5 unikke oplevelser i Sydkorea

Hvad skal du opleve på en rejse i Sydkorea? Mulighederne er mange, derfor har vi samlet 5 spændende oplevelser fra storbyer til historiske højdepunkter og over i gastronomien.
Hyangwonjeong Pavilion i Gyeongbokgung Palace Garden. Foto Viktors Farmor

Skrevet af

Eva Kirstine Brünnich

Eva har rejst i store dele af verden og er i dag bosat i Marrakesh, hvor hun arbejder fra.

Sydkorea byder på en fascinerede blanding af ældgamle helligdomme og ultramoderne popkultur. Landet udgør en ny og spændende side af Asien. Her møder oldgamle traditioner den ultramoderne innovation. Uanset om du er til historiske templer, futuristiske byer eller idyllisk natur, har Sydkorea noget at byde på. 
Her er en guide til 5 bemærkelsesværdige rejseoplevelser, der hver især og tilsammen giver dig en bid af det hele, når du rejser i Sydkorea.

I Bukchon er omkring 900 af de traditionelle hanok-huse er bevaret. Foto Viktors Farmor
To traditionelle sydkoreanske kvinder i Bukchon Hanok kvarteret i Sydkoreas hovedstad Seoul. Foto Viktors Farmor

Seouls vilde neonlys

Sydkoreas hovedstad er en by, hvor fortid og fremtid smelter sammen. Det er her, du finder historiske paladser side om side med futuristiske højhuse og gader badet i neonlys. Og det er her, du bliver blæst bagover af farver, mennesker, døgnåbne markeder og K-popbands med stjernedrømme.

Start dagen med at udforske Gyeongbokgung-paladset, som er et imponerende kongeligt palads fra Joseon-dynastiet, og fortsæt til Bukchon Hanok Village, hvor traditionelle koreanske huse (hanoks) stadig står og giver indtryk af, hvordan byen så ud for 100 år siden.

Om aftenen er byen en anden. Nyd den futuristiske atmosfære i Dongdaemun Design Plaza eller shop i de neonbelyste gader i Myeongdong.

Det flotte neonlys om aftenen i Seouls gader. Foto Anders Stoustrup
Det flotte neonlys om aftenen i Seoul. Foto Anders Stoustrup

Sydkoreas vilde natur: Nationalparken Seoraksan

Nationalparken Seoraksan byder på nogle af de smukkeste bjerglandskaber i Sydkorea og er et eksempel på landets vilde natur. Forrevne klippeformationer hæver sig over skovklædte bjergskråninger og skaber et landskab, der er som taget ud af en eventyrfilm. Varme kilder pibler op af undergrunden, mens vandfald sender kaskader af vand gennem skoven.

Stierne snor sig på kryds og tværs til flotte udsigtspunkter, og med lidt held får du øje på nogle af parkens farverige fugle. Det lyder forjættende, ikke?

For de eventyrlystne er en vandretur i Seoraksan Nationalpark et must. De, der ikke har lyst til vandreturen, kan tage med kabelbane op til udsigtspunktet Gwongeumseong Fortress, hvorfra der er et fantastisk vue ud over de klippefyldte landskaber. 

En rejse gennem Koreas historie

”Museet uden vægge”, kaldes den historiske kejserby Gyeongju. Byen, der var hovedstad i det antikke Silla-rige, er hjemsted for overdådige templer, ikoniske Buddha-statuer og grave for fortidens herskere.

Blandt de mange højdepunkter omkring Gyeongju, som man kan opleve på en rundrejse i Sydkorea, er templet Bulguksa, som er et af de vigtigste i den koreanske buddhisme. Templet ligger smukt omgivet af fyrretræer og huser adskillige af Sydkoreas nationalskatte, herunder stenpagoderne Dabotap og Seokgatap samt to forgyldte bronzestatuer af Buddha.

I bjergene bag templet finder du det mere end 1300 år gamle buddhistiske huletempel Seokguram, der huser en række flotte og meget gamle skulpturer. Deriblandt en af Koreas mest berømte Buddhastatuer, der sidder i meditationsstilling midt i det runde tempelrum. Bulguksa og Seokguram betragtes som mesterværker indenfor buddhistiske kunst, hvilket har sikret dem en plads på UNESCO's kulturarvsliste. 

Bulguksa-templet i Sydkoreas gamle hovedstad Gyeongju. Foto Anders Stoustrup
Bulguksa-templet i den gamle hovedstad Gyeongju. Foto af Anders Stoustrup

Et glimt af Nordkorea

Få et sjældent indblik i en af verdens mest spændende grænser ved at rejse mod nord til den Demilitariserede Zone (DMZ) mellem Nord- og Sydkorea.

Sydkoreas moderne samfund er i den særlige situation, at selv om der ikke har været reel krigsførelse siden 1950’erne, er landet fortsat i en uafsluttet krig med naboen Nordkorea. Konflikten præger i høj grad det sydkoreanske samfund, da den har splittet familier ad og danner ramme for, hvordan de ser sig selv i kontrast til deres slægtninge i nord.

Ingenmandslandet, der er den kolde krigs sidste udpost, er verdens mest bevogtede grænse. Og det er her, fra Goseong Unification Tower, du kan kigge ind i det ukendte Nordkorea. 

Spis som en lokal i Sydkorea

Den populære sydkoreanske ret Bimbimbap. Foto Viktors Farmor
Den populære sydkoreanske ret Bimbimbap. Foto Viktors Farmor

Egentlig giver oplevelsen her sig selv. For i Sydkorea er maden et kapitel for sig. Sydkoreansk mad byder på en blanding af stærke smage, friske ingredienser og en rig kulinarisk tradition. En af de mest ikoniske retter er kimchi, fermenterede grøntsager, der ofte serveres som tilbehør. Bibimbap, en skål med ris toppet med grøntsager, kød og en spejlæg, er en anden populær ret.

Samgyeopsal, koreansk grill, hvor man selv griller tykke skiver svinekød ved bordet, er en social spiseoplevelse, mens tteokbokki, rispinde i en krydret sauce, og japchae, glasnudler med grøntsager og kød, også er værd at smage.

Udforsk Sydkoreas kulinariske scene på Seouls travle Gwangjang Market, hvis boder serverer alt fra traditionelle retter til unikke delikatesser. Eller tag til fiskemarkedet i Busan, landets næststørste by, for at gå ombord i nyfangede fisk og skaldyr så friske, at de spræller hele vejen til tallerkenen.

Velbekomme!

Læs flere af vores artikler om Sydkorea