Sommer i Sri Lanka

De oversete nordøstlige dele af den frodige ø

På denne rejse introducerer vi det nordøstlige Sri Lanka, som nu er åbnet for turister - så vi møder kun få vestlige rejsende her. Fra juni til september er der tørt og solrigt i den nordlige og østlige del af landet - perfekt i de danske sommermåneder.

Priser fra

21.990 kr.

Max. 22 deltagere

14 dages rejse

Start din rejse her

Helt mod nord i Sri Lanka ligger den historiske, tamilske by Jaffna. Portugiserne, hollænderne og briterne har efterladt spor her, men det er især den tamilske vinkel, der gør Jaffna spændende. Byen er meget grøn og byder på mange templer og kirker. I byen Trincomalee hører vi om et lille stykke dansk kolonihistorie. 

I Jaffna vidner et fort om den koloniale fortid, og vi sejler ud til øen Nainativu, hvor et tempel er et pilgrimsmål for hinduistiske tamiler.

Vi tager på safari i to forskellige nationalparker. Minneriya med den store elefant migration og Wilpattu, Sri Lankas største og ældste, med gode muligheder for at se leoparder. 

5 gode grunde til at rejse til Sri Lanka med Viktors Farmor:

  • Udforsk den grønne, tamilske by Jaffna med spor fra kolonitiden
  • Opdag den formidable klippe Sigiriya, som rejser sig lodret i det tropiske landskab
  • Oplev safari i Wilpattu nationalpark med gode muligheder for bl.a. at se leoparder
  • Besøg Tandens Tempel i Kandy, Sri Lankas helligste sted
  • Nyd Trincomalees strande med gyldent sand - kendt som nogle af verdens bedste

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse

    Vi sætter kursen mod Sri Lanka.

  • Dag 2

    Ankomst til Sri Lanka

    Efter ankomst kører vi ind i landet til den gamle hovedstad Anuradhapura, hvor vi har to overnatninger.

    Måltider: Aftensmad

    Overnatning: Heritage Hotel, Anuradhapura

  • Dag 3

    Anuradhapura og på safari i Wilpattu nationalpark

    Efter morgenmaden udforsker vi Anuradhapura for at få en fornemmelse af tidligere tiders buddhistiske storhed. Vi ser nogen af verdens største dagoba monumenter. Dogoba er det sri lankanske ord for stupa: Buddhismens hellige symbol. Vi ser det hellige træ, som stadig vokser fra en stikling af det træ, hvorunder Buddha Sakyamuni sad, da han opnåede oplysning for 2500 år siden. Månesten som symbolske ’dørmåtter’. Kobberpaladset med 1600 fundamentsøjler vidner om et kæmpe fortidigt palads, og en statue af den mediterende Samadhi Buddha, der til trods for sine lukkede øjne har set mere i løbet af sine 800 år end bøger kan fortælle.

    Anuradhapura tjente som Sri Lankas hovedstad i en periode på 1400 år frem til 1073 e. Kr.. Byen blev genfundet af 1800-tallets arkæologer, og der arbejdes stadig på at blotlægge og fortolke den historiske by og liv.

    Om eftermiddagen tager vi på safari i Wilpattu nationalpark. Wilpattu er Sri Lankas største og ældste nationalpark. Her er omkring 60 naturlige søer, så her er mange fuglearter. Parken er især kendt for dens leoparder, men der findes også elefanter, læbebjørne, vandbøfler, flere hjortearter, desmerdyr og mange fuglearter, bl.a. storke og ørne.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Heritage Hotel, Anuradhapura

  • Dag 4

    Jaffna-halvøen

    Vi bevæger os nordpå til Jaffna, hvor vi har tre overnatninger.

    Jaffna er navnet på både byen og halvøen i det nordligste Sri Lanka. Den flade halvø med lagunekyster er landets tørreste område. Det er hovedområdet for Sri Lankas tamilske, hinduistiske mindretal, som gennem århundreder er indvandret fra Sydindien.

    Hovedbyen Jaffna var hovedstad i et selvstændigt kongedømme indtil portugisernes ankomst i 1500-tallet. Siden var byen i hollandsk og britisk besiddelse. Byens historie afspejles i dens bygninger, der stammer fra mange forskellige århundrede.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Fox Resort, Jaffna

  • Dag 5

    Vi udforsker historiske Jaffna

    Jaffna-halvøen var en af hovedbaserne for tamilernes løsrivelseskamp og var under Sri Lankas borgerkrig fra 1990'erne præget af blodige kampe. Mange indbyggere flygtede, og den tidligere vigtige handelsby Jaffna blev reduceret til en overvejende lokal markedsby. Efter borgerkrigens afslutning i 2009 er mange indbyggere vendt tilbage. Der hersker en afslappet og imødekommende atmosfære i Jaffna, og her er ikke mange turister.

    Vi starter dagen med at besøge Nallur, en forstad syd for Jaffna by. Jaffna kongeriget havde hovedsæde i Nallur i årene 1215-1624, og byen har siden da været et vigtigt centrum for udviklingen af tamil litteratur og kunst. Vi besøger Nallur Kandaswamy templet, der er et enormt tempelkompleks med dekorerede korridorer og en smuk gårdhave.

    Vi fortsætter til Jaffna Library And Museum, der engang havde den største bogsamling i Asien. Bygningen brændte ned under borgerkrigen, men er heldigvis blevet rekonstrueret. Herefter går vi igennem den travle hovedgade til det gamle Jaffna fort, der oprindelig blev bygget af portugiserne og genopbygget af hollænderne i 1683.

    Vi besøger også Vallipuram Alvar Vishnu Templet, der betegnes som et af de ældste hindu templer i Jaffna. 

    Vi har resten af dagen fri på egen hånd.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Fox Resort, Jaffna

  • Dag 6

    Den lille ø Nainativu og et berømt pilgrimsmål

    I dag tager vi med båd til den lille ø Nainativu, hvor vi bl.a. besøger Nagapooshani Amman templet. Templet er meget vigtigt for det tamilske folk, og her er mange pilgrimme. Det nuværende tempel blev bygget mellem 1720 og 1790, og her er omkring 10.000 skulpturer og 4 høje tårne.

    Vi tager tilbage til fastlandet, hvor vi besøger lidt flere templer og udforsker mere af byen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Fox Resort, Jaffna

  • Dag 7

    Dansk kolonihistorie i Trincomalee

    Efter morgenmaden kører vi mod sydøst til Trincomalee.

    Havnebyen Trincomalee, hvis historie går mere end 2.500 år tilbage i tiden, er en af de ældste byer i Asien. Byen ligger ved en stor velafskærmet bugt med dybt vand og var kendt som verdens bedste naturlige havn.

    Trincomalee indtog som havneby en vigtig rolle i den internationale handel med Sydøstasien. Befolkningstilvæksten og udviklingen til en egentlig by tog fart, da portugiserne kom til Sri Lanka i 1500-tallet, og gjorde byen til en befæstet havneby. Efterfølgende var Trincomalee blandt andet på danske hænder. Under borgerkrigen var byen af de Tamilske Tigre udset til at være hovedstad.

    Om eftermiddagen tager vi ud til Fort Frederick området og det hinduistiske tempel Koneswaram, der ligger på en halvø sydøst for byen.

    I 1620 forhandlede Admiral Ove Gjedde med Kongen af Kandy. Trincomalee blev underlagt den danske krone, der også fik monopol på handlen med Ceylon. Kongen af Kandy lovede tilmed at forsyne Gjeddes flåde med en returladning af forskellige krydderier, elfenben, perler og andre varer, og den danske konge fik lov til at bygge fæstning samt udbrede kristendommen i Trincomalee. Danskerne begyndte herefter at bygge et fort på halvøen. Danskerne blev dog hurtigt besejret af portugiserne, der byggede videre på fortet og brugte bl.a. kanoner som de havde taget fra de danske skibe.

    Fort Frederick er omkranset af tykke stenmure, og en tunnelagtig indgang i muren leder ind på selve fortets område. Fortet bruges i dag af den Sri Lankanske hær, så vi kan ikke komme ind i selve fortet. Vi vandrer op til Koneswaram templet, der ligger på toppen af den ca. 200 meter høje Swami-klippe. Oppe fra templet er der en fantastisk udsigt til det Indiske Ocean og bugten ved Trincomalee by.

    Det oprindelige tempel blev revet ned af hollænderne og brugt til at bygge Fort Frederick. Templet blev senere genopbygget. Uden for templet tager en gylden kæmpestatue af den siddende Shiva imod os. Man overvældes af den farvepragt templet har, og af de symboliserende guldfigurer, som står rundt omkring. Koneswaram templet regnes for en af de vigtigste hinduistiske helligdomme i Sri Lanka.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Trinco Blu by Cinnamon, Trincomalee

  • Dag 8

    Fridag ved stranden i Trincomalee

    Trincomalee er kendt for sine strande, som regnes for nogle af verdens bedste, og er et yndet mål for badeferier. I dag tager vi en fridag, og rejselederen vil komme med forslag til udflugter. 

    Det er bl.a. muligt at besøge øen og nationalparken Pigeon Island, der ligger ca. 1 km ud for Nelaveli stranden. Det tager 10-15 minutter at sejle derud.

    Øen, der er 200 meter lang og 100 meter bred, har små naturlige laguner og hvide strande og byder på fantastisk snorkling blandt flotte fisk og et koralrev. Der findes ligeledes sorttippede revhajer og skildpadder, så der er masser af spænding under vandet.

    Ønsker man ikke at snorkle, kan man gå en tur på øen, slappe af på stranden eller svømme en tur. Øen er et vigtigt ynglested for klippeduer – deraf navnet Pigeon Island.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Trinco Blu by Cinnamon, Trincomalee

  • Dag 9

    Sri Lankas vilde elefanter - safari i Minneriya nationalpark

    Efter morgenmaden kører vi via Marble stranden til Sigiriya.

    Der lever omkring 7000 vilde elefanter i Sri Lanka, og om eftermiddagen tager vi på elefantsafari i Minneriya nationalpark. I løbet af de tørre måneder (normalt fra juli til september) samles hundredvis af elefanter omkring den kunstigt anlagte Minneriya sø for at græsse, bade og socialisere. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Sigiriana Resort by Thilanka, Dambulla

  • Dag 10

    Løveklippen og på landsbybesøg

    Dagens store oplevelse er Sigiriya (løveklippen). En formidabel klippeformation, som rejser sig lodret op i landskabet med løvefødder og ruiner fra en forhistorisk tempel/palads på toppen. For foden ligger resterne af et omfattende symmetrisk netværk af reservoirer og haver. Vi begiver os op af de gamle trapper, som først bringer os til den mere end 1500 år gamle frescovæg. Her udfordrer yndige himmelprinsesser med blottede bryster. Fra to enorme løvefødder går trappen det sidste stykke op til plateauet med rester og ruiner af det, der engang har været. Udsigten er her stadig og er overdådig. Som et centrum for en næsten borteroderet kæmpe vulkan.

    Herefter tager vi på landsbybesøg. Vi bliver budt på et traditionelt lokalt måltid spist på lotusblade. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sigiriana Resort by Thilanka, Dambulla

  • Dag 11

    Huletemplerne i Dambulla og besøg på krydderiplantage

    Efter morgenmaden besøger vi huletemplerne i Dambulla. Disse templer er bygget ind i oprindelige huler i klippen og rummer mere end 150 forskellige Buddha statuer: Den mediterende, den hvilende, den formanende, den døende osv. Fem hulekomplekser går vi igennem.

    Herefter går kursen mod syd og byen Kandy. Før Kandy stopper vi ved en af de mange krydderiplantager og får et indblik i urters og planters magi samt viden om, hvordan de bruges som krydderi og i cremer.

    Kandy regionen udgør Sri Lankas hjerte og ligger midt i en dal omgivet af bjerge. Byen var tidligere hovedstad med konge, pragt og en dansk historie med en Ove Gjedde - udsending fra Christian den 4’s Danmark. Han skulle hjælpe kongen af Kandy i kampen imod portugiserne - til gengæld for handel og krydderier.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Thilanka Hotel, Kandy

  • Dag 12

    Botanisk have og Tandens Tempel

    Om formiddagen besøger vi den botaniske have Peradeniya lidt uden for Kandy. Parken har eventyrlige eksotiske træer og et væksthus med blomster og farver.

    Herefter besøger vi Tandens Tempel, Sri Lankas helligste sted. Efter sigende ligger Buddhas hjørnetand gemt i et antal rigt udsmykkede ædelstensbesatte relikvieskrin. Vi besøger også museet ved siden af.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Thilanka Hotel, Kandy

  • Dag 13

    Tid på egen hånd i Kandy

    Formiddagen er fri til på egen hånd at udforske Kandy by og centrum. Alternativt kan en gåtur rundt om søen, der er hjertet i Kandy by, anbefales.

    Senere på dagen kører vi til et hotel nær Negombo, hvor vi spiser middag og kan klæde om, inden vi kører til lufthavnen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

  • Dag 14

    Hjemrejse

    Vi flyver hjemad igen mod Danmark. 

    Måltider: på flyet

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sri Lanka

  • Pas og visum

    Der søges online om visum. Det koster pt. 50 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse. 

    Ønsker I, at Viktors Farmor søger om visum på jeres vegne koster det 1.250 kr. i administrationsgebyr plus de 50 USD for selve visummet.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

    Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemrejse.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Endvidere anbefales vaccination mod tyfus. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10 procent i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Sri Lankas valuta er rupees (LKR). Det mest praktiske er at medbringe kreditkort kombineret med en smule USD i kontanter. Det er muligt at hæve rupees (LKR) efter ankomst til Sri Lanka. 

    Kreditkort kan ofte bruges i restauranter og shops.

  • Telefoni og internet

    Sri Lanka har selvvalg fra Danmark. Tryk 0094 + omr.nr + abn.nr. Fra Sri Lanka til Danmark trykkes 0045 + dansk nummer. 

    Man har på de fleste af hotellerne mulighed for at benytte sig af internettet.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Sri Lanka har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm. Stiktyper varierer meget. De fleste steder vil du kunne bruge de danske 2-ben-stik, dog nogle gange under lidt alternative forhold. Alternativt vil adapter nogle gange kunne lånes/lejes i receptionen på hotellerne. Vi anbefaler dog, at du medbringer et adaptersæt, der har flere typer stik at vælge imellem.

  • Drikkevand

    Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt.

  • Drikkepenge

    På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det anbefales, at man giver et lille beløb (ca. 100 LKR.) til stuepigen. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer, man selv betaler (drikkepenge er dog nogle gange inkl.). 

  • Foto

    Sri Lanka er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

  • Påklædning

    Srilankanernes holdning til påklædning er ret afslappet. Om dagen har man det bedst i let bomuld. T-shirts og kortærmede bluser/skjorter er anvendelige. Lårkort nederdel eller shorts til kvinder er ikke velset alle steder (f.eks. i templer og i større byer).

    I tempelområderne bør man af respekt for kulturen og religionen af med skoene og gå på bare fødder. Det kan for nogle være lidt ubehageligt pga. varmt sand og fliser samt småsten. Medbring evt. et par sokker til at tage på i tempelområderne. Ligeledes skal man helst dække sine skuldre og knæ. Ved besøg i Tandens Tempel i Kandy og Huletemplerne i Dambulla er bukser eller kjole, der dækker knæene, et krav.

    Det kan være køligt i bjergene, så man bør medbringe en trøje og en let vindjakke.

    Det ideelle tøj til safari er khaki, beige og grønne farver. Undgå stærke farver. Det anbefales at medbringe en varm trøje under kørslen til diverse nationalparker, som oftest foregår i åbne jeeps.

    Tatoveringer med Buddha anses som stærkt krænkende. Har man en sådan tatovering, skal den være dækket til under hele opholdet.

     

    På natur og hvaler rejsen:

    Der udleveres iglesokker på vandreturene i regnskoven og fugtige områder

  • Prisniveau

    Frokost på en restaurant koster ca. 50-80 kr. En øl koster ca. 20 kr. og en sodavand eller drikkevand ca. 5-10 kr.

  • Transport

    Sri Lanka er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, sporarbejde på togstrækninger, vilde elefanter på vejen mm.

    Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser på Sri Lanka. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Da landet ligger så tæt på ækvator, er der ikke de store klimatiske forskelle. Temperaturen holder sig stort set konstant hele året igennem med omkring 30° i lavlandet og 18-20° længere oppe i bjergene. I Nuwara Eliya kan temperaturen falde til ca. 10° om natten. 

  • Tidsforskel

    Der er 4,5 timers tidsforskel mellem Danmark og Sri Lanka om vinteren, 3,5 om sommeren. 

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Solbriller
    • Håndklæde
    • Badetøj
    • Kasket eller solhat
    • Myggespray (DEET)
    • Solcreme
    • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Håndsprit
    • Kikkert
    • Gode fastsiddende sandaler
    • Gode vandresko/-støvler
    • Vind- og vandtæt jakke eller regnslag
    • Tøj til safari - khaki, beige og grønne farver. Undgå stærke farver
  • Værd at vide

    På vandreture, safarier og hvaltur begynder dagen meget tidligt. For det meste ved 5-tiden. 

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Særligt for Sri Lanka natur og hvaler

    På vandreturene i regnskoven og til Horton Plains er det nødvendigt med almindelig god fysisk form. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sri Lanka.