Steppelandet, der erobrede verden
Solskin, smuk natur og spændende nomadekultur har afløst fortidens hærgende horder i Mongoliet.
Mongoliet var under den navnkundige erobrer Djengis Khan verdens største sammenhængende rige. Fra Kina i øst til Europa i vest. I dag er landet på trods af sine 1,3 mio km2 kun en rest af fortidens storhedstid. Til gengæld har det noget, som mange danskere tørster efter – nemlig 250 solskinsdage om året!
Djengis Khans landimperie
Mongoliets steppeland er enormt. Alene hovedstaden Ulan Bators kommune er dobbelt så stort som Storkøbenhavn med 1360 km2. Så der er plads nok til den kun 3 millioner store befolkning.
Men det er selvfølgelig først og fremmest den levende nomadekultur, der gør Mongoliet til et spændende rejsemål. Derfor er en stor del af Viktors Farmors rejser til det store steppeland også fokuseret på at bo i det klassiske mongolske filt-telt – Ger-en – og opleve nomadelivet på tæt hold.
Mongoliet blev under Djengis Khan, hvis dåbsnavn var Temudjin, i 1200-tallet verdens største sammenhængende landimperie. Djengis Khan samlede 30 forskellige nomadiske stammer, der blev udgangspunktet for de horder, der senere skulle erobre store dele af Asien og Mellemøsten og helt til kanten af Europa. Så et besøg i Karakorum – Mongoliets hovedstad under Djengis Khans søn er naturligvis et must. Her får man indblik i den fantastiske historie om det lille nomadefolk, der på et tidspunkt underlagde sig store dele af den kendte verden.
Riget omfattede to tredjedele af Eurasien – Fra Sibirien til Polens og Ungarns grænser i Europa og desuden til Persien og Syrien i vest og mod øst til Japan – hele Kina og Indien.
Det siges at den vildskab, der prægede mongolerne under Djengis Khan, og som selv kæmperiget mod øst Kina frygtede, blev afsluttet da mongolerne overgik fra shamanisme til den fredelige og menneskekærlige buddhistiske lamaisme fra Tibet, der blev statsreligion. I dag har Mongoliets buddhisme Dalai Lama som religiøst overhoved. Men efter et halvt århundrede med kommunistisk styre er buddhismen mange steder forsvundet i dagliglivet – kun ca. en tredjedel af befolkningen er buddhister.
Fortiden var ikke kun præget af erobringer og barbarisme. Under den såkaldte Pax Mongolica var hele Silkevejen ”beskyttet” af Djengis Khan. Det fremmede handlen, men også udveksling af ny videnskab som for eksempel medicin og astronomi mellem Persien og Kina. I nyere tid har Mongoliet også sat sit præg på verdenshistorien. Verdens første dinosauræg blev fundet her i 1920.
Gobi-ørkenen
Landet har et rigt dyreliv – bl.a. verdens sidste vildhest – przvalski. Der er det såkaldte Argali-får med sine imponerende store horn, der næsten har været dyrets ulykke som eftertragtet jagttrofæ og har bragt dette får til kanten af udryddelse. Når man besøger Gobi-ørkenen, den 5. største ørken i verden, kan man opleve, hvordan den ”ægte” kamel - den to-puklede – opdrættes her..
Gobi-ørkenen er ikke en traditionel sandørken, men består mest af sten. For at forhindre ørkenspredningen tilplantes nu den sydlige kant med planter og træer. En slags grøn mur mod Kina. Tidligere var den store kinesiske mur et modtræk fra kineserne. De byggede netop muren for at beskytte sig mod de mongolske horder. Men inden det enorme bygningsværk var færdigt, havde mongolerne allerede erobret Kina under Djengis Khans barnebarn Kublai Khan.
Men ligeså hurtigt mongolerne erobrede verden – ligeså hurtigt forsvandt de fra verdensscenen igen. Efter at have nået Europas ydergrænse ved Polen og Ungarn tog de tilbage ved nyheden om én af Djengis Khans efterkommeres død. Og de vendte aldrig tilbage.