Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Kazakhstan og Kirgisistan

Kultur og natur i hjertet af Asien

Det gigantiske stepperige Kazakhstan er på størrelse med hele Vesteuropa og er grundlagt af Genghis Khans mongolske horder. Her lever aktive nomader på steppen side om side med moderne byboere. Nomader ses også overalt i bjerglandet Kirgisistan, som har meget tilfælles med Kazakhstan.

Priser fra

18.990 kr.

Max. 16 deltagere

11 dages rejse

Start din rejse her

Der er alligevel store variationer i kultur og samfund i de to lande. Farvenuancer i sort, hvidt, lilla og grønt kæmper mod hinanden i bjerglandskaberne. Og mens kazakherne er blevet mere europæiserede og russiske gennem tiden, er kirgiserne nærmere kinesere og tyrkere.

Rejsen begynder i Kazakhstans tidligere hovedstad Almaty – æblernes by, der ligger svalende og skyggefuld ved foden af bjergene. Vi rejser straks ud i bjergene, bor i gæstehuse og oplever nogle af kæmpelandets flotte nationalparker med ørne og smukke bjergsøer.

I Kirgisistan er naturen ikke mindre storslået, og der er solskin mere end 200 dage om året. Temperaturerne i lavlandet kan nå op på 40 grader. I bjergene, som udgør 90 procent af landet, omkring 20 grader.

Du kan glæde dig til at bo i filttelt blandt nomader og besøge en familie, der jager med ørne. Blandt højdepunkterne er De Syv Tyres Kløft og det næsten blodrøde Broken Heart Bjerget. Måske taber du selv dit hjerte til disse smukke lande.

5 gode grunde til at rejse til Kazakhstan og Kirgisistan med Viktors Farmor:

 • Oplev ægte eventyr udenfor alfarvej
 • Nyd Almaty-regionen i Kazakhstan og Issyk-Kul søen i Kirgisistan
 • Sov en nat i en traditionel kirgisisk jurte (et telt lavet af filt), som er både behagelig om sommeren og varm om vinteren
 • Opdag smukke søer, golde stepper og vulkanske bjerge
 • Kom op på toppen af de berømte syngende sandklitter og lyt til ”sangen”

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra København

  Flyrejse København-Almaty.

 • Dag 2

  Ankomst til Kazakhstan - Almaty rundtur

  Vi ankommer til Almaty, Kazakhstans tidligere hovedstad. Navnet betyder æblernes by, opkaldt efter de mange æblelunde.

  Vi indkvarteres på hotellet, og efter et hvil begynder vores byrundtur i Panfilov Park, der er en mindepark for den særlige Panfilov-brigade, der havde store ofre under 2. Verdenskrig.

  Vi ser den rigt udsmykkede Zenkov Katedral. Den hører også til blandt de smukkeste ortodokse kristne kirker i det ellers muslimske Centralasien.

  Vi afslutter dagen på den Grønne Bazar med at se på lokale produkter som filt, kød, grøntsager mm. Efter sightseeing er der aftensmad på en lokal café, før vi vender tilbage til vores hotel.

  Måltider: Afhængig af ankomsttidspunkt - Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Almaty

 • Dag 3

  Almaty - Altyn Emel Parken

  Vi starter dagen med at få et indtryk af landets historie, folk og nomadekultur på Statens Historiske Museum og den Republikanske Plads.

  Efter frokost kører vi mod øst til den store nationalpark, Altyn Emel Natur Park, der ligger knap 4 timer fra Almaty. Dagens køretur er på 250 km.

  Vi bruger resten af dagen på at opleve parken, der ligger på et område svarende til ca. en tiendedel af Danmarks areal. Det udgør et overgangsområde mellem gold steppe og vulkanske bjerge.

  Om aftenen overnatter vi i et gæstehus.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Gæstehus i Altyn Emel

 • Dag 4

  Hel dag i Altyn Emel med syngende sand

  Vi tager på en heldagstur til Altyn-Emel nationalparken. Vi starter med at køre til Aktau og Katutau bjergene, et meget naturskønt sted. Vi ser den storslåede natur i disse bjerge, der samtidig udgør grænsen op mod det bjergrige Kirgisistan. Her er spændende og smukke bjergformationer i violet, blåt, rødt og hvidt. Nogle af de vulkanske formationer har form som dyr eller menneskelignende figurer.

  Vi spiser picnic i området og fortsætter til ”Singing Dunes”. En unik sandformation med de berømte syngende sandklitter. Når det blæser, kan fygningen og bevægelse af de relativt store sandkorn til tider frembringe en hvislende eller ”syngende” lyd.
  Afhængig af vindstyrke og vindretning kan sandet spille som et orgel eller lyde som en tromme. Ved at gå på toppen af sandklitterne kan man komponere sin egen musik. Fra toppen af klitterne er der en formidabel udsigt, hvor Ili-floden kan skimtes i det fjerne. Der er violette bjerge med snedækkede bjergtoppe i baggrunden, og kløfter gennemskærer landskabet.

  Efter udflugten tager vi til Basshi landsbyen og overnatter igen i gæstehuset.

  Dagens køretur er på ca. 250 km.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Gæstehus i Altyn Emel

 • Dag 5

  Altyn Emel - Charyn kløften

  Tidligt om morgenen begynder køreturen mod Charyn kløfterne. Disse imponerende kløfter rummer grønne dale med nåletræer og tusind år gamle asketræer. Vi ankommer omkring frokost, og efter spisning kan vi gå lidt rundt i dalen.

  Derefter fortsætter vi til Kolsay søerne. Dagens køretur er på ca. 365 km.

  Indkvartering to nætter på hotel.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kolsay

 • Dag 6

  Kolsay søerne - I stenbukkens land

  En dag med store naturoplevelser. Efter morgenmaden tager vi på trekking langs den første af de i alt 3 søer. Det er en flot tur, med både op og nedstigninger i ujævnt terræn. Vi spiser picnic undervejs. Vi oplever det grønne højland med smukke søer. Området kaldes også perlen af det nordlige Tien-Shan. Den bjergkæde, der afgrænser Kazakhstan og Kirgisistan fra Kina.

  Her bor næsten ingen mennesker, men naturen er smuk. Her lever bl.a. stenbukke og bjørne, men man skal være ualmindelig heldig for at se dem.

  Herefter tager vi tilbage til hotellet, hvor vi spiser aftensmad og overnatter.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Kolsay

 • Dag 7

  Kolsay søerne - Karakol

  Efter morgenmaden krydser vi grænsen til Kirgisistan og tager til byen Karakol. Den hed indtil 1991 Prezhevalsky, navngivet efter en af de største russiske opdagelsesrejsende på disse kanter. Den ligger ved Issyk Kul søens østligste ende og var tidligere et militært øvelsesområde med torpedoafskydning og rekreationsområde for den sovjetiske Røde Hær.

  I dag er de fleste indbyggere lokale kirgisere blandet op med kinesiske muslimer, der også har deres egen Dungan-moske i byen.

  Vi ankommer sidst på eftermiddagen, hvor vi indkvarteres på hotel. Dagens køretur er på ca. 250 km.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Karakol

 • Dag 8

  Karakol - Djeti Oguz kløften

  Om morgenen tager vi på lidt sightseeing i Karakol. Vi ser Dungan moskeen, Prezhevalsky Museet (bemærk ligheden med en tidligere sovjetisk diktator). Vi ser den Ortodokse kirke bygget og restaureret af det russiske mindretal, der stadig findes i byen. Efter byrundturen fortsætter vi til de smukke bjergdale lige udenfor Karakol.

  Vejen til vores jurtecamp går gennem Djeti Oguz kløften (De Syv Tyres Kløft). Her hører vi legenden om kløften med de særprægede røde stenformationer. Herfra kan man også se Broken Heart bjerget, der rummer en myte om ulykkelig kærlighed.

  Kort før ankomst til jurtelejren kan vi slentre en tur langs den rivende flod, hvor vi passerer en række gamle træbroer. Så kommer vi ind i den smukkeste dal, hvor kirgisiske nomader har deres lejre med heste og får og bor i filttelte (jurter) hele sommeren. Vi kan smage på den kirgisiske drik, kumys. En alkoholisk drik, som bl.a. består af gæret hoppemælk.

  Kirgisernes telte er sammenklappelige boliger lavet af filt, lædersnor og træ uden brug af søm. Nomaderne kan pakke deres jurter ned eller opstille dem på ca. 1 time.

  Efter indkvartering i lejren tager vi på en lille vandretur. Hos nomaderne kan der også lejes heste til en ridetur. Medbring egen ride- eller cykelhjelm. 

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Jurtecamp i Djeti Oguz

 • Dag 9

  Djeti Oguz - Bokonbayevo

  Om morgenen kører vi mod Bokonbayevo landsbyen. I denne by midt på Issyk Kuls sydlige søbred får vi lejlighed til at opleve filtarbejde og se hvordan filttæpper bliver fremstillet.

  Der er mulighed for at se jagt med ørne. En kirgisisk familie fortæller om livet som ørnejægere, hvor de træner ørne og falke, som de slipper løs i bjergene. Ørnen finder selv sit bytte, som ørnejægeren bagefter skal forsøge at vriste fra den til gengæld for en godbid. Det er en særlig oplevelse at se dette samspil mellem de majestætiske fugle og mennesker, der har fundet sted i måske årtusinder.

  Vi spiser aftensmad og overnatter hos en lokal familie.

  Dagens køretur er på ca. 160 km.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Hos lokal familie i Bokonbayevo

 • Dag 10

  Bokonbayevo - Bishkek

  Tidligt om morgenen rejser vi mod Bishkek, Kirgisistans hovedstad. Byen hed tidligere Frunze navngivet efter en lokal militærkommandant. I dag er navnet Bishkek udledt af den særlige rørepind, Pisjpek, man bruger til at fremstille Kumys.

  Dagens køretur er på ca. 270 km. Vi kører igennem Boom Gorge, der var en del af den gamle Silkevej. Når vi ankommer til Bishkek indkvarteres vi på hotel, hvorefter der er en lille rundvisning i hovedstadens centrum. Her ser vi b.la. Ala Too Pladsen.

  Vi spiser afskedsmiddag og går til ro på vores på hotel.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bishkek

 • Dag 11

  Afrejse fra Bishkek

  Det er blevet tid til at vende næsen mod Danmark igen. Vi kører til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

  Måltider: Afhængig af afrejse-tidspunkt

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Kazakhstan og Kirgisistan

 • Pas og visum

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdets varighed. Der skal minimum være 2 blanke sider i passet til hvert land man besøger.

  Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Kazakhstan 

  Kazakhstan er visumfrit i op til 30 dage for danske statsborgere.

  Kirgisistan 

  Kirgisistan er visumfrit i op til 60 dage for danske statsborgere.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. 

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Betalingsmidlet i Kirgisistan er ”Som” og i Kazakhstan ”Tenge”.
  Det anbefales at tage USD (min. 20 USD sedler) eller EURO (min. 50 Euro sedler) med og veksle, da Som ikke kan købes i Danmark. Der kan veksles i banker eller på vekselkontorer. USD og EURO skal være nye sedler uden bukkede hjørner mv.
  Medbring gerne både små sedler til drikkepenge samt større sedler til at veksle, da de giver den bedste kurs.
  I de større byer findes hæveautomater til Visa og Mastercard, og der kan betales med kreditkort i butikker og på restauranter.

 • Rejsetype

  Rejsen Kazakhstan og Kirgisistan er en Viktors Farmor adventurerejse.

  En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men hvor man skal være forberedt på at have en vis spejderånd og overbærenhed, både hvad angår indkvartering og ændringer i programmet undervejs. Disse rejser er mere strabadserende end de øvrige ture i programmet.

  Læs mere om adventurerejser her.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Overnatninger

  Hotellerne kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Man må være i besiddelse af en vis overbærenhed, hvad angår el og strøm. Strømsvigt kan forekomme, og vand- forsyningen kan også svigte af og til. Serviceniveauet på hotellerne er ikke, som vi er vant til i Europa.

  Eneværelser er ikke muligt i jurtene. Her bor man op til 4-5 personer sammen. Toilet og bad findes i en særskilt bygning.

  Ved indkvartering hos private familier/gæstehuse er det oftest sådan, at 2-3 værelser deles om et toilet/badeværelse. 

 • Telefoni og wi-fi

  En dansk mobiltelefon kan i storbyerne bruges til at ringe hjem eller sende SMS - evt. kan man sende e-mails via wi-fi, hvis hotellerne tilbyder denne service. Udenfor storbyerne er forbindelsen ofte dårlig.
  Husk at slå mobildata fra, da det kan være meget dyrt at bruge mobildata

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. De fleste steder findes stik, som ligner vores egne. 

 • Drikkevand

  Man bør ikke drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.

 • Drikkepenge

  Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb, f.eks. svarende til ca. 5 kroner. På grupperejser betales drikkepenge til lokalguider og chauffører af Viktors Farmor. På restauranter og hoteller kan man give lidt ekstra, hvis man har været tilfreds.

 • Foto

  Hvis man vil fotografere personer, bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde og lufthavne.

 • Påklædning

  Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men ofte er det varmt midt på dagen. Der bliver brug for en tyk trøje og en vindjakke, og evt halstørklæde eller ”buff”. Bishkek og Almaty er både varme og fugtige i sommerperiode. I bjergene er der mere køligt. Shorts bør gå ned til knæene.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. 

 • Klima

  Kazakhstan og Kirgisistan har kontinentalt fastlandsklima og har store variationer i temperaturer. Vores rejser ligger kun i sommermånederne, hvor temperaturen om dagen ligger på 15-35 grader, og om natten 0-20 grader. 

 • Tidsforskel

  Kazakhstan er 3 timer foran Danmark, mens Kirgisistan er 4 timer foran Danmark ved dansk sommertid.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  • Solbriller, kasket eller hat
  • Solcreme med høj faktor
  • Læbepomade og ansigtscreme pga den tørre luft
  • Evt. paraghurt
  • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
  • En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos materialist)
  • Papirlommetørklæder / toiletpapir
  • Badetøj, håndklæde og badesandaler, hvis man ønsker at bade
  • Gode vandresko/støvler
  • Evt. vandrestave
  • Lunt og varmt tøj til kolde aftener 
  • Evt. piller, øreplaster eller akupressur armbånd mod transportsyge
  • Alle skal medbringe lange bukser og desuden skal kvinderne også medbringe overdel med lange ærmer samt tørklæde til besøgene i Moskeen og den Russisk ortodokse kirke
  • Håndklæde og sæbe
  • Evt. ridehjelm / cykelhjelm til rideture
 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

 • Ofte stillede spørgsmål til vores rejser til Kirgisistan og Kazakhstan

  Hvem flyver vi med?

  Vi flyver med Turkish Airlines via Istanbul.

  Der findes ingen direkte rute mellem København Kirgisistan/Kazakhstan.

  Hvor mange deler man jurte med?

  I er ca. 4 personer, der deler en jurte. I jurten er der almindelige senge med dyner, puder og betræk.

  Der er fælles bade- og toiletbygninger.

  Det er en helt speciel oplevelse at overnatte i disse store filttelte.

  Får man højdesyge?

  Rejsen er bygget således op så man ganske langsomt vænner sig til højderne.

  Drikker man vand nok og sørger for at få sin søvn, bør man ikke få problemer.

  Hvilken type køretøj kører vi i?

  Rejsen tilbagelægges i minibusser, da almindelige turistbusser ikke kan køre i de områder, vi kommer. Forvent at der til tider er dårlige veje.

  Det betyder også at rejselederen ikke på sædvanlig vis kan informere under køreturen. Der gives informationer og samles op på dagens begivenheder, når gruppen er samlet.

  Hvor fysisk krævende er rejsen?

  Du skal være i almindelig god fysisk form. Det vil sige, at du er vant til at gå ture på min. 5 km.

  Vi er i naturen og går kortere ture på til tider ujævnt terræn.

  Vejforholdene kan til tider være hårde for ryggen, så turen er ikke egnet for folk med dårlig ryg. Desuden kræves det, at man kan sidde i skrædderstilling, da man ved nogle af måltiderne sidder på jorden på tæpper. Taburetter kan dog ofte lånes.

 • Indkøb

  Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes som souvenirs. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer. Der må ikke udføres genstande, som er mere end 30 år gamle.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kazakhstan eller Kirgisistan.