Armenien bugner af "de første"

I dag er Armenien kun en skygge af fordums storhed. Alligevel er der mange spændende oplevelser i vente indenfor både mad, kultur, historie og natur, fortæller den armensk-fødte rejseleder Zara Zakaryan-Olsen. Det gamle kulturland i Kaukasus har mange af ”de første”. De første kristne, den første vin, og…

Garni templet er et levn fra en før-kristen tid i Armenien. Foto Thomas Sørensen
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

- Vidste du, at verdens første sandal er fundet i Armenien? spørger Zara, da jeg møder hende til en snak om hendes hjemland.

Der er vel ikke noget at sige til, at Armenien ligger hendes hjerte nær, selv om en dansk mand fik hende til at rejse til Danmark og bosætte sig her for snart 20 år siden. Nu afhjælper hun savnet ved at rejse til Armenien flere gange om året som rejseleder for Viktors Farmor.

- Det blev den første stat i verden, der tog kristendommen til sig som statsreligion, og i dag er den armenske apostolske kirke sammen med den katolske og græsk-ortodokse kirke blandt de tre kristne kirker, man kan opleve i Betlehem. Desuden kan man i Armenien se det spyd, som en romersk soldat prikkede til Jesus med under korsfæstelsen, fortæller Zara.

Alle kirker i Armenien er oprettet på fundamentet af gamle hedenske offerpladser, som man stadig kan opleve i Garni. Den hedenske religion før kristendommen kan være årsagen til, at det er her den første vin i verden er fundet. Nemlig som mikroskopiske rester i en 7000 år gammel krukke, hvor man har fastslået, at det var vin. Måske til brug for ofringer.

Lavash og korsang

Er man ikke lige interesseret i kirker, religion og gammel historie er der fantastisk kunst, kultur og natur at opleve. Armenerne har indtil flere såkaldte immaterielle ting på UNESCOs liste over verdens kulturarv. For eksempel metoden til at bage brødet lavash – og det særlige musikinstrument Duduk, som minder om en fagot.

I Georgien er det munkenes korsang, der er verdensberømt. I Armenien er det de kvindelige kirkekor. Zara lover da også sine gæster, at hun gerne giver en smagsprøve på både armensk sang og dans på de rejser, hun leder.

- Armenien er også kendt for den største samling af gamle håndskrifter og manuskripter fra hele verden. Herunder miniatureskriften. Måske verdens mindste bog med et evangelium findes her sammen med en bog på 30 kg. Dertil kommer de smukke bogindbindinger med guld og sølv, fortæller hun.

- Og så har vi et børnekunstmuseum – vist nok som det eneste sted i verden.

En dansk forbindelse: Karen Jeppe

Hovedstaden Yerevan er en dejlig by, supplerer hun. Der sker altid noget. Der er liv på gaden, og den klæber sig opad bjergsiderne – fra 900 til 1200 meters højde over havet. Og hun slutter med en vaskeægte nyhed:

- Danmarks forbindelse til Armenien helt særlig bl.a. på grund af danskeren Karen Jeppe, der var en vigtig støtte for armenerne under folkemordet i 1915-17. Derfor får Karen Jeppe sammen med missionæren Marie Jacobsen nu opkaldt hver sin gade efter sig i Yerevan til efteråret.

Zara er født og opvokset i Armenien og har boet på Cypern, i Tyskland og i Grækenland. I hvert land, hun har boet, har hun lært sig sproget. Udover armensk og russisk taler hun også dansk, engelsk, tysk og lidt græsk.

Hun er uddannet som dukketeater-skuespillerinde i St. Petersborg. Hun har arbejdet for Udenrigsministeriet i Armenien med turisme, som hun fortsatte med på Cypern. Hun er altid klar til en fest og dans eller til at diske op med dejlig mad til familie og venner.

Se alle vores artikler om Kaukasus