Dragerne spyede store smaragder

Når man sidder henslængt i sin dækstol på junken i Ha Long bugten, dukker der muligvis et spørgsmål op: Hvordan er dette forunderlige landskab dog blevet til? Der er to forklaringer.

Det kongelige arkitektoniske kompleks, citadellet, i Hue. Foto Viktors Farmor

Ha Long bugtens oprindelse

Geologer forklarer Ha Long bugtens form med, at utallige spidse bjerge, der stikker op af vandet er skabt ved erosion over millioner af år. Den vietnamesiske legende forklarer formen med – drager!

I fortiden, da Vietnam var et nydannet land, måtte det forsvare sig mod angreb ad søvejen fra nord. Jadekejseren, som er en oldgammel gud i østasiatisk folkereligion, sendte sin drage med hendes unger for at hjælpe vietnameserne.

Dragerne udspyede ikke blot ild, men også kæmpestore, grønne smaragder, der ødelagde fjendens skibe og lagde sig som en mur i havet. Landet var reddet og der var atter fred. Dragerne vendte ikke tilbage til himlen, men blev på jorden og antog menneskelig form. Og smaragderne blev med tiden til grønne øer. Denne legende er en del af den folkelige fortælling, at vietnameserne nedstammer fra drager.

Alt efter stemning kan man afgøre, hvilken forklaring der lyder bedst. Og egentligt er det ligegyldigt, når man sidder på dækstolen, for udsigten er forbløffende - uanset.

Ha Long bugten er udnævnt til at være blandt verdens 7. nye naturvidundere. Og den er på UNESCOs liste over verdens naturarv. Et besøg på bugten indgår i alle vores rejser til Vietnam.

Viktors Farmors Tuyen Ngoc Nguyen

Noget andet, der går igen på rejserne, er Tuyen Ngoc Nguyen.

Han har en kaffe-, cashew-, mango- og bananplantage i Vietnam. Og når han ikke rister kaffe, eller høster cashewnødder, så rejser han rundt i sit hjemland. Meget ofte som guide for vores gæster, der altid får en fantastisk oplevelse med sig hjem fra det aflange land.

Til andre tider er han selv på opdagelse. Først skabte han rejsen ”Fantastiske Vietnam”, som vi har været utroligt glade for at udbyde de seneste år. Og nu har han skabt en ny rejse, ”Stammefolk i Vietnam”, som præsenterer helt nye sider af Vietnam.

Blandt andet indkvarteres vi i et lille gæstehus, hvor værtsparret byder på middag med lokale specialiteter – og stærk risvin, der nok skal få os til at føle os hjemme. Tuyen kalder byerne heroppe for nogle af landets smukkeste landsbyer, og han ved, hvad han taler om, for han kender sit hjemland som sin egen bukselomme.

Vi bor på gæstehuset i 2 dage og går på daglige oplevelser. Vi tager blandt andet på et halvdags krydstogt i motorbåd på søerne Ba Be. Søerne er omkranset af høje kalkstensbjerge og jungle og anses for at være et nationalt naturmonument. Vietnameserne siger selv, søerne er så smukke som en akvareltegning.

Kontrasternes land

Både for ”Fantastiske Vietnam” og ”Til te hos Tay” gælder det, at vi får indtryk af de store kontraster, der også findes i landet. Hovedstaden Hanoi er meget anderledes end andre storbyer. Byen er konservativ. Den hviler i sig selv. Når man færdes i den gamle bys labyrint af smalle gader, er det som at træde tilbage til 1930'erne eller 1940'erne.

Modstykket er Saigon. Eller som byen hedder nu: Ho Chi Minh City. Hvor Hanoi er det politiske centrum, så er Saigon det økonomiske. Saigon blæser derudaf. Byen er dynamisk og med på noderne. Menneskene lever et moderne liv, og kigger snarere mod Singapore og Bangkok, når de skal sammenligne sig med andre storbyer.

Begge rejser til Vietnam byder i øvrigt på hvide strande, inden turen går til Danmark igen. Vi kan desværre ikke garantere grønne smaragder i vandet. Kun lokkende bølger.

Se alle vores artikler om Asien