Maya-templerne i junglen

Guatemala rummer alt dét, vi forbinder med Mellemamerika: Indianer-levn, kolonitids-byer, jungle, brede floder, farverige fugle og vulkaner. Maya-kulturen havde sit center i dette eventyrlige landskab.

Grand Plaza var hjertet i mayabyen Tikal. Foto Anders Stoustrup
Kirsten Gynther Holm 2

Skrevet af

Kirsten Gynther Holm

Kirsten er etnograf, cand. mag. og indehaver af rejsebureauet Viktors Farmor, som hun startede i 1996

Det enestående helligsted Tikal er en rejses absolutte højdepunkt. Tikal er en af de største kulturskatte i verden og ligger dybt inde i junglen. Pyramiderne tårner sig op over trægrænsen, og man føler sig næsten som en opdagelsesrejsende, når man bestiger de over 60 m høje pyramider og nyder synet ud over regnskoven. Brøleaber svinger sig støjende omkring i de gamle jungletræer, mens papegøjer og tukaner med blændende farver flyver fra gren til gren og bryder ud i en sand symfoni af fugleskrig.

Tikal har utvivlsomt været en vigtig by for mayaerne, der anlagde ikke mindre end 4.000 bygninger, paladser, terrasser, pyramider, alléer og haver. På et tidspunkt har Tikal haft omkring 100.000 indbyggere. I slutningen af 800-tallet ramtes Tikal af en alvorlig krise. Kulturens undergang er fortsat en gåde for forskerne. Stedet blev genopdaget i 1848.

Antigua

Antigua var hovedstad i den spanske koloni Guatemala i over 200 år, hvilket tydeligt ses i kirkerne, klostrene og husene. Antigua anses som det fineste eksempler på kolonial byplanlægning i Latinamerika. Blomstrende bougainvillea i hidsige farver slynger sig ned over pastelfarvede mure og husfacader i den smukke by. I baggrunden knejser 3 vulkaner.

På en rundtur bør man se kirken La Merced, som er blandt de smukkeste og mest velbevarede kirker i Antigua. Også maya jade-museumet og et værksted, hvor lokale håndværkere i generationer har lavet smukke smykker og masker i jade er et besøg værd.

I det hele taget lever mange maya-traditioner videre i Guatemala. I landsbyerne bærer især kvinderne farverige klædedragter, og det bedste syn for dette får man sikkert, når man sejler på Atitlán-søen. Den beskrives som en af verdens smukkeste, og mange steder vil man se, at landsbyerne har sine egne farver, som dominerer tøjet.

Nutidige efterkommere

Det er værd at bemærke, at det er nutidige efterkommere af mayaerne, man møder. En sejltur på junglefloden Rio Dulce samt et besøg i Ceibal, som blomstrede i mayaernes klassiske periode til cirka 900 efter Kristus, og i dag er delvis skjult af junglens vegetation, bidrager til følelsen af eventyr.

Også Belize har flotte spor efter mayaerne. Vi kan se dem i Lamanai, som oversat fra maya-sproget betyder ”neddykket krokodille”. Lamanai var beboet meget længere end andre mayabyer – til omkring år 1650.

Langt størstedelen af området forblev uudgravet indtil 1970’erne. Hundreder af strukturer er blevet identificeret, og blandt de mest imponerende er uden tvivl Tempel N10-9. Et godt tip: Hvis man klatrer op på dette 38 meter høje tempel, får man en spektakulær udsigt over junglen.

Belize og Mexico

Bortset fra mayaerne er Belize et helt andet bekendtskab end Guatemala. Belize har engelsk som officielt sprog, for det var engelske sømænd og pirater, der slog sig ned i dette område i 1600-tallet. Senere blev landet engelsk koloni under navnet Britisk Honduras, og Belize blev selvstændig så sent som 1981.

I Mexico ligger mayaruinen Tulum et stenkast fra det turkisblå Caribiske Hav med en storslået udsigt. Dette engang strategisk vigtige fæstningsværk har syv meter tykke volde, der er op til 5 meter høje. På Yucatan-halvøen finder man det berømte Maya-sted: Chichen Itza. Området domineres af Temple of Kukulkan (Maya-navnet for Quetzalcoatl), ofte benævnt "El Castillo" (slottet). Chichen Itza blev for nogle år siden udnævnt til at være blandt verdens 7 nye vidundere.

Se alle vores artikler om Mellemamerika