Verdens flotteste heste

Ørkenstaten Turkmenistan er hjemsted for de berømte og smukke Akhal Teke heste, der hører til blandt verdens fineste.

Akhal Teke hestene hører til blandt verdens fineste. Foto Gert Lynge Sørensen

Officielt må hestene ikke udføres af landet, men i tidens løb har præsidenter og konger i udlandet fået et eksemplar som personlig gave.

Hestene er specielle med deres lange halse, slanke kroppe og smukt glinsende skind. Myten fortæller, at Aleksander den Stores berømte hest Bukefalos var af samme race.

På rejser til Turkmenistan kan man ofte besøge et af stutterierne for disse flotte heste, der især bruges til væddeløb nu om dage. De, der har lyst, kan måske få en lille ridetur.

Turkmensk rytterkultur

Hestene kan være kulsorte, kridhvide som araberheste eller gyldne, som var de indsmurt i bronze. Huden er tynd, så man tydeligt kan se blodårene, og i oldtiden gik rygterne om, at der her i landet fandtes heste, der svedte blod.

Akhal Teke hesten er grundlaget for den turkmenske rytterkultur, som i Sovjettiden blev præsenteret i imperiets store Statscirkus med fantastiske rideopvisninger overalt i unionen.

Og hesten var også årsagen til, at Turkmenistan helt op til 1900-tallet var berygtet for at angribe karavanerne langs Silkevejen. Horder af ryttere kunne pludselig dukke op af ørkensandet og i et lynangreb røve de omrejsende købmænd for deres varer og tage kvinder og børn som slaver.

Se alle vores artikler om Centralasien