Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Uzbekistans silkevejsbyer

Fra Tashkent til Bukhara til Samarkand

Rejs på opdagelse i silkevejsbyerne i Uzbekistan, landet der ligger som en perle i det centrale Asien. Uzbekistans særlige karakter er formet gennem to tusinde år af nomader og handelsfolk, der kom ad Silkevejen fra Kina til Middelhavet, og bragte velstand til byer som Samarkand og Bukhara. 

Priser fra

14.990 kr.

Max. 20 deltagere

9 dages rejse

Start din rejse her

Karavanerne kom med silke, porcelæn, glas, guld og krydderier. Og informationer. Silkevejen var datidens bredbånd, og derfor er Uzbekistan i dag en sjov blanding af bl.a. Orienten og Vesten. Omgivet af høje minarettårne, koranskoler med azurblå kupler, moskéer og mausoleer, østlige handelsmarkeder, interessante legender og traditioner, befinder man sig som i en helt anden, magisk verden.

Landet er berømt for kunsthåndværk, og er meget gæstfrit. Islam fortolkes meget verdsligt. Selv om vi i dag ikke hører meget om Uzbekistan, så har området alligevel påvirket os på flere områder.

Et par eksempler: Algebraens ”fader” var Muhammad al-Kwarizmi. Det var ham, der fandt på det runde tal nul. Og det tal bruger vi jo i flæng i dag. Og Abu Ali al-Huseyn Sina skrev ”Medicinens kanon”, der var pensum på middelalderens universiteter. Uzbekerne hævder, ordet medicin stammer fra ham. For syge mennesker henvendte sig til den lærde mand med ordene: "Hjælp mig, Sine" På deres sprog: ”Mede Sine”.

5 gode grunde til at rejse til Uzbekistan med Viktors Farmor:

 • Vi har over 20 års erfaring med grupperejser i landet
 • Besøg silkevejsbyerne Tashkent, Bukhara og Samarkand
 • Gå på opdagelse i bazarer i det gamle kulturcentrum Bukhara
 • Oplev orientalske pragtbygninger og Registanpladsen i Samarkand
 • Se folkloreshow og spis på små, lokale familierestauranter

Dagsprogram

 • Dag 1

  Afrejse fra København

  Rejsen mod de sagnomspundne silkevejsbyer starter med fly via Istanbul til Uzbekistans hovedstad, Tashkent.

 • Dag 2

  Ankomst til "byen af sten": Tashkent

  Vi ankommer tidlig morgen til Uzbekistans hovedstad, Tashkent. Den er, med sit indbyggertal på 3 mio, en af de største byer i Centralasien. Byen ligger i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik. Bjerglandskabet skaber en flot baggrund for byens arkitektur. Nord for Tashkent kan man se Store og Lille Chimgans snedækkede bjergtoppe.
  Tashkents historie går mere end to tusind år tilbage i tiden. Byen blev islamiseret, fordi tyrkiske nomadestammer gentagne gange erobrede byen, første gang fandt sted mellem år 706 og 713.

  Efter morgenmad på vores hotel tager vi på byrundtur.

  Vi ser bl.a. Khazrati Imam, som er et kompleks med flere koranskoler (madrassaer) og moskeer. I et bibliotek på en af madrassaerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte Kaliffen Uthmann. I komplekset ligger fredags-moskeen og stedet er et flot eksempel på den orientalske, centralasiatiske arkitektur.

  Vi besøger Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.
  Frokosten spises i en hyggelig lokal restaurant med traditionelle egnsretter.

  Vi kommer forbi uafhængighedspladsen og når måske også en tur forbi kunstnergaden og operabygningen.
  Aftensmad på lokal restaurant.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Tashkent

 • Dag 3

  Bukhara - det 14. årh. hovedstad og kulturelle centrum

  Da den persiske prins Saivuz besøgte Samarkand, forelskede han sig i emirens datter. Det blev tolket som majestætsfornærmelse, og prinsen måtte bruge alle sine talegaver for at redde sit liv. Emiren gav ham en opgave: ”Byg et slot i ørkenen. Uden at bruge sten og ler. Så vil jeg skåne dig.”

  Saivuz tænkte sig om i flere måneder. Så var planen klar. Han slagtede 3000 køer, og byggede et fort af ben og hudstrimler. Bukhara var skabt.
  En af mange legender i Uzbekistan.

  Om morgenen tager vi hurtigtoget til Bukhara.

  Efter indcheckning på hotellet tager vi på byrundtur.

  Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej.
  To dage bruger vi til at opleve denne fantastiske by. Mange af byens gamle bygninger er restaureret med respekt for fortidens byggestil. Farvestrålende stoffer, tæpper, keramik og smykker frister på markedet.

  Vi skal også have indtryk af det kunsthåndværk byen er berømt for.

  Læs mere om keramikkunsten i Uzbekistan her

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 4

  Bukhara og Emirens sommerpalads

  Om formiddagen besøger vi en landsby, hvor vi får mulighed for få et godt indblik i de lokales liv. Vi lærer at bage usbekisk brød i lerovne og lave traditionel mad. Vi spiser vores frokost i landsbyen, og går efterfølgende en tur forbi landsbyskolen.

  Vi kører tilbage mod Bukhara. Vi ser Sitori-Makhi Khoza, sommerresidensen for den sidste emir i Bukhara. Paladset ligger nord for byen.

  En smuk park med springvand og pergolaer ligger omkring paladset. I hovedbygningen findes emirens tronsal, der er udsmykket i en blanding af europæisk og asiatisk stil. Hovedindgangen vogtes af to marmorløver udført af kunstnere fra Nurata.
  I paladset udstilles smukke møbler samt fornemme eksempler på kinesisk og japansk porcelæn, der var meget populært i den uzbekiske overklasse.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Bukhara

 • Dag 5

  Til Samarkand - den legendariske karavaneby

  Vi kører til Samarkand med nogle få stop undervejs. Turen er på 320 km og tager cirka 5-6 timer.

  Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden og den fascinerer med sine orientalske pragtbygninger.
  Efter frokost bruger vi eftermiddagen på en gennemgang af denne gamle karavaneby, Centralasiens perle.
  Byens mest berømte (eller berygtede) indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

  På en byrundtur ser vi Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

  Vi har tre overnatninger på hotel i Samarkand, og i aften er middagen på en lokal restaurant.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 6

  Samarkand og Registan pladsen

  Vi giver os god tid på den fantastiske Registanplads, selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden. Det var her kamelkaravanerne gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer.
  Bygningerne er klassiske eksempler på fuldendt islamisk arkitektur. Registanpladsen består af tre berømte koranskoler (madrassa’er), der vender ud mod det samme torv.
  En sådan madrassa er gerne en bygning i to etagere omkring en gårdhave. Ud mod gårdhaven er der små rum, der har været brugt til undervisningslokaler for koranskolens elever og til værksteder. Ulugbek koranskolen er at sammenligne med hvad vi forstår ved et universitet og astrologen Ulugbek siges at have forelæst om sit favoritemne: Astronomi.

  Vi besøger den største kuppelmoské i Centralasien: Bibi Khanuns Moské fra det 15. århundrede. Timur Lenk, der opførte bygningsværket, ønskede at bygge en moské til brug for fredagsbøn. Den skulle være storslået nok til at være et eksempel på, hvordan det islamiske Paradis så ud.

  Der er tid på egen hånd i Siyab Bazar, der har været et meget levende sted igennem de sidste 500 år. Aktiviteterne i bazaren starter tidligt om morgenen og de fortsætter til det bliver mørkt. Her oplever vi den helt unikke atmosfære i en orientalsk bazar, hvor handelsmændene råber, bilhornene larmer, musikken strømmer ud fra flere små boder, og duften af krydderier blander sig med duften af stegt fårekød, frugter og grøntsager. Her har vi mulighed for at smage saltede abrikossten bagt i aske, og vi kan købe de berømte Samarkand-brød, puffy, med gylden skorpe og meget lækker smag. Dette brød bliver bagt i en speciel lerovn (tandyr). En gæst i et uzbekisk hjem bliver allerførst budt på dette traditionelle runde brød brød sammen med en lille skål grøn te. Samarkand fladbrød bliver værdsat over hele Uzbekistan.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 7

  Samarkand - Ulugbeks observatorium og Shakhi Zinda

  Vi starter dagen med udflugt til det berømte gravområde Shakhi Zinda.

  Ifølge en legende kom profeten Muhammeds fætter Kusam-ibn-Abbas til Samarkand i det 7. århundrede, under den arabiske invasion. Han udbredte Islam, og blev snigmyrdet. Men han forsvandt ind i en klippe, hvorfra han går igen. Deraf navnet Shakhi Zinda: Kongen er i live!
  Shakhi Zinda er en samling gravmæler, det ene flottere end det andet. En passage tager os forbi mausoleerne, og for enden ligger en stor gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man slentre en tur og se på de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af afdøde.

  Ikke langt derfra ser vi Ulugbeks observatorie. Ulugbeg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede det meste af Centralasien fra 1411 til 1449. Han var astronom og byggede det største observatorie i hele Centralasien. Ulugbeg beregnede blandt andet, at Jordens hældningsgrad er 23,52. Det er et mere nøjagtigt resultat end Tycho Brahe kom frem til. Jo, middelalderens Uzbekistan var højt udviklet.
  Vi ser også en silkepapirs-fabrik.

  Særprogram på afgangen 15. marts:
  Den 21. marts fejres forårs-festivalen Navruz. Den fejres ved koncerter i parkerne og på pladserne, og der er boder med mange fristelser. Der er også konkurrencer med ryttere. Disse konkurrencer kaldes ”Kupkari” (eller uloq og buzkashi). Vi oplever fejringen og smager den traditionelle ret ”sumalyak”, der hører denne fest til. Retten indeholder spirede hvedekerner med fløde og krydderier. Den koges langsomt over åben ild.
  Programpunkterne for dagene i Samarkand rykkes lidt rundt, så vi ud over fejringen af Navruz fortsat når at opleve alle seværdighederne.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Samarkand

 • Dag 8

  Til Tashkent og afskedsmiddag

  Vi har formiddagen fri i Samarkand, før vi kører med vores bus til Tashkent.

  Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

  Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

  Overnatning: Tashkent

 • Dag 9

  Hjemrejse til København

  Om morgenen kører vi til lufthavnen og flyver via Istanbul til København.

  Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Uzbekistan

 • Pas og visum

  For danske statsborgere gælder følgende:

  Visumfri i op til 30 dage.

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Der skal min. være 2 blanke sider i passet (til hvert land).

  Fotokopi af passet sendes til Viktors Farmor senest 5 uger før afrejse.

 • Vaccination

  Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. 

  Det tilrådes at medbringe noget mod maveinfektion/diarre. Rådfør dig med din læge.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Ofte stillede spørgsmål til vores rejser i Uzbekistan

  Hvem flyver vi med til Uzbekistan?

  Vi benytter Turkish Airlines via Istanbul. 

  Der findes ingen direkte rute fra København til Tashkent.

  Uzbekistan er et muslimsk land, skal kvinder bære tørklæde?

  Nej, i Uzbekistan klæder man sig meget vestligt. Strop t-shirts og meget korte nederdele og shorts er dog ikke vel set mange steder. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

  Er rejsen fysisk krævende, med lange vandreture.

  Der er ikke indlagt vandreture, medmindre det er angivet i dagsprogrammet, men der er længere byvandringer i roligt tempo og med mange stop.

  Fortove og veje kan være meget ujævne.

  Hvornår er vejret bedst?

  Vejret er mest solrigt og uden alt for høje temperaturer i april og maj samt i september og oktober. I starten af marts kan der stadig komme en regnbyge og temperaturen kan om natten falde til frysepunktet, og der er køligt morgen og aften. I sidste halvdel af marts/starten af april bliver der varmere og mere tørt, og kirsebærtræerne står ofte i fuld flor. I slutningen af oktober kan det blive lidt mere blæsende og temperaturen falder igen.

 • Valuta

  Betalingsmidlet er ”Sum”. Kursen svinger meget, og derfor angives ikke vekselkurs her. Det anbefales, at man tager USD med i kontanter (skal i flere pengeinstitutter bestilles op til 14 dage før afhentning). Dollars-sedlerne skal være fra efter 2010 og mindst 20 USD-sedler.  Alternativt kan medbringes Euro.

  USD kan bruges på markeder, mens SUM bruges i butikker, på hoteller og på restauranter mv.

  Selvom der kommer flere og flere ATM'er, er det ikke altid de virker, og der kan ofte kun hæves forholdsvis mindre beløb. MasterCard kan stort set ikke bruges, kun Visa kort.

  Ønsker man at købe tæpper, er det ligeledes også oftest betaling med kontanter, som også vil være det billigste sammenlignet med at betale med Visa kort.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Ved indrejse

  Hvis man medbringer mere end USD 2.000, skal der udfyldes 2 tolderklæringer. Her påføres hvad man har med af penge og værdigenstande. Undlad at medbringe dyre smykker.
  Toldmyndighederne beholder det ene eksemplar af tolderklæringen. Det andet skal man selv opbevare og aflevere ved udrejsen sammen med en ny, hvorpå man påfører, hvad man har med af penge ved udrejsen.

 • Hoteller

  Der benyttes pæne turistklasse hoteller med toilet og bad på værelserne.

  Serviceniveauet, interiør herunder senge samt rengøring på hotellerne er dog ikke helt, som vi er vant til i Europa.

  Hvis der overnattes i jurter på den Uzbekistan rejse, du har valgt  - sover man 3-6 personer i samme jurte. Toilet og badefaciliteter er i separat bygning.

 • Telefoni

  Mobildata er meget dyrt, så husk at slå data og roaming fra før indrejse. Der er gratis wifi på hotellerne. Ring evt. via wifi. Lokal SIM-kort med data kan købes i lufthavnen - fra 8 USD.

 • Elektricitet

  Der er 220 volt. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben” der medbringes hjemmefra.

 • Drikkevand

  Man skal ikke drikke vandet i Uzbekistan. Mineralvand kan købes overalt. På transportdage er and inklusiv, og det samme ved frokoster og aftensmåltider. Isterninger i drikkevarer bør undgås. Vi anbefaler at bruge flaskevand ved tandbørstning også.

 • Drikkepenge

  Drikkepenge til chauffør og lokalguide betales af Viktors Farmor. 

  Får man sin kuffert båret til sit hotelværelse, gives der et mindre beløb, f.eks. 10.000 Sum. Det samme gælder drikkepenge til stuepiger, tjenere m.v.. Drikkepenge må også gerne være i dollars, så det er også her en god idé at medbringe små dollarsedler.

 • Foto

  Ved nogle af de større seværdigheder skal man betale fotogebyr, men det gælder kun almindelig kamera. Det koster ikke noget at fotografere med mobiltelefon. 

  Hvis man vil fotografere personer, bør man spørge om tilladelse først.

 • Påklædning

  Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og aften, men varmt midt på dagen. For kvinder er det ikke velset at gå i korte shorts i byerne. Man kan dog udmærket gå i korte nederdele og solbluser. Landet er muslimsk, men meget vestligt, når det gælder påklædning. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

  I marts/april samt oktober/november kan der forekomme store temperaturudsving, og der kan være meget koldt, også på hotellerne. Medbring sweater og/eller jakke.

 • Indkøb og åbningstider

  Mange forretninger har åbent mandag til lørdag 9-19, men middagslukkede 13 til 15.

  Det er ofte fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30% ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejder, kobber-arbejder, hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

  Tæppeindkøb.

  Vær opmærksom på at alle tæpper, som købes, skal registreres med foto og kvittering, før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler.

  Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke ukritisk tæpper i basaren da de sjældent får registrering. Så det er ikke noget man skal vente med at købe til den sidste dag. Det er forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

  Det er oftest billigere at købe tæpper kontant end med kreditkort.

 • Ændringer i programmet

  Der kan forekomme ændringer i programmet undervejs. Seværdigheder kan være under restaurering eller midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor anmoder om en vis overbærenhed overfor.

 • Prisniveau

  Prisniveau. Med forbehold for ændringer.

  Kaffe 10.000 SUM / Kr. 7

  Te 3.000 SUM / ca. Kr. 2

  Øl 25-35.000 SUM / ca. Kr. 20

  Vodka pr. glas 15.000 SUM / ca. Kr. 10

  Vin glas/flaske 30.000/120.000 - 180.000 SUM / ca. Kr. 20 / 75-115,-

  Cola 15.000 SUM / Kr.  10

  Toiletbesøg 2.000 SUM / kr 1,00

  kuffertservice på hoteller 1 USD eller 10.000 SUM / Kr. 7

  Room service 1 USD eller 10.000 SUM pr. dag / Kr. 7

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end, at man til enhver tid kan bære den selv (fra bus til værelse vv.).

  Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

 • Klima

  Uzbekistan har tempereret til tørt fastlandsklima. På grund af afstanden fra havet og i ly af Pamir- og Himalayabjergene er det en temmelig tør region. Faktisk er landet blandt de tørreste i Centralasien.

  Mod vest er der store slette-områder og ørkenen Kizilkum. Mod øst er der bjerge. Somrene i den lave del af landet er lune til varme, men varmen er udholdelig ved den lave luftfugtighed. Vintrene er kolde, men generelt tørre og solrige i det meste af landet.

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Solbriller, kasket eller hat

  - Solcreme

  - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)

  - Lommelygte (til håndtasken)

  - Papirlommetørklæder / toiletpapir

  - Læbepomade

  - Shampoo, håndklæde mv. hvis din rejse til Uzbekistan indeholder overnatning i jurte.

  - Resorb (salt/sukker opløsning)

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden er: VFrejsende

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Uzbekistan.