Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

7 gode grunde

Colombia kalder! Står du og mangler en idé til dit næste rejsemål, er her syv gode grunde til at vælge et eventyr i det sydamerikanske land.

Dansere i procession til karneval i Barranquilla. Viktors Farmors rejser til Colombia.

Der er kun ét land i Sydamerika, der har kyst mod både Stillehavet og Det Caribiske Hav: Colombia.

Landet i det nordvestlige hjørne af kontinentet har det hele: Skovklædte bjerge, jungle, hvide strande med svajende kokospalmer, velbevarede kolonitidsbyer, de bedste kaffebønner, karneval, dans, litteratur.

Hvad for et klima er du til? Du kan finde det i Colombia. Og så har landet faktisk den 3. største spansktalende befolkning (46 millioner) i verden, kun overgået af Mexico og Spanien.

Glem fortidens klichéer om karteller og konflikter. De seneste 10 år har Colombia gennemgået en forvandling. Der er ryddet op og renset ud med uhørt succes, og i dag tager colombianerne imod gæster med åbne arme.

1. Cartagena

Guld, slaver, pirater, belejringer, brande, oprør. Cartagena har oplevet det hele, og er i dag perlen af byer i Colombia. Den ligger ved den varme, caribiske kyst, og blev grundlagt af spanierne i 1533 som udskibningshavn for de rigdomme, de plyndrede det nye kontinent for. Navnet Cartagena fik byen, fordi mange af de mænd, der var med til at anlægge byen, kom fra Cartagena id et sydlige Spanien.

Den gamle, koloniale bydel oser af stemming, cafeer, restauranter og farver. Der er bymur hele vejen rundt om bykernen, og den har der været god brug for gennem tiden. Ud over piratangreb var der i 1741 et stort slag. 183 skibe og 23,000 mand fra England formåede ikke at indtage byen, der blev forsvaret af 6 skibe og 3.000 mand.

Cartagena er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

2. Karneval

Barranquilla blev tidligere kaldet “Golden Gate“ fordi havnebyen var adgangen til Colombia, Sydamerika, i 1900-tallet. I dag har flyvningen taget over. Og Barranquilla er kendt for noget andet: Karneval. Hvert år finder det næststørste karneval i verden – kun overgået af Rio – sted i denne by. På Viktors Farmors rejser i januar og februar indgår karnevallet i programmet.

3. Guld, guld og – guld

Vil du se verdens største samling af præ-colombiansk guld, så skal du til Bogotá. En bank begyndte at samle de fine små kunstværker i guld i 1939, og i dag er samlingen på mere end 34.000 effekter – af guld. 6.000 af dem er udstillet i en nyt museum, og viser, hvordan indianerne levede med guldet som en vigtig del af tilværelsen i tiden før europæerne kom. I tilgift har museet også en store samling af ler-, træ- og metalvarer, der alle bidrager til at give os indsigt i kulturen i Colombia, der går 2.500 år tilbage.

4. Kaffe

Colombia regnes for det land i verden, der dyrker de bedste kaffebønner, og landet sørger for rigtig meget af den kaffe, vi drikker. Men det var nærmest tilfælde, der fik produktionen på sporet. På et tidspunkt, hvor der kun var registreret ganske få kaffeplanter i landet, afgav en præst en bemærkelsesværdig dom: Nogle syndere slap for straf mod til gengæld at slå ind på kaffe-dyrkning. Og derpå gik det kun fremad. På vores rejser i Colombia bor vi altid på en smuk og autentisk kaffe-hacienda i højlandet og får forklaret om kaffe-produktion.

5. Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez, forfatter og Nobel-pristager, er måske den mest kendte colombianer i nutiden. Marquez, der døde i 2014, blev berømmet for sin magiske realisme – men selv morede han sig over etiketten: “Sandheden er, at i mit forfatterskab er der ikke en eneste linje, der ikke har base i virkeligheden. I Caribien minder virkeligheden om selv den vildeste fantasi”, sagde han engang.

Marquez studerede jura i Bogotá, men debuterede samtidigt som forfatter. I dag er der et vægmaleri i Bogotá, som skildrer hans liv. Han flygtede til Cartagena i 1948, overnattede på en bænk i en park, og blev anholdt for at overtræde udgangsforbuddet, der var på dét tidspunkt. Cartagena blev en by, der inspirerede ham til mange historier, men han hentede også stof til sine fortællinger i byer som Barranquilla og Mompox.

6. Præ-Colombus

I San Agustin findes et imponerende præ-colombiansk kompleks af kanaler, bassiner og skulpturer. De fleste af mere end 500 imponerende statuer blev brugt til begravelsesritualer af indbyggerne, der af mystiske årsager forlod stedet for omkring 700 år siden. De blev formentlig drevet på flugt ind i Amazon-junglen. San Agustin er en af de største nekropolis i verden. Stedet er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

7. Smuk landsby

Villa de Leyva betragtes af mange som den smukkeste og mest velbevarede koloniale landsby i Sydamerika. Siden 1954 har den grundet sin spektakulære arkitektur været erklæret nationalt monument. Og det kan vi være glade for i dag, når vi ser de brostenslagte gader og hvidkalkede huse. På vores rejser i Colombia oplever vi flere små byer, der har bevaret meget af det koloniale præg og virker som tidslommer i en foranderlig verden.

Se alle vores artikler om Sydamerika