Lavash og langtidskogte koben

Armenien ligger klemt inde mellem det muslimske Azerbaijan mod øst, Tyrkiet mod syd og det kaukasiske Georgien mod nord og vest. Og med russisk-sovjetisk indflydelse gennem hele det sidste århundrede. Det har mildest talt haft en omtumlet historie, som også har sat sig spor i menukortet.

Lokale delikatesser sælges  på de mange markeder. Foto Kirsten Gynther Holm
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Alligevel er der en hel række specialiteter, som kun findes i Armenien og har gjort, at de er kommet med på UNESCO’s immaterielle kulturarvsliste. For eksempel Lavash.

I Armenien er Lavash altid på bordet – et meget tyndt usyret fladbrød. Det bages på indersiden af en stor ovn og spises som en pandekage, dog er indholdet ost og forskellige krydderurter.

Byorek er armeniernes svar på den georgiske khachapuri - tærter proppet med ost eller spinat eller andre slags bladgrønt, som bruges meget i Armenien.

Forretterne udgøres primært af grøntsager. Kødet kan være krydret kalvekød eller lam i små tern, kylling, en kebab eller små kødboller. Men ulig den muslimske indflydelse er svinekød også meget brugt. Køkkenet har også iransk indflydelse mod syd, og her bruges masser af granatæble til retterne.

Var det noget med en kandiseret frugt? Det er en delikatesse i Armenien. Foto Kirsten Gynther Holm Der sælges hjemmebagt brød ved vejkanten. Foto Kirsten Gynther Holm

Oghi: Den armenske vodka

En liste over armenske retter, der næsten alle som én er anderledes end i Danmark, vil være for omfattende. Derfor har vi bedt Viktors Farmors armensk-fødte rejseleder Zara Zakaryan-Olsen om at pege på en række specielle retter.

”Man bruger rigtig mange krydderurter i Armenien, mens armeniere i udlandet (Diasporaen) bruger krydderier. Nationalretten Khash spiser man kun i vinterhalvåret – og det er ikke til en person men hele familien og til morgenmad. Det er en suppe af koben/fødder, der simrer natten over. Det spises med mange venner om morgenen og masser af hvidløg i. Det er nok alt for specielt til danske maver og spises med fingrene. Men vi elsker det og får gerne den armenske vodka til, som er fremstillet af frugter som abrikos eller morbær og herefter destilleret. Det kaldes Oghi.”

Haissa/Haerissa er en (grød-ret), der laves på hvede (spelt) og kylling. Den bliver lidt grålig og kedelig at se på, men alle mine gæster, der har smagt den, synes, den smager rigtig godt.

Armensk grill (shish kebab) kaldes Khorovats. Det er grillet kød og grøntsager, der grilles sammen, men ikke blandes. Khorovatz serveres typisk med ris sammen med en traditionel løg-salat. En typisk khorovats er stykker af kød grillet på spyd, men det kan også være steaks eller koteletter. Gharsi khorovats er grillet kød rullet op i lavash (fladbrødet) og svarer til den mellemøstlige shawarma og den tyrkiske doner kebab.

Armeniere bruger mere knækket hvede – Bulgur - og spelt, boghvede, hvede, bønner og linser - frem for majs og ris, som ellers er populært blandt deres kaukasiske naboer. Historisk set blev ris anvendt mest i byerne og i visse risdyrkningsområder. Der er et væld af nødder, som også bruges i maden eller til desserter: Valnødder, mandler, pinjekerner, hasselnødder og pistacienødder.

Eksempler på armenske salater omfatter: Eetch - bulgursalat, svarende til den mellemøstlige tabouleh. Linsesalat - brune linser, tomater, løg, i en dressing af citronsaft, olivenolie og hakket persille. Denne salat kan varieres, hvor linserne erstattes af kikærter, som bliver hakket rå eller med for eksempel brændt aubergine.

”Vores sommersalat er baseret på verdens lækreste tomater, som både vores gæster og alle andre turister siger. Agurker og krydderurter, såsom basilikum, dild og koriander, er altid på bordet, uanset hvad der bliver serveret.”

”Dolmer kan laves af både kål og vinblade. Men vi har også noget, som vi kalder sommerdolmer – fyldte grøntsager (peber og tomater),” fortæller Zara.

Armenien og Georgien var først til at fremstille vin for omkring 8000 år siden. Og ligesom i Georgien drikker man meget vin til maden og gerne brandy/cognac. Her er det foretrukne cognac-mærke Ararat over dem alle. Opkaldt efter bjerget Ararat, hvor Noahs Ark ifølge bibelen gik på grund efter syndfloden. Det kan tydeligt ses fra hovedstaden Yerevan, men ligger i dag på den tyrkiske side.

Se alle vores artikler om Kaukasus