanka: Den fascinerende paradisø

Flotte sandstrande, spændende dyreliv, prægtige bjerge og et af verdens største te-plantager. Sri Lanka byder på oplevelser ud over det sædvanlige.  

Sri Lanka har et rigt dyreliv, hvor der blandt andet lever mere end 6000 vilde elefanter i Sri Lanka. Foto Claus Christensen

Sri Lanka har genvundet sin plads blandt verdens største turistmål efter at konflikten mellem tamiler og singhalesere nu er overstået. De flotte sandstrande, det spændende dyreliv og de frodige bjerge med et af verdens største te-områder har da også meget at byde på. Ikke mindst, hvis man også inddrager en tur ud på vandet på udkig efter de kæmpestore blåhvaler.

Ceylon og Buddhas tand

Viktors Farmor var blandt de første bureauer til at ”gå i land” på den frodige ø i Det indiske Ocean sydøst for Indien, da freden brød ud kort efter årtusindskiftet. I dag er der både kulturrundrejser og særlige hval-rejser til Sri Lanka, som de fleste nok husker som Ceylon under den engelske kolonitid.

Blandt Sri Lankas største kulturseværdigheder er den særlige Theravada-buddhisme, hvor højdepunktet er Templet for Buddhas Tand. Eller træet Jaya Sri Maha Bodhi, der står i Anuradhapura, den gamle kongeby. Historien om dette træ er helt speciel, da træet skulle stamme fra en stikling af selveste det træ, som Gautama Buddha sad under, da han modtog sin åbenbaring i år 528 f.Kr.

Selvfølgelig er det også de store og frodige teplantager, der under navnet Ceylon-te eller det engelske Lipton-mærke har bredt sig til hele verden. Herudover lægger Viktors Farmor vægt på at give gode muligheder for at se leopard, bjørne, elefanter og et væld af farvestrålende fugle. På naturrejserne med hvalsafari vil man kunne se variationen af dyrelivet i ikke mindre end fire forskellige nationalparker.

Krydderier på recept

Et besøg i en af de mange krydderiplantager er også et must. Ikke nok med at man får lejlighed til at se, hvordan peber, kardemomme, vanilje, muskatnød og et utal af andre krydderier produceres fra vild tilstand til eksklusive verdensomspændende produkter. Man får også mulighed for at afprøve og få viden om, hvordan krydderier kan bruges som medicin mod et utal af sygdomme. En tradition på Sri Lanka man ikke ser i samme omfang i Indien, der ellers også er kendt for sine store krydderiplantager.

Man kan bruge krydderi-cremer mod lumbago, osteoperosis, psoriasis og gråt hår! Influenza, snorken og mange andre sygdomme og skavanker kan efter sigende modvirkes med forskellige krydderiblandinger og recepter. Har man svært ved at kvitte tobakken men egentlig gerne vil have renset bronkierne lidt for tjære, nikotin og andre skadelige effekter, findes der en særlig kryddericocktail, der klarer det.

Hvis man i sin barndom har set eventyrfilm eller billeder af fakirer, der lod sig gennembore af spyd eller gik på gloende kul, er det på en rejse til Sri Lanka, at man kan se det i virkeligheden.

Løveklippe og hvalsafari

Der er selvfølgelig også de smukke bjerge at skue udover – for eksempel fra den imponerende Løveklippe – Sigiriya. Eller de smukke sandstrande lidt syd for hovedstaden Colombo, der lokker med sit azurblå vand.

I de senere år har hvalsafari gjort Sri Lanka berømt og populær. Det skyldes blandt andet, at hele Det Indiske Ocean har været fredet for hvalfangst siden 1979 i modsætning til Stillehavet og Atlanterhavet.

Og lige netop verdens største levende væsen – den op til 30 meter lange blåhval eller den største tandhval kaskelotten - er der rigtig gode chancer for at se ved sydkysten fra slutningen af november til starten af maj. Når blåhvaler kommer lige her skyldes det også, at netop farvandet ud for Sri Lanka er et af de store planktonproducerende områder i verden. Det gør det muligt at se de op til 200 tons tunge dyr glide forbi den i sammenligning MEGET lille båd!

Se alle vores artikler om Asien