Kultur og vandring på Sicilien

Italiens største ø med dramatiske landskaber og charme

En rejse til den italienske ø Sicilien står øverst på manges bucket list. Det var her, filosoffen Platon og matematikeren Arkimedes vandrede rundt næsten 400 år f.Kr. Og det er her, man finder Europas største aktive vulkan. 

Priser fra

14.990 kr.

Max. 20 deltagere

8 dages rejse

Start din rejse her

Filosoffen Platon og matematikeren Arkimedes vandrede rundt på Sicilien næsten 400 år f.Kr. og grublede over, hvorledes den perfekte stat opbygges, og hvordan den matematiske gåde finder sin logik. 

Det er også her, at man finder en overflod af skøn mad og et let vindblæst middelhavsklima, som giver grobund for citroner, pistacienødder og mandeltræer, og desuden gør det muligt at vandre uden at smelte væk under solen. På rejsen ser vi nærmere på det østlige Sicilien i Italien, der er umådelig rig på både historie, natur og kultur.

5 gode grunde til at rejse til Sicilien med Viktors Farmor:

  • Besøg lokale producenter af vin, olivenolie, pistacie og oste
  • Oplev Europas største aktive vulkan, Etna
  • Vandr i det smukke naturområde Pantalica
  • Nyd den smukke by Noto, som er en rendyrket barokby fyldt med udsmykkede palæer
  • Bo på en charmerende agriturismo, Badiula Agriturismi

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Sicilien

    Vi flyver fra Københavns Lufthavn til Catania. Oftest med en mellemlanding. Efter ankomst til vores agriturismo mødes vi til aftensmad og gennemgang af ugens program.

    Måltider: Aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 2

    Vi smager på oste og vine og besøger Siciliens smukkeste by

    Vi starter rejsen med et besøg hos den lokale osteproducent Santo, der har lovet at vise os, hvordan man laver både ost og ricotta på ægte gammeldags siciliansk manér. Vi får selvfølgelig lov til at smage på det hele, mens Santo fortæller sin og familiens historie som osteproducenter; en historie der går mange generationer tilbage og som for Santo er en stor ære at kunne videreføre.

    Efter besøget hos Santo kører vi til Noto, som er en rendyrket barokby fyldt med udsmykkede palæer og religiøse bygninger. Byen går for at være en af de smukkeste på Sicilien. Det oprindelige Noto blev ødelagt i 1693 efter et voldsomt jordskælv, som ramte store dele af det østlige Sicilien. Da byen skulle genopbygges, herskede den barokke stilperiode i Europa, og næsten alle bygninger blev derfor opført i barokstil. At byen er så rendyrket i sin arkitektur gør den meget speciel, og det er overvældende at gå rundt blandt de enorme bygninger, der imponerer med deres storslåethed og næsten majestætiske stemning.

    Om eftermiddagen skal vi besøge Cantina Modica di San Giovanni; en lokal vin- og olivenolieproducent, der gennem mere end 200 år har produceret vin og olivenolie. Vi skal selvfølgelig smage på nogle af de produkter, som familien laver.

    Aftensmaden spiser vi på vores hotel.

    Dagens byvandring er ca. 4-7 km.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 3

    Den opdelte by Ragusa og den romerske katakombe Grotta delle Trabacche

    I dag går turen til den hyggelige by Ragusa; en by som er delt i to områder. Byen indeholder en øvre del på et fladt plateau, Superiore, og en nedre del på en lille bakketop, Ibla. Et jordskælv i 1693 er årsag til opdelingen.

    Fordi nogle indbyggere efter jordskælvet nægtede at forlade den oprindelige by, Ibla, til fordel for den nyetablerede by, Superiore, er byen i dag opdelt. Især den ældste Ibla-bydel er berømt og tiltrækker mange besøgende, men også den mere moderne Superiore-bydel er bestemt et besøg værd. Hele byen byder på mange snævre karakteristiske gader og charmerende bygninger, og det er en fornøjelse at spadsere rundt og opleve den dejlige atmosfære, som hersker i byen, og samtidig betragte de flotte barokbygninger.

    Efter at have spist frokost på egen hånd kører vi videre, så vi får en helt unik oplevelse i en romersk katakombe, Grotta delle Trabacche, der dateres tilbage til det 4. århundrede e.Kr.

    Dagens byvandring er ca. 4-7 km.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 4

    Den "græske" by Siracusa og besøg på fiskemarked

    I dag går turen til byen Siracusa, hvor Platon og Archimedes holdt til ca. år 400 f.Kr. Siracusa blev grundlagt som en græsk koloni og havde sin storhedstid i oldtiden som en af de mægtigste byer i verden. Faktisk var den at sammenligne med Athen og Sparta. Byen omtales stadig som den største græske by på Sicilien og er i dag rig på arkæologiske fund fra den græske og romerske periode – både på det arkæologiske museum og rundtomkring i byen, hvor man bl.a. kan se ruinerne fra templet Apollo.

    Den antikke bydel ligger meget malerisk på halvøen Ortigia, som er Siracusas historiske centrum og dermed den mest spændende del af byen. Byen inviterer til at gå på eventyr og fare vild i de smalle gader samt betragte byens gamle kirker og interessante kunst. På vores besøg på Ortiga lægger vi vejen forbi halvøens berømte fiskemarked, hvor vi bliver mødt af en eksplosion af farver, dufte og autentiske smage, og hvor vi måske kan være heldige at se lokale fiskere sidde og rense søpindsvin.

    Vi skal selvfølgelig også besøge Neapolis Arkæologiske Park, hvor vi blandt andet ser det gamle stenbrud, som i dag betegnes som et Paradis. Sådan har det dog ikke altid været; utallige krigsfanger har her slidt sig ihjel for at skære stenblokke ud af bjerget, så man kunne bygge templer og paladser. Et nok så spændende sted er arenaen i det romerske amfiteater fra det 2. og 3. århundrede e.Kr., hvor der har fundet både dyre- og gladiatorkampe sted.

    Dagens byvandring er ca. 4-7 km.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 5

    Vandring i det imponerende naturområde Patalica

    I dag går turen til nekropolis-området Pantalica; et stort naturområde ca. 30 kilometer vest for Siracusa. Området, der trækker tråde tilbage til bronzealderen, er et klippefyldt område i ca. 400 meters højde. Pantalica rummer en stor naturlig skønhed; ikke mindst på grund af den dybe kalksten-kløft udskåret i årtusinder af floderne Anapo og Calcinara. Det er derfor heller ikke nogen overraskelse, at UNESCO har optaget området samt Siracusa på Verdensarvslisten.

    Området har været beboet siden det 13. århundrede f.Kr., hvor folk fra kysterne flyttede hertil efter at være blevet fortrængt af udefrakommende grupper. Der er i området bevaret ca. 5.000 grave, som er indhugget højt oppe på siderne af kløften, hvilket er et yderst imponerende syn. De stejle sider af slugten giver plads til en frugtbar dal med en stor variation af flora – herunder vild salvie og timian, kæmpe fennikel samt et væld af forskellige træer.

    Faunaen er ikke mindre imponerende, og er vi heldige kan vi se ræve, hulepindsvin, harer, kongeørne og vandfalke. Undervejs gør vi holdt og spiser vores medbragte madpakker (Det er også muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Picnicen består af lækre lokale specialiteter. Skal ikke bestilles hjemmefra).

    Dagens vandring er ca. 6 km i forholdsvist fladt terræn. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 6

    Vulkanen Etna og besøg hos pistacie-producent

    En af de ting, som mange forbinder med Sicilien, er vulkanen Etna. Dette med god grund. Etna er Europas største aktive vulkan og måler hele 3.323 meter (mod Vesuvs 1.281 meter). Derudover er Etna en af verdens mest aktive af sin slags, men, som de siger i Catania, så er det ”en god vulkan”, fordi den ofte ’damper af’ i stedet for at ophobe et underjordisk tryk. Vi skal selvfølgelig også opleve den imponerende vulkan.

    Vi tager på rejsens længste vandretur, der gennem et helt unikt landskab fører os op på Etna. Turen er en naturoplevelse i absolut verdensklasse. Den imponerende højde, det måneagtige kraterlandskab og ikke mindst dens jævnlige aktivitet har sat vulkanen på UNESCO’s Verdensarvsliste. Heroppe har vi en formidabel udsigt ud over et storslået og uberørt naturlandskab. Undervejs spiser vi vores medbragte madpakker (Det er også muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Picnicen består af lækre lokale specialiteter. Skal ikke bestilles hjemmefra).

    På vejen hjem kører vi forbi en lille lokal pistacie-producent i hjertet af Siciliens pistaciedistrikt, Bronte, hvor vi hører om produktionen af denne lille fantastiske grønne nød, som er en uundværlig ingrediens i det sicilianske køkken.

    Dagens vandring er ca. 6 km. Ca. 200 højdemeter op og 200 højdemeter ned. 

    Vi vandre af samme sti op og ned. Den første km er stejl og underlaget er fastlagte lavasten, derfor anbefaler vi vandrestave til at hjælpe med at holde balancen. Denne vandringen vurderer vi til at være 2 støvler i niveau.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 7

    Byvandring: Solbyen Catania

    I dag går turen til Catania. Catania, som er en del af UNESCOs Verdensarvsliste, er en by i mørke farver, eftersom huse, veje og monumenter er bygget næsten udelukkende af lavasten. Den er dog også fuld af lys og sol med 2.528 timers solskin om året – det højeste gennemsnit i Italien.

    Catania er en gammel by af græsk oprindelse (Katane) og blev grundlagt på ruinerne af en forhistorisk landsby af indvandrere fra Grækenland i 729 f.Kr. Den allerførste kerne, akropolis, blev opført på det område, hvor benediktiner-klosteret i dag ligger. Siden blev der bygget templer, en væddeløbsbane, et gymnasium, akvædukter og termalbade. I løbet af de næste århundreder fulgte Catania de øvrige historiske tildragelser på Sicilien og havde kun det ene særlige kendetegn, som bestod i byens tætte forhold til vulkanen Etna.

    Byens historie afhænger nemlig i lige så høj grad af vulkanens luner som af menneskelige forhold. Etna giver liv, men også død og ødelæggelse, og den har ofte overrasket cataneserne med pludselige udbrud eller jordrystelser.

    I Catania besøger vi byens livlige fiskemarked, derefter har du god tid til at udforske de mange markedsboder, butikker og kulturelle bygninger i byen.  

    Dagens byvandring er ca. 4-7 km.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Agriturismo Badiula

  • Dag 8

    Tak for denne gang

    Med kufferten fuld af gode oplevelser går turen mod Catania Lufthavn, hvor flyet mod Danmark venter os.

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Italien

  • Pas/Visum

    Som dansk statsborger kan man rejse visumfrit i Italien i 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Inden afrejse til Italien anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Italien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort. Specielt hos lokalproducenter er det en fordel at have euro med i kontanter.  

  • Tidsforskel

    Der er ingen tidsforskel.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    På vandreferierne forventes det at du som minimum kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen. 

  • Prisniveau

    Italiens prisniveau er meget lig det danske. Et måltid på en restaurant koster typisk 100-130 kr. per person, en lokalproduceret fadøl ca. 37 kr., en cola ca. 16 kr., og en vand koster ca. 4 kr. i kioskerne.

  • Strøm

    Der er ikke brug for adapter, da strømstikkene er de samme som i Danmark.

  • Mobiltelefon

    Landekoden til Italien er +39.

    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået. 

  • Foto

    Der er ikke strikse fotoregler i Italien. Dog kan det være forbudt at fotografere i nogle kirker og andre hellige katolske steder. Dette vil oftest være oplyst på et skilt ved indgangen. Ønsker man at fotografere en enkeltperson eller gruppe, bør man bede om lov først.

  • Drikkevand

    Man kan godt drikke vandet, men det kan have en grim smag af klor. Bakteriefloraen i vandet kan også være anderledes, så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.

  • Drikkepenge

    Det forventes ikke at man giver drikkepenge, men har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt, er det velset at lægge lidt mønter. På flere restauranter er service allerede inkluderet på regningen. Man kan også opleve at tjeneren kommer med brød eller lignende. Dette skrives også på regningen – men derfor er det i begge tilfælde almindeligt at runde op, hvis man er tilfreds med servicen.

  • Bagage

    Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.

  • Klima

    I store dele af Italien vil man opleve det typiske middelhavsklima med varme, tørre somre og milde kølige vintre. Den bedste tid at besøge Italien er om foråret i april-maj, og i efteråret omkring midt september-oktober. Der bliver varmt om sommeren, hvilket også får luftfugtigheden til at stige. Nedbør afhænger af hvilken region man befinder sig i. Besøger man områderne omkring Sicilien og Napoli, falder der lidt mindre regn end i de resterende regioner.

    Vi har rejser til Umbrien i december måned. Temperaturen i Montone (482 meters højde) er ca. 5-10 grader.

  • Vigtig information ang. vandreferier

    Til vandreturene bedes I tage gode vandrestøvler/sko med, da underlaget kan være ujævnt. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. Derudover anbefaler vi at man medbringer en lille dagtursrygsæk, til opbevaring af madpakke og væske under vandringerne. 

    Husk også snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til frokost.

    Kultur og vandring i Umbrien og Kultur og vandring på Sicilien  har en sværhedsgrad på 1 støvle.

    Vandreture med 1 støvle byder fortrinsvist på relativt lette vandringer uden væsentlige stigninger og med et underlag, der for de fleste ikke volder de store udfordringer. I Umbrien og på Sicilien vandre vi på gode stier, de fleste er anlagt som grusveje. På Sicilien vandre vi på Etna og her vil vandring være hård i starten da det første stykke er meget stejlt og på ujævne sten. 

    Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

    Kultur og vandring i Le Marche har en sværhedsgrad på 2 støvler.

    På vandreture med 2 støvler må du forvente moderate stigninger og mere varierede underlag under støvlerne. Dine knæ skal kunne gå både op og ned uden at du er nødt til at hvile en hel dag for at blive klar til endnu en vandredag.

    Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Håndsprit og vådservietter
    • Paraply/regntøj
    • Lille dagtursrygsæk
    • Gode sko - vandresko/støvler på vandreferier
    • Evt. vandrestave
    • Evt. solcreme
    • Evt. Kasket eller solhat + solbriller
    • Kikkert
    • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
    • Evt. italiensk miniparlør
  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes.

    For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Italien.