Jordan og Israel

Rundrejse i to enestående nabolande

Vi begynder rejsen i Jordan. Her skal vi blandt andet opleve verdens-vidunderet Petra. Byen, der er hugget ud af sandstensklipperne, og engang var et centrum på handelsvejene i Mellemøsten. Wadi Rum ørkenen er en særlig stor oplevelse, og borgen Ajlun, bygget til forsvar mod korsridderne, er en lille perle på denne rejse.

Start din rejse her

Vi besøger Jerash, hvor velbevarede ruiner giver et godt indtryk af den tidligere hellenistisk-romerske storby. I Israel ligger de bibelske steder tæt på ruten: Jerusalem, Betlehem, Nazareth, Genesareth sø m.fl. Vi bruger en dag på at udforske det gamle Jerusalem med blandt andet Grædemuren, Gravkirken og Gethsemanehaven. Derudover besøger vi bl.a. Yad Vashem, mindesmærket for Holocaust. Vi skal en tur i Det Døde Hav, og vi skal op på Masada-klippen, hvor knap tusinde jøder holdt stand mod romerne i 3 år.

Vi benytter 3-4-stjernede hoteller i Jordan og 3-stjernede hoteller i Israel.

Besat land

Dele af rejsen går til områder, der er kontrolleret af Israel, men aldrig anerkendt som israelsk land af hverken FN, Danmark eller mange andre lande. Viktors Farmor har Israel på programmet af historiske og religiøse årsager og tager ikke stilling til spørgsmålet om disse områders tilhørsforhold.

5 gode grunde til at rejse til Jordan og Israel med Viktors Farmor:

 • Oplev Wadi Rum fra åbne jeeps med godt udsyn over den røde Mars-lignende ørken
 • Hør historien om jødernes stand mod romerne og tag med kabelbanen op til Masada 
 • Gå på opdagelse i den lyserøde by Petra
 • Besøg de bibelske steder i bl.a. Jerusalem og Betlehem
 • Slap af ved Det Døde Hav og flyd en tur i det salt- og mineralholdige vand

Dagsprogram

 • Dag 1

  Ankomst til Amman

  Afrejse fra København, med mindre anden lufthavn er angivet under "Bemærkninger".
  Ankomst til Amman, Jordans hovedstad. Indkvartering.

  Vi flyver oftest med Royal Jordanian, Lufthansa eller Austrian Airlines. Afgangs- og ankomsttidspunkt varierer meget på rejserne, men typisk ankommer vi om eftermiddagen eller om aftenen. På nogle afgange dog først efter midnat.

  Overnatning: Amman

 • Dag 2

  Amman - brevdueborgen Ajlun og det bibelske Jerash

  Vi starter med en lille byrundtur, hvor vi ser Citadelhøjen. Citadelhøjen har restaurerede bygningsværker fra romersk, byzantinsk og islamisk tid. Her er en flot udsigt over byen, både den romerske del og den moderne del af Amman.
  Derefter kører vi til borgen Ajlun, der har en fantastisk beliggenhed 1200 m.o.h. med udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager.
  Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin. Borgen havde strategisk beliggenhed i kampene mod korsfarerne. Det er en lille perfekt borg, meget fascinerende og med et helt andet arabisk design, når man sammenligner med de mere bastante korsridderborge i landet. Den var vigtig for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og ved hjælp af bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer forestillende et par af brevduer. Gennem hele borgens historie har disse brevduer haft stor betydning.

  Efter besøget her kører vi til dagens højdepunkt. Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer og torve og teatret.
  Vi vender tilbage til Amman sidst på eftermiddagen.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Amman

 • Dag 3

  Madaba-kortet - Nebobjerget - Petra

  Madaba er kendt for sine byzantinske mosaikker. Vi ser resterne af det store Madabakort i Georgskirkens gulv.
  Vi kører herefter til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde. Vi gør også stop ved den 900 år gamle Shobak borg.

  Derefter går turen sydpå til Wadi Musa ved Petra. Vi har to overnatninger på hotel i Wadi Musa.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Petra

 • Dag 4

  Petra - den lyserøde by

  Vi bruger hele dagen i ”den lyserøde by”, Petra. Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Man kan levende forestille sig, hvor spændt den schweitziske opdager Burckhardt må have været, hver gang han fik øje på relieffer og tegn, der tydede på, at han var på den rette vej. Så åbner byen sig pludselig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i sandstensklippen. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Forvent at dagens guidet vandretur vil være på ca. 8-10 km. t/r. i adstadigt tempo. Læs mere i de praktiske oplysninger for rejsen.

  Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, besøge det lille museum eller klatre op til højtliggende grave og helligdomme.

  Overnatning i Wadi Musa.

  (På turen 11. okt køres sidst på eftermiddagen til Wadi Rum, hvor vi overnatter. Little Petra besøges på dag 3).

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Petra

 • Dag 5

  Gennem Wadi Rum ørkenen til Aqaba-bugten

  Vi starter dagen i "Little Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer.
  Vi kører herefter til Wadi Rum, et ørkenområde, der er kendt for sine utrolig smukke naturpanoramaer. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster.
  Vi skal se området fra åbne jeeps på en off-road tur i ørkenen.

  Herefter kører vi til kystbyen Aqaba, hvor vi overnatter på et resort udenfor Aqaba by i gåafstand fra havet

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Aqaba

 • Dag 6

  Til Israel - Frugt og grønt i ørkenen - Masada

  Vi kører til grænsen Arava Border. Efter grænseformaliteterne fortsætter turen nord på.

  Nye typer frugter og grøntsager, kæmpe peberfrugter og tomater giver et fantastisk modspil til turen gennem Negev-ørkenen. I Arava regionen besøger vi Vidor besøgscentret, som er et spændende interaktivt museum, der giver et fantastisk indblik i, hvorledes avanceret teknologi giver mulighed for at dyrke jorden i den barske ørken, på trods af mangel på regn.

  Herefter går turen til Det Døde Hav, som er det lavest beliggende sted i verden - ca. 400 m under jordens overflade. Jo længere vi kommer nedad, jo mere stiger temperaturen. Det Døde Hav er en del af The Great Rift Valley, som strækker sig langt ind i Afrika.

  En af de mest utrolige legender i Israels historie bliver genopfrisket for os ved klippen Masada, hvor 967 jøder var belejret i 3 år af romerne. Vi kommer med kabelbane op til denne gamle fæstning. Vi ser resterne af murene, paladserne, synagoge, badehusene mm. Turen ned igen er også med kabelbane.

  Vi overnatter på kibbtuz-hotel på Vestbredden ved det Døde Hav.

  De første kibbutzer blev oprettet fra 1906, og kom hurtigt til at udgøre kernen i opbygningen af det jødiske samfund før statens oprettelse. Kibbutz (hebraisk: gruppe) er et kollektivt samfund, et lille samfund i samfundet, hvor folk bor og arbejder i fællesskab. Den grundlæggende solidariske tankegang har gennem tiden tiltrukket cirka 40.000 danskere, som for en periode som volontør ønskede at opleve denne rene kollektivisme.

  I dag ligger der ca. 280 kibbutzer over hele Israel, hvis medlemmer lever af landbrug, industriproduktion og for manges vedkommende hotelvirksomhed.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: ved Det døde hav

 • Dag 7

  Det Døde Hav - Dødehavsrullerne - Betlehem

  Efter morgenmaden kører vi til Qumran på Vestbredden for at se det område, hvor Dødehavsrullerne blev fundet i perioden 1945-56. Arkæologerne fandt 800 skriftruller med bibelske tekster i grotterne. Dødehavsrullerne bliver i dag opbevaret i Israel museet i Jerusalem. Vi besøger de arkæologiske udgravninger.

  Herefter tager vi helt ned til Det Døde Hav på Vestbredden. Her er der mulighed for at flyde på vandet i en 33 % saltopløsning. En særpræget oplevelse. Husk badetøj og -håndklæde. Der er omklædningsrum og bruser.

  Vi har god tid ved Det Døde Hav, inden vi kører til Betlehem. Vi har tre overnatninger i Betlehem.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Betlehem

 • Dag 8

  Jerusalem, den gamle bydel

  Vi har en hel dag til at opleve den gamle del af Jerusalem, hvor vi får et indtryk af den kristne arv og de jødiske rødder. Første stop er Oliebjerget med den fantastiske panoramaudsigt over byen. Vi kan se både den gamle bydel med Klippehelligdommens guldkuppel og det moderne Jerusalem i baggrunden. Efter at have nydt udsigten og fået peget de vigtigste steder ud, spadserer eller kører vi ned ad Oliebjerget til Gethsemanehaven og Alle Nationers kirke. På vejen passerer vi den russiske Maria Magdalena kirke. Resten af dagen bruges til fods i Jerusalems gamle by. Vi følger i Jesus' fodspor ad Via Dolorosa, og slutter ved Golgataklippen i Den Hellige Gravkirke. Kirken er det helligste sted for verdens kristne.

  Vi snor os gennem de små bazargader, passerer det kristne, det armenske og det jødiske kvarter og kommer ud ved jødernes helligste sted, Grædemuren. Det er en fascinerende og uforglemmelig oplevelse at stå her ved resterne af Kong Salomons tempel. Her ses både de sortklædte ortodokse jøder med slangekrøllerne og de almindelige jøder, som i skøn forening beder ved Grædemuren. Ovenover Grædemuren ligger de to smukke bygninger, Klippehelligdommen med guldkuplen, og få meter derfra, Al Aqsa moskeen med sølvkuplen.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Betlehem

 • Dag 9

  Det nye jerusalem - Betlehem

  Vi starter dagen med at besøge Yad Vashem, mindesmærket for Holocaust. Yad Vashem er et
  gribende og interessant sted, der betyder meget for Israel.
  Vi ser derefter en model af den gamle by, som den så ud i den anden tempelperiode.
  Vi fortsætter til ”Shrine of the Book”, hvor Dødehavsrullerne bliver opbevaret.

  Om eftermiddagen kører vi til Betlehem, hvor vi besøger fødselskirken.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Betlehem

 • Dag 10

  Jordan Dalen - Genesaret Sø

  Vi kører først til Qasr al Yahud, der af mange formodes at være Jesus dåbssted. Herefter fortsætter vi langs Jordandalen til Beit She’an, hvor der er en interessant udgravning af en gammel romersk by.

  Området langs med Jordanfloden er frugtbar, og der ses marker med grøntsager, frugtplantager og mange daddelpalmer. Israel eksporter bl.a. dadler, olivenolie, tomater, bananer og avokado, der hovedsageligt kommer fra dette område.

  Vi fortsætter langs med Genesaret Sø til Tabgha, stedet hvor Jesus udførte underet i ørkenen, hvor en folkeskare blev bespist med fisk og brød. I Kapernaum ser vi ruinerne af en gammel synagoge.
  Naturen i Israel er meget afvekslende, og området omkring Genesaret Sø regnes for at være det smukkeste i landet. Det oplever vi flere steder omkring søen, hvor vi kan nyde udsigten over søen

  Vi overnatter ved Genesaret Sø.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Tiberias

 • Dag 11

  Genesaret Sø - Nazareth - Haifa - Tel Aviv

  Vi starter dagen med en sejltur på Genesarat søen. Turen giver en god fornemmelse af landskabet omkring søen.
  Herefter ser vi en båd, der er blevet udgravet, og som stammer fra Jesus’ tid. Den blev fundet ved Kibbutz Ginosar.

  Vi fortsætter til Nazareth, hvor vi besøger den store kirke, som er bygget over det sted, hvor man mener Ærkeenglen Gabriel fortalte Maria, at hun skulle føde Guds søn. Vi ser også St. Josefs værksted og Mariekilden.

  Derefter kører vi til Haifa, hvor vi nyder panoramaudsigten fra Carmels Bjerg ned mod De Persiske Haver og Bahai Templet. Haifa er Israels vigtigste havneby og det var her det berømte skib Exodus lagde til i 1947. Året efter udråbte David Ben Gurion staten Israel.

  Vi fortsætter til vores hotel i Tel Aviv.

  Måltider: Morgenmad og aftensmad

  Overnatning: Tel Aviv

  NB: Hotellerne som vi benytter os af i Tel Aviv, er valgt pga. deres favorable beliggenhed ved Jaffa og/eller strandpromenaden.

 • Dag 12

  Afrejse

  Vi kører til Ben Gurion Lufthavn, og hjemrejsen begynder.
  Måltider: Morgenmad

Hvad siger vores gæster

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Jordan og Israel

 • Pas og visum

  Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  Jordan: Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.

  Israel: Visumfri.

  NB: Man får ikke længere et israelsk stempel i sit pas ved ind- og udrejse til Israel. I stedet får man et indrejsekort, som vi anbefaler, at man opbevarer sikkert, indtil man forlader Israel. Hvis du har stempler fra f.eks. Iran eller andre mellemøstlige lande, kan du blive stillet et par ekstra spørgsmål i sikkerhedskontrollen. Viktors Farmor har aldrig oplevet, at en deltager er blevet afvist grundet stempler i passet.

 • Vaccination

  Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

  Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

 • Sikkerhed i Jordan og Israel

  Med den øjeblikkelige situation i Mellemøsten, især Syrien og Irak, er et naturligt spørgsmål for mange:

  Er det sikkert at rejse til Jordan og Israel?

  Viktors Farmor er ikke i tvivl: Ja, det er det.

  Jordan er homogent og fredeligt, og gæster oplever et ophold i landet som trygt. Desuden er myndighederne meget opmærksomme på sikkerheden. Jordan værner meget om sin status som et samfund i ro. Jordan var blandt de få lande i Mellemøsten, man kunne rejse i under karikaturtegning-krisen i 2006 og vi har arrangeret grupperejser til Jordan siden 2001.

  I Israel har soldater været en del af gadebilledet, siden staten Israel blev oprettet i 1948. Men dagligdagen virker ikke anspændt og farlig. Har man opholdt sig i landet, som mange danskere har, kommer man gerne tilbage. Befolkningen er åben, humoristiske og imødekommende.

  I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.

 • Valuta

  Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). 10 JOD er ca. 97 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
  Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.

  Valutaen i Israel hedder Israeli Sheqel (ISL) (flertal: sheqalim). 10 ISL er ca. 19 DKK. Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne (brug bankernes automater for at undgå ekstra gebyrer). Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og  butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Israel.

 • Fysisk form på rejsen

  For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

 • Telefoni og internet

  Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort. Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.

  Internet. Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling. 

 • Elektricitet

  Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan, så det er en fordel at medbringe en universaladapter. Det er ikke nødvendigt med en adapter i Israel. Du kan læse mere om Jordans stik her. 

 • Drikkevand

  Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.

 • Drikkepenge

  På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen. 

  Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.

  Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.

 • Bagage

  Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

 • Foto

  Militære områder, lufthavne og grænseområder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

  Videooptagelser er ikke tilladt alle steder.

  Bemærk!

  • Medbring ikke ekstra store kameralinser (f.eks. til fuglespotning), da disse kan blive beslaglagt af myndighederne ved indrejse. Et almindeligt kamera til turistformål giver ikke anledning til problemer.
  • Medbring ikke en drone, da den vil blive konfiskeret ved ankomst.
 • Påklædning

  Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en bus med air-condition.

  Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

  I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

  Husk gode travesko, evt. sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt.

  På ture, der inkluderer Wadi Rum: Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum.

  På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.

 • Prisniveau

  Israel: Et måltid mad på en restaurant koster ca. 200 kr. En øl koster ca. 50 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 15-20 kr. En snack som f.eks. en falafel-sandwich med en sodavand kan fås til ca. 100 kr.

  Jordan: Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 40-60 kr., en flaske vin over 200 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr.

 • Håndbagage

  Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

  Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal det være i originalemballagen.

 • Klima, sæson og påklædning

  Der er varmt og tørt fra april til oktober, 20-30 grader om dagen, og 10-20 grader om natten (lidt varmere ved Det Døde Hav). Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed, at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt. 
  Regnen, der ofte kommer som korte kraftige byger, falder hovedsageligt mellem november og marts. Tag regntøj med, som er let at pakke ned. Temperaturen fra november til marts ligger typisk på 12-20 grader om dagen og 5-10 grader om natten (højere ved det Døde Hav).

  Antallet af turister i Israel og Jordan stiger meget kraftigt i disse år, så forvent mange turister, især i marts til maj og september til november. Forvent kø ved de største seværdigheder, og især ved Fødselskirken og Gravkirken, og især i forbindelse med helligdage.

  Medbring bekvemme og solide sko med lav hæl og gummisål til vandreture i Petra, naturen og byerne. Ved besøg i synagoger og kirker skal kvinder have dækket knæ og skuldre.

 • Tidsforskel

  Der er +2 timers forskel i Jordan om vinteren og +1 times tidsforskel om sommeren.

  Der er +1 times tidsforskel i Israel. 

 • Pakkeliste

  Husk at supplere pakkelisten med:

  - Vådservietter

  - Sollotion med høj faktor

  - Læbepomade

  - Kasket eller solhat

  - En rulle toiletpapir eller kleenex

  - Gode vandresko

  - Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser

  - Badetøj /håndklæde/badesandaler til Det Døde Hav

  - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

  - En lille flaske håndsprit (fås på apoteker eller hos Matas)

 • Vandring i Petra

  På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.

  Det er muligt at køre med lille el-bil gennem siq’en. Køretøjet er til 5 personer og det koster 15 dinarer pr. person (ca. 150 kr) for én vej og 25 dinarer pr. person (ca. 250 kr) for begge veje. Vælger man at køre med el-bil, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.

  For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.

  Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.

 • Badning i Det Døde Hav

  Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand.

 • Ofte stillede spørgsmål

  Er det et problem at rejse til Israel, hvis jeg har stempler i mit pas fra Iran eller andre mellemøstlige lande?

  Nej, dette er ikke et problem. Det er muligt, at du bliver stillet et par ekstra spørgsmål i lufthavnens sikkerhedskontrol angående dine besøg i disse lande, men ellers er der ingen problemer. Viktors Farmor har aldrig oplevet at en gæst ikke måtte rejse til eller fra Israel på grund af stempler fra Mellemøstlige lande eller andre lande.

  Hvordan er hotellerne i Jordan og Israel?

  Hotellerne i Jordan er fine, rene hoteller i turistklassen. Hotellerne er enten 3- eller 4-stjernede.

  I Israel bor vi oftest på 3-stjernede hoteller, idet Israel er et populært turistmål med et stort spring fra turistklasse til den næste klasse.

  Hvordan kommer vi rundt?

  I Jordan og Israel kører vi rundt i en busser med aircondition.
  På ture, der inkluderer Wadi Rum: I Wadi Rum er det nødvendigt med firehjulstræk, og derfor kører vi i åbne jeeps med plads til 6 personer pr. jeep.

  Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?

  Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. Typisk koster et frokostmåltid i Jordan omkring 150 kr. og en sodavand kan købes for cirka 10-15 kr. Skal du have en øl eller et glas vin til maden, så koster det typisk 40-50 kr. I Israel koster et frokostmåltid omkring 100 kr. og en sodavand kan købes for cirka 15-20 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs.

  Skal jeg have vekslet valuta hjemmefra?

  Det er de færreste, der medbringer lokalvaluta hjemmefra, og derfor er der mange, der har brug for at hæve valuta som noget af det første på rejsen. Det kan være en god idé at medbringe lidt dollars, så man kan veksle mindre beløb først eller sidst på rejsen. Mange steder man også betale i dollars.

  Hvor meget går vi på turen?

  De fleste dage bliver vi kørt fra sted til sted og skal derfor ikke gå mere end et par timer rundt på de enkelte seværdigheder. Byvandringen i Jerusalem foregår dog til fods og derfor skal man være i almindelig god fysisk form for at kunne være med på denne dag. Man skal desuden kunne klare at gå på trapper og på underlag, der til tider er ujævnt.

  Jordan: I Jordan bliver vi oftest kørt rundt fra sted til sted som i Israel. I Jordan er det dagen i Petra, der er den mest fysisk krævende. For at få det fulde udbytte af dagen i Petra, anbefales det, at man som minimum er i form til at kunne gå 8-10 km i løbet af dagen i et adstadigt tempo. Der er dog kun 2 km ind til skatkammeret i Petra, der for mange er højdepunktet på dagen. Læs mere under punktet ”Vandring i Petra”.

  Er der nogle retningslinjer for beklædning i Jordan og Israel

  Både mænd og kvinder bør tildække knæ og skuldre i Jordan. Kvinder bør desuden ikke gå i shorts eller have tætsiddende tøj på. Visse turiststeder som f.eks. Aqaba kan man dog godt gå i shorts. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl på rejsen.

  I Israel skal mænd og kvinder have tildækkede knæ og skuldre ved besøg på religiøse steder. Dette kan eventuelt nemt gøres ved hjælp af et par tørklæder.

 • Værd at vide

  For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Jordan og Israel