Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

De hængende haver i Yerevan

Vi finder dem dog ikke i sagnomspundne Babylon, men i bjergtagende Armenien. Oven i købet i en art deco version med en højde som Empire State Building.

Yerevan Cascade kaldes også for Armeniens hængende haver.

Haverne ligger i hovedstaden Yerevan, men egentligt er det mere et arkitektonisk mesterværk med kunstmuseum, skulpturpark og gallerier. Ganske enkelt et af de mest markante museer, der er blevet til i mange år. Selvfølgeligt med store budgetoverskridelser. Men dén historie er jo hørt før.

Cafesjian Center – som det hedder – er bygget ind i en bakke i Yerevan. Et arbejde, der begyndte helt tilbage i 1930erne. En lokal, men anerkendt, arkitekt undfangede ideen om en ”kaskade” – en kolos af travertin, med kunstige vandfald og haver. Kaskaden havde episke proportioner. Den skulle bygges ind i et forbjerg, der adskiller to dele af Yerevan, og ville være et perfekt sted at mødes for Sovjetunionens apparatjiks og partispidser.

Men planen blev glemt. Indtil 1970erne, hvor konstruktionen gik i gang. Så blev Yerevan ramt af jordskælv i 1988. Og så faldt Sovjet fra hinanden. Kaskaden lå ufærdig hen.

Men så kom Gerard Cafesjian på banen. En hovedrig amerikaner af armensk afstamning. Han gik i gang med den monumentale opgave at fuldføre byggeriet. Og det gjorde han. I 2009 blev Cafesjian Center indviet, med over 20.000 armenere til folkefest. Prisen? Den havde sprængt budgettet med mere end 100 procent.

Et nationalt samlingspunkt – med gratis entré

Til gengæld havde forarmede Armenien fået et nationalt samlingspunkt. Siden åbningen har 1 million mennesker besøgt stedet om året. Museet har en skulpturpark i verdensklasse – oven i købet med gratis entré. Ikke så underligt, at parken er blevet det prominente mødested i Yerevan.

Og så er der 572 udendørs trapper, de grønne haver på niveauerne, kunstgalleri blandt andet med en unik samling på 5000 værker af glas, en jazz lounge – og udsigten fra toppen ud over Yerevans farverige tage og over mod bjerget Ararats hvide top.

Ararat er et mytisk og helligt bjerg for armenerne. Ifølge Første Mosebog strandede Noahs Ark på dette bjerg, da syndfloden var overstået og vandet trak sig tilbage. Og armenerne anser sig selv som et folk, der nedstammer direkte fra Noahs søn. Derfor er udsigten til Ararats hvide tinde nærmest sakrosankt.

Overraskende oplevelser på programmet

Vi har haft Armenien på programmet i mange år, og kan i kraft af vores netværk inkludere et par frokoster hos private familier som en del af programmet. Det er også en særlig oplevelse at spise frokost i en restaurant i en klippehule i bjergene.

Kun en af mange overraskende oplevelser, man kan få i Armenien. Nu kan man oven i købet se en af verdens mest spektakulære bygninger: ”Armeniens hængende haver”.

Se alle vores artikler om Kaukasus