Hvad søger du?

Start din rejse her

Vi kommer tæt på lokalbefolkningen i de små labyrintiske bjergbyer, hvor mændene nyder livet på torvet, mens bedstemødrene ælter pasta fra bunden i de åbne køkkendøre. Vi skal på besøg hos lokale producenter og selvfølgelig smage flere af de lækre delikatesser, opleve Abbazia di Montelabate-klostret, besøge smukke, små middelalderbyer og meget andet, inden vi mætte og livsglade slentrer hjem til hotellet gennem de middelalderlige gyder. Vi besøger naturligvis også hyggelige julemarkeder.

Så tag med, når familien Brøndum åbner dørene til en række unikke natur-, kultur og madoplevelser i Italiens grønne hjerte. Lene og Michael Brøndum bor til dagligt med deres børn i Umbrien og kender derfor regionen utrolig godt. De er med til at åbne dørene til en masse skønne oplevelser. Og på denne rejse med et fokus på regionens mange juletraditioner.  

Hele ugen bor vi på samme hotel i byen Montone, der for nylig blev kåret til at være blandt de 20 smukkeste byer i Italien. Det nyrenoverede hotel Fortebraccio ligger lige udenfor den middelalderlige mur, der omgiver Montone, og udsigten over det smukke landskab er fortryllende.

5 gode grunde til at rejse til Umbrien med Viktors Farmor

 • Rejs med journalist og forfatter Lene Brøndum til steder i Umbrien, som få får lov at opleve
 • Spis julemiddag hos familien Brøndum samt italiensk 7-retters julefrokost på 1. juledag
 • Gå på opdagelse i julemarkedet i Gubbio
 • Besøg lokale producenter af f.eks. ost, vin, pølse og olivenolie
 • Kom på udflugt til Assisi, hvor den danske munk Theodor viser os rundt

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

8 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
19. dec. 23
14.990 kr
1 plads

Prisen inkluderer

 • Fly København/Rom retur
 • Al transport i minibus
 • Overnatninger i delt dobbeltværelse på hotel i Montone
 • Halvpension samt helpension på dag 7
 • Vin til maden
 • Ostesmagning
 • Vinsmagning
 • Entréudgifter
 • Dansk rejseleder
 • Drikkepenge til chauffør
 • Moms

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 1.800 kr.)
 • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Afrejse fra Danmark til Italien, hvor vi vil blive hentet af vores rejseleder og kørt til Montone, en skøn middelalderby i 482 meters højde.

Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 20 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen er en sand perle med sine brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster, der snor sig i takt med de bugtede gader.

Efter indlogering er det tid til en espresso eller drink på piazzaen, inden vi går retur til hotellet til en 3-retters aftenmenu.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med en gåtur i området omkring Montone, hvor Lene vil fortælle om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle. Befolkningen arbejder stadig den dag i dag hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.

Efter frokost får vi guidet bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Om aftenen spiser vi en 3-retters menu på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi dykke ned i den italienske madkultur. Vi starter hos den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er tredje generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret velsmagende fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage på nogle af familiens oste.

Herefter kører vi til Umbertide, hvor det lokale marked i dag er stillet op med boder overalt i den lille bymidte. På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grøn/gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem, og vi køber hver især ind til frokosten, som vi spiser undervejs på en lille gåtur langs Tiberen.

Vel tilbage på hotellet er der tid til lidt afslapning, inden vi sidst på eftermiddagen tager vi på besøg hos Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi skal høre om produktionen og selvfølgelig smage på udvalgte vine.

Herefter tager vi direkte på besøg hos Alberto Bracchini, der er anden generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine charcuterie og hjemmegrillede udskæringer. Hvis vi er heldige, vil Albertos mor også have lavet en lille dessert til os.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag kører vi til byen Assisi, der ligger placeret på en højbakketop. Den danske digter Johannes Jørgensen gjorde byen verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans, som åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen. Den hellige Frans af Assisi var en rig klædehandlers søn, der fandt Gud og skabte en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden.

Vi skal på byrundtur i Assisi, hvor vi blandt andet skal op og se den imponerende slot Rocca Maggiore, der ligger højt over byen.

I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der personligt vil vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom en af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører Fransiscanerordenen, som han har været en del af i flere end 30 år.

Frokosten i dag spises på egen hånd.

Om aftenen spiser vi på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.

Efter rundvisningen spiser vi vore medbragte madpakker og går en lille tur i området omkring klostret.

Vel hjemme igen dykker vi sidst på eftermiddagen ned kulturen bag olivenoliens gyldne dråber. Vi skal nemlig have et ægte olie-smagningskursus, ledet af Paolo Morbidoni, der er præsident for sammenslutningen af olivenolieproducenter i Umbrien. Paolo vil ikke blot lære os at smage på olivenolier, men også fortælle om de mange sundhedsmæssige aspekter ved olien, om produktionen og i det hele taget sørge for, at vi får stor viden om de gyldne dråber.

Om aftenen spiser vi en 3-retters menu på vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har ca. 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum.

På denne tid på året byder Perugia på et stort julemarked, hvor udstillere fra hele Italien er kommet til byen med hvert deres rigt og spændende udvalg af julepynt, kunsthåndværk, chokolader, trøfler, salamier, olier, vin, street food og meget andet.

Perugia er en af Italiens ældste byer og ifølge legenden grundlagt af Noah. Men det ville nok have været svært for ham at nå helt fra Araratbjerget i Lilleasien, hvor han strandede med sin ark. I virkeligheden er Perugia grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens første gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.

Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke umbriske dal en af Italiens bedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer, som med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs.

Frokosten indtages på egen hånd.

Om aftenen spiser vi en traditionel, italiensk og hjemmelavet julemiddag hjemme hos vores guide Lene og hendes familie, der har inviteret os ind i familiens hjem denne særlige aften. Og mon ikke der venter os en lille juleoverraskelse undervejs?

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag går turen til Gubbio, hvor vi udover en skøn vandretur skal se verdens største juletræ. Juletræet med lys i smukke farver, er lagt op ad Monte Inginos skråninger – og træet, som er optaget i Guinness' rekordbog, er så stort, at det nemt kan ses det fra luften med sine hele 650 meter i højden og 350 meter i bredden.

Juletræet er selvsagt ikke den eneste attraktion i julen i Gubbio. For Gubbio er det ideelle sted at blive ført ind i julekrybbens forunderlige verden – for sjældent vil man møde så mange julekrybber som i middelalderbyen Gubbio. Julekrybben er en næsten 800 år gammel tradition, der begyndte med en idé, som den hellige Frans af Assisi fik i den lille landsby Greccio – og som i dag er en uomtvistelig og uundværlig del af den italienske jul.

Vi starter turen over byen med et besøg hos byens helgen Sant Ubaldo, der ligger begravet i en glaskiste i Basilika di Sant Ubaldo.

Tilbage i Gubbio er der tid til at spise frokost, og se nærmere byen, der er særdeles velbevaret. Dens historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, som gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme. Byen som ligger majestætisk knejsende på Monte Inginos bjergskråninger, er en af Umbriens ældste byer - og måske også en af de mest kendte i regionen. Gubbio er en middelalderby præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede og var oprindelige boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstradør er smallere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi det blev sagt, at den kun blev anvendt til at fjerne døde fra huset. Det er efter al sandsynlighed imidlertid næppe sandt, men historien lever sejlivet videre – mest af alt fordi der ikke er enighed om en alternativ forklaring på disse ekstra døre.

I Gubbio spiser vi frokost hos il Lepre, hvor indehaver Stefano vil forkæle os med en ægte italiensk julefrokost bestående af hele 7 retter.

Om aftenen serveres middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Med kufferten fuld af gode minder og oplevelser går turen til lufthavnen, hvor vores fly venter på at flyve os hjem igen.

Måltider: Morgenmad

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Italien

Download FAQ

Som dansk statsborger kan man rejse visumfrit i Italien i 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.

Inden afrejse til Italien anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Valutaen i Italien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort.

Der er ingen tidsforskel.

Der er ikke brug for adapter, da strømstikkene er de samme som i Danmark.

Landekoden til Italien er +39.

Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået. 

Der er ikke strikse fotoregler i Italien. Dog kan det være forbudt at fotografere i nogle kirker og andre hellige katolske steder. Dette vil oftest være oplyst på et skilt ved indgangen. Ønsker man at fotografere en enkeltperson eller gruppe, bør man bede om lov først.

Man kan godt drikke vandet, men det kan have en grim smag af klor. Bakteriefloraen i vandet kan også være anderledes, så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.

Det forventes ikke at man giver drikkepenge, men har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt, er det velset at lægge lidt mønter. På flere restauranter er service allerede inkluderet på regningen. Man kan også opleve at tjeneren kommer med brød eller lignende. Dette skrives også på regningen – men derfor er det i begge tilfælde almindeligt at runde op, hvis man er tilfreds med servicen.

Italiens prisniveau er meget lig det danske. Et måltid på en restaurant koster typisk 100-130 kr. per person, en lokalproduceret fadøl ca. 37 kr., en cola ca. 16 kr., og en vand koster ca. 4 kr. i kioskerne.

Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.

I store dele af Italien vil man opleve det typiske middelhavsklima med varme, tørre somre og milde kølige vintre. Den bedste tid at besøge Italien er om foråret i april-maj, og i efteråret omkring midt september-oktober. Der bliver varmt om sommeren, hvilket også får luftfugtigheden til at stige. Nedbør afhænger af hvilken region man befinder sig i. Besøger man områderne omkring Sicilien og Napoli, falder der lidt mindre regn end i de resterende regioner.

Vi har rejser til Umbrien i december måned. Temperaturen i Montone (482 meters højde) er ca. 5-10 grader.

Til vandreturene bedes I tage gode vandrestøvler/sko med, da underlaget kan være ujævnt. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj.

Husk også snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til frokost.

Husk at supplere pakkelisten med:

 • Håndsprit og vådservietter
 • Paraply/regntøj
 • Lille dagtursrygsæk
 • Gode sko - vandresko/støvler på vandreferier
 • Evt. vandrestave
 • Evt. solcreme
 • Evt. Kasket eller solhat + solbriller
 • Kikkert
 • Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
 • Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
 • Evt. italiensk miniparlør

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes.

For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Italien.