Mongoliet rundrejse

Oplev nomadelivet på de åbne stepper

”Solen skinner fra en skyfri himmel”. Det er det postkort, du oftest kan sende hjem fra Mongoliet. Landet har et ekstremt tørt klima, med op til 3200 timers sol om året. Vores rejse ligger i sommermånederne, hvor klimaet er behageligt.

Priser fra

26.990 kr.

Max. 20 deltagere

13 dages rejse

Start din rejse her

Mongolerne er et nomadefolk. Derfor er deres bolig ofte filt-telte, som kaldes ger. De er runde og kuppelformede. Om vinteren er de varme, mens de om sommeren er kølige at opholde sig i. På rejsen bor vi i ger, der dog er tilpasset i en særlig turistudgave.
Vi bevæger os uden for de slagne turistveje. Vi møder nomaderne og hører om deres liv, skikke og traditioner og vi stifter bekendtskab med Ghenghis Khan og de mange historier, der omgiver Mongoliets fortid. Vi kører gennem uendelige, grønne steppeområder og oplever flere af de mange landskaber, som Gobi-ørkenen byder på. Mongoliet ligger på samme højdegrad som Frankrig, men har et udtalt fastlandsklima.

Netop på denne tid blomstrer edelweis på stepperne, hvor jomfrutranerne er ved at gøre klar til at trække sydpå. Flokke af hvidhalede gazeller ses på stepperne. De er på deres årlige efterårsvandringer fra øst til vest. 

Mongoliets storhedstid var under Djengis Khan. Han erobrede Kina, Rusland, Persien og store dele af Mellemøsten. Landet genopstod i 1924, og 70 års kommunisme endte i 1992.

5 gode grunde til at rejse til Mongoliet med Viktors Farmor:

 • Mød nomaderne og deres skikke og traditioner
 • Rejs på eventyr væk fra de slagne turistveje
 • Overnat i traditionelle ger-telte
 • Udforsk Gobi-ørkenens landskaber og grønne steppeområder
 • Oplev storslået natur i tre nationalparker

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse

  Afrejse fra København. Vi flyver via Istanbul til Mongoliet.

  Måltider: På flyet

 • Dag 2

  Ulaanbaatar

  Når vi ankommer til Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar, bliver vi modtaget af vores lokale guide og chauffør. Vi starter med at besøge landets mest betydningsfulde kloster Gandan, hvor Dalai Lama næsten årligt aflægger besøg. Vi kører til vores hotel og får et lille hvil, inden vi om eftermiddagen tager på sightseeing med et kort stop på Sukhbaatar pladsen, hvor den fredelige revolution tog sin start og sikrede Mongoliets uafhængighed i 1990.

  Derefter besøger vi landets Nationalmuseum og Zaisan mindesmærket, hvorfra der er en fin udsigt over byen.

  Om aftenen er der velkomstmiddag på en lokal restaurant. Vi har én overnatning i Ulaanbaatar.

  Måltider: Aftensmad

  Overnatning: Ulaanbaatar

 • Dag 3

  Øst-Gobi

  I dag fortsætter turen til byen Sainshand, som er centrum for Øst-Gobi provinsen. Vi kører videre til vores ger lejr, hvor der vil være tid til at slappe lidt af. Vi har to overnatninger i lejren.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Ger lejr i Øst-Gobi

 • Dag 4

  Heldagstur i Gobi

  Om morgenen besøger vi Khamar Klostret. Klostret blev grundlagt af Danzan Ravjaa og var landets centrum for buddhismens røde retning i det 19. århundrede. Desværre blev næsten hele klostret, ligesom stort set alle klostre i Mongoliet, ødelagt i 1930’erne og kun to små tempelbygninger var tilbage. Efter Mongoliets selvstændighed i 1990 blev klostret genopbygget ved hjælp af pengedonationer fra lokalbefolkningen. Nu bruges det atter af lamaer, der dagligt kalder til bøn.

  Dernæst besøger vi det berømte Shambala område, hvortil det mongolske folk valfarter fra nær og fjern for at få del i dette hellige steds energi. Før Danzan Ravjaa døde fortalte han de lokale, at de altid ville kunne komme til dette sted for at søge råd fra hans ånd, som ville forblive i Shambala. Når man besøger dette hellige center, er der en række ritualer, som skal iagttages for at få fuldt udbytte af stedets magiske kræfter. Vi får mulighed for at afprøve dette- eller nøjes med at kigge på!

  Vores tur går videre til en nomade familie, der som andre nomader her i ørkenen hovedsagelig holder kameler. Vi får en let frokost sammen med familien og hører om, hvordan deres liv former sig.

  Om eftermiddagen besøger vi Khar Mountain (Det sorte bjerg). Hvisker man sit ønske til dette hellige bjerg, vil ønsket gå i opfyldelse!

  Vi kører tilbage til vores ger-lejr, hvor vi spiser aftensmad.

  Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ger lejr i Øst-Gobi

 • Dag 5

  Ikh Nart naturreservatet

  Vi fortsætter vores rejse til Ikh Nart naturreservatet, der blev etableret for at redde det globalt truede Argali får, som – på grund af sine imponerende og meget elegante horn – er blevet eftertragtet blandt trofæ-jægere. Nu er Argali fåret dog fredet, og udgør her i parken måske den mest levedygtige bestand i naturen.

  Siden er flere naturbeskyttelsesprojekter kommet til for at beskytte stenbuk, rovdyr og gribbe. Der er flere kilder i Ikh Nart området, og dette er årsagen til det rige dyre- og fugleliv. Området besøges således også af trækfugle på vej gennem Mongoliet fra ynglepladser i Sibirien.

  Vi fortsætter til landsbyen Choir, hvor vi deler os op på to lokale hoteller, der ligger tæt på hinanden. Værelserne er med eget bad/toilet.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Choir

 • Dag 6

  Gorkhi Terelj nationalparken

  Vi kører først til det imponerende Ghenghis Khan monument.

  Herefter kører vi til Gorkhi Terelj Nationalparken.

  Efter indkvartering i vor ger-lejr tager vi på ekskursion i nationalparken og ser på områdets landskaber og plante- og dyreliv.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ger-lejr i Gorkhi Terelj Nationalparken

 • Dag 7

  Khustain Nuruu nationalparken

  Vores næste rejsemål er Khustain Nuruu nationalparken. På vejen besøger vi et frilandsmuseum, som giver et rigtig godt indblik i nomadelivet i Mongoliet.

  Khustain Nuruu nationalparken blev oprettet i 1993 for at bringe den eneste nulevende art af vildhest, Przewalski hesten, tilbage i naturen. Den sidste vildtlevende blev skudt i 1968, men heldigvis fandtes en del i østeuropæiske zoologiske haver. Et storstilet projekt blev startet, og projektet med at bringe hesten tilbage i naturen er - sammen med udsætningen af europæisk bison - de mest succesfulde projekter, der har bragt pattedyr tilbage i naturen.

  Vi besøger parkens informations center, og kører ud i parken for at finde Przewalski hestene, der nu græsser på steppen. Området er tillige rigt på forhistoriske gravpladser mm.

  Vi har en overnatning i parkens ger-lejr.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

   Overnatning: Ger-lejr i Khustain Nuruu nationalparken

 • Dag 8

  Karakorum

  Vi kører til Karakorum. På vejen gør vi stop ved nogle store sandklitter, hvor vi spiser frokost og går en tur i klitterne.

  I midten af 1200-tallet oprettede Ghenghis Khan en handelspost her, og senere gjorde hans søn Ogedei byen til hovedstad i det mongolske storimperium.

  Vi overnatter i ger-lejr.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Karakorum

 • Dag 9

  Karakorum og rejse til Ugii søen

  Om morgenen besøger vi Erdenezuu, som er landets ældste kloster. Herefter går turen til Karakorum museet, der har fokus på Ghenghis Khan. Karakorum var hovedstad i Mongoliet. Museet fortæller også om andre folkeslag, der gennem tiderne har beboet Mongoliets stepper. Vi besøger også det lokale marked.

  Efter frokost vandrer vi en tur langs med Orkhon floden og kan nyde udsigten over Orkhon dalen.

  Vi fortsætter vores rejse til Ugii søen, hvor vi har to overnatninger i ger-lejr.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ger-lejr ved Ugii søen

 • Dag 10

  Ugii søen

  Vi får lejlighed til at tage afsked med de store bølgende græsstepper med vandreture i området. Ved søen er der er et rigt fugleliv og mange små gnavere, sibirske hamstre mm, som har travlt med at samle vinterforråd.

  Der er også mulighed for en badetur i søen.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Ger-lejr ved Ugii søen

 • Dag 11

  Ulaanbaatar

  I dag kører vi tilbage til Ulaanbaatar. Vi gør stop ved ruinerne Khar Bukhiin Balgas.

  Fremme i Ulaanbaatar indkvarteres vi på hotel.

  Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og aftensmad

  Overnatning: Ulaanbaatar

 • Dag 12

  Ulaanbaatar - dag på egen hånd

  Vi har dagen fri på egen hånd. Der er tid til at besøge dinosaur-museet og/eller shoppe. Rejselederen har flere forslag til dagen.

  Om aftenen mødes vi igen. Aftenprogrammet består af en folklore koncert og afskedsmiddag på lokal restaurant.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Ulaanbaatar

 • Dag 13

  Afrejse og hjemkomst til København

  Om morgenen kører vi til lufthavnen og flyver via Istanbul til København.

  Måltider: Morgenmad og på flyet

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Mongoliet

 • Pas og visum

  Til og med 2025 kræves det ikke visum for at komme ind i Mongoliet.

  Når man rejser i Mongoliet skal man altid have sit pas på sig. En kopi af passet er ikke nok.

  Det er desuden vigtigt, at passet er gyldigt i mindst 6 måneder efter afrejse.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik om rejsemedicin generelt.  

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Valuta

  Betalingsmidlet i Mongoliet er togrog (forkortes MNT). Man kan ikke veksle til Togrog eller fra Togrog udenfor Mongoliet. Medbring derfor USD eller EURO.

  USD: Her får man bedst vekselkurs med de høje sedler (100 USD). Ved Euro-veksling betyder sedlens værdi ikke noget for kursen.

  Ved ankomst til lufthavnen i Ulan Bator er der både kontantautomater og vekselkontorer.

  I Ulan Bator kan man bruge VISA. Der kan desuden veksles i banker eller på vekselkontorer.

 • Adventurerejse

  Bemærk at rejsen til Mongoliet er en Viktors Farmor adventurerejse.

  En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men hvor man skal være forberedt på at have en vis spejderånd og overbærenhed, både hvad angår indkvartering i Ger-telt lejrene som er enkle, lange køreture på ujævne og til tider næsten ufremkommelige veje samt ændringer i programmet undervejs. Disse rejser er mere strabadserende end de øvrige ture i programmet.

  Da meget af rejsen tilbagelægge i biler,/minibusser kan rejselederen ikke på sædvanlig vis informere undervejs under køreturen. Der gives informationer og samles op på dagens begivenheder, når gruppen er samlet.

  Læs mere om adventurerejser her.
   

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Overnatninger

  I Ulan Bator bor vi på hotel. Hotellerne kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Man må være i besiddelse af en vis overbærenhed, hvad angår el og strøm. Strømsvigt kan forekomme, og vand- forsyningen kan også svigte af og til. Serviceniveauet og renligheden på hotellerne er ikke som vi er vant til i Europa.

  De øvrige steder bor vi i ger lejr. Disse steder er der gerne en fællesbygning af træ, 3 brusebad og 3 toiletter til kvinder og 3 toiletter til mænd. Der er ofte, men ikke altid, solopvarmet vand. 
  Måltider indtages i en stor ger eller en træbygning.
  Sovepose er unødvendig. Medbring en let lagenpose. Der er håndklæde i lejren. Medbring selv sæbe og shampoo og evt. et ekstra (letvægts-) håndklæde. Strøm i ger-lejren drives af en generator. Den er tændt om aftenen, hvor man så også kan få genopladet batterier til kamera.

  Eneværelse er muligt alle overnatningssteder, bortset fra i ger-lejren i Khustain Nuruu nationalparken.

 • Telefoni og internet

  Kaldenummer til Mongoliet er 00-976. I byerne kan der købes telekort. Der er relativt gode muligheder for at man kan ringe direkte eller SMS’e fra danske mobiltelefoner på rejsen.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. I Mongoliet bruger man de fleste steder stik, som ligner vores egne. Medbring evt adapter, da det ikke er alle steder. 

 • Drikkevand

  Det anbefales at drikke mineralvand. Undervejs vil guider og rejseleder rådgive om maden. Mineralvand kan købes overalt.

 • Drikkepenge

  Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse eller sin ger, gives der et mindre beløb, f.eks. svarende til ca. 5 kroner. På grupperejser betales drikkepenge til lokalguider og chauffører af Viktors Farmor. På restauranter og hoteller kan man give lidt ekstra, hvis man har været tilfreds.

 • Indkøb

  Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes i Mongoliet. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer.

 • Prisniveau

  Et måltid mad på alm. restaurant ca. 30 kr., på pænere restaurant fra ca. 75 kr. En øl, lokal ca. 16 kr (0.5 l), importeret øl, ca. 16 kr (0.33 l). Cola ca. 7 kr.

 • Bagage

  Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen.

 • Klima

  Typisk fastlandsklima med korte, varme somre, lange, kolde vintre og store temperaturudsving. Nogle steder svinger temperaturen fra 35° til ÷50° i løbet af et år. Ingen steder falder der meget nedbør, og i Gobi-ørkenen er et helt år helt uden regn ikke usædvanligt. Når nedbøren alligevel kommer, er det ofte i form af hidsige skybrud eller snestorme.

  Det siges, at Mongoliet kan opleve fire årstider på en enkelt dag. Dette synes især tilfældet i foråret, når omskiftelige vejr skaber snestorme blandes med anfald af vind og sol. De fire årstider er meget forskellige - vinter varer fra november til februar, forår fra marts til medio maj, sommer fra midten af maj til slutningen af august, og efteråret er i løbet af september og oktober. Det kolde vejr mod nord kan vare en måned eller to længere end Gobi områder. De største regnskyl forekommer i de subarktiske nåleskove langs den nordlige grænse.

 • Tidsforskel

  Mongoliet er 6 timer foran Danmark, når vi har sommertid. De bruger ikke sommertid i Mongoliet. Der er to tidszoner i Mongoliet, den vestligste del er 5 timer foran Danmark.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme med god faktor

  - Myggebalsam

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

  - Sæbe, shampoo

  - Lagenpose

  - Håndklæde - der skal også bruges i ger-lejrene

  - Evt. badetøj og håndklæde til badetur ved Ugii søen

   

 • Besøg hos nomadefamilier

  Medbring gerne smågaver til nomadefamilierne, f.eks. små lommelygter, læbestifter, hårklemmer, små sæber, farver, små blokke, kuglepenne.

 • Transport

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Mongoliet.