Hvad søger du?

Start din rejse her

Lad os dykke mere ned i gastronomien: Den er helt i top. Vi smager blandt andet tusindbladstærte med vanillesauce, appelsinblomstsaft og kanel. Og tagine med lammekød, svesker og mandler. Og så er der alle oplevelserne. Vi udforsker den gamle karavaneby Marrakesh, og vi har god tid i den charmerende kystby Essaouira, der i 70'erne var hippiernes paradis og i dag er Marokkos kunstnerby nummer ét. Begge byder de på fantastiske shopping-muligheder i de gamle bazarer, hvor krydderier falbydes side om side med keramik, sølvsmykker, farverige tekstiler og håndknyttede berbertæpper. Vi tager også landet, hvor vi bor 2 nætter omgivet af vild natur med udsigt til de høje Atlas-bjerge. Her spiser vi frokost i en lokal berberlandsby, og vi vandrer i de naturskønne omgivelser.

Endelig må vi ikke glemme indkvarteringen: Rejsen igennem bor vi på historiske borgerhuse, kaldet riads, der er nænsomt restaurerede og indrettet som små boutique-hoteller.

5 gode grunde til at rejse til Marokko med Viktors Farmor:

 • Bo på hyggelige riads med masser af stemning
 • Udforsk de spændende historiske byer Marrakesh og Essaouira
 • Vandr til en berberlandsby i Atlasbjergene, hvor vi spiser frokost
 • God tid til at udforske bazarerne og de mange små butikker
 • Smag på det lækre marokkanske køkken

Alle planlagte afgange

Ledig eller Garanteret

Få pladser, 1 plads, Kontakt os

Udsolgt

8 dage Pris Rejseleder Status Bemærkning
25. mar. 24
14.990 kr
Ledig

Prisen inkluderer

 • Fly København/Marrakesh tur/retur
 • Indkvartering på hoteller (riads) i delt dobbeltværelse
 • Halvpension - dog helpension dag 4 og 5
 • Entréudgifter
 • Kørsel i hestevogn
 • Vinsmagning
 • Norsk rejseleder med bopæl i Marokko
 • Drikkepenge til chauffør (150 kr.)

Ingen hokus pokus: Se vores prispolitik her

Prisen inkluderer ikke

 • Eneværelsestillæg (Fra 2.600 kr.)
 • Afbestillings- og rejseforsikring

Husk at læse de generelle handelsbetingelser her

Dagsprogram

Download program

Fly fra København til Marrakesh. Ved ankomst i Marrakesh bliver vi mødt af rejseleder Anne Marthe, der kører med os til Riad Karmela, der bliver vores base i Marrakesh. Raiden ligger i hjertet af den gamle bydel tæt på Djemaa el Fna Pladsen og bazaren.

Måltider: Middag.

Overnatning: Riad Kamela

Vi tager på en orienteringstur til fods i Marrakeshs gamle bazar-område lokalt kaldet en medina. Byen har meget at byde på med sine rosafarvede bymure, gamle paladser og spændende små butikker.

På vejen ser vi blandt andet Koutoubia moskéens 67 meter høje minaret, der er et af byens varetegn. Vi besøger også det flotte haremspalads og nationalmuseet Dar Si Said, samt det jødiske marked med et væld af frugt, krydderier og blomster.

Derefter kører vi til Jardin Majorelle, den botaniske have, der tilhørte modeskaberen Yves Saint Laurent. Her går vi en tur i denne dejlige oase med kaktus, palmer og farverige blomster.

Frokost er på egen hånd i dag. Men de der har lyst, kan følge med rejselederen til Rotisserie De La Paix, der er byens ældste franske restaurant med grillet kød som specialitet.

Om aftenen spiser vi middag sammen på restaurant Dar Es Salam, der er en af de bedste traditionelle restauranter i Marokko. Her får vi en menu, der hedder ”a taste of Morocco”. Den består af 15 forskellige lækre småretter, typiske for landet.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Overnatning: Marrakesh

Vi fortsætter vores sightseeing i Marrakesh, hvor vi starter med at besøge Medersa Ben Youssef; en smuk gammel koranskole med udsøgte mosaikker og træskærerarbejder.

Turen går videre i medinaen. Her findes flere gamle håndværkerkvarterer samt det gamle krydderimarked. Vi får et lille foredrag om skønhed, krydderier og magi hos en ”herbalist”, der præsenterer mange spændende produkter. Vi hører meget mere om dufte, når vi besøger byens perfume-museum.

Vi besøger også et særligt museum, der hylder kvinder og deres roller i det marokkanske samfund samt landets historie.

Og så skal vi naturligvis kigge nærmere på bazaren. Mange fremstående modeskabere, skuespillere og musikere har valgt at slå sig ned i denne by, som gør den til ”jetsettets” private paradis og et eldorado for shoppere. Her finder vi de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertæpper, smedejernslamper i alle faconer, eller sko og mærkevarer.

Om aftenen bliver Marrakesh først og fremmest forbundet med det rige folkeliv og byens centrum Djemaa El Fna pladsen. Ved solnedgang tager vi plads i en af de farverige heste-droscher for at opleve ”Marrakesh by night”. Turen ender oppe på Djemaa El Fna, hvor der er rig mulighed for at studere gøglere, eventyrfortællere og madtraditioner, da torvet på denne tid af dagen er forvandlet til en af verdens største udendørs restauranter. Der syder ganske enkelt af liv.

Vi spiser middag på den hyggelige Kozybar, der ligger i gåafstand fra pladsen. Her serveres dejlige marokkanske forårsruller, og helstekt lam, med ingefær og stuvede grønsager. Til afslutning en rigtig god Mousse au Chocolat. Nyd måltidet med fantastisk udsigt til det gamle Bedhi Paladsets mure og alle byens storkereder.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Overnatning: Marrakesh

Efter morgenmaden forlader vi storbyen og sætter kurs mod Ouirgane, der ligger smukt i Atlasbjergene syd for Marrakesh. Snart er omgivet af vild natur, der bliver mere og mere dramatisk, jo længere sydpå vi kommer. Køreturen tager nogle timer, men vi gør holdt undervejs for at nyde landskaberne og spise en god frokost på vejen.

Vel fremme indlogeres vi på Hotel Ksar Chama, der ligger med en flot udsigt til bjergene. Resten af eftermiddagen er fri til at nyde de skønne omgivelser og måske vaske rejsestøvet af i hotellets pool. Hotellet har også en dejlig hamman og spa-afdeling, hvor man kan lade sig forkæle (ikke inkluderet). Vi slutter dagen af på behørig vis med middag sammen, mens natten sænker over bjergene omkring os.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Overnatning: Ouirgane

Vi har hele dagen til at nyde området og den friske bjergluft. Efter morgenmaden snører vi vandreskoene og begiver os ud på en gåtur i de omkringliggende forbjerge. Naturen i denne del af Marokko er storslået, og udsigterne mod de høje bjerge i det fjerne er intet mindre end forrygende. Vi går i et stille og roligt tempo, så vi har tid til at få det hele med. Efter omkring 2 timers vandring når vi til en lokal berber-landsby, hvor vi inviteres indenfor til frokost i et af de lokale hjem. Dette er en spændende mulighed for at få et indblik i berbernes hverdag og kultur, der har dybe traditionelle rødder. Selv i det moderne Marokko i dag. Efter frokost er vi velkomne til at kigge os om i landsbyen, inden turen går tilbage til hotellet, hvor resten af dagen er fri til at slappe af eller måske gå lidt mere på egen hånd. Vi mødes igen om aftenen for at spise middag sammen.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Overnatning: Ouirgane

Vi forlader bjergene og kører mod kysten. Undervejs skifter landskaberne løbende karakter, og med lidt held ser vi måske gederne klatre i de sjældne argantræer.

Frokosten nydes på en restaurant på vejen (ikke inkluderet), inden vi fortsætter mod en af Marokkos mest charmerende byer Essaouira. Essaouira er en lille kunstnerby ved Atlanterhavskysten, der engang var hovedcenter for purpureksporten til det romerske rige. Purpurfarven kom fra sneglearten Murex. Senere blev byen center for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver.

Essaouira er en blå og hvid by beliggende på en halvø. I det 15. årh. blev byen portugisisk handelscenter, og der blev bygget et portugisisk fort ved indsejlingen til havnen. Ruinerne fra dette fort ses stadig.

Under Sultan Moulay Abdallah i 1700 tallet, blev byen bygget op igen. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene blev udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette for senere at blive glemt, da franskmændene i 1900-tallet anså Casablanca for at være den vigtigste by i landet.

I 1970'erne blomstrede Essaouira igen, denne gang som ”paradis” for hippigenerationen. Her boede stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimmy Hendrix. Det var her Jimmy Hendrix skabte sangen ”Castles in the Sand”. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin gnawa-musik, som har inspireret kunstnere fra Peter Gabriel til Rolling Stones.

Vi oplever denne særlige musik-genré under dagens middag på den charmerende Riad Al Madina, hvor vi overnatter de kommende to nætter.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Overnatning: Essaouria

Dagen til fri disposition. En slentretur i byen kan anbefales for at opleve Essaouiras særlige charme, der synes at være en blanding af pittoresk fiskerlandsby og kølig elegance. Biler er forbudt i Essaouira, så vi kan gå uforstyrret i byens smalle gader.

Vi kan besøge la Scala, piratborgen, og vi får indtryk af det ægte marokkanske folkeliv. Vi kan også tage til byens fantastiske sølvmarked, der anses for at være landets bedste. Her findes gamle berbersmykker og også moderne sølvsmykker og til meget rimelige priser.

Man kan aflægge besøg ved havnen, hvor der er et livligt folkeliv og et stort fiskemarked. Endelig er der Essaouiras museum, det gamle slavemarked og markedshallerne.

Eller man kan slet og ret have en afslappende dag ved stranden efter rejsens mange oplevelser. Om aftenen nyder vi en lækker afskedsmiddag på fiskerestaurant Chez Sam, der er kendt for sit gode køkken.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Overnatning: Essaouria

Kørsel til lufthavnen i Marrakesh, hvor hjemrejsen begynder. Vi lander i København senere samme dag.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko

Download FAQ

Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder fra hjemrejsedagen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.

10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham. Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.

Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter. 

Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.

Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.

Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.

Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.

Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.

Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.

Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.

Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.

Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.

Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister gør det på. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.

Husk gode travesko (på vandreferien anbefaler vi vandrestøvler), evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.

Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.

Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.

Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.

Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Juice koster ca. 15-20 kroner. Vin koster typisk 75-200 kr for en hel flaske på en restaurant. Sælges vin i glas (det er langt fra alle steder), koster et glas typisk ca. 20-40 kr. 

Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.

Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen. 

Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.

Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.

Postkort når frem til Danmark efter 1-3 uger.

Marokko er 1 time efter Danmark både i vinter- og sommertid.

Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.

Husk at supplere pakkelisten med:

- Vækkeur Solbriller, kasket eller hat

- Solcreme

- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)

- Lommelygte

- Papirlommetørklæder

- Læbepomade

Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?

Vores klassiske rundrejser i Marokko er ikke specielt fysisk krævende, da vi kører fra sted til sted. Men det sagt, så går vi alligevel en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Typisk går vi et sted mellem 5 og 10 kilometer hver dag. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.

På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.

Skal kvinder gå med tørklæde?

Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.

Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?

Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.

Kan jeg få alkohol i Marokko?

Marokko er et muslimsk land, hvorfor de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Alkohol kan købes enkelte steder, men man kan ikke forvente at kunne få alkohol til måltiderne på rejsen.

Brugen af ordet "berber"

Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender. 

Veganere

Det er vores erfaring, at veganere ofte har svært ved at få en spændende og varieret kost i Marokko. Derfor anbefaler vi, at veganere selv medbringer lidt mad og snacks, som de kan supplere med. Vegetarretter er derimod ikke noget problem i Marokko. 

For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Marokko.