Albanien og Kosovo
Rig historie og storslået natur i hjertet af Balkan
Albanien er et af Europas mest solbeskinnede lande. Citrus og vinstokke trives her, og baglandet byder på højtragende bjerge og frodige skove. Og så er der Kosovo - Europas yngste stat, hvor den rige historie møder os ved skæringspunktet mellem den serbisk-ortodokse kristendom og den albanske islam.
Priser fra
Afventer pris
Max. 20 deltagere
8 dages rejse
Start din rejse her
Albanien har i mange år været et lukket og isoleret land under det kommunistiske styre. Byzantinsk kristendom, 500 års islamisk besættelse og ateismen under kommunismen har skabt en kultur, hvis lige ikke findes andre steder i Europa. Vi begynder i Tirana, hovedstaden, hvor Skanderbeg-pladsen og det imponerende Bunk Art-museum tager os med på en rejse ind i landets komplekse fortid, dybt ned i en gigantisk underjordisk bunker.
Et andet højdepunkt på rejsen er Valbonë-dalen, som er en overset naturperle i det nordlige Albanien. Her findes noget af den mest uspolerede og skønne natur i hele Europa med rislende vandløb og en frodig grøn natur.
I Kosovo besøger vi bl.a. et kvindekooperativ i den lille landsby Krushe, hvor stærke kvinder har skabt liv og håb efter krigens skygge. Og på vej mod byen Peja besøger vi det serbisk-ortodokse kloster Visoki Dečani med den største og flotteste katedral i Kosovo.
5 gode grunde til at rejse til Albanien og Kosovo med Viktors Farmor:
- Oplev Tirana med Skanderbeg-pladsen og Bunk Art-museet - en gigantisk underjordisk bunker
- Sejl på Koman-søen, der regnes for at være blandt de flotteste sejlruter i verden
- Udforsk Sinan Pasha-moskeen og den gamle bydel i Prizren
- Besøg et kvindekooperativ i den lille landsby Krushe i Kosovo
- Opdag den uspolerede Valbonë-dal og de majestætiske albanske alper
Dagsprogram
-
Dag 1
Ankomst til Tirana
Afrejse fra København. På de fleste afgange flyver vi med Norwegian direkte til Tirana, hovedstaden i Albanien.
Middag og overnatning på hotel i Tirana.
Måltider: Aftensmad
Overnatning: Tirana
-
Dag 2
Byrundtur i Tirana og besøg i Hoxhas bunker
Vi tager på byrundtur i Tirana, hvor vi bl.a. ser Etehem Bey-moskéen og den historiske Skanderbeg-plads. Pladsen er opkaldt efter den albanske nationalhelt Gjergj Kastrioti Skënderbeu, der kæmpede mod det osmanniske rige i det femtende århundrede.
Vi besøger også et af Tiranas nyeste attraktioner: Bunk´Art. Bunk Art er et museum og kunstmuseum, indrettet i en enorm, underjordisk bunker fra 1970'erne. Her skulle kommunistpartiets spidser kunne gemme sig, når fjenden angreb Albanien. Bunkeren kunne også modstå atomangreb.
Bunk Art går fem etager dybt ned, og det er kun en fjerdedel af bunkeren, der i øjeblikket er indrettet som museum. Selve indgangen er spektakulær, for man skal gå gennem en lang, mørk tunnel. Indenfor kan man bl.a. se Enver Hoxhas kontor, en udstilling over det hemmelige politi, og meget mere.
Senere på dagen tager vi en kabelbane til det højeste punkt af Dajti-bjerget, cirka 1600 meter over havets overflade, hvor vi kan nyde en imponerende panoramaudsigt over Tirana. Turen tager omkring 15 minutter. Vi tager tilmeld en frokost her med en fantastisk udsigt over landskabet.
Sidst på eftermiddagen vil der være lidt tid på egen hånd til at udforske mere af Tirana.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Tirana
-
Dag 3
Skanderbegs borg og kørsel til Kosovo
Vi kører tidligt fra Tirana og sætter kurs mod Kruja, der er en vigtig by i albanernes historie. Her boede Albaniens store nationalhelt Skanderbeg. Borgen i Kruja var hans hjemsted, og vi besøger borgen, der i dag er flot restaureret og indrettet som museum.
Vi spiser frokost i byen Rubik, som ligger på den nye hovedvej, der forbinder Albanien og Kosovo. Herefter fortsætter vi mod Kosovo. Kosovo løsrev sig fra Serbien i 2008, og selv om 100 lande, herunder Danmark, har anerkendt den nye stat, så er den ikke anerkendt af FN, og selvfølgeligt heller ikke af Serbien. Kosovo er meget bjergrigt og 40% af landet er dækket af skov. Langt størstedelen af befolkningen er af albansk afstamning.
Vi kører til den hyggelige by Prizren, som ligger på skråningerne af Sar-bjergene. Vi ser den smukke moské Sinan Pasha og den serbisk ortodokse katedral Saint George. Byen var et yndet udflugtsmål for NATO-soldater og FN-diplomater, der var udstationerede i Kosovo i årene efter Balkankrigen. Prizren oser af charme, og man kan nyde en gåtur rundt i den gamle bydel og opleve osmannisk arkitektur, når det er bedst.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Prizren
-
Dag 4
Solsortens land - besøg i kvindekooperativ
I 1999 flygtede Fahrije Hoti fra sit hjem i den lille landsby Krushe til de nærliggende bjerge og derefter til nabolandet Albanien. Den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevics militærstyrker var gået ned til landsbyen i det sydvestlige Kosovo og havde adskilt mændene fra deres familier.
Et par måneder senere, i juni 1999, efter at et 78 dages NATO-luftangreb drev Milosevics hær ud af Kosovo, vendte Hoti tilbage med sin 3-årige datter og 3-måneder gamle søn for at finde hele sin landsby i ruiner, hendes hjem var brændt ned.
De fleste af kvinderne fra landsbyen var nu blevet krigsenker, men Hoti tog sagen i egen hånd. Hun startede et lille kooperativ med hjemmelavede produkter fra familiens farm. Der kom godt gang i salget, og senere kom flere forskellige produkter til. I dag eksporterer de deres produkter til flere lande.
I 2021 blev den barske historie skildret i filmen "I solsortens land," der har modtaget flere priser.
Vi besøger kooperativet og spiser også en frokost her.
Efter besøget kører vi nordpå til Peja, hvor vi overnatter. Undervejs besøger vi det serbisk-ortodokse kloster Visoki Dečani, der har den største og smukkeste katedral i Kosovo. Klosteret blev opført i 1327 og har de fineste ikoner og malerier. Derfor er den også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Middag på egen hånd i Peja.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Peja
-
Dag 5
Historiske Peja og Albaniens fjerne bjerge
Vi bruger formiddagen på at udforske den historiske by Peja, der er den fjerdestørste by i Kosovo. Peja ligger i ca. 500 meters højde og er smukt indlejret på den østlige del af De Dinariske Alper, også kendt som De Forbandede Bjerge.
Efter byrundturen er der frokost på egen hånd, inden turen går tilbage til Albanien. Vi skal helt op i det nordøstlige hjørne af Albanien, med grænser mod Kosovo og Montenegro. Her ligger Valbonë-dalen og nationalparken af samme navn. Gennem tiderne har området haft ry for at være utilgængeligt: Høje bjerge og tapre, uovervindelige beboere. I dag er det lettere at komme dertil, og det kommer bag på mange besøgende, at der findes et så uspoleret og naturskønt område i Europa. Men det gør der, og vi skal bo to nætter midt i det.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Valbonë
-
Dag 6
Valbonë-dalen
Dagen er afsat til at gå på opdagelse i denne glemte, grønne og frodige plet i Europa. Efter morgenmaden bryder vi op og får følgeskab af en lokal hyrde. Vi vandrer i det unikke terræn omkring Valbonë. Udsigterne er storslåede, og vi ser planter og blomster, der er endemiske for de albanske alper. Vi kroner vandringen med en frokost hos en lokal bonde, som ved siden af landbrug tilbyder hjemmelavede - og fremragende - frokoster for de gæster, der kommer forbi. Vi er tilbage ved hotellet midt på eftermiddagen.
Vandreturen er på ca. 5 km og til tider ad en ujævn sti. De, der ikke har mod på vandreturen, kan blive tilbage på hotellet og nyde omgivelserne. Frokost er dermed på egen hånd.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Valbonë
-
Dag 7
Bådtur på Koman-søen - en af verdens smukkeste sejlture
Vi kører fra Valbone til Fierza i minibusser. Herfra sejler vi på langs af Koman-søen, en sejltur på ca. to-tre timer. Vi oplever vilde landskaber, der minder om de norske fjorde og er et dramatisk højdepunkt på rejsen. Koman-søen blev dannet, da Drini-dalen blev inddæmmet i begyndelsen af 1970'erne, så Albanien hurtigt kunne eksportere energi. Den enorme sø strækker sig 30 km.
På bådturen passerer vi bjerge på op til 1500 meters højde og kommer gennem dybe, smukke og sammenhængende søer. Her er næsten ingen tegn på menneskelig aktivitet langs bredderne – selvom færgen lejlighedsvis lægger til og sætter nogle hårdføre bønder af, der fortsætter med at klatre op ad de stejle bakker til deres skjulte landsbyer.
Når vi går fra borde, fortsætter vi til Shkodra, hvor vi skal overnatte. Byen Shkodra har været under veneziansk indflydelse i renæssancen, og det ser man tydeligt i byens arkitektur. Vi bor på et charmerende hotel midt i byen og kan nå en lille byvandring.
Om aftenen samles vi til afskedsmiddag og skåler for en oplevelsesrig rejse.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Shkodra
-
Dag 8
Hjemrejse
Vi kører fra Shkodra til Tirana, hvorfra vi flyver hjem. På de fleste afgange flyver vi med Norwegian direkte til København.
Måltider: Morgenmad
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Albanien
-
Pas og visum
Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Albanien i op til 90 dage. Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Derudover skal der være mindst to blanke sider i passet.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.
Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Den albanske valuta er Lek (ALL). 100 lek = 6 krkr. Der er vekselkontorer i de fleste byer, og hæveautomater i f.eks. Tirana, Dürres, Berat og Skhodra.
-
Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel imellem Danmark og Albanien.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der bruges to-benede stik som i Danmark. En adapter er derfor ikke nødvendig.
-
Internet og telefoni
Mobiltelefon: Der er udmærket mobildækning i Albanien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet: På de fleste hoteller er der wi-fi.
Vi anbefaler at slå roaming fra på mobilen.
-
Foto
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.
-
Drikkevand
Vandet bør så vidt muligt ikke drikkes fra hanen. I bjergene bliver vandet tappet fra kilder og er efter vores bedste overbevisning sikkert at drikke.
-
Drikkepenge
Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset betaler man et lille beløb svarende til 5 kr.
På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.
-
Etikette
Det er normen at give hånd, når man mødes, og igen når man siger farvel. Er det familie og venner, man møder, gives der kindkys på begge kinder.
-
Prisniveau
I Albanien koster en kop kaffe 1 Euro. En øl på restaurant det samme. En frokost kan fås for 10 Euro.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin skal altid være i håndbagagen.
Vær opmærksom på at visse flyselskaber ikke længere tillader power banks, opladere eller e-cigaretter i den ind tjekkede baggage. De skal i stedet medbringes i håndbagagen. I kan læse mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.
-
Klima
Om sommeren kan der være køligt og regne i bjergene, med temperaturer omkring 20 grader. I september kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer på 15 grader.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Paraply/regntøj
- Vådservietter
- Kasket eller solhat + solbriller
- Lille dagtursrygsæk
- Gode vandresko
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Evt. medicin mod køresyge (tal med egen læge)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.