Tunesiens højdepunkter
Landet mellem Sahara og Middelhavet
Højdepunkterne står i kø på vores 8-dages rejse i Tunesien. Vi besøger ruinbyen Karthago, det hellige Kairouan og Matmata, et ikonisk filmsted i Star Wars, oplever den blå by Sidi Bou Said og ikke mindst nyder en overnatning i gyldne Sahara. Alt sammen på én rejse!
Priser fra
12.990 kr.
Max. 20 deltagere
8 dages rejse
Start din rejse her
Tag med på en uforglemmelig rejse gennem Tunesiens oldgamle historie, fascinerende kultur og naturlig skønhed. Vores 8-dages eventyr tager dig med til antikke ruiner, livlige markeder og betagende landskaber, der tilsammen udgør essensen af det fascinerende land. Besøg det velbevarede amfiteater i El Jem, som engang har kunne huse 35.000 jublende publikummer, kun overgået af Colosseum i Rom. Lad dig fortrylle af islams fjerde helligste by Kairouan, hvor du føler ånden fra århundreder af tro og tradition.
Men vores rejse er mere end blot historie - det er også en rejse gennem Tunesiens rige kulturarv og unikke atmosfære. Kom med, når vi udforsker de farverige souks i Tunis og lader os forføre af de aromatiske dufte af eksotiske krydderier og livlige stemninger. Besøg det ikoniske Bardo-museum, som er hjemstedet for verdens største samling af mosaikker og giver et indtryk af livet i hele det romerske Nord-Afrika.
Og højdepunkterne stopper ikke der. Tag med os på en tur til den fortryllende landsby Matmata, berømt for sine traditionelle underjordiske huse og for sin rolle som ikonisk filmsted i Star Wars-universet. Med vores kyndige rejseleder ved din side får du en dybdegående forståelse af Tunesiens mangfoldige kultur og historie samtidig med, at du skaber minder for livet på en uforglemmelige rejse.
Brugen af ordet "berber"
Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender.
5 gode grunde til at rejse til Tunesien med Viktors Farmor:
- Opdag Tunesiens rige kulturarv fra antikke ruiner som det romerske amfiteater i El Jem til middelalderlige medinaer
- Besøg det ikoniske Bardo-museum, som huser verdens største samling af mosaikker
- Nyd en uforglemmelig overnatning i Sahara-ørkenen og roen ved de gyldne klitter
- Udforsk flere UNESCO-beskyttede steder - f.eks. den fønikiske by Karthago
- Oplev tunesernes gæstfrihed og varme velkomst over en kop sød myntete
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse mod Tunis og en af Nordafrikas største medinaer
Vi flyver fra Kastrup til Tunis og afhentes i lufthavnen af vores engelsktalende lokalguide. Efterfølgende indkvarteres vi på vores hotel i centrum af sprudlende Tunis, hvor vi har mulighed for lige at friske os lidt op efter rejsen. Herefter, og afhængig af ankomsttidspunktet, skal vi ud og have en frokost på en god lokal restaurant i Tunis Medina, som er én af Nordafrikas største.
Vi besøger Tunis’ medina, hvor vi får et indtryk af det "gamle Tunesien”. Tunis var oprindelig en lille berberby, men efter Karthagos fald, som vi besøger i morgen, fik den en større betydning. I det 11. årh. blev byen landets hovedstad. I mere end 700 år har medinaen været det historiske hjerte i Tunis, og den fine gamle bydel er da også kommet på UNESCOs verdensarvsliste.
Vores tur fører os forbi Zaitouna-moskéen, Sidi Mehrez-moskéen og Husainides-prinsens mausoleum. Vores rejseleder viser os rundt og peger os i nærheden af de gode spisesteder, hvor vi smager på den lokale mad, når tid er. Resten af aftenen er nemlig på egen hånd, så der er god tid til at shoppe og hygge sig, inden man søger mod hotellet igen.
Måltider: Frokost
Overnatning: Tunis
-
Dag 2
Kultur og charme på Bardo-museum, i Karthago og den blå by, Sidi Bou Said
Efter en god nats søvn starter vi dagen stille og roligt, inden vi tidlig formiddag drager mod verdens største samling af mosaikker på det verdenskendte Bardo-museum. Efter en guidet tur er der tid til at gå på opdagelse på egen hånd og fordybe sig yderligere i museets fascinerende udstillinger.
Efter museumsbesøget tager vi en frokostpause i det hyggelige kvarter La Goulette, hvor frokost er på egen hånd. Derefter fortsætter vi til det historiske Karthago, som romerne var meget interesserede i at ødelægge, og det klarede de med bravour. Myten siger, at romerne saltede jorden så voldsomt, at selv i dag, kan man ikke gro brugbare afgrøder i jorden. Men selv om der ikke er meget tilbage, får man alligevel et godt indblik i byens engang så storslåede monumenter og fantastiske fortid.
Efter at have suget til os af historien i Karthago bevæger vi os videre til den charmerende mauriske kunsterby Sidi Bou Said, hvor blandt andet den danske maler og forfatter, E.V. Brandt, boede det meste af sit liv. Byen er meget malerisk med hvidvaskede mure og huse og blå skodder og døre. Byen har været hjemsted for mange kunstnere i nyere tid. Der er mange kunstgallerier og traditionelle gadecaféer, og hvis tiden tillader det, kan vi nyde den fantastiske udsigt over Tunesiens golf, mens vi nipper til et glas myntete. Eller vi kan nyde en kop café turk med en skål pinjekerner på balkonen på den berømte Café des Nattes. Her var både Alexandre Dumas og Guy de Maupassant stamgæster.
Aftenen er til fri disposition, men vores rejseleder vil give sit bud på det bedste spisested, så vi kan opleve Tunis' kulinariske mangfoldighed.
Måltider: Morgenmad
Overnatning: Tunis
-
Dag 3
Hovedsæde for nordafrikansk islam og verdensberømt oase i Kairouan og Tozeur
Efter en god morgenmad og check-ud fra vores hotel går turen mod Kairouan, hvor vi i sandhed får berøring med det aller helligste. Kairouan er den fjerde i rækken af hellige muslimske byer. I rækkefølge hedder de Mekka, Medina, Jerusalem og Kairouan. Det hævder i hvert fald tuneserne! Derfor er Kairouan hovedsædet for islam i Nordafrika og det åndelige center for alle tunesere.
Selve byen stiger op som en drøm i okker og beige farver, og her finder vi islamisk kultur fra det 13. århundrede. Arkitekturen i byens moskeer er en symfoni af søjler, buer og udsøgte delikatesser i stenarbejde. Vi besøger den storslåede Stor Moské, Sidi Sahib, også kaldet Barberens Moské fra det 16.århundrede, hvor en af profeten Mohammed's venner, kendt som barberen, er gravlagt. Vi kommer ligeledes forbi Aghlabides-bassinerne og slutter af i medinaen, hvor der er tid til at finde en god frokost på egen hånd.
Efter frokost fortsætter vi rejsen til Tozeur, der er en verdensberømt oase, kendt for sine 250 hektar store palmeplantager, der producerer nogle af de fineste dadler i Tunesien. De er også er kendt som ’deglet nour’, som betyder ”fingre af lys”.
Aftenen afsluttes på vores nye hotel i Tozeur, hvor vi sammen nyder aftensmaden og en rolig aften.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Tozeur
-
Dag 4
På eventyr i oaserne Chebika, Tamerza og Midés
Efter morgenmaden begiver vi os ud på en eventyrlig tur i 4-hjulstrækkere til de betagende oaser Chebika, Tamerza og Midés. Oaserne ligger som perler spredt i ørkenen, indrammet af imponerende klippeformationer og sprudlende vandfald, der skaber en oase af ro og skønhed midt i det golde landskab. Vi får mulighed for at udforske de naturlige vidundere, tage billeder og nyde den fortryllende atmosfære. Efter den specielle oplevelse vender vi tilbage til Tozeur til en velfortjent frokostpause, hvor vi undervejs stopper ved et supermarked for at købe ind til en picnic.
Efter frokosten fortsætter vi vores udforskning af Tozeur og dens charmerende medina, hvor vi slentrer gennem smalle gyder fyldt med farverige markeder og lokale håndværk. Resten af eftermiddagen er afsat til afslapning, før vi samles til en hyggelig omgang aftensmad på hotellet
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Tozeur
-
Dag 5
Det store intet – Saharas magi i Douz og Timbaine
Efter vi har checket ud fra vores hotel, sætter vi kurs mod Douz, som er en lille by, der synes at være skudt op midt i klitterne. Byen benævnes ofte som ”porten til Sahara”. I oldtiden var stedet et vigtigt stop på karavaneruterne tværs over Sahara. Undervejs krydser vi Chott El Jerid-saltsøen, som er et oplagt foto-stop. Chott El Jerid-saltsøen er et meget spektakulært naturområde. Den hårde solbagte jordoverflade, der består af en skorpe af salt, skjuler nogle underjordiske kilder, og området har en levende rød farve på grund af det høje indhold af jern.
Ved ankomsten til Douz får vi lidt fritid til at udforske byen, hvorefter vi skal forbi et supermarked og proviantere til en picnic, ligesom dagen forinden. Vi finder et smukt sted undervejs til at nyde vores picnic på vej mod vores næste overnatningssted i Timbaine, som ligger cirka 2 timers kørsel inde i Sahara. Inden vi fortsætter videre, skifter vi transportmiddel fra bus til firhjulstrækkere.
Den strabadserende rejse ud i ørkenen er en del af eventyret og er helt sikkert køreturen værd. En overnatning i verdens største ørken, Saraha, som berberne i øvrigt kalder for ”Det store intet”, er en invitation til at fordybe sig i naturens skønhed og enestående ro. Det er en mulighed for at træde væk fra den travle hverdag og lade sig opsluge af ørkenens tidløse charme og intethed. Uanset om man ligger under et tæppe af stjerner eller søger ind i et klassisk beduin-telt, og på trods af ingen elektricitet, er det en oplevelse, der skaber minder for livet. Ved ankomsten til vores camp i Timbaine venter der en varm velkomst, dejlig aftensmad og en magisk nat under ørkenhimlen.
NB: Inden vi checker ud af vores hotel i Tozeur, anbefaler vi at pakke et net eller rygsæk med alt, hvad man kunne få brug for til en enkelt overnatning. Så kan de store kufferter blive efterladt i bussen, før vi skifter til firhjulstrækkere. Teltene, vi skal overnatte i, er behagelige og charmerende standard beduin-telte, som har en komfortabel seng. Faciliteterne omfatter en gammeldags håndvask og miljøvenlige tørre toiletter med savsmuld. Derudover har teltene adgang til et udendørs fælles bruseområde.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Camp i ørkenen
-
Dag 6
Fra Sahara til berberkultur i en galakse langt, langt borte i Matmata
Efter en morgenmad i ørkenen checker vi ud og vender dernæst tilbage til Douz i vores firhjulstrækkere, hvor vi skifter tilbage til vores bus. Her stopper vi ligeledes ved det samme supermarked som dagen forinden for at købe frokost til endnu en picnic, som vi nyder et naturskønt sted undervejs til vores næste stop.
Efter frokost fortsætter vi vores rejse til berberlandsbyen Matmata, en af de lokationer, hvor Star Wars-filmene blev indspillet. Her besøger vi en klassisk hulebolig og en berberfamilie for at få et unikt indblik i deres livsstil med vejledning fra vores guide. Traditionelt har mange berbere boet i huler, såkaldte troglodyter. Det er stadig tilfældet nogle steder i Tunesien.
Efter besøget i Matmata fortsætter vi til El Jem, hvor vi checker in på vores hotel. Aftenen byder på middag og ro på hotellet, hvor vi kan hvile os efter dagens eventyr.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: El Jem
-
Dag 7
Tunesiens coloseum i El Jem og middelhavscharme i Hammamet
Efter morgenmaden checker vi ud fra vores hotel og begiver os mod amfiteatret i El Jem, hvor vi oplever et af verdens største og mest spektakulære amfiteatre. Teatret blev bygget i år 238, og det kan rumme op mod 35.000 tilskuere. Det illustrerer det romerske imperiums storhed og omfang. Her fordyber vi os i historien og forestiller os de episke gladiator-kampe, der fandt sted i de majestætiske omgivelser. Efter vores rejse gennem fortiden fortsætter vi til Hammamet, hvor vi udforsker byens historiske Medina og lader os forføre af dens charmerende middelhavsatmosfære.
Vi har derefter mulighed for at nyde en afslappet frokost i Hammamet, inden vi fortsætter vores eventyr til Nabeul, som er kendt som hovedstaden for keramik i Tunesien. Byen har en lang tradition for keramisk produktion, og her oplever vi de dygtige håndværkeres arbejde, og der er mulighed for at købe en unik souvenir med hjem.
Efter en spændende dag slutter vi af med indtjekning på vores hotel i Hammamet, hvor vi kan slappe af og forberede os til aftenens afslutningsmiddag.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Hammamet
-
Dag 8
Hjemrejse
Afhængig af afrejsetidspunktet er der morgenmad på hotellet inden afrejse. På nogle afgange er der afrejse om natten og meget tidligt om morgenen.
Måltider: Morgenmad enten på hotellet eller på flyveren
Praktiske oplysninger
Her finder relevante oplysninger om rejser til Tunesien
-
Pas og Visum
Der er ikke visumpligt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder fra hjemrejsedagen.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccinationer
Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen er den tunesiske Dinar. 100 tunesiske Dinar er 250 danske kroner.
Der er gode muligheder for at benytte kreditkort som Visa og Mastercard. Der er også et udbredt netværk af hæveautomater som tager mod internationale kreditkort, især i turistområderne og i større byer.
Der findes pengesedler for 5, 10, 20 og 30 dinarer. En dinar kan deles i 1000 millimes. Der er mønter for 1 dinar samt 5, 10, 20, 50, 100 og 500 mills. Husk at få kvittering, hvis I har valuta i overskud, der skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Drikkepenge
Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr.
Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %
På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.
-
Prisniveau
Et måltid mad på en ”simpel” gaderestaurant koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 80-130 kr.
1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 3 kr.
Drikkevarer på restaurant: vand koster 5-10 kr.
-
Drikkevand
Det anbefales at købe mineralvand på flaske.
-
Post
Ønsker man at sende en hilsen hjem, kan de forventes, at postkort når frem til Danmark efter 1-3 uger.
-
El
I Tunesien er der 220 volt. Der kan forekomme perioder med strømafbrydelser.
Der benyttes to typer stik: Et med to runde ben som i Danmark, men også en udgave med tre, lidt ”tykkere” ben. Adapter til sidstnævnte anbefales.
-
Telefoni og internet
Telefon til Tunesien: 00216 + omr.nr. + abnnr. Fra Tunesien til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.
I de større byer er der udmærket dækning på mobiltelefoner. MMS er ikke mulig. Der kan købes lokale taletidskort.
Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.
Mange hoteller har Wi-Fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at Wi-Fi virker bedst i receptionsområdet.
-
Foto
Militære områder, lufthavne og grænseområder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer.
Vil man fotografere mennesker, er det bedst at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.
-
Tid
Tunesien er 1 time efter Danmark i sommerhalvåret.
-
Sprog
Det officielle sprog er arabisk. Mange kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.
-
Påklædning
Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Medbring evt. et let fleece-tæppe.
Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air- conditioneret bus.
Kvinder bør ikke gå i shorts. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. Mænd kan gå i shorts på visse turiststeder, men det er ikke velset i byerne.
Husk gode travesko, evt. sandaler.
Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt.
Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.
-
Indkøb
I souq'en handles der bl.a. med beduinsmykker, lædervarer, tæpper, krydderier, lertøj, keramik, sjaler og tørklæder. Der skal forhandles om prisen - som i andre mellemøstlige lande!
-
Klima
Tunesien har Middelhavsklima for en stor del af landet. Derfor er det meget varmt, at rejse der om sommeren, hvorfor Viktors Farmor foretrækker at besøge landet efterår og forår.
-
Husk at supplere pakkelisten med
- Vækkeur
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker, hos materialister og supermarkeder)
- Lommelygte
- Papirlommetørklæder
- Læbepomade
- Varmt tøj og vindtæt jakke, især ved rejser i perioden november til februar
-
Andet
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop, www.spejdersport.dk. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejsen.
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.
Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Tunesien.