Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Mod syd i Sydamerika

Verdens sydligste by ligger i Argentina og hedder Ushuaia. 

Verdens sydligste by Ushuaia. Fra Viktors Farmor

Men før du får kuldegysninger, så skynder vi os at tilføje, at dens position på den sydlige halvkugle svarer til Belfasts på den nordlige. Værre er det ikke.

Temperaturen i Ushuaia kommer sjældent under frysepunktet, og der er stadig langt til Antarktis. Men der er noget andet: Et usædvanligt dyreliv. I den nærliggende Tierre del Fuego nationalpark er der søløver, pingviner, havfugle, bævere og meget mere. Man kan sejle i Beagle strædet og komme meget tæt på dyrene. Strædet har fået sit navn efter skibet HMS Beagle, der havde Charles Darwin ombord.

Selve Ushuaia er nu også spændende. Midt i alle diskussioner om udkanter og befolkningsflugt kan verdens sydligste by melde det modsatte: Stigende indbyggertal. Det skyldes, at der er opstået turisme. Ushuaia er centrum for vandring, vintersport og krydstogter til Antarktis. Argentinas regering har gjort byen til skattefrit område, og det tiltrækker også tilflyttere, der nemmere finder job hernede end i det varmere og nordlige Argentina.

Ved verdens ende

Et ”End of the World” museum findes også. Det er indrettet i en gammel bank. Udstillingen er ikke stor, men inkluderer byens historie, pionererne, missionærerne, skibsbrud i de farefyldte farvande, og der er en samling af udstoppede fugle.

Er man mere interesseret i de oprindelige Yamana-indianeres liv, er der et særskilt museum for dette tæt ved. I byens gamle fængsel for enden af hovedgaden findes hele fire museer: Et fængselsmuseum, et maritimt museum, et Antarktis museum og et kunstmuseum med skiftende udstillinger. Ushuaia ved verdens ende er ikke kedelig.

Patagonien er den sydlige del af Latinamerika, og er delt mellem Argentina og Chile. Navnet skyldes den portugisiske jordomsejler Magellan, der i 1520 kaldte de indfødte patagon. Han beskrev dem som kæmper, fordi de var højere end europæerne - dengang.

Patagonien er stort

Et andet af Patagoniens natur-vidundere er Peninsula Valdez. Det er et af de bedste steder i verden at se hvaler, ja, faktisk er der næsten garanti for at komme tæt på havets kæmper. Man kan også gå rundt i en pingvin-koloni og være vidne til deres færden. For at give et indtryk af afstandene i denne del af verden: Hvis man flyver fra Ushuaia til Peninsula Valdez, tager det 3½ time.

Så Patagonien er stort. Og synes man et kort øjeblik, det er overvældende, så kan man genstarte sin indre tryghed i Gaiman. Det er en lille by, grundlagt af walisiske tilflyttere, der flygtede fra engelsk undertrykkelse i 1850erne. I Gaiman serveres te og walisisk flødekage.

Se alle vores artikler om Sydamerika