8 steder du skal besøge i Sri Lanka

Om du er til ubeskriveligt smukke naturoplevelser, nye kulinariske indtryk eller gamle charmerende byer og templer, som er på UNESCOS verdensarvsliste, så har Sri Lanka alt at byde på.

Oplev Løveklippen på en rejse til Sri Lanka med Viktors Farmor. Rejs med på den store rundrejse i landet.

Faktisk så meget, at det kan være svært at vælge til og fra, når rejsen går til Sri Lanka. Lige meget om turen går til den sydlige del af øen, nord eller måske hele vejen på tværs, så har vi her samlet 8 områder og byer, som bestemt er et besøg værd.

1. Galle – den sydlige by med historisk charme

Byen Galle blev grundlagt i 1663 af hollandske kolonister, og den er i dag på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Galles stærke strategiske placering tiltrak både hollændere, portugisere og englændere, og gjorde byen til et administrativt center for kolonimagterne i mere end 4 århundreder.

Det betyder, at du i dag bl.a. kan udforske det gamle hollandske fort, som ligger omgivet af havet på hele tre sider. Eller nyde en hyggelig gåtur i Galles smalle gyder med fine design og kunstbutikker, se de store palæer, bygninger fra kolonitiden, museer og meget mere.

Oplev den fredelige atmosfære fra den gamle bydel eller lad dig forføre af eksotiske dufte og farver på de livlige markeder.

I mere end 4 århundreder var Galle et administrativt center i Sri Lanka for kolonimagterne. Foto Michael Andersen Galle i Sri Lanka er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Foto Jacob Poul Skoubo

2. Yala - Sri Lankas andenstørste nationalpark

Yala nationalparken ligger på den sydlige del af Sri Lanka og er kendt for sin uberørte, vilde natur og det rige dyreliv. Nationalparken dækker over et imponerende areal på omkring 130.000 hektar og er inddelt i 5 sektorer, hvoraf kun 2 er åben for offentligheden.

Yala rummer bl.a. ynglesteder for mange arter af vilde dyr, og det er her du finder verdens største antal af leoparder på ét sted – selvom det kan være svært at spotte pletterne i parkens skove. Du kan også se vilde elefanter, vandbøfler, aber, krokodiller og vildsvin – foruden et utal af farvestrålende fuglearter.

Læbebjørnen kan ses i Yala nationalparken i Sri Lanka. Foto Claus Christensen Yala nationalparken i Sri Lanka har verdens tætteste bestand af leoparder. Foto Henrik Birgens

3. Nuwara Eliya – lille England

Sri Lanka er berømt for sin Ceylon te, så en rejse hertil må næsten også gå til Nuwara Eliya eller ”Lille England”. Den idylliske by og distriktet af samme navn er kendt for sin teproduktion, og du finder her de smukkest teplantager, der byder på maleriske udsigter.

Det var bl.a. i Nuwara Eliya den skotske te-baron Sir Thomas Lipton grundlagde sit te-imperium, og du kan stadig besøge udsigtsstedet Liptons Seat. Du finder både nationalparken Horton Plains og den charmerende by Ella der byder på fantastiske udsigter ud over det smukke landskab.

Nyd en kop lokal te, mens du tager stemningen ind i det gamle britiske koloniområde eller tag på en frisk vandretur til toppen af Little Adam’s Peak – et af den mindre bjerge som pryder det smukke område omkring Ella by.

Har du set nogle af de betagende smukke billeder af togture fra Sri Lanka, er det sikker turen mellem Nuwara Eliya og Kandy, du har set afbilledet. Og med god grund! Her får du udsigten over det naturskønne område, tropisk jungle og en imponerende overflod af flora og fauna.

Der er mange hænder i gang for at holde teplantagerne i Sri Lanka kørende. Foto Viktors Farmor Togturen tager os gennem højlandet i Sri Lanka med teplantager. Foto Michael Andersen

4. Kandy – Sri Lankas spirituelle centrum

Kandy er Sri Lankas smukke, gamle kongehovedstad, landets andenstørste by – og er desuden det spirituelle centrum for øen. En tur hertil bør gå forbi Tandens Tempel, eller Sri Dalada Maligawa, en af de største attraktioner i Kandy.

Tandens tempel er et vigtigt buddhistisk tempel, hvor pilgrimsrejsende kommer for at bede ved et stort guldskrin, der indeholder Buddhas ene hjørnetand. Mærk den dybe spirituelle stemning, mens du betragter de farverige udsmykninger i templets rum – og husk at tage tøj på som dækker både skuldre og ben.

I Kandy finder du også en af Sri Lankas største Buddha statuer: Bahiravokanda Vihara. Den imponerende hvide statue knejser over byen, og tager du gåturen op til Buddhaen, får du en fantastisk panoramisk udsigt over hele byen, den store Kandy sø og det omkringliggende landskab. Fordi området er helligt tages turen på bare fødder, ligesom både skuldre og ben skal være tildækkede.

I Tandens Tempel i Kandy i Sri Lanka defilerer man forbi en relikvie fra Buddhas mund. Foto Hanne Christensen På en rejse til Sri Lanka med Viktors Farmor kan man opleve at det er meget populært at blive gift i Kandy. Foto Claus Christensen

5. Huletempler i Dambulla

Den store, meget centralt beliggende, by Dambulla er særlig kendt for sine huletempler, der daterer tilbage til 1. århundrede f.Kr.. 600 trappetrin tager dig op til templerne, som er bygget ind i oprindelige huler i klippen. Her oplever du en helt særlig stemning, når du går rundt blandt de farvestrålende lofts- og vægmalerier, som fortæller historien om Buddhas liv. Samtidig smykker mere end 150 Buddha statuer også de 5 store huler.

Du finder også andre anbefalelsesværdige seværdigheder i nærheden af Dambulla:

Sigiriya – klippen med den fantastiske udsigt

I nærheden af Dambulla finder du den ikoniske Sigiriya-klippe. Den prægtige klippeformation rejser sig næsten lodret op i landskabet, og på toppen finder du ruinerne af et forhistorisk palads. Turen op ad de mere end 1000 trin tager dig bl.a. forbi den mere end 1500 år gamle fresco-væg, som er prydet af yndige himmelprinsesser.

Vejen gennem ”Lion Gate” – to enorme løvefødder - fører dig det sidste stykke op til plateauet, hvor du finder ruiner af det gamle palads. Udsigten fra Sigiriya er overdådig, så stop op nogle øjeblikke og lad dig fortrylle af den.

Polonnaruwa – en af 5 antikke byer

Ikke langt fra Dambulla – i den nordcentrale del af Sri Lanka – finder du Polonnaruwa, som var det 11. århundredes hovedstad for de indiske Chola-konger efter Anuradhapura blev indtaget af tamiler. 

Byen er en af Sri Lankas 5 antikke byer, er optaget på UNESCOs verdensarvsliste – og en tur hertil giver stor mulighed for at opleve netop det antikke Sri Lanka. Vi bliver ført tilbage i tiden, når vi besøger Satmahal Prasada monumentet med de 6 tilbageblivende etager af det næsten pyramidelignende tempel.

På en rejse til Sri Lanka med Viktors Farmor ser vi buddhistiske huletempler i Dambulla . Foto Anders Stoustrup På en rejse til Sri Lanka ser vi huletemplerne i Dambulla. Foto Viktors Farmor

6. Anuradhapura – øens første kongeby

Længere mod nord, finder vi Anuradhapura, Sri Lankasgamle hovedstad og første kongeby. Her må du ikke gå glip af Kobberpaladset (Lohapasada), der med sine med 1600 fundamentsøjler vidner om et gigantisk fortidigt palads, der oprindeligt var hele ni etager højt.

Anuradhapura var tidligere Sri Lankas hovedstad. Foto Viktors Farmor Musikere i Ruvanvelisaya Dagoba i den tidligere hovedstad Anuradhapura i Sri Lanka. Foto Anders Stoustrup

7. Trincomalee – det bedste sted at opleve blåhvaler

Havnebyen Trincomalee er et af verdens bedste steder at tage hen, hvis du vil opleve blåhvalerne i deres naturlige omgivelser. Besøger du Trincomalee er en hvalsafari derfor et must.

Byens historie går mere end 2.500 år tilbage og det er en af de ældste i Asien. Trincomalee ligger ved en stor velafskærmet bugt med dybt vand og var kendt som verdens bedste naturlige havn – og det er bl.a. her du finder en af de vigtigste hinduistiske helligdomme i Sri Lanka: templet Koneswaram, som ligger på toppen af den omkring 200 meter høje Swami-klippe.
På vejen til Koneswaram finder du Fort Frederick, et gammelt fort der blev bygget af portugiserne under kolonitiden. Fortet bliver aktivt brugt af Sri Lankas militær, men kan stadig besøges. Nyd den behagelige skygge fra fortets mange træer, mens du slentrer rundt sammen med de mange rådyr, som også gæster Fort Frederick.

Hvis din Sri Lanka rejse tager dig til Trincomalee, kan du også overveje at slå et smut forbi den lille ø: Pigeon Island, som byder på usandsynligt klart vand og en af Sri Lankas mange smukke nationalparker. Den populære Nilaveli strand med kridhvidt sand og smukke palmer er bestemt også et besøg værd.

Udover blåhvaler og kaskelothvaler, kan vi også spotte snurredelfiner i havet syd for kystbyerne Galle og Mirissa i Sri Lanka. Foto Flemming Lauritsen Højdepunktet på rejsen er for mange hval-safarien ud for Sri Lankas sydspids. Foto Flemming Lauritsen

8. Landets tørreste område: Jaffna

Helt nordligt ligger Jaffna, som både er navnet på en by og den halvø, byen ligger på. Det er landets tørreste område med flade lagunekyster. Samtidig er den hovedområde for Sri Lankas tamilske, hinduistiske mindretal.

Indtil portugisernes ankomst i 1500-tallet var Jaffna hovedstad i et selvstændigt kongedømme. Byen er præget af en imødekommende og afslappet atmosfære – og du møder ikke mange turister her. Tag en gåtur på Jaffnas travle hovedgade til det gamle Jaffna fort, som oprindelig blev opført af portugiserne og senere genopbygget af hollænderne i 1683.

Nagapooshani Amman templet i Jaffna i Sri Lanka er meget vigtigt for det tamilske folk. Foto Viktors Farmor Der findes nogle af de ældste hindu-templer i Jaffna. Vi oplever det på en rejse til Sri Lanka med dansk rejseleder

De to Hinduistiske templer Nallur Kovil og Nallur Kandaswamy templet er bestemt et besøg værd. Det enorme Nallur Kandaswamy tempelkompleks byder på dekorerede korridorer og en smuk gårdhave. Husk at du skal tage sko af og vaske dine fødder, når du besøger templerne – ligesom det kan være en fin ide at medbringe blomster eller frugt som ”offergave”.

Nær Jaffna finder du den lille ø Nainativu, hvor du kan besøge Nagapooshani Amman templet. Templet har omkring 10.000 skulpturer og 4 høje tårne, og er samtidig meget vigtigt for det tamilske folk. Derfor besøges det også af mange pilgrimme.

Se alle vores artikler om Sri Lanka