Hvor vores verden begyndte

Nogle måneder inden De Olympiske Lege løber af stablen, vil man på Olympia i Grækenland tænde en ild ved hjælp af parabol-spejle, der fanger solens stråler.

Filippi har en stor betydning i den romerske historie. Foto Viktors Farmor
Gert Lynge Sørensen

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Herefter vil den olympiske ild blive bragt med fakler og fly frem til det olympiske stadion. Ligesom det er sket med stafet, båd, kano eller sågar kamel siden 1928.

De olympiske lege går faktisk mere end 2700 år tilbage og illustrerer, hvor meget antikken i Grækenland har spredt sig herfra til resten af verden. Ja faktisk er det her den vestlige verden har sin begyndelse. Det var her demokratiet opstod. Det var her Marathon-løbet fik sit navn fra, og det var her verdens største hærfører Alexander d. Store skabte Europas første stormagt, der strakte sig hele vejen til Indien.

Nordgrækenland og det græske fastland vrimler med verdenshistoriske steder, og med Viktors Farmors nye store Grækenland-program bliver der rig lejlighed til at opleve historiens vingesus sammen med flot natur, smukt beliggende bjergklostre, drypstenshuler og ikke mindst azurblåt vand og dejlig mad. Der er ikke mindre end 4 rejser i det nordlige Grækenland på programmet, så der er noget for enhver smag.

Demokrati og Marathon

Olympia, hvor legene opstod, ligger på Peloponnes halvøen. Det må ikke forveksles med de græske guders hellige bjerg Olympus i Thessalien, som besøges på Viktors Farmors Eventyrrejse i Nordgrækenland.

Efter de store civilisationers opståen i Mellemøsten og Egypten kom turen til Europa for knap 3500 år siden. På Peloponnes opstod de første byer og paladser og Grækenlands første hovedstad lå i Nafplio. Det er også på Peloponnes, at byen Sparta og sletten Marathon ligger.

Normalt tilskrives demokratiets fødsel at være foregået i Athen, Grækenlands nuværende hovedstad i 507 f. Kr. Men det ældste bevarede spartanske forfatningsdokument fra 600-tallet f.Kr. beskriver, at magten kratos, tilkommer folket demos, og at det altså var i Sparta det skete.

Ellers er Sparta mest kendt for det militærsamfund af unge mænd og drenge, som blev opdraget til krigsførelse under strengt disciplinære forhold. Forhold, der den dag i dag har lagt navn til begrebet spartanske forhold.

Byen Marathon er dog først og fremmest historien om, at en løber bragte nyheden til Athen om, at man havde nedkæmpet de invaderende persere. Og så faldt han død om. Dengang en løbetur på 40 km, der siden er opgraderet til 42,5 km, som er nutidens Marathon-distance. I dag har byen også stor betydning. Nemlig Marathonsøen, der forsyner Athen med drikkevand.

Philippi, Pella og Paulus

Begiver vi os nordpå til Thessalien og det græske Makedonien er byer og steder på verdenshistoriens landkort også rigt repræsenteret. Det var i byen Filippi – eller det klassiske Philippi, at missionæren Paulus ankom på sin første rejse til Europa og udbredte budskabet om Jesus og kristendommen.

Det skete omkring år 50, og menigheden i Filippi er den første kristne menighed, der blev døbt af Paulus. Og på Viktors Farmors rejse til Nordgrækenland kan man også se stedet, hvor han prædikede ligesom man bogstaveligt talt kan tage den samme gåtur som Paulus foretog med sine første skridt i Europa.

Byen Filippi var dog grundlagt over 400 år før af Filip d. 2. af Makedonien og far til en verdenshistoriens største feltherrer – nemlig Alexander d. Store. Filips palads og Alexanders fødested ligger i Pella ikke langt fra Filippi, som man besøger på rejserne til Nordgrækenland. Derudover kan man i nærheden se de rige kongegrave ved Vergina, hvor blandt andet Filip er stedt til hvile.

Nær Pella finder man også den hule, hvor Alexander gik i skole hos Aristoteles. En af de mest betydende græske filosoffer, der sammen med filosoffen Platon tilskrives at have haft størst indflydelse på den vestlige verdens tanker.

Ilden på Patmos

Der er ikke lagt op til at se den olympiske ild blive tændt på Viktors Farmors rejser. Men en anden betydningsfuld flamme kan opleves på øen Patmos. I den græske påske, som ligger i maj og ikke som den danske i april, vil der blive bragt en vigtig fakkel til øen.

Påskelørdag tænder den ortodokse patriark i Jerusalem nemlig en hellig ild, der bliver fragtet med fly til Patmos. Så opbevares ilden i et helligt rum i et kloster indtil midnat, hvorefter den vises frem for hundreder af mennesker – inkl. Viktors Farmors gæster.

Patmos byder også på den klippehule, hvor apostlen Johannes tilbragte sine sidste leveår og måske dikterede Johannes Åbenbaring fra Det Nye Testamente.

Listen over betydningsfulde seværdigheder i Nordgrækenland er lang. Og i Viktors Farmors programmer for Grækenland kan man gå på opdagelse efter flere.

Se alle vores artikler om Europa