Forlænget weekend i Marrakesh
Oplev Marrakesh: Eventyrbyen på kanten af Sahara
Sanserne vækkes til live i Marrakesh. Her mødes skyggefulde bazargader og solbeskinnede haver, historiske paladser og moderne boulevarder, og hver detalje bidrager til fortællingen om byens rige arv.
Priser fra
7.990 kr.
Max. 20 deltagere
5 dages rejse
Start din rejse her
Essensen af Marrakesh ligger i dens kontraster – det er her, du finder dig selv midt i medinaens mylder af mennesker, cykler og æsler, mens du betragter Atlasbjergenes sneklædte tinder, der troner roligt i baggrunden.
På vores forlængede weekend udforsker vi nye facetter af den sagnomspundne by. Vi følger i fodsporene på Marokkos historiske guldalder, dykker ned i byens smukkeste arkitektur og besøger lokale kunsthåndværkere, der har finpudset deres færdigheder gennem generationer.
At overvære en snedker forvandle råt træ til sirligt dekorerede mesterværker er en rejse ind i hjertet af marokkansk kultur. Det samme er et besøg i den storslåede Ali Ben Youssef Medersa, som er en tidligere koranskole genopbygget af Saâdien-dynastiet. I det 16. århundrede satte dynastiet et markant aftryk på marokkansk arkitektur og kunst. Herinde hersker en ro, der står i stærk kontrast til det hektiske liv udenfor.
I det jødiske kvarter, der på saâdiernes tid husede jøder, som var flygtet fra Spanien for at undgå tvungen konvertering til kristendommen, venter en levende bazar, hvor krydderier, grøntsager og blomster pryder boderne. Og så besøger vi byens hemmelige have, Jardin Secret, som længe lå glemt, tilgroet og forladt i medinaens støvede gyder, men som i dag fremstår som en af Marrakesh’ smukkeste oaser.
Kontrasten mellem det historiske og det moderne oplever vi på Musée de la Palmeraie, som er en moderne kunstudstilling beliggende midt i en ørkenoase med 150.000 træer. Her skaber duftende haver og tårnhøje kaktusser en unik ramme om værkerne.
Eventyr venter rundt om hvert et hjørne i Marrakesh. Det gør der også for os, når vi tager på vandretur i Atlasbjergene, inviteres til frokost hos en berberfamilie og spiser middag i ørkenens magiske lys. Og bedst som du tror, at oplevelserne ikke kan blive større, serverer Marrakesh sin kulinariske eksplosion af smage, farver, dufte og aromaer - fra ikoniske tajiner til honningdryppende bagværk.
5 gode grunde til at rejse til Marrakesh med Viktors Farmor:
- Oplev Marrakesh’s fineste arkitektur i Medersa ben Youssef og Saadian-gravene
- Nyd en hel dag i Atlasbjergene med smukke naturscenerier
- Spis frokost hos en berberfamilie, og smag de traditionelle retter
- Fordyb dig i de spændende og farverige bazargader
- Besøg arbejdende kunsthåndværkere fremfor kun at se deres varer i butikkerne
Dagsprogram
-
Dag 1
Den Hemmelige Have, El Fna-pladsen og Koutoubia-moskeen
Tidlig afrejse fra København med direkte fly til Marrakesh, hvor vi ankommer sidst på formiddagen.
Marrakesh er den gamle hovedstad og center for århundredgamle handelsruter. Byen er også kendt under navnet ”Sydens perle”, da den ligger smukt i landets nordligste palmeoase og ved foden af de mægtige Atlasbjerge. Marrakesh er en eventyrlig by, meget levende og meget orientalsk. Det oplever vi allerede i dag.
Vi afhentes i lufthavnen og kører ind til byen, hvor vi indleder med et besøg i ”Den Hemmelige Have”, der ligger som en frodig oase i hjertet af byens hektiske bazar. Haven kaldes hemmelig, da den i årevis lå glemt og forladt hen. Den blev bygget under Saâdien-dynastiet i det 16. århundrede, der anses som Marokkos guldalder. Med tiden forfaldt bygningerne, og haveanlægget groede til. Men i 2016 kunne dørene atter åbnes til haven, der var blevet smukt restaureret efter de gamle forskrifter. I dag er den en af byens største og skønneste haver. En vidunderlig oase, hvor byens lyde er erstattet af klukkende vand, fuglesang og duftende blomster, der indbyder til afslapning og ro. I haven ligger også flere smukt restaurerede pavilloner.
Når vi går fra haven, får vi et første indtryk af Djemaa El Fna-pladsen, der er det travle centrum i Marrakesh. Det myldrer med liv til langt ud på aftenen på pladsen, der er kendt for sine gadekunstnere, madboder og farverige kulturelle oplevelser.
Vi går over pladsen og hen til Koutoubia-minareten, der er byens vartegn. Den hører til moskeen af samme navn. En imponerende moské med 100 søjler i bedehallen og med plads til 25.000 bedende. Dog kan vi ikke komme indenfor, da der kun er adgang for muslimer.
Efter frokost på en restaurant på Fna-pladsen er det tid til indkvartering. Vi skal bo fire nætter på en stemningsfuld riad, eller rettere på to riads beliggende lige overfor hinanden og med samme ejer.
Riads er traditionelle marokkanske bygninger, der er omdannet til små hoteller. Riads er ofte charmerende med en atriumgård i midten og værelser rundt om. Der vil være forskel på værelsernes størrelse og indretning. Men værelserne fordeles tilfældigt, og oplevelsen af at bo i de hyggelige omgivelser er det hele værd. Også hvis man får et af de mindre værelser.
Beliggenheden af vores riad er den bedst mulige. Vi bor lige i nærheden af Fna-pladsen og i gåafstand til alle de spændende steder i medinaen. Tagterrassen har grønne planter, blomster og hyggekroge med mosaikborde. I helt klart vejr får vi herfra en storslået udsigt til de sneklædte Atlasbjerge. Det gamle fornemme privathus er en oplevelse i sig selv og er rammen om vores dage i Marrakesh.
Måltider: Frokost
Overnatning: Marrakesh
-
Dag 2
Smuk arkitektur og kunsthåndværk i bazaren
Vi starter dagen ved Ali Ben Youssef Medersa, der er en af de smukkeste bygninger i Marrakesh. Bygningen husede tidligere en koranskole, der er den islamiske ækvivalent til et kloster. Roen indenfor de gamle mure står i skærende kontrast til det kaotiske liv i medinaen udenfor. Koranskolen blev grundlagt af Merinid-sultanen Abou el Hassan i det 14. århundrede og blev næsten fuldstændig genopbygget under Saâdien-dynastiet, der satte deres karakteristiske præg på arkitektur og kunst.
Medersaen er centreret om en stor gårdhave med et bassin til afvaskning. Bygningerne er udført i udskåret cedertræ og dekoreret med udsøgt stukarbejde, mosaikker og farverige fliser. Bagerst er der en stor bedesal, hvor man finder de fineste dekorationer. Interiøret er dækket af en overflod af motiver med fyrretræer og palmer, der bruges omkring mihrab (bedenichen) for at skabe et tredimensionelt udseende.
Overalt i bygningen er der smukke arabiske inskriptioner hvoraf den mest almindelige er bismillah-påkaldelsen: "I Allahs den Barmhjertiges navn". Over den centrale gårdhave ses små vinduer i de kollegier, hvor de studerende i sin tid boede. Det er svært at forestille sig, at over 800 studerende blev indkvarteret i denne Medersa. Fra trappen i indgangspartiet kan man få et indtryk af værelserne og nyde en flot udsigt over gårdspladsen. Værelserne er indrettet omkring mindre indre gårdhaver, der er omkranset af fine trærækværk.
Efter besøget går vi til Saâdien-gravene, der blev opdaget i 1917. Samlingen af gravmæler fungerede som begravelsesplads for Saadian-dynastiet, der var efterkommere af profeten Muhammed. De fineste grave er fra Ahmad al-Mansurs regeringstid (1578-1603). Under ham opnåede landet sin gyldne tidsalder. Komplekset betragtes af mange kunsthistorikere som højdepunktet i marokkansk arkitektur på grund af dets luksuriøse udsmykning og omhyggelige indretning.
Vi ser bedesalen med de karakteristiske hesteskobuer. Mest betagende er det centrale mausoleum for Ahmed el Mansour med sin søjlegang af tolv dekorerede marmorsøjler og omhyggeligt udskåret stuk, der ligner forgyldte kniplinger. Loftet er af cedertræ med fine udskæringer. Ved siden af hans grav ses gravene for hans søn og hans barnebarn. Udenfor i den smukke have findes andre grave for Saâdien-dynastiets efterkommere.
Nu har vi i går og i dag oplevet tre af de smukkeste arkitektoniske bygningsværker fra Marokkos guldalder, den saadiske periode: Den hemmelige have, Ben Youssef Medersa og Saâdien-gravene.
Vi forlader gravene og går en tur gennem de travle bazarer i den gamle Medina, der bugner af traditionelt håndværk og liv. Undervejs nyder vi en frokost hos en lokal familie, der har tilberedt typiske marokkanske retter.
Vi besøger også flere kunsthåndværkere på vores vandring i bazaren, f.eks. en keramiker og en smed.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Marraskesh
-
Dag 3
Heldagsudflugt til Atlasbjergene
Dagen byder på en spændende tur i Atlasbjergene. Vi kører mod Ourika-dalen, der er et meget smukt naturområde. Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og nogle steder falder de næsten i ét med landskaberne. Får og geder græsser på de stenede skråninger, og måske ser vi en enkelt kamel hist og her. Men trods de hårde livsbetingelser i bjergene har berberne formået at opdyrke jorden og anrette små marker nær landsbyerne og i dalene, hvor der vokser granatæbletræer, valnøddetræer og popler.
Her i Atlasbjergene har det dramatiske landskab gennemgået utallige forandringer i de 2 millioner år, som bjergene har eksisteret. Det er svært at forestille sig i dag, men engang var Marokko fuldstændig dækket af vand. Det ved man, da jorden er rig på fossiler af de havdyr, som tidligere levede her. I små boder langs vejkanten samt inde i Marrakesh kan man købe fossilerne.
Vi har base hos Hussein og hans familie, der driver et lille gæstgiveri i en bjerglandsby. Herfra udgår vores gåtur på 1½-2 timer. Undervejs holder vi pause hos en berberfamilie, der byder os indenfor til myntete. De, der ikke ønsker at deltage på gåturen, kan blive på Husseins tagterrasse, hvorfra der er den skønneste udsigt over bjergene.
Efter gåturen nyder vi et typisk berbermåltid hos Hussein og hans familie, inden turen går tilbage mod Marrakesh. Vi er tilbage i byen sidst på eftermiddagen.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Marrakesh
-
Dag 4
Den jødiske mellah, kunstmuseum i en palmeoase og middag i ørkenen
Kvarteret kendt som Den jødiske mellah blev bygget af saadierne i sidste halvdel af det 16. århundrede. Der var en del jøder i Marokko på den tid. De var rejst hertil fra Spanien for ikke at blive tvunget til at konvertere til kristendommen.
Mellah betyder salt, da mange jøder handlede med salt. Men også sukker, metal og tekstiler blev solgt i området. I dag er salt ikke længere så udbredt i mellahen. Men der er en spændende bazar, hvor der handles med krydderier, grøntsager og blomster. Alt sammen arrangeret meget fint og kunstnerisk. Der er også en plads kaldet ”Smedenes plads”, hvor man finder fint metalarbejde såsom håndvaske i kobber og messing.
Som alle marokkanske mellaher er det jødiske kvarter i Marrakesh muromkranset og ligger ved siden af den kongelige Kasbah (fæstning). Historisk set gav det område beskyttelse til det jødiske samfund. Inddæmningen kan ses som en straf, men i virkeligheden opretholdt jøderne deres kultur i et relativt autonomt samfund indenfor murene.
Efter besøget kører vi udenfor byen til Palmeriet, der ligger ca. 22 km nord for Marrakesh. Det er en stor palmeoase med omkring 150.000 træer. Her besøger vi en kunstudstilling ved navn ”Musée de la Palmeraie”. Udstillingen viser nutidskunst fra Marokko, inklusiv fotokunst, skulptur, kalligrafi og installationskunst. Mere end 50 nulevende kunstnere er repræsenteret her.
Grundlæggeren af det unikke museum, Abderrazzak Benchaâbane, havde en dobbelt passion for moderne kunst og haveanlæg. Så omkring de fine lave bygninger i lerarkitektur, der huser udstillingerne, er der et meget varieret haveanlæg. Her er en andalusisk have, en frugthave, en have med en samling duftende roser, en vandhave og en kaktushave. Og alt er blandet med skulpturer i moderne udformning.
Tilbage i Marrakesh er der tid på egen hånd, før vi igen mødes for at køre ud i Agafay-ørkenen. Her nyder vi vores aftensmad under stjernerne med udsigt over de skønne ørkenlandskaber.
Måltider: Morgenmad og aftensmadOvernatning: Marrakesh
-
Dag 5
Afrejse
Efter morgenmanden kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.
OBS: På afrejsen den 8. april er vi hjemme i Kastrup kl 5 om morgenen den 13. aprilMåltider: Morgenmad
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko
-
Pas og visum
Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham.
Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.
Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.
Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter.
Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.
Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.
Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.
-
Drikkevand
Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.
-
Drikkepenge
Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.
-
Foto
Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.
-
Påklædning
Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.
Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.
Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister går med shorts. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.
Husk gode travesko, evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.
-
Indkøb
Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.
Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.
-
Prisniveau
Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.
Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Juice koster ca. 15-20 kroner. Vin koster typisk 75-200 kr for en hel flaske på en restaurant. Sælges vin i glas (det er langt fra alle steder), koster et glas typisk ca. 20-40 kr.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.
Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.
-
Tidsforskel
Marokko har ikke sommer- og vintertid. Når vi har vintertid i Danmark, er der ingen tidsforskel. Når vi har sommertid i Danmark, skal du sætte dit ur én time bagud, når du er i Marokko.
-
Sprog
Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)
- Lommelygte
- Papirlommetørklæder
- Læbepomade
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solnedgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.
-
Ofte stillede spørgsmål
Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?
På vores klassiske rundrejser i Marokko går vi en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Typisk går vi et sted mellem 5 og 10 kilometer hver dag. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.
På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.
Skal kvinder gå med tørklæde?
Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.
Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?
Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.
Kan jeg få alkohol i Marokko?
Marokko er et muslimsk land, hvorfor de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Alkohol kan købes enkelte steder, men man kan ikke forvente at kunne få alkohol til måltiderne på rejsen.
-
Værd at vide
Brugen af ordet "berber"
Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender.
Veganere
Det er vores erfaring, at veganere ofte har svært ved at få en spændende og varieret kost i Marokko. Derfor anbefaler vi, at veganere selv medbringer lidt mad og snacks, som de kan supplere med. Vegetarretter er derimod ikke noget problem i Marokko.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.