Fra Karthago til Star Wars

Tunesien med marineblåt Middelhav, hvidkalkede huse og blomstrende bougainvillea har været glemt og gemt i nogle år, men åbner sig nu atter mod verden.

Amfiteatret i El Djem er særdeles velbevaret Foto Karen Reif

”I øvrigt mener jeg, Karthago bør ødelægges”.

Det er den romerske senator Cato, der tillægges ordene, som faldt, hver gang han holdt tale i senatet. Og til sidst fik han sin vilje, for i året 146 før Kristus jævnede romerne byen med jorden. Nu gad de ikke mere bøvl fra Nordafrika.

Historiens vingesus

Men selv der kun er ruiner i dag, så er det storslået at besøge Karthago. Med udsigten over kysten og det blå hav forstår man, at byen havde en strategisk perfekt beliggenhed på det sted, hvor Middelhavet er smallest. Og man mærker sikkert også en snert af historiens vingesus, for hvem har ikke hørt om De Puniske Krige, Hannibal og elefanterne over Alperne?

Det var faktisk meget blodige krige. Den 2. puniske krig regnes for oldtidens måske værste krig. Den varede 17 år og strakte sig over hele den vestlige del af Middelhavet. I slaget ved Cannae tog Hannibal for eksempel 67.000 romerske soldater til fange.

Karthago har måske på dét tidspunkt haft den største havn i verden. Den har været cirkulær og havde plads til 200 skibe. Man kan godt fornemme konturerne af det cirkulære anlæg i dag, og derfor er Karthago et højdepunkt på rejser til Tunesien.

Ørken og oase

Men landet har meget mere at byde på. Fascinerende Sahara er en stor sandkasse, som vi ikke må gå glip af. På vore rejser spiser vi frokost i en hulerestaurant og slutter køreturen i Douz, en lille by, der synes at være skudt op mellem klitterne. Byen kaldes også ”porten til Sahara”. I oldtiden var den et vigtigt stop på karavanernes rute tværs over Sahara.

Ikke langt fra porten til Sahara ligger en verdensberømt oase, Tozeur. Den er omgivet af 200 kilder. Det giver grobund for en palmeplantage på omkring 400.000 palmer – og museet ”Dar Cherait”. Dette museum er et af de mest fascinerende museer i det sydlige Tunesien. Det er ejet af borgmesteren i Tozeur, Abderrazak Cherait, hvis mål var at skabe et museum omhandlende både byen Tozeur og Sahara. Museet har til huse i et palads, en kopi af et stort rigmandshus.

Kunstnerby og kulturarv

A propos museer, så råder Tunesien over det verdenskendte Bardo museum. Her findes verdens største samling af mosaikker, som giver et indtryk af livet i hele det romerske Nord-Afrika. Også i Karthago, som romerne genopbyggede efter at have ødelagt den. Bardo regnes som et af Afrikas fineste museer, kun overgået af museet i Cairo.

Nutidens Tunesien kan man for eksempel udforske i den smukke kunstnerby Sidi Bou Said. Den er meget malerisk med hvidvaskede mure og blå skodder og døre. Byen har været hjemsted for mange kunstnere. Der er mange kunstgallerier og traditionelle gadecaféer, hvor man kan nyde den fantastiske udsigt over Tunesiens golf, mens man nipper til et glas myntete. Eller man kan nyde en kop café turk med en skål pinjekerner på balkonen på den berømte Café des Nattes. Her var både Alexandre Dumas og Guy de Maupassant stamgæster.

Byer som Sousse og Monastir har været med til at sætte Tunesien på kortet over yndede rejsemål i mange år, men der er andre byer, der er værd at nævne. Kairouan er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, den ligger lidt inde i landet i okker og beige farver, og det er en god idé at bruge tid i byen, for den er det åndelige center for alle tunesere. Kairouan er den fjerde i rækken af hellige byer i Islam: Mekka, Medina, Jerusalem, Kairouan. Den hellige brønd Bir Barouta siges at stå i direkte forbindelse med Zam Zam-brønden i Mekka.

En filmkulisse

Filmnørder vil vide, at nogle Star Wars film er optaget i Tunesien. Nogle kulisser står tilbage, om end i forfalden stand. Berberlandsbyen Matmata blev kulisse for den fjerde Star Wars film, fordi byen i sig selv er usædvanlig: Mange huse er hugget ud af – eller ned i – klipperne af berber-flygtninge for århundreder siden.

Bortset fra filmens Star Wars og fortidens Karthago er Tunesien af i dag et land, der gør sit yderste for at være trygt og sikkert at rejse i. Vi er meget glade for igen at kunne åbne op for rejser til denne spændende forpost på det afrikanske kontinent.

Se alle vores artikler om Mellemøsten