Island – Mere end varme kilder

Ekstrem varme og isnende kulde. Frodige sletter og sneklædte bjerge. Fritgående får og topmoderne teknologi. Island er fuld af spændende kontraster.

Landskaberne på nordkysten er spektakulære. Foto Anders Stoustrup

Island er et helt særligt land. Ikke bare i Europa – men måske unikt i hele verden. De fleste, der besøger vores nordiske broderland mod nord vil ofte blot besøge Reykjavik på nogle få dage – et bad i Den blå lagunes varme kildevand, måske en ridetur på en islandsk hest – og det var så det.

Men Island kan byde på meget, meget mere. Smukke isklædte bjerge blandet med grønne sletter i kystområderne. Tusinder af får og heste. Gratis energi, der bogstaveligt vælter op ad jorden eller gennem rivende vandfald og vandkraftværker. Det ene mere imponerende end det andet.

Den islandske natur påvirker hele verden

Inde i landet findes en helt anderledes verden. Sorte lavamarker, der mere minder om et månelandskab end et nordisk land. Og så er der kontrasten fra skoldhede underjordiske kilder til den kolde friske luft. Begge er naturressourcer, der har gjort Island til et af verdens centre for kæmpestore servere for den globale internettrafik. De kæmpestore maskiner har brug for effektiv køling – det får de fra luften. Dertil billig energi til at drive serverne, som man får fra geotermik og vandkraft – 100 procent vedvarende energi.

Egentlig ligger Island på grænsen mellem det nordamerikanske og det europiske kontinent. De såkaldte teutoniske plader mellem de to kontinenter mødes nemlig lige her. Det betyder også, at Island er hjemsted for en lang række aktive vulkaner og såkaldte hotspots, hvor lava fra undergrunden kan trænge op.

30 såkaldte "efter-istidsvulkaner" har været i udbrud i løbet af de sidste to århundrede. Hvem husker ikke det store vulkanudbrud, der fik Island i verdens søgelys i 2010. Dengang var det vulkanen Eyjafjallajökull, der satte en stopper for lufttrafik på halvdelen af kloden. I dag er der et museum lige ved vulkanen, der fortæller historien om dette ”internationale” udbrud.

Vikinger og danskere

Siden grækerne ”opfandt” demokratiet i oldtiden har det taget lang tid at få det udbredt i verden. Men det skete allerede i 900-tallet på Island. Et besøg på Island må derfor nødvendigvis også gå forbi Thingvellir-sletten, hvor det skete. Desuden hører kvinderne på Island til de mest ligestillede. De har 1. pladsen på verdensplan.

Island er samtidig en markant del af Danmarks historie. Det var norske vikinger, der gik i landet og beboede det først. Men som en del af Danmark helt op til 2. Verdenskrig er landet blevet mere dansk. Den dag i dag er det danske sprog obligatorisk i skolen sammen med engelsk. Og mange taler flydende eller forståeligt dansk.

Se alle vores artikler om Europa